Disney Nature – documentare fascinante, pentru copii

Jul 14, 2015 by

Disney Nature – documentare fascinante, pentru copii

De fiecare dată când vine vorba despre documentare pentru copii, nu reușesc să-mi temperez entuziasmul vis-a-vis de ”divizia” independentă de documentare a marelui producător de entertainment pentru copii, Disney.

Nu sunt neapărat o fană Disney, producțiile lor sunt puțin prea strident colorate și comerciale pentru gusturile mele, ca să nu mă apropii de zona stereotipurilor din poveștile cu prințese :P, însă am apreciat întotdeauna calitatea tehnică a producțiilor lor, animația de excepție, magia. Când fetele au crescut și și-au dorit desene animate, am fost indulgentă cu Disney Junior, unde am găsit episoade drăguțe din seriile la modă în ultimii ani: Plușica, Zebra Zoo, Stupul etc. și le-am oferit fetelor, chiar cu generozitate, reprize de desene animate la tv și laptop. Apoi a venit vremea marilor povești clasice, a mirajului prinților și prințeselor, așa că am trecut la nivelul următor și le-am achiziționat fetelor majoritatea poveștilor Disney cu prințese. Pe unele dintre acestea cred că deja le știm pe de rost, inclusiv mimică, of-uri și alte gesturi mărunte. 🙂

Târziu am descoperit, printr-o fericită întâmplare (mulțumim, Fedora! <3), canalul Disney Nature și producțiile sale dedicate cunoașterii lumii în care trăim.

De ce Disney Nature, în locul atâtor alte documentare existente pe posturile tv?

Pentru că pot fi vizionate împreună cu copii, fiind construite într-un mod atractiv și deloc plictisitor. Pentru că acțiunea este dinamică și alternanțele între cadre macro și micro sunt armonios realizate, astfel încât să descoperi în fiecare minut un alt lucru nou.

Pentru că nu sunt deloc violente, cu excepția unor scene care descriu, fără detalii sângeroase, firescul luptei pentru supraviețuire.

Pentru că narațiunea este simplă, concisă, fără a intra în detalii științifice care să fie de ne-înțeles și fiecare spectator, indiferent de vârstă, poate înțelege o parte din informația transmisă.

Pentru că multe imagini sunt redate în slow-motion, astfel încât și copiii să poată înțelege ce se întâmplă în cadru.

Pentru că imaginile și narațiunea lasă loc altor întrebări simple, dat atât de interesante, pentru copii… fiind un extraordinar instrument de învățare.

Pentru că imaginile sunt puternice, transmit (și) emoție, nu doar informație… sensibilizează, uimesc, fascinează!

Documentare Disney nature

În palmaresul Disney Nature există, până în prezent, o serie de 8 documentare, cel de-al nouălea fiind anunțat pentru 2016.

Divizia Disney nature își are sediul în Paris, mare parte a producțiilor fiind procesate în studiourile de aici, cu sprijinul France 2 Cinema, France 3 Cinema, BBC Worldwide, BBC Natural History Unit, Discovery Channel. Nu trebuie să fiți fani Disney ca să vă placă ceea ce veți descoperi odată intrați în universul Disney Nature. De fapt, Disney Nature nu păstrează decât numele părintelui desenelor animate, căci fiecare documentar este rodul unei colaborări incredibile între toți acești mari producători de conținut documentar.

Iar dacă urmăriți genericul oricăruia dintre filme, veți descoperi câte case de producție (și câți oameni de știință și oameni de producție documentară) sunt implicate în acest proces, al cărui rezultat este de excepție.

Earth (2007, narator: James Earl Jones):

The Crimson Wing: Mistery of the Flamingos (2008, narator: Mariella Frostrup):

Oceans (2010, narator: Pierce Brosnan):

Wings of Life (2011, narator: Meryll Strep):

African Cats (2011, narator: Samule L. Jackson):

Cimpanzee (2012, narator: Tim Allen):

Bears (2014, narator: John C. Reilly):

Monkey Kingdom (2015, narator: Tina Fey):

Born in China (2016, narator: Jo frost):

Înainte de a încheia această recomandare, trebuie neapărat să subliniez un lucru foarte important: urmăriți aceste documentare în rezoluție full HD, la televizor! Nu pe tabletă sau laptop, nu online… mare parte din puterea acestor filme stă tocmai în imagini, în detalii, în extraordinarele capturi din natură!

Toate documentarele pot fi achiziționate de pe Amazon sau, dacă nu obișnuiți să plătiți pentru ceea ce vizionați/ascultați, le găsiți integral pe torente, în format HD sau chiar Blu-ray.

Vizionare plăcută, împreună cu copiii!

Related Posts

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.