Mănuțe unite pentru Sabin: Căsuța noastră din turtă dulce

Dec 1, 2013 by

Gingerbread House

Încă dinainte de a fi mamă am visat, de fiecare Crăciun, la timpul când voi confecționa prima mea căsuță de turtă dulce, alături de copiii mei…

Era un vis, asemeni celui cu copiii desculți alergând seara pe malul mării, pe o plajă pustie; asemeni celui cu copiii mei făcând aripi de îngeri în zăpadă sau savurând, dimineața, o cacao cu lapte în bucătărie, mânjindu-se un jurul gurițelor cu mustăți dulci, de ciocolată… Vise frumoase, toate împlinite odată ce în viața mea au apărut minunatele noastre fetițe. Și, odată cu creșterea lor, am adăugat noi vise, noi planuri și noi lucruri minunate de făcut, împreună. Planuri pentru o viață.

Ne pregătim pentru al patrulea Crăciun al nostru împreună și doar acum am simțit că fetele ar fi interesate să mă ajute la decorarea unei căsuțe de turtă dulce, înțelegând ajutorul pe care mi l-au oferit în acest proiect de familie, bucurându-se cu adevărat de căsuța de poveste ieșită din mâinile lor. Și așa a și fost… am muncit împreună atât la pregătirea aluatului, cât și la decuparea căsuței, apoi la asamblarea și mai ales decorarea ei. Iar acum, după o după-amiază întreagă de joacă cu bombonele, jeleuri și inimioare de zahăr, întreaga noastră bucătărie arată ”de poveste”, casa întreagă miroase a scorțișoară iar fetițele mele au adormit cu mânuțele pline de glazură de zahăr și cu un zâmbet larg pe întreaga față, care nu le-a părăsit nici în somn!

Aici găsiți rețeta și modul în care am realizat Căsuța din turtă dulce. O activitate pe care copiii o vor iubi!

Și acum urmează partea cu adevărat frumoasă a poveștii!

Căsuța noastră de turtă dulce va merge, în scop caritabil, către cine oferă mai mult în cadrul unei licitații organizate de către Asociația Mâni Unite din Sibiu, despre care am mai scris (mereu de bine) și cu alte ocazii.

Manute Unite pnetru Sabin

”Mânuțe unite pentru Sabin” este numele acestui eveniment caritabil, în cadrul căruia o mulțime de copii și-au unit forțele (și mânuțele!) pentru a ajuta financiar familia lui Sabin Ionuț, un băiețel de numai 3 ani și jumătate, născut prematur și diagnosticat cu Paralizie cerebrală – Tetrapareză spastică, afecțiune care îl împiedică să se miște singur, să meargă și chiar să-și folosească mânuțele. Întreaga poveste a lui Sabin, însoțită de documente medicale și alte detalii, poate fi citită aici. Există șanse de recuperare, cel puțin parțială, pentru Sabin, prin intermediul Terapiei Vojta și a altor terapii recuperatorii moderne, dar toate aceste intervenții medicale sunt extrem de costisitoare, iar pentru accesul la ele familia Ionuț are nevoie de ajutor financiar.

Unicul copil al unei familii care i se dedica trup si suflet in totalitate, Sabin Ionut a avut parte de o prima cunostinta cu viata umbrita de lipsurile sistemului medical romanesc. Dupa o sarcina fara probleme, in saptamana a 32-a de sarcina, in timpul unui consult de rutina, medicul a declansat contractiile care au dus la nasterea prematura a lui Sabin, acesta cantarind doar 1900 g. Cum la maternitatea din Calarasi, unde s-a nascut Sabin, nu existau nici minimele dotari necesare in cazul nasterii premature iar de garda nu era nici un medic neonatolog sau pediatru, Sabin nu a primit foarte mult ajutor, acest lucru soldandu-se cu un diagnostic crunt: Paralizie cerebrala- Tetrapareza spastica, o boala ingrozitoare care il impiedica sa isi foloseasca mainile, sa stea vertical si sa mearga. Pentru a-i asigura lui Sabin accesul la cele mai bune terapii, familia s-a mutat la Sibiu de 2 ani de zile, luand viata de la capat din toate punctele de vedere. Deja se vad progrese remarcabile in recuperarea lui Sabin; gratie terapiei Vojta facuta la Sibiu si a noii terapii ABR, Sabin a reusit, la aproape 3 ani si jumatate cat are in prezent, sa se ridice singur in sezut. Daca pentru un copil normal, sanatos, acest lucru nu inseamna nimic, pentru un copil cu paralizie cerebrala inseamna un mare progres!

Povestea lui Sabin m-a umplut de tristețe, de furie, de frustrare și de neputință… este povestea unui copil născut prematur din cauza unei erori medicale, într-un oraș (Călărași) complet lipsit de aparatură specială pentru îngrijirea prematurilor… un copil născut noaptea, într-un moment când nu exista medic neonatolog de gardă, astfel că întreaga conjunctură de fapte a dus la paralizia sa cerebrală. Ca mamă de copii prematuri îmi e cu atât mai aproape de suflet această poveste, iar eforturile familiei sale de a-l ajuta mi se par extraordinare:

A fost o decizie grea de luat si de pus in practica, pentru ca a implicat schimbari majore in viata noastra. Gasirea unui loc de munca pentru sotul meu, supravietuirea intr-un oras unde nu avem casa, unde nu aveam nimic si nu cunosteam pe nimeni… au fost si sunt momente foarte grele pentru familia noastra, si inca nu am reusit sa ne reechilibram, dar faptul ca Sabin risca sa-si petreaca viata int-un scaun cu rotile ne determina sa ne luptam cu greutatile vietii si cu boala lui.
Suntem in Sibiu de doi ani, (stam cu chirie) tot de atata timp facem recuperare intensiv, si cu toate acestea, progresele sunt foarte mici, se taraste, mai mult cu coatele, picioarele sunt foarte incordate (spastic) nu sta in fund iar de mers…nici vorba, are coloana vertebrala deformata, piciorusele strambe (poarta orteze pe timpul noptii), mananca foarte putin, are doar 10 kg, iar medicii nu pot explica (analizele sunt bune). Pentru cine nu este familiarizat cu aceasta boala, este important de stiut faptul ca gimnastica si terapia ocupationala trebuiesc facute zilnic, iar statul nu asigura decat o mica parte a recuperarii prin cateva internari pe an, asadar recuperarea intensiva si tratamentele pentru hranirea creierului le-am facut in cea mai mare parte cu plata, investind toate veniturile noastre si cu imprumuturi de la banci. Am facut eforturi supraomenesti pentru a ii putea asigura recuperarea in acest timp.
Este adevarat ca ne asteptam la progrese mult mai mari, deoarece la momentul respectiv aceasta terapie Vojta ni s-a spus ca este tot ceea ce puteam face mai bun in Romania.

Sabin Ionut

Sper ca această  Căsuță de turtă dulce să plece către cineva care să se gândească cu drag la noi și mai ales la Sabin, atunci când o va privi… și, pentru că ne-a bucurat atât de mult să facem această activitate, o vom repeta și pentru noi în zilele ce urmează și vom păstra și acasă o căsuță întocmai ca și cea pentru Sabin. Și, de fiecare dată când ne vom juca cu ea, vom trimite și noi către Sabin un gând bun și o rugăciune pentru însănătoșirea sa.

Dacă doriți să contribuiți la strângerea de fonduri organizată pentru Sabin, vă învit să licitați unul (sau mai multe) din lucrările realizate de copii în cadrul acestui eveniment online: Mânuțe Unite pentru Sabin (accesați linkul pentru a participa la eveniment). Veți găsi acolo, alături de căsuța noastră, o mulțime de Felicitări pentru Crăciun cu care puteți face o surpriză celor apropiați, decorațiuni de pom hand-made, brăduleți în miniatură și alte minunății realizate de copii, cu mult suflet și multă dăruire. Atenție, fiecare sumă licitată va trebui depusă în contul lui Sabin, iar câștigătorul fiecărei licitații va primi, la final, obiectul licitat. Gestul este simbolic, căci donațiile noastre – până la urmă – nu cred că au nevoie de nicio recompensă materială, iar bucuria de a ajuta un copil ar trebui să fie unul din cele mai frumoase sentimente ale acestei perioade de Advent.

Am speranța că, așa cum ne-ați fost alături și în alte momente de acest fel, veți întinde o mână de ajutor și în sprijinul acestui băiețel minunat, iar mâinile noastre unite vor aduce un plus de ajutor recuperării lui Sabin. Vă mulțumim și vă așteptăm cu mult drag pe pagina evenimentului!

Nu în ultimul rând, iată și povestea decorării acestei căsuțe, precum și mesajul nostru pentru Sabin:

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.