Vacanță de familie la Budapesta – cazare, parcare, mâncare, plimbare (I)

Oct 28, 2013 by

Budapesta panorama

Budapesta: imagine panoramică. Foto: ©Carla Banu.

M-am îndrăgostit de Budapesta cu mult înainte de vacanța de luna aceasta, în urmă cu ani buni, descoperind-o la pas împreună cu prietenii mei. Fiind la nici 300 km distanță de Timișoara, Budapesta rămâne la îndemâna locuitorilor din vestul țării chiar și pentru plimbări relaxate de o zi, cu atât mai mult pentru escapadele de weekend… așa se face că, nu o dată, ne-am bucurat de scurte vacanțe pe cele două maluri ale Dunării, mai ales în perioada când o persoană foarte dragă și apropiată mie a locuit în Budapesta, oferindu-ne mereu găzduire și fiindu-ne cel mai bun ghid în acest minunat oraș. Am vizitat Budapesta și vara și iarna, și ziua și în toiul nopții, și la periferie și în centrul ei vechi… și, chiar și după toate aceste vizite, am simțit că oricât de mult aș sta și oricât de des m-aș întoarce acolo, nu mă pot sătura de frumusețea ei, de farmecul ei aparte, de poveștile ce se țes în jurul istoriei ei…

De data aceasta, însă, am vrut să fie altfel. În primul rând, pentru că am plănuit o vacanță în care să le oferim fetelor cât mai multe amintiri frumoase, în care să facem lucruri inedite pentru ele și să vedem Budapesta prin ochii lor de copii. În al doilea rând, pentru că urma să fim pentru prima oară singuri în Budapesta, simplii turiști pierduți în mulțime, având 5 zile întregi la dispoziție pentru a (re)descoperi orașul, altfel decât însoțiți de cineva de acolo, care să ne plimbe de mânuță, știind exact de unde venim și încotro ne îndreptăm.

Pentru o capitală europeană, Budapesta nu este deloc un oraș mare: populația sa numără puțin peste 1,7 milioane de locuitori, iar suprafața sa are o diagonală de nici 30 de km. Totuși, odată ajunși acolo – mai ales ca și provinciali, pulsul orașului se simte exact ca al unei metropole… aglomerat, gălăgios, alert. Zonele de margine ale orașului și suburbiile nu sunt interesante, însă partea centrală este suficient de întinsă – pe ambele maluri ale Dunării – pentru a oferi o mulțime de puncte de interes turistic și pentru a nu te plictisi, vizitând-o, zile la rând.

Am plănuit, deci, minuțios această vacanță, dornică să folosesc fiecare zi într-un mod cât mai atractiv pentru fete, încercând să găsesc un echilibru între interesele lor și ale noastre, între timpul de odihnă și cel plănuit pentru plimbări și vizitat, între locurile pe care aș fi vrut eu să le revăd și cele care simțeam că ar fi interesante pentru ochii unor copii de 3 ani și jumătate…

După ce am răsfoit, preț de câteva săptămâni bune, bloguri de turism, site-uri de călătorie și articole de tips&tricks recomandate de alți vizitatori, am încropit o listă de vacanță care includea ca obiective principale: o vizită la Zoo, o plimbare pe Dunăre cu vaporașul, panorama nocturnă a orașului văzută de la Citadelă, o plimbare în zona Cetății Buda și împrejurimi (Biserica Mátyás şi Bastionul Pescarilor), o plimbare cu metroul, o vizită în Piața Centrală a orașului (Nagy Vasarcsarnok), o plimbare nocturnă în centrul istoric și zona Parlamentului – pe malul Dunării, iar în caz de vreme ploioasă o zi la una din renumitele băi termale ale orașului. Ultima zi am rezervat-o shoppingului, Ikea fiind în fruntea listei de cumpărături, renunțând totuși – de data aceasta – la interminabilele plimbări prin mall-uri, pe care le-am tot făcut în vizitele noastre anterioare în Budapesta.

Am fost, totuși, relaxați și realiști în privința programului; n-am sperat să bifăm toate punctele listei de vacanță (firește că nici nu s-a întâmplat 🙂 ) și, totodată, am fost deschiși oricăror altor opțiuni, cu condiția să nu ne irosim cele 5 zile tolăniți în camera de hotel… iar, la final, vacanța a ieșit foarte bine. Nu pare mult ceea ce ne-am propus, dar eu îmi cunosc copiii și am intuit bine că ritmul lor de a trăi, de a se bucura de surprizele pe care le pregătisem pentru aceste zile, nu va coincide deloc cu viteza unui adult, care ar fi putut bifa toate aceste obiective turistice în nici 2 zile.

Sfatul nostru, atunci când ajungeți în Budapesta cu copiii și vreți să programați vizite și plimbări interesante pentru ei, este să vă rezervați câteva ore bune pentru fiecare activitate în parte… sunt o mulțime de locuri minunate, de unde cu greu vă veți convinge copiii să plece! 😉

Alegerea cazării

Pentru mine alegerea unui loc de cazare s-a dovedit a fi cea mai grea problemă a acestei vacanțe, din cauza numărului prea mare de opțiuni. La o simplă căutare pe booking.com am primit un număr de aproape 800 de rezultate, locații disponibile pe cuprinsul întregului oraș, un număr prea mare de variante chiar și pentru noi, (prea) meticuloși și mari amatori de tabele comparative în excel. 🙂

Am pornit, deci, prin a ne stabili ce anume căutăm, în funcție de câteva criterii personale:

  • locația să fie într-o zonă centrală sau cu acces cât mai facil spre zona centrală, respectiv spre punctele noastre de interes turistic (dat fiind că urma să ne deplasăm cu mașina prin oraș). Am ales să ne ferim de distanțele prea mari, consumatoare de timp și benzină, chiar dacă am fi făcut o economie substanțială la prețul cazării.
  • locația să fie accesibilă ca preț (am preferat să nu plătim locuri suplimentare pentru fete, știind că vom dormi în același pat cu ele) și să existe posibilitatea de a parca mașina în siguranță și la preț cât mai mic (mare parte din amplasamentele hoteliere centrale nu dispun de parcare proprie sau taxele de parcare ridică foarte mult prețul cazării).
  • am fost atenți la taxele suplimentare, care se aplică se aplică separat la unele hoteluri, crescând prețul final al cazării: 18% TVA, 4% taxa de oraș, 5% taxa de servicii, prețul pentru micul dejun etc.
  • nu în ultimul rând am căutat ca locația să aibă cât mai bune referințe pe pagina dedicată de review-uri, să fie un loc primitor și curat, chiar dacă modest ca și dotări sau număr de stele. Nu suntem pretențioși în privința ”luxului” interior, însă curățenia și igiena sunt cele mai importante atunci când alegem un spațiu de cazare.

Sistemul de organizare administrativă al Budapestei cuprinde un număr actual de XXIII de sectoare (districte), 6 dintre ele aflându-se pe partea Buda, 16 dintre ele pe partea Pesta și unul pe insula Csepel, însă pe noi – ca turiști, ne-a interesat doar zona centrală a orașului, și anume sectoarele I, V, VI, VII, VIII, respectiv zona centrală a sectoarelor IX, XI, XII, II și XIII.

De mare ajutor ne-a fost harta interactivă de pe booking.com, pe care am analizat toate locațiile din zona centrală a orașului, comparând prețurile, condițiile de cazare și amplasamentul. Am exclus, în primul rând, din zona Pesta, hotelurile-mamut de 5 stele de pe malul Dunării (Marriott, Sofitel, InterContinental, Four Seasons etc.), dar și hostelurile, varianta de cazare studențească, low-cost, din cauza lipsei grupului sanitar propriu (atât băile, cât și camerele sunt comune, la majoritatea dintre ele). Am eliminat, apoi, apartamentele private din zona centrală, care – deși au prețuri atractive și condiții foarte bune de cazare, nu dispun de parcare proprie și ar fi trebuit să optăm pentru parcările private din vecinătate, unde prețurile sunt destul de mari (între 12 și 25 euro / 24 ore). Totuși, dacă nu vă deranjează acest aspect sau nu călătoriți cu mașina, apartamentele private sunt o bună alegere pentru vacanțele de familie, prețurile acestora fiind decente, chiar și în zona ultra-centrală. Iar un balcon cochet, de pe care să admirați seara luminile vaporașelor ce se plimbă agale pe Dunăre,  este un atu în plus – pe care multe dintre aceste apartamente îl oferă.

De partea cealaltă a Dunării, în Buda, ofertele de cazare se schimbă ca și funcționalitate, locul marilor hoteluri și al apartamentelor fiind luat de o mulțime de hoteluri mici și pensiuni cochete, de 2, 3 și 4 stele, cu prețuri și dotări pentru toate buzunarele. Buda, zona de locuit a orașului, este absolut superbă, întinsă pe coline înverzite, cu străzi cochete, liniștite, cu vile și case frumoase, cu grădini pline de verdeață… Am înțeles că sistemul de transport în comun al orașului funcționează foarte bine, așa că și dacă nu folosiți mașina vă puteți deplasa cu ușurință spre centrul orașului și înapoi, cu ajutorul autobuzelor și al metrourilor, majoritatea pensiunilor fiind localizate în imediata vecinătate a stațiilor acestora.

Noi am optat pentru Pensiunea Helios (Helios Hotel Pension), situată în Districtul XII, la aproximativ 10-15 minute distanță de centrul orașului, cu mașina. Accesul este foarte ușor de pe M1 și M7, autostrăzi cu punct terminus aproape de centrul orașului, iar ”coborârea” spre Dunăre se face la fel de facil, cu mașina sau cu autobuzul.

Helios Panzio Hotel Budapest Map

Deși are 3 stele, pensiunea este modestă, iar camerele au un aer retro, un aer ”de acasă”, cu perdele vaporoase și covorașe care mi-au amintit de copilărie… dar tocmai asta ne-a făcut să ne simțim foarte bine acolo. Camerele sunt curate, e liniște pretutindeni în jur, pensiunea are două parcări în curte, terase de jur împrejur, foișoare, loc de joacă pentru copii cu tobogan și nisip, precum și o grădină plină de verdeață. Priveliștea este minunată, Buda coboară lin, pe coline, până în zare… iar seara a fost o adevărată încântare să stau pe terasă și să privesc orizontul, cu toate luminițele lui magice, imaginându-mi cum ar fi să locuim aici…

Camerele pensiunii sunt de mai multe tipuri: single, double, studio, apartamente, cu chicinetă sau nu, cu seif, frigider, fierbător de apă și internet gratuit funcțional, oriunde în interiorul cladirii. Raportul preț-servicii-amplasament este foarte bun; dacă nu găsiți altă variantă mai avantajoasă, vă recomandăm călduros să poposiți aici.

Helios Panzio Hotel Budapest

Pesiunea Helios***, Budapesta. Foto: ©Carla Banu.

Pensiunea Helios Budapesta

Pesiunea Helios***, Budapesta: grădini și parcare. Foto: ©Carla Banu.

Pensiunea Helios Budapesta

Pesiunea Helios***, Budapesta: interior cameră dublă. Foto: ©Carla Banu.

Pensiunea Helios Budapesta noaptea

Pesiunea Helios***, Budapesta: priveliște nocturnă, de pe balcon. Foto: ©Carla Banu.

Parcarea în Budapesta

Aveam un istoric nefericit cu parcarea în centrul Budapestei (blocarea roților și o amendă usturătoare, luată absolut stupid, acum câțiva ani), așa că am fost deosebit de prudenți în ceea ce privește taxele de parcare pe teritoriul orașului. De altfel, pe orice site de review-uri sau de sfaturi de călătorie sunteți avertizați să respectați cu strictețe regulile de circulație și de parcare, amenzile fiind destul de piperate și, în plus, mașinile fiind blocate sau ridicate pentru cea mai mică abatere de la marcaje.

În zona centrală, ca și în orice oraș aglomerat, găsirea unui loc de parcare este problematică (însă nu imposibilă) și vă recomand să aveți mereu pregătit un număr suficient de monede, pentru plata parcării. În majoritatea locurilor taxarea se face la minut, prin intermediul aparatelor de taxat automate, care însă nu acceptă decât monede (și, la fel ca la noi, vânzătorii din magazine se lasă foarte greu convinși să schimbe bancnote). Prețul mediu este de 450-500 Ft/oră pentru parcările stradale; de asemenea, parcările mall-urilor se taxează la oră, iar cele private supra-etajate pot fi achitate pentru 24 de ore – noi nu le-am folosit, însă prețul lor ajunge până la 24 euro/zi sau chiar mai mult. Parcările stradale sunt monitorizate atent de ”oamenii legii”, care verifică tichetele de parcare frecvent (în câteva minute am fost verificați de două ori, de agenți diferiți), așa că e recomandat să nu întârziați peste ora limită pentru care ați plătit.

O problemă o constituie faptul că instrucțiunile de pe aparatele de taxare nu sunt traduse în nicio limbă de circulație internațională; astfel, vă puteți ușor păcăli, așa cum am pățit-o noi în interiorul perimetrului Castelului Buda, unde am dedus din textul afișat că prețul parcării este de 450 Ft/oră, însă am avut surpriza să achităm 5250 Ft/3 ore (aproape 20 Euro), fiind penalizați pentru că am parcat acolo într-o perioadă în care se fac renovări la fațadele anumitor clădiri din cetate și parcarea este restricționată în zonă. Toată această poveste, însă, era scrisă doar în limba maghiară… și n-am avut nicio idee despre ceea ce ”ni se pregătise” – nouă și tuturor celorlalți vizitatori străini, într-o zonă prin excelență turistică. 🙁

Dacă, totuși, doriți să parcați gratuit, am găsit două locații unde puteți face acest lucru: odată pe bulevardul din fața Grădinii Zoologice (Állatkerti körút), în stânga Pieței Eroilor  – unde însă șansele de a găsi loc de parcare sunt minime (noi am așteptat mai bine de o oră să se elibereze un loc, pentru a intra la Zoo). Al doilea loc este în zona străzilor ce urcă spre Citadelă, pe majoritatea dintre ele parcarea fiind liberă. De acolo, perpedes, puteți coborî treptele din fața Citadelei, până la Podul Erzsébet (Erzsébet Hid), de unde aveți toată zona centrală a orașului la îndemână.

Pentru noi deplasarea fără mașină nu a fost o opțiune de data aceasta, din cauza nenumăratelor bagaje cu care am plecat în fiecare zi de la hotel (hăinuțe subțiri și groase, mâncare, apă, Manduci, GPS, aparatură foto, trepied etc.), dar și a programului de somn al fetelor, în câteva rânduri încercând să le lăsăm să doarmă de după-amiază în mașină. A fost mai comod în acest fel și ne-am putut organiza mai bine vizitele de-a lungul și de-a latul orașului. Vremea a ținut cu noi și am avut parte de soare în fiecare zi, însă diferențele de temperatură zi/seară au fost sensibile și am avut nevoie de îmbrăcăminte de schimb, care ne-a îngreunat mult bagajul.

Nu în ultimul rând, atenție: pe teritoriul Ungariei este obligatorie purtarea centurii și pe scaunele de pasageri din spatele mașinii, iar pentru copii este obligatoriu scaunul special.

Unde și ce să mănânci

Bucătăria ungurească este renumită internațional pentru preparatele sale tradiționale, iar zona centrală a Budapestei abundă de restaurante, pub-uri și taverne unde toate aceste delicatese se pot încerca. Totuși, dacă nu sunteți pregătiți financiar pentru un răsfăț culinar de acest fel, prețurile sunt destul de mari și nouă personal ne-au tăiat apetitul, preferând să ne reorientăm spre alte variante, mai puțin costisitoare.

Concret, în zona centrală, prețul unui gulaș este de aproximativ 2000 Ft, iar al unei pizza începe de la 5000 Ft, la care se adaugă băutura și bacșiș-ul chelnerilor (inclus în nota de plată)… și iată cum o masă fără pretenții, pentru doi adulți și doi copii, poate sări ușor peste 10.000 Ft. O varinată low-cost o constituie fast-food-urile care servesc felii de pizza, sandwich-uri sau langoși la pachet,  sau alternativa lor ceva mai  diversificată – food-court-urile din interiorul mall-urilor, dacă vă nimeriți prin preajma vreunuia dintre ele. Noi am optat pentru a lua micul dejun și cina în camera de hotel, cu produse cumpărate din magazinele alimentare (unde prețurile sunt similare cu cele de la noi) și doar masa de prânz am servit-o în oraș. Ca o sugestie, magazinele Tesco au – în majoritate – program non-stop, așa că vă puteți aproviziona la orice oră cu ceea ce aveți nevoie (un hyper-market ușor accesibil se află la ieșirea spre Viena, pe M1, la mică distanță de oraș), sau vă puteți opri la Ikea, în cursul zilei, pentru o masă decentă.

Mi-a făcut cu ochiul, atunci când am plănuit vacanța aceasta, o cină romantică pe puntea unui vapor care să ne plimbe agale pe Dunăre, apoi mi-am amintit că avem copiii cu noi și am amânat planul acesta pentru altă dată… peste vreo 10-15 ani. 😛

Ce am făcut noi, preț de 5 zile

Privind în urmă am senzația că au fost 5 zile pline-pline, cu toate că nu am făcut prea multe lucruri în tot acest timp, limitându-ne la una-două activități în fiecare zi. În postările următoare voi povesti pe larg despre fiecare, căci pe noi ne-au bucurat nespus și am rămas cu o mulțime de amintiri frumoase, poze multe și filmulețe pe care le vom revedea mereu cu drag!

Ziua întâi ne-am petrecut-o plimbându-ne la Bastionul Pescarilor, Biserica Mátyás și Castelul Buda.

Cea de-a doua zi ne-am petrecut-o la Zoo, apoi în parcul și pe malul lacului din vecinătatea Pieței Eroilor.

În a treia zi am făcut o excursie cu vaporașul pe Dunăre, iar seara am urcat la Citadelă. Priveliștea e de vis.

În cea de-a patra zi am fost la Tropicarium, un loc fascinant deopotrivă pentru fetele nostre și pentru D., mare pasionat de pești… am descoperit din întâmplare acest loc, însă ne-a oferit una din cele mai frumoase amintiri de vacanță.

În cea de-a cincea zi, înaintea plecării, am făcut o sesiune sănătoasă de shopping, venind totuși acasă fără nimic, din rațiuni de card expirat și respins la tranzacționare… o amintire care mă va face să râd, în hohote, încă mult timp. 😀

Despre toate acestea, însă, condimentate cu poze multe și frumoase, cât de curând!

*****

Dacă vizitați Budapesta cu copiii și căutați recomandări pentru petrecerea timpului într-un mod cât mai distractiv pentru cei mici, iată și celelalte recomandări ale noastre aici:

Vacanță de familie la Budapesta – Tarzan Park (II)

4 Comments

  1. andreea R

    Budapesta!Foarte frumoasa! Merita vizitata daca aveti vreodata ocazia.Eu am fost doar o data si mi-a placut asa de mult incat m-as reintoarce de fiecare data cand as avea ocazia.Hobby-ul meu care imi ocupa cel mai mult timp este calatoritul.Am viztat foarte multe locuri si cel mai mult mi-au placut locurile din tara noastra.Avem niste locuri minunate pe care ar trebui sa le pretuim mai mult.Vizitati acest site: cazare in Iasi .

  2. julius

    Frumoasa prezentare! Multumim, Carla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.