Dăm un pom pentru o casă

Apr 1, 2013 by

Când zilele trecute ni s-a cerut ajutorul pentru (încă) o campanie umanitară, am fost mai mult decât onorată să pot participa la un proiect atât de frumos. Şi după ce am ascultat povestea ce stă în spatele acestei iniţiative, cu atât mai mult am simţit că, acolo unde oamenii cu suflet mare se adună laolaltă pentru a ajuta, se întâmplă întotdeauna minuni.

Căci împreună suntem puternici. Împreună schimbăm lumea, picur cu picur, de câte ori întindem mâna celor care au nevoie de noi. Am schimbat lumea Laviniei şi a copiilor ei, acum putem să o schimbăm pe cea a altor doi copii fără copilărie. Aţi avut încredere în mine şi aţi ajutat. Acum vă rog, din nou, să le oferiţi fetiţelor mele această “putere” de a aduce o minune în sufletul a doi copii.

O minune aşteaptă Andrei (3 ani) şi Teo (8 ani), doi băieţei care – împreună cu tatăl lor – trăiesc de luni de zile fără nimic. Casa lor a ars, lăsându-i doar cu hainele de pe ei. Mama i-a părăsit pentru o viaţă mai bună, iar ei au rămas în grija tatălui lor, împreună cu care s-au adăpostit – din mila unor străini – într-o casă veche, fără apă, electricitate, canalizare, încălzire, mobilă, veselă… fără nimic. Pâine cu ceapă a fost masa lor zilnică luni şi luni de zile. Ceapă… în zilele bune doar.

Oameni de bine din întreaga ţară au auzit povestea lor, anul trecut, la tv. Ei, împreună cu încă 5 familii, au fost ajutaţi atunci cu alimente şi bunuri. Apoi, în prag de Crăciun, s-a organizat o licitaţie, în urma căreia s-au adunat 9000 de lei. Vă rog accesaţi linkul, pentru a citi povestea lor şi pentru a vedea imagini cu locul şi felul în care ei trăiesc…

andrei-si-teo

Anul acesta, în prag de Paşte, eu vă rog să facem mai mult pentru ei.

În satul în care Andrei şi Teo locuiesc, Ralesti (Comuna Gogoşari, judeţul Giurgiu), o casă este acum de vânzare. Casă care ar putea fi a lor, pentru a aduce lumină şi bucurie – din nou – în sânul acestei familii. Aceasta e “lumina” adevărată a Sfintei Învieri, aceasta e puterea binelui, aşa cum eu o simt în fiecare dintre noi.

Preţul acestei case este de 20.000 de lei. Jumătate din bani există deja. Pentru cealaltă jumătate, 21 de copii vor licita începând de azi 21 de pomişori, pentru ca Andei şi Teo să primească, de Sfintele Sărbători, un nou cămin.

Nati şi Sofi sunt “unul” dintre aceşti 21 de copii, atât de norocoşi să susţină un proiect de acest fel. 🙂

Ce am făcut noi? Am realizat, cu mare drag şi muncă minuţioasă, un colaj:

colaj-livada

Vă vine sau nu să credeţi, eu n-am făcut altceva decât să le tai fetelor fiecare bucăţică de hârtie colorată, realizând trunchiurile pomilor, frunzele şi fructele… apoi fetele au lipit singure, de-a lungul a 3 ore ce au trecut fără să le simţim măcar, fiecare piesă la locul ei. Pe parcurs am “îmbogăţit” peisajul cu norişori şi cu soarele vesel ce dă savoare fiecărui măr din livadă. La final nu am scăpat până nu am adăugat “pe ici pe colo” o tuşă de glitter cu sclipici, aşa cum trebuie să fie totul – strălucitor şi vesel – la vârsta de 3 ani… 😛

colaj-pomisori-gemeni

În schimb, ceea ce am făcut totuşi de-a lungul întregii noastre după-amieze, a fost să le vorbesc fetelor despre copiii mai puţini norocoşi decât ele, de pretutindeni… despre copiii Lavinei, pentru care ele ştiu deja că nu au ce să mănânce şi le pun mereu deoparte din mâncarea lor, despre aceşti doi copii fără mamă şi fără casă, care nu au nimic acum – în afara protecţiei şi a dragostei tatălui lor… despre copii care nu au nici măcar părinţi care să-i iubeasca… Şi ştiţi că pentru Nati şi Sofi nimic pe lumea asta nu e mai important şi securizant ca şi  “mămica lui/ei”. E o lecţie de viaţă pe care ele au înţeles-o deja, la numai 3 ani… şi care le-a sensibilizat din nou şi le-a făcut să lucreze cu mult drag la colajul acesta, timp în care au decis chiar şi că “o să adunăm toate meiele din pomişorul nostru şi o să le ducem la copii!”. 😀

Acum, pentru ca munca noastră şi celorlalţi 20 de copii să nu rămână în zadar, Miruna Mărgărit – iniţiatoarea acestui proiect, o mamă cu suflet mare – a gândit acţiunea în acest fel:

Dragii noştri,

Vă invităm să participaţi în campania noastră de strângere de fonduri. Scopul este să strângem diferenţa de bani pentru a cumpăra locuinţa socială în care locuieşte acum această familie monoparentală greu încercată.

Dorim ca până la Sărbătorile Pascale să fie căsuţa lor. În acest sens vă prezentăm operele echipelor de artişti copii-mămică rugate sa ne sprijine în demersul nostru. Trei dintre desene au un statut mai special fiind operele colective ale copiilor din Cercul Asociaţiei Conil şi ale copiilor din Cercul Academiei Piticilor. În spatele fiecărui desen se află un pomişor real, care va fi plantat în beneficiul copiilor aflaţi în Centrul Social “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din judeţul Giurgiu, pe 14 aprilie. Pentru a îndeplini acest vis avem nevoie de voi. Dacă doriţi să contribuiţi o puteţi face prin a alege un pomişor şi a dona o sumă, la alegerea dumneavoastră, în contul:

RO52VBBU2587UN3555702701 Volksbank, sucursala Unirii, deschis pe numele Margarit Miruna Mihaela

şi va trebui să specificaţi la detaliile depunerii pomişorul preferat.

Campania se desfasoara intre 1 si 14 aprilie 2013. Mai multe detalii puteti citi aic: Un pom pentru o casă. Vă mulţumim!

Avem, deci, 21 de pomişori de dat. Fiecărui pomişor real îi corespunde o lucrare realizată de copii. Dorim să ne ajutaţi, cititori şi prieteni ai fiecărui blog, să licităm împreună câte 500 de lei pentru fiecare pomişor.

Noi sperăm să vă placă al nostru şi să ne ajutaţi să nu rămânem codaşe! 😛 “Pomişorul cu gemene” se numeşte… şi are nevoie de (minim) 500 de lei pentru a închide licitaţia colectivă! În cât timp îi strângem? 😛

Dar, dacă vă place o altă lucrare, suntem la fel de bucuroase să licitaţi pentru oricare dintre participanţii la eveniment. Important este să ne lăsaţi un semn că ne-aţi ajutat să ajutăm, scriindu-ne aici un mesaj. E important pentru că, la finele acestei campanii, Nati şi Sofi oferă un premiu suplimentar  – prin tragere la sorţi – celor care au preţuit munca nostră şi ne-au însoţit în acestă minunată poveste. Premiul nostru? O carte de poveşti, o carte minunată (cu “autografe”, desigur :P), pe care v-o oferim cu drag, ca preţuire pentru gestul vostru minunat de a licita.

Vă invităm să accesaţi evenimentul aici: UN POM PENTRU O CASĂ.

Veţi găsi acolo, precum şi pe blogul dedicat acestei campanii, detalii exacte despre situaţia familiei lui Andrei şi Teo, detalii despre modalitatea de licitaţie a pomişorilor (care e foarte simplă, doar licitaţi în dreptul pozei cu pomişorul preferat :P), detalii despre copilaşii care au realizat fiecare dintre aceste “capodopere” şi orice alte întrebări aţi avea.

Chiar dacă nu doriţi să licitaţi, întraţi pe pagina evenimentului şi dedicaţi câteva minute lucrărilor realizate de copii. Şi apoi gândiţi-vă că acesta e felul în care vom face ţara asta mai bună! Acesta e răspunsul la tot ce noi – adulţii – nu mai ştim să reparăm la lumea în care trăim: să ne învăţăm copiii să fie empatici, să se implice, să-i învăţăm că niciodată nu eşti prea mic pentru a schimba lumea, că niciodată nu trebuie să crezi că eşti neputincios sau învins cu totul de cei “mari”. Şi, mai ales, că niciodată nu suntem singuri. Şi că întotdeauna, dacă ne vom da mâinile, vom fi destui ca să (ne) salvăm.

Ne puteţi ajuta chiar şi plin simpla popularizare a acestui eveniment, apăsând butonul “Share” şi invitându-i pe cunoscuţii voştri să ni se alăture în acest demers.

Vă aştept deci, cu drag, pe pagina de Facebook a evenimentului. Pe voi şi pe prietenii voştri. Chiar şi numai pentru a ne bea împreună cafeaua de dimineaţă, într-o zi superbă de luni care va prevesti o săptămână la fel de frumoasă pentru noi toţi, cei de acolo.

E sărbătoare, e primăvară, haideţi să plantăm o livadă de meri!!!

4 Comments

 1. MARIBELL

  vai carla….iar am plans
  esti o zana, ca te implici cu atata daruire in astfel de proiecte.
  bravo pt atatea initiative pe care le duci la bun sfarsit.
  din pacate si eu stau rau cu banii, dar pt ioana am lasat ceva hainute noi si sh pt a fi vandute.daca se face si pt acesti copilasi ceva asemanator…ma bag si eu.
  te pup, pup si fetele frumoase.

  • Carla

   Maribell, mulţumesc, rândurile tale întotdeauna mă emoţionează…

   Dacă se va mai organiza vreo licitaţie pentru aceşti copii, cu mare drag voi anunţa pe blog. Între timp, nu-ţi fă nicio grijă, gândurile bune sunt la fel de preţioase!

   Te îmbrăţişez!

 2. Ce m-ai emotionat! Iti multumesc pentru ca esti alaturi de noi si pentru toate vorbele frumoasa. Am incredere ca o sa fie bine.

  Va imbratisam pe toate trei.

  • Carla

   Şi eu am încredere că va fi bine… nu se poate altfel, cu atâtea persoane inimoase la un loc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.