Start la activităţi creative!

Jan 30, 2013 by

Start la activităţi creative!

Pe 1 februarie sărbătorim ceva.

Ceva ce ne place mult şi ne inspiră, de aproape un an de zile, să ne imaginăm o mulţime de activităţi distractive cu fetele noastre şi să aşteptăm cu nerăbdare timpul potrivit pentru începerea lor într-un cadru “organizat”.

Este vorba de aniversarea primului an de existenţă a Micului atelier de creaţie, în cadrul căruia o fetiţă minunată învaţă alături de mama ei o mulţime de lucruri la fel de… minunate. Ca ele! 😉

Dacă mă întrebaţi pe mine, blogul acesta este cel mai frumos loc unde poţi descoperi şi “fura” activităţi pentru cei mici, fie că e vorba de învăţarea literelor şi cifrelor, de artă, muzică, ştiinţe, cunoaşterea mediului înconjurător sau orice altceva vă vine în minte. Şi spun acest lucru nu pentru că alte bloguri româneşti (sau străine) de activităţi pentru copii nu ar fi frumoase… ci pentru că eforturile pe care le depune Camelia pentru a ne prezenta nouă, vizitatorilor, activităţile lor, sunt demne de toată admiraţia. Noi (eu şi D.) suntem absolut fascinaţi de răbdarea cu care fiecare activitate este fotografiată, documentată şi explicată în detaliu… După atâţia ani de bloging pot spune cu mâna pe inimă că munca ei este sisifică; a posta zilnic material, atât de bine structurat, atât de bine documentat, este un angajament de care puţini bloggeri se pot achita într-un mod atât de onorabil. Iar Camelia nu o face doar “onorabil”, o face “magna cum laude”, excelând atât la capitolul perseverenţă, cât şi la creativitate într-un mare fel!

Şi ceea ce e, de fapt, cel mai frumos în viaţa Cameliei şi a fetiţei ei, este Jocul… Plăcerea de a face toate acele activităţi împreună, bucuria cu care micuţa M. descoperă o mulţime de lucruri noi în fiecare zi, entuziasmul cu care învaţă, toate acestea mă fac să-mi doresc din suflet să le pot şi eu oferi, la rândul meu, o asemenea experienţă fetiţelor noastre. Învăţarea prin joc… prin joc liber, descoperind şi explorând, învăţând şi râzând, iată felul în care eu visez să le dau fetelor mele acel start “didactic” care va influenţa, fără îndoială, întreaga lor plăcere de a studia de mai târziu…

Jocul este primul lucru pe care l-am avut în comun, atunci când am descoperit blogul Cameliei. Micul atelier de creaţie este întocmai cum îmi doresc şi eu să le “orientez” pe fete, prin joc, spre învăţare… iar activităţile deja recomandare de Camelia îmi vor uşura enorm munca de planificare şi nu mă sfiesc să declar că m-am pregătit deja să “copiez” la greu ceea ce ea a pregătit, în tot acest an, pentru fetiţa ei, tocmai pentru că rezultatele lor sunt atât de frumoase! 😛

Iată cum ne urează Camelia bun-venit, pe pagina ei:

Cu drag va primim in casuta noastra si va impartasim din experientele, jocurile, evolutia si hobby-urile noastre.

Imi place sa cred ca tot ceea ce facem noi este o joaca frumoasa, si asta deoarece vreau ca puiul meu sa invete ca si adultii stiu sa se joace, vreau sa nu se intrebe toata copilaria, asa cum am facut eu: “Oare cum pot trai oamenii mari fara joaca si cat de nefericiti pot sa fie din cauza lipsei ei?!”

Vă invit, cu drag, să răsfoiţi paginile virtuale ale acestui spaţiu atât primitor şi de plin de minunăţii pentru cei mici!

Camelia, îţi mulţumesc public pentru eforturile tale, pentru creativitatea ta… şi am convingerea că nu sunt singura cititoare a blogului tău care este recunoscătoare pentru tot ceea ce ne oferi nouă, celor care venim din urmă! Maia, îţi mulţumim pentru că eşti atât de simpatică şi ne încânţi de fiecare dată cu bucuria ta de a învăţa despre viaţă atât de frumos!  Îţi dorim să excelezi în tot ceea ce-ţi va plăcea să înveţi şi să faci!

La mulţi ani plini de experienţe pozitive, Mic atelier de creaţie!

p.s. Chiar dacă nu aveţi timp pentru activităţi cu copiii, căutaţi recomandările de cărţi pentru cei mici… Sunt de un real ajutor dacă doriţi să le organizaţi copiilor o bibliotecă sau, pur şi simplu, dacă nu mai ştiţi ce să alegeţi de pe rafturile librăriilor.

*****

Iar acum, ca să probez toate vorbele frumoase de mai sus, trebuie să mă “laud” cu prima activitate de colaj a fetelor mele, pentru care ne-am inspirat de aici.

Am folosit două coli albe şi câteva coli de hârtie colorată (tocmai sunt din nou, la preţ promoţional, în reţeaua Lidl: top de 200 coli de diverse culori / 13 lei), din care eu am decupat părţile celor două floricele (tulpină, frunze, petale). Fetele m-au urmărit cu mare interes, a fost prima oară când ne-am jucat cu hârtie în acest fel, precum şi prima dată când au avut ocazia sa folosească lipiciul “la liber”. 😛

colaj floare hartie colorata

Pentru început am aşezat părţile floricelelor pe colile albe şi am povestit cu fetele despre cum arată florile şi din ce părţi sunt compuse ele. Apoi am adunat la un loc toate bucăţelele colorate şi fetele au reconstituit, singure, imaginea florii, lipind cu pasiune fiecare bucăţică de hârtie…

colaj floare hartie coloratacolaj floare hartie colorata

La final fetele au vrut să adauge o “ploaie de culori” pe coala rămasă liberă, aşa că ne-am folosit de tuburile de tempera cu bureţel care zăceau de multă vreme nefolosite în cutia cu culori.

colaj floare hartie colorata

A fost un succes total! Fără nicio îndoială, cea mai captivantă activitate încercată până acum! Fetele au meşterit, fără să-şi ia ochii de pe masă, mai bine de o oră… timp în care s-au auzit o mulţime de exclamaţii de încântare, pe măsură ce floricelele prindeau formă sub mâinile lor…

Mi-am propus să reiau săptămânal această activitate, deşi fetele ar vrea s-o repetăm zilnic. 😀 Ne aşteaptă, însă, o mulţime de alte activităţi minunate, pe care vom începe să le facem împreună, zi de zi, pentru a “păcăli”  iarna ce se anunţă încă lungă.

colaj floare hartie colorata

p.s. Mă grăbesc cu această postare deoarece zilele viitoare blogul nostru va fi în “revizie tehnică” şi vom dispărea, pentru scurt timp, din peisajul online. Detalii în curând.

7 Comments

 1. Draga noastra Carla, iti fac o marturisire, uite…publica: este pentru prima oara cand plang la citirea celor scrise despre noi.
  Nu pot decat sa iti multumesc din sufet – nimeni, niciodata nu a surprins atat de bine “esenta” noastra, utilitatea, scopul blogului!

  Mi-ai provocat o mare, mare emotie si prin activitatea pe care ai asociat-o cu scrisul despre noi, este unul dintre primele noastre jocuri cu hartia colorata, cu foarfeca, lipiciul si imi amintesc atat de bine cat de fericita a fost M. atunci. Iar ingerasele tale sunt adorabile – ce treaba minunata ati facut!!!

  Va imbratisam cu mult drag!

  • Carla

   Camelia, îţi mulţumesc şi eu, încă o dată, pentru munca pe care o faci în folosul nostru… Meriţi, din plin, toate aprecierile mele şi ale celorlalţi!

   Vă îmbrăţişăm şi noi!

 2. Bianca

  Carla, Camelia, ne-ar placea si noua sa vedem atelierul, dar nu se deschide site-ul…

  • Carla

   Bianca, am verificat şi eu, de la noi se deschide, linkurile către atelier sunt corecte…. Poate, aşa cum a spus şi Camelia, sunt probleme tehnice temporare.

 3. Bianca, daca nu iti cer foarte mult, te voi ruga sa mai incerci. Blogul trece inca prin mari transformari, ceea ce atrage dupa sine si neplacerea asta.
  Imi pare rau, foarte rau ca se intampla asa, sper din tot sufletul sa mai dureze doar putin pana cand totul va merge struna.
  Iti multumesc!

 4. lia03ro

  Carla de unde putem sa luam si noi tuburile de tempera cu bureţel ?

  ps super proiectul si prezentarea blogului

  multumim de idee 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.