Supă-cremă de praz

Jul 15, 2011 by

Supă-cremă de praz

Mi-s bănăţancă. 😀

N-am avut niciodată orgolii cum că bucătăria din Banat ar fi mai gustoasă ca şi cele din alte regiuni ale României… dimpotrivă, mi-a plăcut întotdeauna să savurez preparate cu specific local, oriunde am fost. Ca să dau un singur exemplu, ciorba de pui rădăuţeană este una din mâncărurile mele preferate!

Totuşi, recunosc că gusturile mîncărurilor din Banat (mai dulci, mai cu supe şi cu mulţi crumpi) îmi sunt mult mai familiare şi, de obicei, gătesc aşa cum am învăţat la mama acasă, nu cum i-ar plăcea – probabil – soţului meu moldovean :P. Gătesc din memorie sau după ochi, însă atunci când încerc ceva nou am mereu la îndemână Cartea de Bucate a Sandei Marin şi câteva bloguri culinare de excepţie, după care aş putea găti o viaţă întreagă fără să mă satur!

Dintre toate aceste doamnele cu talent în bucătărie  pe care le urmăresc constant, Laura Laurenţiu este “de-a mea”! 😀 Interpretă de muzică populară bănăţeană, Laura găteşte cu şi din pasiune şi îşi face timp pentru a posta pe siteul propriu o mulţime de reţete exact “ca la mama acasă”. De aceea îmi place… face nişte mâncăruri de te lingi pe degete, amintindu-mi mereu de copilărie!

Cu o lună în urmă, Laura a lansat un concurs pentru cititorii săi: prepararea oricăreia dintre reţetele sale, pentru a câştiga un vas de gătit Tagin, care mi-a luat ochii şi m-a făcut să-mi doresc să particip la concurs cu cât mai multe reţete!

Luată însă cu una-alta, am tot amânat până am uitat! Am uitat complet să mă pregătesc pentru concurs, reamintindu-mi abia acum, la spartul târgului. Nu-i târziu totuşi!, mi-am zis. Aşa că iată-mă preparând astăzi o cupă-cremă pentru măzărichi şi pentru restul amatorilor din familie, numai bună de savurat într-o zi caniculară ca şi cea de azi. Termometrul din bucătăria mea arată 35 de grade (la umbră :P), apele curg pe noi şi nimic nu ne putea pica mai bine decât o supă rapidă, răcoroasă, care să fiarbă repede şi să mă scutească de supliciul de a mă învârti prea mult pe lângă aragaz.

Iată, deci, reţeta de Supă-cremă de praz a Laurei, în variantă numai bună pentru măzărichi şi alţi copii:

Supă-cremă de praz

Ingrediente:

1 praz proaspăt (întreg)

2 linguri ulei de măsline

1 rădăcină de pătrunjel

1-2 cartofi

puţină smântână

1 litru de zeamă de supă de carne (sau de zarzavat, dacă preferaţi o variantă “light”)

puţin vin alb (100 ml)

sare

Preparare:

Înainte de toate, pregătiţi supa de carne sau zarzavat şi păstraţi-o fierbinte pe aragaz (eu am fiert o pulpă de pui în apă cu puţină sare, pulpa folosind-o ulterior la altceva). Dacă optaţi pentru o supă de zarzavat, cu acesta puteţi apoi prepara o salată de beuf fără beuf :P, asezonată cu un dressing de iaurt şi verdeţuri…

Să revenim, însă, la supa noastră. Prazul se spală, se taie rondele subţiri şi se căleşte uşor, în uleiul de măsline, împreună cu o jumătate de linguriţă de sare. Se adaugă vinul alb şi se lasă la înăbuşit la foc mic, câteva minute.  Cartofii şi rădăcina de pătrunjel se curăţă şi se taie cubuleţe, după care se adaugă peste praz şi se stinge totul cu zeama de supă. Se lasă la fiert, la foc mic, până când legumele s-au înmuiat. Nu vă temeţi, vinul se va evapora complet, copiii nu sunt în pericol! 😛

Se pasează apoi compoziţia cu un mixer vertical sau cu blenderul, până obţinem o cremă cu o textură fină. Se adaugă 2-3 linguri de smântână şi se amestecă până la omogenizare, apoi se mai potriveşte de sare, dacă e nevoie. Nu uitaţi, consumaţi sare cu moderaţie, mai ales în prezenţa copiilor.

Supa-cremă se serveşte răcorită (sau fierbinte, dacă vă place), cu crutoane şi – eventual – puţin caşcaval ras deasupra. Cei mari pot adăuga puţin chilli sau piper, pentru a o face mai picantă, dar mie mi s-a părut perfectă aşa cum a ieşit!

Şi a ieşit întradevăr perfectă! 😀

2 Comments

  1. Ce bine arata, am sa o fac si eu, ador prazul desi la noi in familie nu se prea foloseste. A venit la tanc, tocmai pregateam lista de cumparaturi :))))

    • Carla

      Poftă mare! Sper să vă placă… la noi a avut un succes enorm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.