Daria

Mar 7, 2011 by

Daria

”Eu nu știu. Doar Dumnezeu știe unde se isprăvește povestea pentru mine, însă eu știu unde începe. Depinde de noi să alegem dacă câștigăm sau pierdem. Iar eu am ales să câștig.”

Nu sunt prea multe de spus, atunci când un copil are nevoie de ajutorul fiecărui străin cu inimă mare, pentru a se face bine… și asta doar pentru ca statul nu-i oferă dreptul de a se trata din bani publici, așa cum ar trebui.

Frustrarea e prea mare. Rușinea de a fi nevoit să ceri ”de pomană” – acolo unde ți s-ar cuveni de drept ajutorul – e dureroasă pentru orice părinte. Cu atât mai mult atunci când copilul tău are șanse reale de a se vindeca, iar suma de care ai nevoie este nesemnificativă față de fondurile Casei de asigurări. În care alt stat civilizat din lumea aceasta copiilor li se refuză dreptul la proteze, de orice fel?!

Daria Nicoleta Despa are 1 an și 4 luni, este din Timișoara și suferă de două afecțiuni cumplite, pentru care are nevoie de ajutor financiar: Tetrapareza spastica – din cauza căreia Daria este ca un copil de 3 luni și are nevoie de un lung tratament kineto-terapeutic recuperator la o clinică din Ucraina – și Hipoacuzie bilaterală profundă – pentru care părinții Dariei au reușit deja, cu ajutorul primilor oameni de bine, să achiziționeze un aparat auditiv în valoare de aproximativ 9000 lei (din care decizia de ajutor din partea CAS pe care părinții Dariei au reușit să o obțină este de doar 1800 lei), urmând ca în 1-2 ani să fie necesară o operație de implant cohlear, pentru a cărei realizare Daria a fost pusă deja pe o lungă listă de așteptare…

Daria este o fetiță născută prematur, care ar fi putut fi sănătoasă ca măzărichile mele sau ca oricare alt copil  norocos, venit pe lume înainte de termen… Numai Dumnezeu știe ce s-a întâmplat, de ce s-a îmbolnăvit, dacă aceste afecțiuni erau inevitabile sau au apărut din cauza condițiilor medicale din România… Părinții ei spun că nici nu mai contează acum. Ceea ce contează e doar faptul că  Daria are șanse reale de a se recupera!

Acum, la 1 an și câteva luni, Daria nu aude, nu poate silabisi cele mai frumoase cuvinte de pe lume – ”ma-ma!”, ”ta-ta!”, nu se poate bucura de primii pași, de explorarea mediului din jurul ei, de jocurile minunate  ale celorlalți copii de vârsta ei… Daria e un copil special, care ACUM nu aude, nu vorbește, nu se poate nici măcar mișca. Însă, atâta vreme cât există speranța de a se vindeca, viitorul poate arăta altfel pentru ea! Și fiecare dintre noi are puterea de a schimba, în bine, viitorul ei… dacă doriți să o ajutați, o puteți face aici .

p.s. Daria locuiește la doar o stradă distanță de căsuța noastră din Timișoara… De când am citit povestea ei, nu mă gândesc decât că – poate în 2-3 ani, voi fi cu măzărichile mele la locul de joacă de lângă blocul nostru și-mi voi privi fetele jucându-se cu alți copii, în timp ce voi face conversație cu alte mămici de acolo… Iar una dintre ele îmi va povesti cum fetița ei, Daria, care tocmai se joacă cu fetițele mele, a avut mari probleme medicale în urmă cu ceva timp, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și a multor oameni de bine, Daria a reușit să se vindece și acum e un copil sănătos și fericit. Nimic nu m-ar bucura mai tare decât să știu că am ajutat și eu, cu o fărâmă cât de mică, la acest miracol: însănătoșirea ei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.