Învățăm despre timp (I): Calendarul copiilor (DIY)

Jan 7, 2017 by

Învățăm despre timp (I): Calendarul copiilor (DIY)

Calendarul copiilor este un excelent instrument de învățare, de a cărui utilitate sper să vă conving în cele ce urmează! 🙂

*****

Cât mai e până vine tati acasă? Ce zi e azi? Când se face vineri? De câte ori mai dormim până vine tati? Când mergem cu tati în parc? Cât înseamnă 3 zile? Cât timp stă tati cu noi? Când vine ziua noastră? Când vine Moș Crăciun? Cât înseamnă 1 an? Cât este 7 luni? Câte desene animate înseamnă o oră?…

Am auzit aceste întrebări de sute de ori, în fiecare zi, în ultimul an. Timpul pare de multe ori abstract chiar și pentru noi, adulțiiînsă pentru doi copii de nici 7 ani – care așteaptă în fiecare săptămână reîntoarcerea lui tati acasă – timpul pare să nu aibă niciun înțeles, ci este doar ceva ce trece mult prea greu, iar apoi mult prea repede.

Îmi amintesc că atunci când fetele erau mai mici se refereau la orice alt moment diferit de prezent folosind substantivul ”dimineață”:

Dimineață, când eu eram mică…

Dimineață, când o să fie iarăși vară…

Când mami era tânără dimineață…

Când o să vină Moș Crăciun dimineață…

Dimineață când s-a făcut întuneric și ne-am culcat…

Ne distrau teribil aceste formulări, care pentru cei 2-3 ani ai fetelor păreau să indice foarte clar poziționarea în timp, fără să fie nevoie de altceva mai concret: pentru ele era foarte clar când se petrecea acțiunea și se înțelegeau perfect una pe cealaltă, iar noi adulții n-aveam decât să ne orientăm după folosirea modului verbal ca să înțelegem dacă vorbim despre trecut, prezent sau viitor. Tocmai ne obișnuiserăm cu asta, când deodată mintea fetelor a început să abstractizeze ceva mai mult. În vocabularul lor au apărut adverbele ”ieri”, ”azi” și ”mâine”, care au complicat și mai tare relatările lor:

Mâine dimineață când am fost în parc…

Astăzi când o să vină Moș Crăciun…

Dimineață, când am fost ieri mici…

Când o să fiu mare azi dimineață…

A fost momentul când am decis să intervin cu clarificări. 🙂

Am folosit, de-a lungul ultimilor doi ani, mai multe materiale care să ne ajute în înțelegerea noțiunii de timp și, pentru că citirea ceasului mi s-a părut cea mai complicată deprindere, am decis să prezint aceste noțiuni începând de la anotimpuri și lunile anului, ”coborând” către săptămâni, zile, părți ale zilei și abia de curând insistând pe unitățile mici de timp: ora, minutul, secunda.

Și, tocmai pentru că este un subiect atât de vast și dificil de înțeles de către copii, voi prezenta într-o altă postare toate cărțile și materialele care pe noi ne-au ajutat în acest sens și voi începe acum prin a face o prezentare a unui excelent material vizual, pe care eu l-am confecționat pentru fetițele mele (și colegii lor de la școală) în vara acestui an. L-am numit Calendarul copiilor și îmi pare extrem de rău că nu l-am prezentat fetelor mult mai devreme (îl aveam în lucru de mai bine de 1 an), fiind un material util chiar și copiilor mult mai mici.

Ce vreau să subliniez, înainte de a trece la prezentarea acestui material, este că toate aceste noțiuni legate de timp trebuie repetate cu răbdare și reluate de nenumărate ori, în diferite contexte, până când vor fi cu adevărat înțelese de copii. Sugestia mea este să începeți cu anotimpurile, acestea fiind cele mai ”palpabile”, mai ușor de reprezentat și analizat în schimbările ce se petrec în natură și în mediul înconjurător. În paralel se poate lucra cu noțiunile de ”ieri, azi, mâine” – corelându-le cu activitățile specifice pe care copiii le fac în fiecare zi. Zilele săptămânii pot completa curând acest calendar al activităților și ele nu trebuie învățate mecanic, ci pot fi la rândul lor asociate cu diverse activități: luni e ziua de înot, joi facem cumpărături, sâmbătă mergem în vizită la bunici, duminică ieșim toată ziua în natură etc. Lunile anului pot fi ușor introduse odată ce copilul este familiarizat cu anotimpurile, iar observația mea este că denumirile populare ale lunilor (gerar, florar, cireșar etc.) sunt mult mai amuzante și mai ușor de reținut de către copii într-o primă fază, făcându-se asocierea logică între denumire și anotimp.

În ceea ce le privește pe fetele mele, au avut nevoie de 3 ani și de sute de explicații și repetiții ca să înțeleagă succesiunea logică a anotimpurilor și să le grupeze matematic într-un an, însă nici acum nu le este clar de ce anul nu începe cu primăvara și nu se termină cu iarna, de ce avem două luni de iarnă la început de an și două la finele său, de ce odată spunem ”an” intervalului între două zile de naștere ale lor (din primăvară în primăvară), iar apoi spunem an succesiunii celor 12 luni… ”O oră” rămâne deocamdată unitatea de timp care măsoară un dvd cu desene animate, ”o secundă” este intervalul lung de timp de care am eu nevoie ca să termin ce fac și să mă ocup de o doleanță a lor, iar ”zilele” se măsoară în numărul de nopți pe care le dormim (de exemplu, dacă mai sunt 3 zile până vine tati acasă, înseamnă că mai dormim de 3 ori; dacă au dormit și după-amiază, fetele au impresia că au trecut două zile și este nevoie de lungi explicații care să le convingă de diferența dintre somnul de zi și cel de noapte.) 🙂

Așadar, iată calendarul nostru, pentru a cărui confecționare am folosit carton, folie de laminat și laminator, bandă dublu adezivă, ață și ac, nasturi, cleștișori mici și… multă răbdare!

Grafica și ilustrațiile îi aparțin soțului meu, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru răbdarea cu care s-a ocupat de fiecare detaliu vizual (mergând până la poziționarea și colorarea fiecărei frunze, floare și fruct de pe fiecare ramură…). A durat 1 an să finalizăm toate componentele calendarului :), dar eu una m-am bucurat enorm de rezultat!

Calendarul copiilor

Calendarul copiilor

Există, pe internet, o mulțime de variante de realizare a acestui tip de calendar, pe suport magnetic, lemn sau carton, fetru etc., cu rubrici distincte destinate evenimentelor din familie sau școală, cu ”stație meteo” mai mult sau mai puțin elaborată (acesta este preferatul meu)… Noi am configurat structura acestui calendar într-un mod pe care l-am considerat util pentru copiii noștri, incluzând informații legate de ziua curentă, săptămână, lună și anotimp, dar și elemente legate de vremea de afară, precum și de adverbele de timp (ieri, astăzi, mâine) – în relație cu zilele săptămânii.

Fiecare secțiune a calendarului este confecționată dintr-un ”buzunar” laminat (buzunarele sunt prinse pe planșa de carton cu ajutorul unor fâșii subțiri de bandă dublu adezivă), în interiorul căruia se pot introduce carduri (laminate și ele) cu informațiile corespunzătoare. Zilele lunii sunt înșirate pe ață, fiecare lună putând fi reconfigurată în funcție de prima ei zi, repetându-se astfel și numerele de la 1 la 31 (așa cum sugerează programa școlară pentru clasa pregătitoare).

Calendarul copiilor

În partea stângă a calendarului apar 3 secțiuni:

 1. ”Vremea astăzi”, pentru care avem 8 carduri distincte: însorit, parțial noros, înnorat, ploios, ceață, vânt, furtună, ninsoare.
Calendarul copiilor - vremea astazi

Calendarul copiilor – Vremea astăzi

2. Lunile anului, cu o grafică ce face trecerea progresivă de la sezonul rece la cel cald, ilustrând principalele schimbări petrecute în natură:

Calendarul copiilor - Lunile anului

Calendarul copiilor – Lunile anului

3. Cele 4 anotimpuri, ilustrate și ele sugestiv:

Calendarul copiilor - Anotimpurile

Calendarul copiilor – Anotimpurile

Iar în partea dreaptă a calendarului se regăsesc zilele săptămânii, în trei buzunare distincte: ieri, astăzi și mâine, precum și desfășurarea pe zile a fiecărei luni.

Calendarul copiilor - Zilele saptamanii

Calendarul copiilor – Zilele săptămânii

Nu am găsit o soluție mai bună pentru zilele mobile ale lunii, așa că am cusut o rețea de fire și nasturi astfel încât fiecare zi să poată fi prinsă pe ață cu ușurință, cu ajutorul unui cleștișor.

Calendarul copiilor -Zilele lunii

Calendarul copiilor – Zilele lunii

În această formă, calendarul poate fi introdus progresiv copiilor încă de la vârste mici (+ 2 ani), odată cu prezentarea și observarea fenomenelor meteo, a anotimpurilor, dar și a primelor cifre. Totodată, înșirarea bulinelor cu zilele lunii pe ață constituie o excelentă activitate de motricitate fină, necesitând răbdare și finețe în momentul prinderii sau desprinderii cardurilor. Se pot adăuga buzunare suplimentare cu activități specifice fiecărei zile, cu zilele de naștere ale membrilor familiei, cu evenimentele importante din viața copilului, cu emoțiile fiecărei zile etc., dar și un ceas pentru exersarea recunoașterii orelor și minutelor, termometru gradat pentru observarea temperaturii sau alte elemente de care copiii sunt interesați direct.

calendarul-copiilor

Calendarul copiilor

În final, dacă structura acestui calendar vi se pare utilă și doriți să realizați unul similar, lăsați-mi un comentariu cu o adresă de email validă, la care să vă expediez fișierele cu elementele printabile ale acestuia.

Totodată, m-aș bucura dacă ulterior v-ați întoarce cu un feedback legat de interesul copiilor voștri față de acest material, dar și cu orice fel de sugestie de îmbunătățire sau adăugare de noi elemente.

21 Comments

 1. Rusu Emilia

  Este foarte bine realizat; si eu încerc acasa sa i spun zilele săptămânii , anotimpurile dar suntem la inceput (2.7 luni); ne ar ajuta acest calendar

 2. MIU ADELA

  Este un material didactic foarte interesant.Va rog sa mi trimiteti si mie elementele componente.

 3. Alina

  Buna, este foarte bine realizat calendarUl, felicitari. In curand as vrea sa incep si eu aceasta activitate cu fetele mele si daca nu te deranjeaza trimite.mi si mie printabilele.

  Multumesc mult!

 4. Carla

  V-am trimis! Spor la confecționare! 😉

 5. Duta Valentina

  Foarte compkex acest calendar, insa foarte simplu de realizat dupa indicatiile dvs. Felicitari pentru munca depusa. Sa ne aratati si cum va arata cel din 2017. Pana atunci, as dori si eu fisierele.

  • Carla

   Porțiunea de sus, unde am scris ”Calendar 2016”, este o bandă transparentă din folie laminată goală, lipită peste carton, tocmai pentru a putea sa scriem și să ștergem cuvintele de acolo…

   Astfel, odată intrați în 2017, am modificat ultima cifră a anului și am reconfigurat zilele lunii ianuarie. 😉

 6. Ioana

  Buna. Mi-a placut calendarul.As vrea sa-l incerc pentru fetita mea.Va rog sa- mi trimiteti printabilele.Multumesc.

 7. Carla

  V-am trimis. 🙂

 8. Daniela

  Buna ziua.Este foarte interesant calendarul intocmit de dv.Va rog frumos sa imi trimiteti si mié printabilele, cand aveti timp si dispozitie. O zi buna va doresc.Daniela

 9. Diana

  Va rog sa imi trimiteti si mie calendarul. Mi se pare foarte bine realizat.

  Multumesc anticipat

 10. Magda

  Foarte bine gandit intreg materialul! Felicitari pt.idee si pentru grafica. Si daca se poate…am vrea si noi printabilele, ne-ar fi de mare ajutor pentru baietii nostri :).

 11. Carla, îl vreau şi eu, e superb!

 12. alina

  Super idee. Feliciari. Ma puteti ajuta cu printabilele? Vreau sa ii fac si eu unul baiatului meu.

 13. alina

  Super idee. Feliciari. Ma puteti ajuta cu printabilele? Vreau sa ii fac si eu unul baiatului meu.

 14. Chesa Doina

  Foarte buna ideea,am realizat si noi unul mult mai simplu din postituri colorate.Daca se poate mi-l trimite-ti si mie pe mail.Multumesc anticipat!

 15. elmira

  Super realizat. Mi-l puteti trimite si mie, sau partea printabila? Baiatul meu va fi foarte incantat….

 16. Chesa Doina

  Foarte util calendarul!Daca se poate,va rog,sa m-il trimite-ti si mie pe mail.Multumesc!

 17. Carla

  V-am trimis tuturor. 🙂

 18. Daniela Andrei

  Buna ziua,

  Imi place foarte mult calendarul. V-as ruga sa mi-l trimiti si mie. Cu un astfel de material le va fi mai usor copiilor mei sa vizualizeze timpul. Va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *