Învățăm despre păsări și le ajutăm să treacă peste zilele de iarnă

Nov 30, 2016 by

Învățăm despre păsări și le ajutăm să treacă peste zilele de iarnă

În fiecare an, până acum, am profitat de soarele ultimelor zile de toamnă târzie pentru a ieși zi de zi în parcuri cu fetele, pentru a observa schimbările naturii odată cu trecerea spre iarnă și, nu în ultimul rând, pentru a studia puținele păsări care au rămas la noi și felul în care acestea se pregătesc pentru zilele friguroase.

Din păcate timpul nu mai ține cu noi, iar tihna și toropeala dulce a acelor lungi după-amieze petrecute în natură s-au transformat în plimbări grăbite pe străzile orașului, la ore la care nu ne mai putem bucura nici de căldura soarelui și nici de timp pentru noi… însă nu am renunțat la a le încuraja pe fete să observe ce se întâmplă în jurul nostru, să fie atente la culorile copacilor, la frumusețea covoarelor de frunze ce se întind sub pașii noștri în drumul spre și de la școală, la ciripitul păsărelelor atunci când traversăm câte un parc…

Într-una din săptămânile trecute am povestit și cu copiii de la școală despre păsările ce rămân în orașul nostru în timpul sezonului rece, despre locurile în care ele pot fi găsite, despre cum se descurcă să-și găsească hrană în zilele geroase și despre cum le putem noi, oamenii, ajuta… Am confecționat hrănitoare din materiale biodegradabile și le-am umplut cu semințe de diferite feluri, apoi am făcut o plimbare în Parcul Botanic și le-am așezat pe crengile copacilor. Ulterior am repetat și acasă această activitate, fetele mele fiind mari iubitoare ale naturii vii, sensibile la delicatețea păsărilor și gata oricând să le ajute cu hrană sau cu o ”mângâiere”.

Determinator păsări România - SOR

Înainte de toate aș vrea să fac o recomandare de carte: în acest an, Societatea Ornitologică Română (SOR) a lansat un excelent determinator ilustrat, intitulat ”Păsările din România și Europa”, în interiorul căruia regăsim peste 1000 de imagini a peste 500 de specii de păsări de pe teritoriul țării noastre și al continentului. Acestă carte este utilă nu doar pasionaților de ornitologie, ci tuturor iubitorilor naturii, fiind un instrument didactic extraordinar, atunci când le prezentăm copiilor diferite informații legate de păsări. Cartea poate fi achiziționată exclusiv de pe site-ul SOR, fondurile obținute din vânzarea acesteia fiind investite în protecția păsărilor și a habitatelor lor, dar și în educația ecologică a copiilor.

Carduri cu păsări

Căutând eu însămi informații despre păsările care rămân în zona Timișoarei pe timpul iernii, am găsit un material foto extrem de interesant, realizat cu câțiva ani în urmă chiar în Parcul Botanic, intitulat Sfârșit de februarie 2009 în Parcul Botanic Timișoara”, care prezintă – în imagini – un număr impresionant de păsări ce sălășluiesc iarna în parcurile orașului și pot fi ușor observate în natură. Am pregătit, cu ajutorul acestui material, o listă de 12 păsări: alunar, cioară, ciocănitoare, cocoșar, graur, măcăleandru, mierlă, pănțăruș, pițigoi, gaiță, vrabie și sticlete, despre care am căutat ulterior informații pe site-ul SOR. Folosind imagini de pe internet, am confecționat 12 carduri laminate, câte unul pentru fiecare pasăre, pe verso atașând câteva informații de bază despre specia respectivă: răspândire, dimensiuni și colorit al penajului, cu ce se hrănește, o curiozitate despre fiecare etc.

Păsări din Banat

Păsări din Banat

Păsări din Banat

(Notă: Am realizat aceste colaje folosind poze aleatoare din galeria de imagini de pe Google, fără să-mi mai notez drepturile de autor ale fiecăreia dintre ele; acestea se supun, însă, clauzelor generale de copyright.)

Intenția este să folosim aceste carduri în parcuri, încercând să identificăm și să observăm cât mai multe specii de păsări… Până acum, cercetând copacii pe îndelete, ne-am întâlnit cu mierle, pițigoi, vrăbii, ciori și alte câteva specii pe care nu am reușit să le identificăm, în lipsa unui binoclu.

Carduri cu pasari locale

Această activitate, care pare să le placă fetelor foarte mult, rămâne astfel o temă în lucru și pentru viitoarele ieșiri în natură. Încercăm să găsim cuiburi în copaci și să ne dăm seama căror specii de păsări le aparțin, încercăm să ascultăm trilurile fiecărei păsărele și să facem diferențe între specii și, bine-înțeles, să le identificăm după imagine și să reținem câte o informație interesantă despre fiecare…

Carduri cu pasari locale

Hrănitoare pentru păsări

Hrănitoare pentru păsări

A fost interesant să montăm în copaci hrănitoarele pentru păsări realizate la școală și acasă. Pentru confecționarea lor am folosit tuburi de la hârtia igienică unse cu unt de arahide și apoi tăvălite prin semințe (după o idee din ”Activitățile mele Montessori: Animale și Insecte”, detalii mai jos), coji de portocală (jumătăți de portocală stoarse), dar și mici cofraje de ouă, toate acestea prinse cu sfoară, legate de crengile copacilor, apoi umplute cu semințe (noi am folosit mei, grâu, porumb, semințe de floarea soarelui, fulgi de ovăz, stafide etc.).

Acestea sunt hrănitoarele montate împreună cu colegii de școală, pe care am fost să le re-umplem o săptămână mai târziu… deși plouase de câteva ori în săptămâna precedentă, cojile erau aproape intacte, foarte puțin deshidratate:

Hrănitoare păsări din coajă de portocalăAm adăugat hrănitoarele confecționate acasă din mici cofraje de ouă, pe care ulterior le-am legat de crengile joase ale copacilor, pentru o mai mare stabilitate:

Hrănitoare pentru păsări

Hrănitoare pentru păsări

Umplerea acestor hrănitoare, dar și înlocuirea lor pe măsură ce se degradează (probabil cartonul cofrajelor nu va rezista mai mult de câteva ploi) este o activitate pe care ne-am propus s-o repetăm iarna aceasta în fiecare weekend, profitând de ieșirile în parc… și sperăm că în câteva săptămâni ne vom putea bucura să observăm și câteva păsări hrănindu-se din ele. 😉

Cărți despre păsări

Curtea păsărelelor netemătoareAvem în bibliotecă mai multe cărți și materiale despre păsări; dintre acestea, ”Curtea păsărelelor netemătoare” (Text: K. Kirșina, Ilustrații: G. Nikolski, Editura Raduga – Moscova, Editura Ion Creangă – București, 1985) este o poveste pe care o citim an de an și care ne inspiră de fiecare dată… cartea aceasta e o mică comoară pe care o păstrez, cu drag, încă din propria mea copilărie!

Relatată la persoana întâi, această poveste vorbește despre grija pentru păsări, despre relația de încredere ce se stabilește, în timp, între un stol de pițigoi și familia care obișnuiește să-i hrănească, de pe pervazul geamului, pe timp de iarnă și, nu în ultimul rând, despre ”personalitatea” și unicitatea fiecărei păsări, atent observate de ochii copilei care le hrănește, în fiecare zi.

Curtea păsărelelor netemătoare

Am scanat această carte și, dacă și vouă vă reamintește de copilărie, sau dacă pur și simplu doriți să o citiți copiilor, lăsați-mi un mesaj și vă voi trimite documentul prin email. 🙂

O altă carte, potrivită îndeosebi copiilor de vârste mai mici, este primul volum (din cincisprezece) al seriei  ”Colecția Enciclopedia Disney” (Biblioteca Adevărul pentru Copii): Păsările.  Ilustrată bogat, cu fotografii de o mare claritate, enciclopedia se adresează copiilor preșcolari și oferă informații de bază despre ciocănitoare, bufniță, găină, colibri, rață, pelican, pinguin, struț, papagal, păun, vultur, bufnița polară, șoim, găinușă de munte, emu, dar și curiozități despre lumea păsărilor, precum și răspunsuri la unele din întrebările copiilor.

Păsările Enciclopedia Adevărul

Animale și Insecte (Activitățile mele Montessori, Editura Gama)

Am scris deja despre această colecție de caiete de activități, lansată de Editura Gama în urmă cu mai bine de 1 an deja, însă nu am apucat să prezint în detaliu cât ne sunt de folositoare și cât de versatile sunt activitățile propuse în interiorul lor!

Animale si Insecte Montessori GamaPentru activitățile legate de păsări am folosit Caietul ”Animale și Insecte”, care are o secțiune generoasă dedicată zburătoarelor, incluzând descrieri ale celor mai comune păsări de la noi, activități legate de observarea cuiburilor păsărilor, de confecționarea de hrănitoare folosind conuri de brad, unt de arahide și semințe,  de recunoaștere a părților componente ale păsărilor, dar și de colorat, confecționat carusel de hârtie din păsări, ghicitori etc.

Înainte de acestea, însă, am profitat pentru a face o scurtă recapitulare a împărțiții lumii vii în vegetale și animale, iar ulterior a animalelor în subcategorii (mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești). Am folosit cardurile detașabile de la începutul acestui caiet, cu care ne jucăm periodic, de câte ori discutăm despre natură.

Animale si Insecte Montessori Gama

Cum să hrănești păsările iarna:

Animale si Insecte Montessori Gama

Informații despre cuiburile păsărilor:

Animale si Insecte Montessori Gama

Și, bine-înțeles, descrierile celor mai comune tipuri de păsări, împreună cu cardurile noastre – cu ajutorul cărora am colorat păsările și caiet:

Lecții de zoologie: Vertebrate: Păsările (Editura Gama)

Tot de la Editura Gama folosim intensiv cardurile din pachetele de ”Lecții Montessori”. De data aceasta, am folosit cardurile asociate păsărilor, din cadrul pachetului ”Lecții de zoologie. Vertebrate”. Acestea sunt carduri de nomenclatură în 3 părți, destinate mai multor tipuri de activități: cardurile neperforate pot fi folosite pentru descoperirea și numirea obiectului (sau a părților sale componente), iar ulterior pentru reamintirea acestor noțiuni; cardurile cu ilustrații și etichete detașabile se folosesc pentru a realiza corespondența între imagini și denumirile lor, totodată pe verso regăsindu-se informații utile despre fiecare imagine în parte.

Am realizat un scurt material video despre felul în care folosim noi aceste carduri:

Animalium (Editura Humanitas)

Animalium Humanitas

Animalium Humanitas

Apărută în 2016 la Editura Humanitas, această carte este o bijuterie, cel puțin din punct de vedere al ilustrațiilor… Katie Scott, ilustratoare engleză cunoscută atât pentru lucrarea Animalium, cat și pentru Botanicum, dar și  pentru Story of Life: Evolution (pe care le așteptăm cu nerăbdare în varianta română!),  a realizat ilustrațiile în peniță și cerneală, rezultatul fiind unul spectaculos! Imaginile completează inspirat textul lucrării, deși aș putea formula și invers: textul lucrării, realizat de Jenny Broom (traducere în limba română: Iustina Croitoru și Cecilia Laslo), completează inspirat imaginile realizate de Katie Scott, textul fiind redactat într-un mod aerisit și plăcut, din care pot fi extrase cu ușurință idei adaptate tuturor vârstelor.

Preluând ideea unei vizite la muzeu, Animalium ne ”plimbă” în interiorul a 7 galerii: Nevertebrate, Pești, Amfibieni, Reptile, Păsări și Mamifere. Fiecare secțiune cuprinde imagini detaliate ale speciilor reprezentative, precum și informații sumare despre fiecare dintre ”exponate”. În particular, Galeria 5: Păsările, este divizată în ”Păsări nezburătoare”, ”Pinguini”, ”Albatroși”, ”Flamingi, berze, ibiși și stârci”, ”Păsări de pradă”, ”Păsări exotice”, ”Bufnițe”, ”Habitat: Pădurile”.

Animalium Katie Scott

Animalium Katie ScottVă recomand această carte, este diferită de majoritatea atlaselor și enciclopediilor de pe piață… cu totul deosebită!

4 Comments

  1. Câte activităţi faine! Mi-ar plăcea şi mie să mai ieşim în natură să facem ceva de genul acesta, dar pe cuvânt că mi se pare groaznic de greu în Bucureşti. Când trebuie să te urci în maşină ca să te duci într-un parc, mi se face lehamite!

    • Carla

      Și noi locuim departe de orice parc, așa că tot cu mașina ajungem de obicei până acolo… Mi-ar plăcea să existe mai multe spații verzi unde să puteam lua acea ”gură de aer” când avem nevoie, fără să fie atât de complicat. 🙁

  2. Ana Maria

    Foarte frumoase activitati ! 🙂 felicitări . Dupa sărbători Împreuna cu fetita mea de aproape 4 ani reiau si eu tema păsărilor.:)
    Mi-ar place si mie cartea pasarelelor e temătoare in format PDF 🙂 . Multumesc ! ‘Multă inspirație va doresc 🙂 si sărbători binecuvântate !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.