Cilindri cu greutăți diferite: Joc de sortare (DIY)

Nov 6, 2016 by

Cilindri cu greutăți diferite: Joc de sortare (DIY)

În urmă cu un an, în momentul în care descoperisem  Exploratoriul – acel spațiu minunat de joacă din Cluj, mi-am propus să încerc să confecționez singură o parte din materialele de joacă de acolo. Unul din jocurile care mi-au atras atenția în mod special a fost setul ”Weight Cylinders” (de la Guidecraft), care conține 6 perechi de cilindri cu greutăți identice, ce trebuie sortați și așezați în perechi, după greutate.

GuideCraft Weight Cylinders

Destinat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, acest material dezvoltă abilitatea de a diferenția obiectele manipulate în funcție de greutate, stimulează atenția și concentrarea, fiind un excelent instrument din aria curriculară senzorială.

Spre deosebire de blocurile cu cilindri Montessori, concepute pentru diferențierea vizuală a dimensiunilor (subțire, gros, înalt, scund, greu, ușor etc.), acești cilindri cu greutăți diferite sunt destinați rafinării percepției greutății, invitând copilul să compare și să recunoască diferențele de greutate.  Controlul erorii este realizat cu ajutorul simbolurilor de culori diferite de dedesubtul cilindrilor.

Confecționare joc Cilindri de greutate

Confecționarea acestui joc este foarte simplă, fiind nevoie de 10-12 recipiente identice (borcane de sticla, cutii de plastic etc.), umplute cu materiale de diverse greutăți și apoi ”îmbrăcate” astfel încât să împiedice inspectarea vizuală a conținutului.

Joc cilindri greutate

Joc cilindri greutate

Eu am confecționat acest material pentru clasa fetițelor mele (pregătitoare) și l-am adaptat vârstei copiilor, dorind să sporesc gradul de dificultate al jocului. Astfel, am umplut recipientele până la o diferență de greutate de numai 5 grame între ele (cea mai mare diferență fiind de 45 grame), realizând un șir de 10 recipiente cu greutăți diferite, care trebuie comparate și ordonate după greutate.

Pentru acestea am folosit:

  • 10 recipiente de plastic de la farmacie (recipiente pentru urocultură)
  • bandă dublu-scotch
  • folie buretoasă colorată
  • ingrediente din casă și bucătărie (vată hidrofilă, zahăr, cafea, orez, cereale, miere, baterii, pietricele, monede mici și mari)
Cilindri de greutate Montessori

Confecționare Cilindri de greutate

Am umplut recipientele cu aceste ingrediente, cântărindu-le pentru a obține greutăți diferite: vată (15 grame), cereale de porumb (20 grame), boabe de cafea (35 grame), orez (50 grame), zahăr (70 grame), miere (100 grame), pietricele (110 grame), baterii (130 grame), monede (175 și 200 grame).

După închiderea recipientelor, le-am îmbrăcat cu fâșii de folie buretoasă, lipită cu bandă dublu-scotch. La final am numerotat recipientele în partea de jos de la 1 la 10, pentru realizarea controlului erorii.

Cilindri greutate

După amestecarea pe masă a cilindrilor, copilul trebuie să-i ridice pe rând, câte unul în fiecare mână, comparându-i ca într-o balanță, apoi să-i așeze în șir, în ordinea greutății. Pentru completarea întregului șir sunt necesare comparații succesive între cilindrii învecinați, iar precizia este cu atât mai mare dacă cilindrii sunt apucați de partea superioară, în timp ce mâinile copilului se sprijină de masă.

Copiii s-au bucurat de acest material zile la rând și l-au folosit cu mare interes, încercând să identifice corect ordinea cilindrilor cu cât mai puține erori, prin încercări repetate. Ba chiar una dintre fetițe a reușit, în scurt timp, să recunoască fiecare cilindru după sunetul scos în momentul scuturării acestuia, realizând sortarea după acest criteriu auditiv. 🙂

Cilindri greutateDesigur, jocul se poate confecționa și în varianta sa originală, umplând cilindri în perechi de câte doi, cu aceeași greutate. Diferențele de greutate pot fi mai mici sau mai mari, iar numărul de perechi poate să difere și el, în funcție de vârsta copiilor și nivelul de precizie cu care poată cântări recipientele.

2 Comments

  1. Ce joc interesant! La un moment dat aveam mai multe recipiente din astea de urocultura in casa si chiar ma gandeam ce sa fac cu ele 🙂

    • Carla

      Dacă pui ideea în practică, o poți adapta vârstei Elizei, cu diferențe foarte mici de greutate. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.