Voiam un copil… și m-am trezit cu doi! (Ghid de supraviețuire pentru părinții de gemeni)

Aug 3, 2016 by

Voiam un copil… și m-am trezit cu doi! (Ghid de supraviețuire pentru părinții de gemeni)

Mi s-a întâmplat acest lucru cu 7 ani în urmă. Eram la a doua ecografie, cea de confirmare a evoluției sarcinii, când medicul mi-a dat vestea cea mare: găsise două inimioare bătând în interiorul meu.  Momentul acela… mi-a schimbat viața cu totul. Restul e istorie – o istorie deseori complicată despre venirea pe lume și creșterea a doi copii gemeni, scrisă aici pe blog de 7 ani încoace. Și, citind zilele acestea cartea Voiam un copil… și m-am trezit cu doi! (Editura Casa, 2016) pentru a-i face un review, am retrăit toate momentele perioadei de sarcină, apoi ale nașterii și ale primelor luni de viață ale gemenelor noastre… perioada de ”supraviețuire”, cum insist să-i spun de atunci încoace.

Salut, în primul rând, apariția pe piața de carte românească a unui titlu de acest fel. Deși sarcina gemelară nu mai este de multă vreme o excentricitate a naturii și parcurile sunt tot mai pline de gemeni și chiar tripleți, totuși articolele și materialele în limba română dedicate acestui subiect sunt puține și extrem de laconice. Așadar, o carte subintitulată ”cum să faci față unei sarcini gemelare și să supraviețuiești (fericită) primelor luni” este utilă viitorilor părinți atât pentru o mai bună înțelegere a particularităților sarcinilor multiple și a nașterii multipleților, cât și pentru a ne pregăti realist îngrijirii micuților în primele luni de viață. Din acest punct de vedere, cartea este exact ceea ce promite: un ghid de supraviețuire, care include explicațiile și recomandările unor medici ginecologi, nutriționiști, neonatologi și moașe, dar și sfaturi ”de la mamă la mamă”, precum și mărturii ale unor mame de gemeni care s-au confruntat cu diversele probleme și situații expuse în carte.

Gemeni

Publicată în Italia, în 2013, cartea  Voiam un copil… și m-am trezit cu doi! aparține Sabrinei Losso și Annei Palermo, ambele mame de gemeni și fotografe, proprietare a unui studio foto din Genova. Cartea adună laolaltă, în interiorul celor 120 de pagini, o sumă de informații extrem de utile mamelor care au primit vestea unei sarcini multiple și nu știu ”cu ce se mănâncă” această stare de fapt.

Sarcina

În primul capitol, intitulat ”Sarcina”, am regăsit informații atent structurate despre cauzele și implicațiile sarcinilor multiple, despre tipurile de sarcini gemelare și, foarte important, despre factorii reali de risc în cadrul fiecărui tip de sarcină: bicorială biamniotică, monocorială biamniotică și monocorială monoamniotică.

Voiam un copil si m-am trezit cu doi

Factorii de risc pentru malformații, pentru oprirea din evoluție și avort spontan, precum și factorii de risc pentru anomaliile cromozomiale sunt prezentați succint și, din fericire fără a folosi un ton panicard, este recomandată abordarea cu precauție (nu cu disperare) a sarcinii gemelare, aceasta fiind mai delicată decât sarcinile ”normale”.

Sarcina gemelară aduce multe întrebări, îndoieli și temeri viitorilor părinți. După euforia testului de sarcină pozitiv, odată cu confirmarea sarcinii multiple, apar sentimente puternice de spaimă și confuzie: cum să fac să nu apară complicații? ce să mănânc? cât efort fizic să fac? voi naște prematur? vor fi bebelușii mei ”normali”? vor fi sănătoși? cum voi naște? voi reuși să alăptez? cum mă voi descurca cu doi copii deodată?… și câte alte întrebări! Subcapitolul ”Ce este sarcina gemelară?” oferă răspunsuri la cele mai comune dintre aceste întrebări și oferă informații despre posibilele complicații ale sarcinii, prematuritate, probleme de creștere ale feților, frecvența malformațiilor și a defectelor congenitale, riscurile asociate amniocentezei, sindromul de transfuzie feto-fetală, controalele medicale prenatale și ecografiile primului trimestru de sarcină.

Controale prenatale sarcina gemelara

Foarte bine formulate mi s-au părut și recomandările cu privire la calitatea alimentației în timpul sarcinii: o femeie însărcinată trebuie să mănânce de două ori mai bine, nu de două ori mai mult! Toate grupele de alimente sunt, astfel, importante pentru dezvoltarea bebelușilor și sănătatea mamei: carbohidrații și zaharurile complexe constituie principala sursă zilnică de energie; lipidele (ce trebuie acoperite în principal din surse vegetale: uleiuri nerafinate, dar și din grăsimile de pește – furnizoare de Omega 3) sunt vitale pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelușilor; iar proteinele, vitaminele și mineralele sunt în egală măsură responsabile pentru dezvoltarea noilor țesuturi.

Pregătirea casei, a camerei în care bebelușii vor locui (alături de părinți, în cazurile fericite), a trusoului și a bagajului de spital  – toate sunt abordate individual la finele capitolului dedicat sarcinii gemelare, cu sfaturi practice obiective și, în genere, destul de pertinente, încercând să despovăreze viitorii părinți de pregătiri și achiziții inutile.

Nașterea

Și urmează, firesc… ”Nașterea”. În cele mai multe cazuri declanșându-se prematur, nașterea are loc de obicei între săptămânile 32 și 37 de sarcină. Cel puțin în Italia, și mai ales în cazul sarcinilor bicoriale biamniotice (cele mai comune sarcini gemelare), nașterea gemelară poate fi naturală (spontană sau indusă), atâta vreme cât primul geamăn este poziționat cefalic (cu capul în jos). Sunt descrise experiențe de naștere variate, de la operație cezariană de urgență, la nașteri naturale fără  niciun fel de complicații. (Se poate, desigur! Nu vă îndoiți nicio clipă de puterea și inteligența corpului uman, indiferent de ce spun medicii români în legătură cu asta…)

Aici am făcut o paranteză, m-am ciupit pentru a reveni la realitate și mi-am reamintit că experiențele acestor nașteri s-au petrecut în Italia, într-un altfel de sistem de sănătate, acolo unde binele bebelușilor și al mamelor precede confortul medicilor și al asistentelor medicale, unde gravidele sunt corect informate, unde moașele au un rol important în timpul sarcinii și al nașterii, unde travaliul se petrece în mod natural, neinvaziv, iar după naștere sunt încurajate (și ajutate!) alăptarea, îngrijirea de tip Kangaroo (piele pe piele) împreună cu tatăl  – în cazul prematurilor, respectiv rooming-in și suport logistic imediat după naștere.  Așa cum au fost descrise în carte, experiențele nașterii și spitalizării par a fi mult mai puțin traumatizante ca în România, mamele au drepturi reale și acestea le sunt respectate, găsesc sprijin și ajutor din partea medicilor, a moașelor și al personalului auxiliar, iar starea psihică a mamei și a bebelușilor este la fel de importantă ca și cea fizică, în zilele de spitalizare ce se succed nașterii.

Primele 3 luni

Cea de-a treia parte a cărții, ”Primele 3 luni”, rezumă experiențele primei perioade de viață a bebelușilor: mama și copiii sunt în sfârșit acasă și vine momentul unor noi provocări: alăptarea, îngrijirea simultană a micuților, oboseala și importanța somnului pentru mamă, adoptarea unei rutine cât mai stricte etc.

Alaptare gemeniPersonal, am rezerve cu privire la informațiile oferite în acest capitol. Dacă alăptarea este încurajată în teorie, iar tehnicile de a hrăni la sân doi bebeluși sunt descrise în mod optimist,  în schimb recomandările privind alăptarea la program, stimularea somnului de noapte neîntrerupt al nou-născuților și, nu în ultimul rând, separarea bebelușilor de mamă și culcarea lor separat (chiar în camere diferite) sunt metode care – o spun din experiență personală! – vor compromite curând atât alăptarea, cât și formarea primelor legături de atașament profund între mamă și copii.

Sunt descrise experiențe ale unor părinți care au practicat CIO (metoda ”Cry It Out”) cu gemenii lor și braveză cu voința lor ”de fier” în fața plânsului neconsolat al bebelușilor, mărturii despre trecerea copiilor în camera lor la câteva zile de viață și descurajarea luatului în brațe al micuților… iar sindromul morții subite (SIDS – ”Sudden Infant Death Syndrome”) nu este deloc asociat cu absența părinților din apropierea copiilor (aceasta fiind, de fapt, o premiză a majorității cazurilor de SIDS).

Ce nu se spune, însă, despre gemeni…

Marea mea dezamăgire cu privire la această carte este, însă, absența aproape totală a informațiilor de ordin psihologic: Ce simt părinții de gemeni? Cum să faci față sentimentelor de vinovăție atunci când trebuie să te ”împarți” între cei doi (sau mai mulți) bebeluși? Cum să cuantifici atenția și iubirea oferită fiecăruia? Unde și cui să ceri ajutor, când te simt copleșită? Cum să-ți salvezi relația de cuplu? Iată câteva din întrebările cu care eu una am căutat ani de zile răspunsuri… și care au nevoie de mai mult de 4 pagini la finele unei cărți, pentru a ajunge la miezul sentimentelor părinților de gemeni și, mai important de atât, la profunzimea și unicitatea relației dintre cei doi (sau mai mulți) copii.

Dar chiar și așa, cu aceste observații și rezerve personale, cartea Voiam un copil… și m-am trezit cu doi! este un ghid extrem de util pentru viitorii părinți de gemeni, aducând lumină asupra multora dintre întrebările legate de sarcina și nașterea multiplă.

(În acestă perioadă puteți achiziționa cartea de pe site-ul editurii Casa, cu o reducere de 29%, adică la prețul de 28,33lei.)

_______

Foto © Editura Casa, ”Voiam un copil… și m-am trezit cu doi!”

4 Comments

  1. Ce review frumos ai facut!

    • Carla

      🙂 Am încercat. Sper să fie utilă cartea și altor părinți de gemeni.

  2. Roxana

    Nice review, voi cumpăra cartea, simt ca am nevoie de un astfel de ghid. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.