Copii curați, mânuțe (în gips) murdare

Se vorbește mult despre imunitatea naturală a copiilor, cea dobândită nu prin vaccinuri de tot soiul – ci prin expunere progresivă a copiilor la agenții bacterieni din mediul lor natural. ”Murdărirea este bună!” e unul din mesajele publicitare de acum câțiva ani care a avut mare impact, reamintindu-ne nouă, părinților, că nu trebuie să ne creștem copiii într-o farmacie – curățind și dezinfectând totul în calea lor – și că aceștia se vor dezvolta sănătos, armonios și creativ dacă vor fi lăsați să exploreze lumea din jurul lor cu toate simțurile, să facă ”mizerie” sau dezordine, să guste pământul, să pupe câinele, să lingă jucăriile sau picioarele scaunelor (cum tocmai povestea o bună prietenă), să mănânce alimente căzute pe jos – în mediul lor, să facă schimb de pahare cu alți copii și câte altele.
Nu știu dacă există studii sau statistici oficiale care să sprijine această afirmație, însă am văzut mereu în jurul meu cum copiii feriți excesiv de a se murdări, de a atinge lucrurile din jurul lor, de a pune mânuțele pe jos, pe animale, pe nisip, pe jucăriile altor copii, sunt mai sensibili, mai ”bolnăvicioși” decât cei lăsați să exploreze liber, să cunoască lumea tactil, să ”guste” lumea, să o miroasă, să ia contact direct cu ea.
Fetele mele sunt din cea de a doua categorie, a copiilor care au voie (aproape) orice. 🙂
Avem două reguli de aur în familie, în ceea ce privește igiena: 1. spălăm mâinile cu săpun (antibacterian) de câte ori venim de afară sau mergem la wc și 2. nu lăsăm nicio zi fără să ne spălăm pe dinți și în zona intimă.
Însă, pe o scală a atenției acordate curățeniei și igienei, noi suntem moderat (in)conștiente. 🙂 Nu mă sperie mediul nostru natural, așa că le las pe fete dintotdeauna să exploreze lumea după bunul lor plac. Crescând atâția ani la curte, fetele s-au jucat mereu desculțe, au alergat cu tălpile goale prin iarbă, au atins cu mânuțele orice lucru din jurul lor, au mângâiat mici animale, au mâncat de pe jos, au smotocit pisica și s-au așezat la masă, deseori, cu mâinile nespălate. Iar acum, mai mari fiind, își doresc mereu să se descalțe în parc sau la locurile de joacă și să alerge simțind iarba, nisipul sau pământul sub tălpi.
Dincolo de statisticile alarmiste, care spun că buretele de vase e cel mai murdar obiect din jurul nostru – alături de telefonul mobil, tastatură și volan, limita mea personală se lovește de câteva locuri (și lucruri) pe care eu le percep ca fiind adevărate focare de microbi și de care le feresc pe fete cât pot de mult: banii, wc-urile publice (din restaurante sau magazine), locurile de joaca de interior, spitalele și cabinetele medicale, persoanele bolnave (răcite), animalele fără stăpân (și excrementele acestora!), mijloacele de transport în comun și pavajul din jurul locurilor de joacă (pline de coji de semințe, mucuri de țigară, flegme etc.). După fiecare contact de acest fel, devin paranoică: apa nu mi se mai pare suficientă pentru a le spăla mâinile fetelor și-mi doresc mereu să fi avut la mine șervețele dezinfectante sau o soluție anti-bacteriană cu care să le curăț minuțios.
Acum le am. 🙂
Și mi-au prins teribil de bine, căci zilele trecute am bifat prima experiență la Ortopedie, cu Natalia. În urma unei căzături banale, sprijinindu-se pe mâna stângă, Nati s-a ales cu o fractură radială, pentru care este nevoie să poarte gips timp de 3 săptămâni. Și așa a început ”distracția” spălatului pe mâini, a păstrării curate a gipsului, a îmbrăcatului/dezbrăcatului hainelor, a descusutului mânecilor, a spălatului ”pe bucăți”, cu mare grijă la mânuța beteagă… Pentru noi e o nefericită premieră, însă ne bucurăm că nu au apărut alte complicații, oase rupte cu totul sau imobilizare completă la pat, cum li se întâmplă atâtor altor copii.
E o situație în care produsele Touch ne-au ajutat mult, iar asta o spun ca pe o recomandare directă la ceva ce nouă ne-a făcut foarte bine, în acest moment (culmea ironiei fiind că acum câteva zile chiar mă întrebam de cât timp voi avea nevoie ca să consum toate produsele primite spre testare, astfel încât să pot da un feedback onest despre calitatea și utilitatea lor…). Mi-am dat seama că, mai ales în situații de acest fel, spray-ul antibacterial, gel-ul și șervețelele umede ne sunt de un real ajutor.
Dar chiar și fără fracturi sau membre rupte mi-am propus să fac uz de produse antibacteriene cât mai des. Mă sperie bolile luate pe cale orală, prin ducerea mâinilor la gură: ouă de paraziți interni, viruși de tot soiul, boli de la animale etc. Orașul în care locuim e murdar, oamenii sunt murdari, locurile publice sunt murdare… și am obosit să trăiesc cu grija de a face lucrurile în permanență natural. Atunci când nu am apă la îndemână, sau atunci când apa nu-mi este de folos – cum este mâna în gips a Nataliei, pot lăsa un gel antibacterian să-și facă treaba, ușurându-ne viața în mod simțitor.
Voi ce soluții de back-up adoptați pentru cazurile în care copiii se murdăresc excesiv și nu aveți apă la îndemână? Pe pagina de Facebook a blogului nostru vă aștept cu un mic concurs, în cadrul căruia răspunsurile voastre vor fi premiate cu două pachete cu produse antibacteriene Touch. Ca să ieșiți la joacă în totală relaxare! 😉
Cu exceptia sapunului antibacterian, care contine Triclosan – o substanta extrem de nociva, la care sotul meu este foarte alergic – folosim produsele similare – sprayul Touch mai ales nu-mi lipseste din nicio geanta. Servetele mai putin, caci sunt mai incomod de transportat, pachetele se mai desfac in geanta si ocupa mai mult loc… dar pentru masina, de exemplu, un pachet de servetele din astea este indispensabil. Nici noi nu ferim copiii in mod excesiv de contactul cu lumea inconjuratoare (mai ales ca merg la scoala si… mi-a luat multa vreme pana sa ma obisnuiesc cu ideea “igienei” din acel loc), dar evitam exact locurile de care ai vorbit – locurile de joaca indoors, mijloacele de transport in comun pe cat posibil , in Romania, caci in afara musai sa le folosim, toaletele (desi si aici avem niste solutii de back-up, excelentele protectii pt colacul de WC din care am cumparat un bax de pachetele)… Sanatate multa!
Am văzut că mulți părinți au la îndemână geluri sau șervețele din gama Touch. Înțeleg că sunt eficiente și, la nevoie, asta e ceea ce contează.
Eu am evitat să folosesc altceva, până de curând, în afara apei și a săpunului, însă nici n-a fost nevoie să ne protejăm în exces, fiind destul de izolate de locurile foarte aglomerate sau murdare. În mașină avem șervețele uscate și umede, în geantă apă și șervețele uscate… acasă săpun antibacterian și Igienol pentru podele. Însă școala va fi o mare încercare pentru limitele mele. Cred că le voi umple pe fete de produse dezinfectante, numai să le știu protejate de ”balaurii” de acolo! 😀
Si eu folosesc sprayul Touch, pentru ca-l las sa puna mana pe orice. Am mai multe, in fiecare geanta cate unul.
Imi pare tare rau de manuta rupta! Eu n-am solutii de back-up pentru cand ne murdarim, de cele mai multe ori sunt nepregatita :)) Uneori mai am cate un servetel umed prin geanta, dar rar. Geluri antibacteriene nu folosesc.
Așa eram și eu, până de curând! Mizam pe apa din poșetă și… cam atât. 🙂
Dar cred că o să păstrez în poșetă un gel antibacterian, mai ales pentru perindările prin zone foarte aglomerate și nu neapărat curate. Asta e încă o lecție din seria ”never say never”. 🙂
Raluca și Bianca, în urma tragerii la sorți efectuate cu ajutorul random.org ați fost alese câștigătoare pentru cele două seturi de produse oferite de Touch. Felicitări și vă mulțumesc pentru opinii!
Multumesc, acum am vazut! Nu m-am asteptat sa castig, dar produsele astea sunt oricand binevenite!