Mărțișoare cu suflet și poveste, în sprijinul Mădălinei Nistor

Povestea Mădălinei Nistor
Am să încep așa: nu o cunosc pe Mădălina Nistor. Nu mi-e prietenă, nu ne-am intersectat niciodată, nu e o cunoștință a unei cunoștințe a cuiva cunoscut.
Am aflat despre ea de curând, atunci când pe un grup de mame de pe Facebook cineva ne-a rugat să o ajutăm. Din acea compasiune pe care o simt față de fiecare poveste de acest fel, am deschis pagina pe care o primisem, fără vreun interes anume pentru drama ei… și am citit această scurtă descriere:
”În urma unui control de rutină, Mădălina a aflat că are leucemie. Are 23 de ani, o poftă nebună de viață, pe care și-o potolește străbătând munți, dansând Tango și ținându-și de mână băiețelul de doi ani. ”
Leucemie. 23 de ani. Mamă singură. Natură, dans, muzică… Poftă nebună de viață.
”Leucemie” n-ar trebui să se regăsească vreodată în aceeași frază cu celelalte atribute ale bucuriei de a trăi. Niciodată.
Și apoi același gând care m-a paralizat întotdeauna: astăzi este Mădălina Nistor, mâine pot fi eu, tu, sau chiar unul din copiii noștri… Pentru că ba da!, ni se poate întâmpla și nouă, oricând! Oricât de tare am refuza să ne gândim la asta! Același exercițiu de imaginație al clipei în care viața se întoarce dintr-o dată cu susul în jos, în care afli că pentru tine sau cineva drag ție ”mâine” nu mai poate fi la fel, iar ”poimâine” poate nu va mai fi deloc… Să refuzi să te gândești la asemenea lucruri îți poate proteja sănătatea mentală, dar nu-ți aduce nicio garanție că ești protejat – fizic – de iminența unei boli de acest fel.
Mădălina are 23 de ani și este studentă. La această frumoasă vârstă fiecare dintre noi făceam aceleași lucruri ca și ea: dansam, cântam, citeam, ne implicam în acțiuni voluntare, făceam sport, poate străbăteam munții cu cortul în spate, poate ne afundam capul în filme sau cărți, poate studiam la două facultăți, poate aveam chiar și un copil… numitorul comun este ca făceam o mulțime de lucruri sinonime cu ”pofta nebună de viață”! Eram optimiști, visători, pro-activi, plini de energie… și cel mai frumos gând era că ne așteaptă o viață întreagă înainte să ne împlinim visele.
De aceea eu mă simt datoare, de fiecare dată, să ajut măcar cu un gest ca visul de viață al celui care ne cere ajutorul să nu se sfârșească în acest fel. Și de aceea nu ezit să cer și ajutorul vostru, de fiecare dată când este nevoie… pentru că nu cred în acel fatidic ”nu-i putem ajuta pe toți”. Ba da, putem! Puțin câte puțin, de fiecare dată, pentru fiecare om care are nevoie de noi!
Povestea Târgului caritabil de mărțișoare
Nu știam cu ce să ajut, până când o bună prietenă a propus să organizăm un mic eveniment caritabil… să confecționăm mărțișoare, pe care apoi să le oferim în schimbul unei donații pentru Mădălina. Acestui demers i s-au alăturat câteva mame cu suflet mare și, împreună, ne-am pus mâinile și creativitatea la treabă, fiecare cum s-a priceput mai bine. Au fost ore și zile la rând de muncă până când mărțișoarele au început să prindă viață și evenimentul să prindă contur clar. Iar eu sunt optimistă! Ajutorul nostru este infim – prin comparație cu suma în euro cu multe zerouri de care Mădălina are nevoie pentru un eventual transplant medular, pentru că deocamdată corpul ei nu a răspuns pozitiv la chimioterapie. Daaaaaar! Ajutorul nostru, plus al vostru, plus cel al tuturor oamenilor care o susțin pe Mădălina, care organizează evenimente caritabile pentru ea în diverse orașe ale țării, care donează sânge pentru ea, care îi trimit un gând bun, vor face o diferență!
Așadar, vă invităm ca anul acesta să oferiți apropiaților mărțișoare confecționate cu bucurie de copiii noștri, de soții noștri, de mamele, tații și prietenii noștri! Sunt imperfecte (cel puțin ale noastre :D), dar sunt făcute cu mult suflet, cu dorința de a ajuta, de a face un bine… iar ”binele” acesta ne aparține tuturor.
Vom avea fel de fel de bunătăți! Mărțișoare din fetru, din quilling, din fimo și argilă cu uscare la aer, din lână, din mărgele, apoi tablouri și tricouri pictate manual, borcane cu semințe și fructe, săpunuri hand-made… Veniți să vedeți, să mirosiți, să cumpărați! Ne veți găsi personal, săptămâna viitoare, în două locații frumoase din Timișoara:
* marți, 23 februarie, între orele 12 – 18, la Atelier de Înfrumusețare Interioară (Str. Gh. Lazăr Nr.8, Ap. 2)
* sâmbătă, 27 februarie, între orele 12 – 20, la Reciproc (Str. Mărășești, Nr. 14)
Între aceste date (dar și până la 1 Martie) mărțișoarele vor fi disponibile la Reciproc.
Și să vă arăt câteva din lucrurile minunate cu care vă așteptăm!
Și… povestea mărțișoarelor noastre
Am început timid, cu un gând mic.
Mi-am spus că 10-20 de mărțișoare vor fi de ajuns. Voiam să le implic și pe fete în confecționarea lor, așa că am ales o argilă cu uscare la aer, din care am decupat o seară întreagă inimioare și stele. Și, pentru că povestea Mădălinei mi-a rămas în minte sinonimă cu ”pofta de viață”, am ales ca că primele noastre mărțișoare, decupate și colorate cu migală de fete, să aducă frânturi din ceea ce rezumă viața ei, la 23 de ani: Iubesc. Am steaua mea. Chef de viață. Până la stele. Shine bright.
Acestea sunt cuvintele ce mi-au venit în minte, citind povestea Mădălinei. Acestea sunt gândurile bune pe care i le-am trimit, buchisind cu o pensulă subțire pe fiecare bucată de argilă pe care am luat-o în mâini. Și așa le-am povestit fetelor, în timp ce mă ajutau să pictăm, că este viața atunci când ești tânăr: te bucuri de viață, visezi, privești către stele, speri, iubești.
Dar apoi mi s-a părut prea puțin. 🙂
Așa că am scos artileria grea, cutia cu Fimo, din care am lucrat zile la rând, cooptându-i pe toți din jur în această activitate: prietenii mei m-au ajutat la modelat, părinții la frământat, fetele la decupat, iar rezultatul a fost o cutie plină cu figurine drăgălașe, miniaturi vesele, viu colorate, numai bune de pus pe hăinuțele copiilor…
Și, dacă toate aceste mărțișoare nu v-au convins să ne faceți o vizită la târg – iar Mădălinei o donație simbolică, iată și piesele de rezistență ale ”tarabei” noastre: 4 tricouri pictate manual de către un bun prieten, care poartă și ele amprenta primăverii și se pot licita online pe întreg parcursul săptămânii viitoare…
Faceți cunoștință cu Springator, Whalemelon, Springberry și Springaloon. Nu-i așa că sunt grozavi?! 🙂
p.s. Mici donații directe, în sprijinul Mădălinei, se pot face în contul: RO56 RNCB 0818 1242 4130 0005, deschis la BCR pe numele Nistor Andreia-Madalina.
Se joacă cu noi