Mărțișoare din argilă polimerică (Fimo) și argilă cu uscare la aer (DIY)

Feb 24, 2016 by

Mărțișoare din argilă polimerică (Fimo) și argilă cu uscare la aer (DIY)

În urma postării de zilele trecute am primit câteva mesaje în care am fost întrebată cum am confecționat mărțișoarele pe care le-am expus spre vânzare la Târg. Așa că m-am gândit să pregătesc o nouă postare, separată, cu câteva idei simple și amuzante, idei pe care le puteți pune cu ușurință în practică împreună cu copiii.

Din fericire obișnuiesc să fac fotografii de fiecare dată când lucrez cu fetele la orice mic proiect sau idee de activitate, așa că sper ca imaginile următoare să explice mai bine decât cuvintele modul simplu în care puteți și voi pregăti mărțișoare împreună cu copiii voștri. Vă asigur că vor fi apreciate atât de copii, cât și de cele care vor primi un cadou personalizat în acest fel. 😉

Există pe internet o mulțime de tutoriale și idei pentru confecționat mărțișoare, din materiale diverse: mărțișoare din hârtie – realizate prin tehnica quilling, din fetru, lână, materiale textile, ață, lemn, scoici, carton colorat, flori presate, macaroane, metal, sârmă, argilă, mărgele și lista poate continua cu orice aveți la îndemână prin casă. 🙂

Dintre toate acestea noi am optat în acest an pentru două tipuri de argilă: una cu uscare la aer – ușor de modelat și de vopsit împreună cu copiii, respectiv argilă polimerică – unde sunt necesare precauții suplimentare și ceva mai multă migală, însă rezultatele sunt spectaculoase – chiar și pentru amatori. Să le luăm pe rând…

Mărțișoare din argilă cu uscare la aer

Martisoare argila cu uscare la aer Darwi

Argila cu uscare la aer (numită și pastă modelatoare cu uscare la aer) este unul din produsele clasice pentru modelaj, din familia luturilor, alături de lutul tradițional și argila polimerică, cu avantajul că – spre deosebire de celelalte două – nu necesită coacere în cuptor pentru stabilizarea materialului. Acest lucru o face comod de utilizat împreună cu copiii, acasă, afară sau în mediu școlar, formele rezultate din prelucrare putând fi folosite imediat după uscare (aprox. 24 de ore la temperatură medie), fără altă prelucrare termică.

Există mai multe mărci de argilă cu uscare la aer, în România cele mai cunoscute fiind Darwi, Fimo (Air), Das etc. – fiecare dintre acestea având mai multe sortimente, potrivite pentru anumite tipuri de lucrări. În general, pastele acestea modelatoare sunt de culoare albă sau teracota (cărămidă), fiind relativ ușor de întins sau modelat, însă cu marele dezavantaj de a nu fi potrivite pentru decorațiuni fine, miniaturi sau modelări în detaliu. Totuși, dacă doriți să oferiți copiilor posibilitatea de a modela ca în plastilină, iar apoi să păstrați obiectele realizate, este o bună alegere.

(În acest articol Camelia a realizat o comparație foarte interesantă între argila polimerică și argila cu uscare la aer și vă invit să lecturați textul ei, pentru a înțelege mai bine diferențele între cele două tipuri de argilă.).

Găsiți argilă cu uscare la aer în orice hypermarket sau magazin de art&hobby, la prețuri rezonabile (în jur de 10 lei pachetul de 400-500 grame)… însă atenție!, nu achiziționați orice produs, la întâmplare. Unele tipuri de argile cu uscare la aer necesită prelucrare cu mâinile umede, altele necesită frământare sau modelare cu instrumente speciale, unele sunt ușoare și elastice, altele rigide și grele, unele sunt sfărâmicioase, altele casante după uscare, unele trebuie șlefuite după uscare, altele înainte și  altele deloc… 😀

Dacă nu știți ce să alegeți și nici denumirea de pe etichetă nu vă ajută, optați pentru pachetul care vi se pare cel mai ușor la gramaj și moale la atingere, prin apăsare. Cu cât argila este mai ușoară și moale, cu atât este mai ușor de modelat de către copii. Există variante speciale pentru copii, respectiv variante ”soft”, ”light” sau ”ultra-light” – acestea fiind cele mai potrivite pentru începători. De asemenea, optați pentru argilă de culoare albă, care poate fi apoi foarte ușor vopsită cu orice fel de culori (tempera, acrilice etc.).

Darwi Extra-Light argila cu uscare la aerNoi am avut în casă argilă marca Darwi Extra-Light care, după cum îi spune și numele, este un sortiment extrem de ușor de modelat. Este buretoasa, însă nu foarte elastică; permite întindere cu sucitorul și decupare cu forme, însă e sfărâmicioasă și pretențioasă la modelat.

Totuși, pentru mărțișoare, a fost foarte potrivită și am lucrat extrem de ușor cu ea. Eu am întins-o pe planșa de lucru, la o grosime pe aprox. 5 mm, iar fetele au decupat-o cu forme de turtă dulce. Cu un pai am realizat câte un orificiu la marginea fiecărei forme, pe care ulterior l-am folosit pentru a lega ața de mărțișor. Se pot realiza și modele în relief, prin presare cu un material texturat sau prin utilizarea unor forme întregi (forme de nisip, de exemplu, sau forme speciale pentru argilă), însă noi nu am avut niciuna potrivită temei mărțișoarelor și am dorit să relizăm forme cât mai simple, compacte, ușor de pictat și apoi purtat în piept.

(Dintr-un pachet am confecționat câteva zeci de inimioare și steluțe, această tehnică fiind extrem de potrivită și pentru ornamente de Crăciun.)

Argila se întinde ușor și nu se lipește de masă, însă e bine să lucrați cu bucăți mici de material, pentru a nu se rupe atunci când copiii o manevrează cu mâinile.

Martisoare argila cu uscare la aer

Noi am lăsat formele să se usuce pe o suprafață plană până a doua zi, când fetele au vopsit fiecare formă în diferite culori, iar eu am scris deasupra mici mesaje speciale, de primăvară. Formele se pot decora folosind pensule și culori, carioci, sclipici, lac de unghii, tușuri, markere etc. Iar avantajul acestei argile este că mărțișoarele sunt extrem de ușoare ca și greutate și pot fi purtate de copii fără să încurce (așadar sunt un bun cadou pentru colegele de grădiniță :P).

Martisoare argila cu uscare la aer Darwi

Martisoare din argila cu uscare la aer DarwiO idee frumoasă este să personalizați mărțișoarele cu numele destinatarelor, fie că acestea sunt colegele, bunicile, educatoarele sau prietenele copiilor. Puteți lipi pe ele câte o floricică din hârtie, le puteți atașa ochișori de plastic și desena guri care râd, puteți decupa forme de diferite dimensiuni pe care apoi să le lipiți între ele într-un aranjament 3D sau orice vă inspiră pe voi sau pe copii.

Mărțișoare din argilă polimerică (Fimo)

Despre argila polimerică s-au scris deja o mulțime de materiale online și nu are rost să fac eu încă unul, mai ales că sunt novice în această tehnică și nu folosesc Fimo decât ocazional, în mici proiecte. (Aici am mai povestit despre Fimo). Insist însă prin a spune – așa cum o fac majoritatea celor care lucrează cu acest material – că e nevoie să fiți precauți dacă îl folosiți împreună cu copiii, deoarece are un grad de toxicitate mai ridicat, mai ales în timpul coacerii.

Optați pentru un tip de argilă soft (Fimo clasic, de exemplu, este extrem de rigid până se înmoaie și necesită timp prelungit de frământare) și lucrați pe o suprafață curată, cu mare atenție să nu rămâneți colorați pe mâni când schimbați culoarea materialelor, căci culorile deschise se murdăresc foarte ușor.

Vă sugerez să alegeți, în prealabil, câteva figurine simple din Fimo… Pinterest oferă mii de modele din care să alegeți, însă majoritatea necesită instrumente speciale pentru modelat și o doză de dexteritate care se câștigă dor lucrând în mod repetat cu argila. Totuși, nu vă descurajați, căci odată începând să modelați veți fi surprinși ce figurine drăgălașe puteți confecționa, chiar fără un talent anume pentru asta. 🙂

Martisoare Fimo instrumente lucru

Folosiți tot aveți la îndemână prin casă sau bucătărie: de la forme de tăiat și decupat prăjituri, până la tirbușoane, sucitor, bătător de carne, scule, șurubelnițe etc. Orice vă poate fi de folos. 🙂

Puteți modela sau decupa forme simple: inimi, flori cărora să le atașați petale, codiță și frunze, păsări, dulciuri, mici animale stilizate etc. Sau puteți să rulați ”cârnăciori” de argilă, pe care sa-i puneți la un loc și să-i ”înveliți” în straturi de argilă de altă culoare, apoi batoanele obținute să le tăiați felii și să obțineți o serie de mozaicuri de mare efect.

Noi am rulat ”cârnăciori” simpli, în două culori, din care am confecționat acadele, răsucind argila în formă de spirală și atașând-i câte un bețișor colorat (bețișoare folosite pentru socotit și numărat, la școală).

martisoare acadele fimoAm rulat, apoi, mai multe batoane subțiri de culori diferite, pe care le-am tăiat și am obținut ”felii” în stil mozaic. Din acestea am confecționat flori și fluturi, iar efectul este cu atât mai mare cu cât sunt folosite culori mai puternice, contrastante…

Martisoare mozaic fimoMartisoare fimo mozaicNu în ultimul rând am ales mai multe modele simple de pisici, oițe, păsări, inimi, melci, flori, la care fetele mici nu au mai participat, dar am primit ajutorul unor fetelor mari din familie până târziu în noapte… și a fost o plăcere să le confecționăm! 🙂

Martisoare fimoMartisoare miniaturi fimoMartisoare dulciuri fimoMartisoare pasari fimoFoarte ușor de confecționat sunt inimile, mai ales dacă aveți o formă de decupat turtă dulce. Inimile pot fi decorate cu buline colorate, floricele, inimi mai mici… sau pot fi realizate prin combinarea în amestec a două-trei nuanțe de argilă.

Martisoare inimi negre fimoIar dacă toate acestea vi se par, totuși, complicate, puteți realiza pur și simplu forme abstracte, din diferite culori, pe care să le prezentați sub formă de ”artă modernă”. :d

Orice ați confecționa, fiți foarte atenți la coacere, căci argila se poate arde foarte ușor! Pentru că e vorba de miniaturi, timpul de coacere trebuie să fie mai mic decât cel recomandat pe pachetele de argilă… pentru Fimo clasic, de exemplu, au fost suficiente 10 minute de coacere, la 110 grade, poate chiar mai puțin dacă aș fi urmărit cu mai mare atenție ca argila albă să nu-și schimbe deloc culoarea. Odată arse, figurinele se vor sfărâma și bucătăria se va umple de un fum gros și înecăcios, presupun că deloc sănătos, pe care cu greu îl veți scoate din încăpere. Da, știu din experiență. 😀

”Asamblarea” mărțișoarelor

Suntem aproape gata…

Dacă doriți să oferiți mărțișoarele în stil ”clasic”, prinse pe cartonaș și protejate cu plic alb, nu uitați să pregătiți șnururi, suporturi de carton și plicuri pentru fiecare dintre ele. Șnururi găsiți, în această perioadă, în orice hypermarket și, dacă vreți să vă ușurați enorm munca, foarte util în această fază este un instrument de băgat ața în ac (se găsește în trusele cu ace de cusut), cu ajutorul căruia veți manevra cu ușurință șnururile prin orificiile mărțișoarelor, mai ales dacă ați folosit o scobitoare pentru a face găuri în argilă.

Legare snur martisoare

O foarfecă cu lama ondulată poate să vă ajute în decuparea unor fâșii de carton (alb sau colorat) pe care să le folosiți ca suport pentru mărțișoare. Dacă nu aveți, o foarfecă obișnuită își va face treaba foarte bine, mai ales dacă în locul clasicelor dreptunghiuri alegeți să decupați forme speciale (inimi, flori, chiar forme neregulate obținute de mânuțele celor mici – acesta fiind un bun exercițiu de exersare a decupării și tăierii).

Decupare suport hartie martisoare

Sper că v-au fost de folos recomandările noastre și m-aș bucura să știu că anul acesta, în locul mărțișoarelor ieftine, chinezești, accesibile în toate magazinele, ați oferit celor dragi mărțișoare personalizate, create de voi, cu o mult mai mare încărcătură afectivă. Munca voastră și a copiilor voștri, bucuria de a crea și de a dărui sunt cele care face diferența între ”un lucru” și ”un lucru drag”. 😉

Așadar, spor la confecționat mărțișoare cu suflet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.