Exploratoriu – un altfel de loc de joacă în Cluj-Napoca

Oct 27, 2015 by

Exploratoriu – un altfel de loc de joacă în Cluj-Napoca

Dacă sunteți din/în Cluj și vă întrebați ce activități puteți face cu copiii atunci când vremea nu vă permite joaca în aer liber, iată o alternativă la locurile clasice de joacă din oraș: Exploratoriu – muzeul copiilor.

Muzeul copiilor este un concept apărut în SUA cu mai bine de 100 de ani în urmă (primul fiind Brooklyn Children’s Museum, inaugurat în 1899) care, spre deosebire de muzeele ”tradiționale”, stimulează învățarea informală prin joc și procese interactive. Această abordare dinamică se traduce prin existența a numeroase exponate destinate manipulării directe, de către copii și însoțitori; teoria din spatele acestui concept, foarte simplă de altfel, este că învățarea ”plastică” – în care sunt implicate toate simțurile, generându-se corelații directe între informația teoretică și probarea acesteia prin practică și experimentare, este mult mai eficientă decât învățarea abstractă a unor principii, proces în care implicăm cu precădere memorarea și reproducerea mecanică a informației.

The Children’s Museum of Indianapolis

The Children’s Museum of Indianapolis

După 50 de ani în care conceptul de muzeu al copiilor s-a extins pe întreg teritoriul Americii și și-a dovedit în mod direct utilitatea, acesta a devenit popular pe toate continentele. Începând cu anii ’80, replici ale acestor muzee au fost deschise în marile capitale ale lumii, bucurându-se de un real succes și de un număr impresionant de vizitatori.

Un studiu realizat recent în cadrul Universității din Surrey (UK) a relevat faptul că muzeele sunt o alegere foarte importantă a familiilor cu copii, în ceea ce privește petrecerea timpului liber: atunci când iau decizii, părinții au în vedere în mod constant natura activităților agreate în primul rând de copii (copiii sunt activi și doresc să se joace) și caută opțiuni potrivite pentru întreaga familie. Argumentele motivaționale în favoarea muzeelor au fost: oportunitatea socială pentru părinți și copii de a explora și învăța împreună, îmbinarea conceptului de învățare cu cel de joc și distracție, antrenarea simultană a mai multor membri ai familiei – indiferent de vârstă – în aceeași activitate, oportunitatea de a influența direct experiența educațională a copiilor, oportunitatea pentru adulți de a-și folosi timpul într-un mod constructiv și plăcut, reîmprospătându-și cunoștințele generale sau învățând lucruri noi alături de copii și, nu în ultimul rând, avantajul muzeelor de a fi un loc în care pot fi împlinite, simultan, atât nevoile de socializare ale copiilor și părinților, cât și nevoile de joc, explorare și învățare. Astfel, Muzeul copiilor a fost conceput și apoi adaptat să răspundă tuturor acestor nevoi și dorințe exprimate de cei intervievați de-a lungul ultimilor 30 de ani.

În zilele noastre, aproape fiecare oraș european oferă un Muzeu al copiilor ca alternativă la locurile de joacă clasice, interesul natural al copiilor pentru acest gen de învățare prin experimentare și joc rămânând nealterat, de-a lungul generațiilor. O inițiativă de acest fel s-a concretizat și la Cluj,  de curând fiind inaugurat un spațiu de joacă și activități în localitatea Câmpenești, la ieșirea din Cluj-Napoca către Dej (E576). Amenajat pe o suprafață de 800 mp, la care se adaugă și un spațiu exterior de peste 5000 mp, Exploratoriul este un proiect co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Obiectiv vorbind – în măsura în care pot fi obiectivă, fără a fi vizitat vreun alt Muzeu al copiilor – acest Exploratoriu românesc este (doar) un loc de joacă mai bine gândit și mai interesant decât clasicele spații indoor cu tobogane și bile de plastic, fără să împrumute însă prea multe dintre elementele didactice ale unui muzeu al copiilor ”adevărat”.  Inițiatorii acestui proiect au fost primii care au înțeles acest lucru, spațiul fiind prezentat pe site-ul propriu drept ”un loc de joacă interactiv, dedicat copiilor cu vârste între 6 luni-12 ani”, unde ”fiecare copil învață prin explorare, dezvoltându-și creativitatea și dând frâu liber imaginației”. Am luat notă de această descriere obiectivă și ne-am bucurat de experiența unei vizite de o zi la Exploratoriu (nu plănuiam să stăm atât de mult și nu am fost pregătiți pentru 7 ore de joacă neîntreruptă, însă fetele nu au vrut să plece decât la ora închiderii 🙂 ). Ne-am simțit foarte bine acolo și am apreciat îndeosebi calitatea, varietatea și alegerea inspirată a jucăriilor, majoritatea dintre acestea purtând marca Guidecraft și Melissa&Doug (branduri americane pe care eu le consider dintre cele mai potrivite pentru achiziționarea de puzzle-uri sau jucării de lemn).

Spațiul în care este amenajat Exploratoriul este luminos și aerisit, împărțirea pe zone de joacă  fiind inspirat făcută: în partea din față există o zonă dedicată jocurilor de rol, cu magazin alimentar, bucătării și spații de gătit, măsuțe de lemn pentru servit mâncarea pregătită de copii, zonă de îngrijit păpușile, spațiu dedicat jocului de-a doctorul, spațiu special cu corturi și zonă cu măsuțe destinate activităților de desenat, colorat etc.

Exploratoriu  Cluj-Napoca

Exploratoriu - Magazin alimentar

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Zona de gatit/luat masa

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Zona de corturi

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Măsuțe pentru activități

Pentru copiii pasionați de cuburi și construcții există o zonă cu măsuțe la mică înălțime, unde cei mici se pot juca cu diferite tipuri de cuburi și pot construi trasee pentru trenulețe. Am descoperit cu plăcere o zonă de citit (amenajată în stil Montessori, cu rafturi în care sunt expuse cărți în limba engleză și fotolii pentru lectură), alături de care există un mini-teatru, unde copiii pot folosi diverse costume (prințese, super-eroi, pompier, doctor etc.), puse la dispoziție de organizatori.

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Zona cu machete și trenulețe

Exploratoriu Cluj-napoca

Exploratoriu - Mini-teatru

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Zona cu cuburi

Pentru cei mici a fost amenajată o zonă special delimitată, cu cuburi din burete, puzzle-uri incastru, labirinturi cu bile și alte jucării interactive.

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Zona copii mici

O latură a Exploratoriului este rezervată câtorva măsuțe unde copiii pot observa și proba diferite materiale de studiu, acestea fiind  – de fapt – cele care dau numele de ”muzeu al copiilor” unui spațiu de acest fel. Din păcate, nu am găsit decât câteva dintre exponatele ce se pot folosi de către copii, izolând principii sferele științelor exacte, pe care le-am descoperit pe site-urile altor muzee ale copiilor din lume. Așteptăm, așadar, cu interes, și alte exponate de acest fel, dedicate învățării informale.

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - ”Science Lab”

În partea din spate a Exploratoriului am descoperit o zonă dedicată muzicii, cu instrumente muzicale neconvenționale, pe care am observat că atât părinții, cât și copiii le testau cu mare curiozitate, în ciuda zgomotului general din încăpere. 🙂

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Zona cu instrumente muzicale

M-am bucurat să descopăr în sală și două dintre jucăriile care mie îmi plac extrem de mult: în primul rând, două seturi de cuburi Rainbow Block (unul cu apă și unul cu nisip), de la Guide Craft – un brand american care are o mulțime de jucării de lemn de foarte bună calitate; mie îmi plac cu precădere cuburile acestea: Guidecraft™ Magnification Blocks, dar și cele curcubeu, cu apă, nisip sau sticlă colorată sunt la fel de interesante pentru copii.

(Pont: Dacă doriți să cumpărați asemenea cuburi pentru copiii voștri, dar nu aveți posibilitatea de a comanda de pe Amazon, cei de la Imaginarium comercializează un set similar.)

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Guidecraft Rainbow Blocks

Al doilea joc pe care eu îl visez pentru fete de câțiva ani este produs de Magna-Tiles® și este format din piese de diferite forme geometrice, magnetice, cu ajutorul cărora se pot realiza diferite construcții 3D. A fost o mare plăcere să ne putem juca cu aceste piese la Exploratoriu, deși cu greu am nimerit un moment în care jocul să fie liber și să putem construi, în voie, câteva căsuțe. Poate într-o zi mai puțin aglomerată ne vom putea bucura pe deplin de el. (Aici găsiți câteva dintre produsele Magna-Tiles, dacă vreți să vă faceți o idee despre cât de versatile și interesante sunt).

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Magna-Tiles

Pentru un efect vizual amplificat, cei de la Magna-Tiles recomandă folosirea pieselor pe un Light-Box, o cutie cu suprafață luminoasă (pe care eu am descoperit-o, ca și concept, când am început să studiez despre educația de tip Montessori și despre a cărei aplicabilitate într-o mulțime de activități puteți afla aici). Cei de la Exploratoriu au respectat această recomandare, astfel încât am descoperit piesele jocului așezate pe o masă luminoasă… din nefericire, această masă nu funcționa la momentul vizitei noastre, astfel încât nu ne-am putut bucura de întreaga experiență vizuală.

Alte două jocuri pe care le-am descoperit la Exploratoriu și cu care ne-am distrat noi, adulții, în timp ce fetele se jucau altceva, au fost Tetris Link – o variantă de board-game a celebrului Tetris, precum și un joc de echilibru de la Melissa&Doug, numit Suspend – în cadrul căruia trebuie realizată o costrucție de bețișoare metalice, așezate în echilibru pe un suport. Dacă aveți ocazia, jucați acest joc cu copiii… va fi antrenant și amuzant deopotrivă! 🙂

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Tetris Link

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Suspend Game

Tot din categoria “must-have” sunt și cele două seturi de tip Montessori, Weight Cylinders și Sound Boxes (ambele de la Guidecraft, recomandate copiilor de +3 ani), care izolează două caracteristici – greutate, respectiv sunet – ambele jocuri fiind excelente în dezvoltarea cognitivă a copiilor.

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Sound Boxes și Weight Cylinders

Blind-Puzzle este un material care ar trebui promovat în toate școlile și grădinițele, datorită rolului său extrem de important în dezvoltarea coordonării mână-ochi, a dezvoltării logicii, a simțului tactil și a corespondenței dintre informația primită vizual și tactil și corelarea mentală a acestor informații. Blind-Puzzle este construit sub forma unui pupitru care obturează vederea și în interiorul căruia copilul/adultul trebuie să reconstituie un puzzle în relief, imaginea corespondentă a acestuia fiind lăsată la nivelul ochilor.  Nu știu dacă ați încercat vreodată să faceți un puzzle în acest fel… experiența este uimitoare! Puteți simți, aproape fizic, cum mâinile, ochii și creierul lucrează simultan, încercând să se coordoneze…

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Blind Puzzle

Puteți realiza un asemenea sistem de ”puzzle orb” și acasă, folosind o cutie de carton suficient de încăpătoare, în care decupați două orificii pentru introducerea mâinilor. O idee și mai simplă este folosirea unei pături cu care să vă acoperiți mâinile, în timp ce încercați să potriviți piesele unul puzzle în relief.

Similar, se poate folosi același principiu al activităților ”oarbe” pentru o mulțime de jocuri tactile. Umpleți o cutie de carton cu unul sau două orificii, sau un săculeț (poate fi o husă de pernă) cu cuburi de diferite forme sau cu obiecte/jucării variate (de exemplu mici animale de plastic), cu litere sau cifre în relief etc. și invitați copii să ghicească, prin pipăire, ce formă/obiect/literă/cifră ține în mână.

Nu în ultimul rând, ne-a atras atenția labirintul cu sfori în interiorul căruia copiii erau legați cu o coardă scurtă de un cablu de o anumită culoare, scopul jocului fiind parcurgerea traseului de către copil de la un capăt la celălalt, escaladând sau târându-se pe sub celelalte sfori. Este un joc interesant, care presupune mobilitate, răbdare și analiză logică a traseului, însă gradul de dificultate al labirintului este destul de redus. Fetele mele s-au plictisit destul de repede în labirint și am observat că mulți dintre copiii mai măricei  s-au simțit la fel, după 2-3 trasee reușite.

Exploratoriu Cluj-Napoca

Exploratoriu - Labirint

Aceste jocuri și jucării din Exploratoriu nu sunt singurele… copiii vor descoperi, printre altele, o zonă cu cuburi gigantice, labirinturi verticale, un joc de umbre (unde copiii trebuie să asocieze imaginea corectă umbrei), o pistă de mini-golf și alte mici surprize, inclusiv o pereche simpatică de cameleoni. Vii. 😉

Exploratoriu Cluj-napoca

Exploratoriu - Jocuri de motricitate

Din punct de vedere organizatoric, în incinta Exploratoriului există un spațiu cu mese și scaune, unde puteți servi o gustare sau puteți sta cât timp copiii se joacă în interior… atenție, însă, va trebui să vă aduceți mâncarea de acasă, întrucât în spațiul de joacă nu se comercializează decât cafea, apă și două sortimente de suc, iar în apropiere nu există niciun magazin alimentar. Totodată, personalul angajat al Exploratoriului nu are rol de supraveghere a copiilor, ci doar de instruire a lor în ceea ce privește folosirea diferitelor materiale sau jucării. Pentru serbarea zilelor de naștere există și o încăpere separată, dedicată petrecerilor pentru copii. Detalii despre tarife, orar de funcționare, reduceri pentru grupuri și fidelizări puteți găsi, actualizat, pe site-ul Exploratoriului.

Distracție plăcută! Și… așteptăm să ne spuneți și nouă dacă Exploratoriul a fost pe placul familie voastre, de la mic la mare! 😉

7 Comments

  1. Wow, sincera sa fiu, pare minunat! Avem si noi Oraselul Cunoasterii, axat mai mult pe stiinta, dar e destul de mic, nici nu se compara cu ce aveti voi acolo. Sa stii ca e chiar foarte reusit acest muzeu al copiilor. Sa vedem cat o sa tina jucariile si in cat timp dispar piesele mici 🙁

    • Carla

      Nici eu nu cred ca vor avea viata lunga unele jucarii… sper, totusi, ca vor fi inlocuite/completate pe parcurs.

      Spatiul e mare, intr-adevar… este o fosta hala comerciala si totul e luminos si aerisit. E foarte frumos ca loc de joaca, dar mie personal mi-ar fi placut sa aiba mai multe exponate axate pe stiinta, sa se apropie mai mult de conceptul de muzeu al copiilor.

  2. Multumim mult pentru articol. Am fost si noi acolo si tot numai la ora inchiderii am reusit sa plecam.
    Dar nu am remarcat o parte din jocurile ce le-ai prezentat mai spre sfarsitul articolului. Oricum ne-am propus sa mai mergem.

    Noi ne-am bucurat si de cealalta parte a cladirii unde am jucat fotbal si ne-am dat cu trotinetele.

    Abia asteptam sa mai mergem!

  3. Va multumim foarte mult pentru detaliile oferite cu privire la Exploratoriu. A fost o mare bucurie sa aflam ca ati petrecut atat de mult timp la noi si ca v-ati simtit bine. Ne bucuram ca zilele de cautari pentru cele mai deosebite jocuri si jucarii educative dau roade si ca ceea ce oferim familiilor este apreciat. Vom continua sa adaugam exponate interactive si jucarii inedite si ne preocupam sa gasim solutii tehnice rapide pentru anumite reparatii, cum ar fi repunerea in functiune a masutei luminoase. Intr-adevar exista tot timpul riscul ca jucariile sa se strice sau sa se piarda si tocmai de aceea contam si pe sprijinul parintilor in a ne asigura ca reusim sa functionam pe termen lung, in cele mai bune conditii. Va asteptam cu drag sa reveniti! Alida si echipa de la Exploratoriu

    • florescu alin

      buna ziua……sunt contabil şef la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tg-Jiu şi citind acest articol m-ar interesa daca puteti cumva sa ne ajutati, de unde putem cumpara asemenea jocuri pentru copii cu dizabilităţi instituţia noastra fiind singura scoala speciala din tg-jiu………..ar fi de ajutor cateva adrese sau informatii de unde -ati achizitionat dvs. respectivele jocuri..poate reusim sa cumparam si noi macar citeva neavand un buget prea mare…..
      va multumim si astept rasp. dvs.

  4. Cat de dragute si de interactive sunt acele spatii de joaca. Un loc de vis pentru orice copil.. foarte spatios si relaxant. Spre bucuria mea, cei mici prefera orice fel de muzeu, intotdeauna le-a placut sa mearga, indiferent de tematica acestuia.

  5. Andreea

    Ma bucur ca am citit acest articol,tocmai ma gandeam ce sa facem in weekend. Apreciez mai ales ca ai pus multe poze si ai descris activitatile, site-ul lor e cam …sec si nu reuseam sa imi dau seama daca merita efortul.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cele mai indragite activitati pentru copii – Cluj Azi - […] randul celor mai inovative si creative locuri de joaca, Exploratoriu se remarca in mod […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.