Jocuri cu bile de sticlă (II) – Labirinturi

Aug 25, 2015 by

Jocuri cu bile de sticlă (II) – Labirinturi

De ce sunt labirinturile atât de iubite de copii? Pentru că, pe lângă funcția lor specifică – de dezvoltare a perspicacității, sunt jocuri cu finalitate directă, imediat observabilă, copilul obținând, astfel, satisfacția și întărirea pozitivă a competențelor sale, date de rezolvarea corectă a labirintului.

Labirinturile pot fi construite vertical, oferind copilului posibilitatea să lucreze sau să se joace la nivelul ochilor, prin această postură dezvoltându-și încheietura mâinii și, dacă are nevoie, capacitatea de a desena/picta ulterior pe șevalet. Totodată, labirinturile sunt instrumente excelente de dezvoltare a capacității de rezolvare a problemelor, de anticipare, de identificare și analiză a soluțiilor alternative. În plus, labirinturile desenate – în care copilul trebuie să găsească ieșirea și să o marcheze cu un instrument de scris,  dezvoltă motricitatea fină, răbdarea, dar antrenează și percepția asupra distanțelor și proporțiilor (atunci când nu este permisă atingerea marginilor, în timpul parcurgerii labirintului).

Toate acestea fac din labirinturi instrumente excelente de învățare, de dezvoltare și antrenare a diverselor abilități ale copiilor, majoritatea dintre acestea fiind în egală măsură și un prilej perfect de joc colectiv, în care copiii și părinții au șanse egale de reușită.

În partea I a acestui material am prezentat două activități diferite cu bile de sticlă, însă am lăsat ce e mai bun pentru sfârșit, așa că  – dacă vă mobilizați să confecționați aceste labirinturi – vă promit clipe de mare distracție în familie. 🙂

*****

Labirint din material textil, cu bile de sticlă

Nu am confecționat, de fapt, acest labirint, lipsindu-mi o mașină de cusut, însă ideea sa mi s-a părut atât de drăguță, încât am dorit neapărat să ofer linkul și altor părinți interesați de astfel de jucării pentru copiii lor. Recomandarea este ca acest material să fie folosit în timpul așa-numitelor ”quiet activity time”, atunci când aveți nevoie să-i țineți pe cei mici concentrați și liniștiți… 😀

Aici găsiți imaginea și ideea originală.

*****

Labirint din carton, cu bile de sticlă

Labirint cu bile de sticla

De aici am furat ideea acestui labirint… o idee extrem de simplă, pentru care nu este nevoie decât de o cutie dreptunghiulară (capacul unei cutii de pantofi, de exemplu), câteva paie de plastic și puțin lipici.

Labirint cu bile de sticla

Dorind să utilizez ulterior capacul de carton și pentru alte activități, am preferat să construiesc labirintul pe o coală de carton de mărimea cutiei. În acest fel se pot confecționa labirinturi cu trasee diferite, care să poată fi folosite alternativ, în aceeași cutie.

La construirea traseului labirintului pot participa și copiii, în funcție de vârstă… este distractiv să-și construiască singuri traseul și sfatul meu este să-i încurajați să o facă, fiind un exercițiu excelent de logică și stimulare a vederii în plan.

După câteva încercări de a ajunge de la start la finele labirintului, fetele mele au descoperit singure o metodă de a ridica progresiv gradul de dificultate al jocului, introducând o bilă în plus după fiecare încercare reușită. Au ajuns, astfel, să se joace cu câte 4 sau 5 bile deodată, iar verișorul lor cu 2 ani mai mare a reușit să parcurgă labirintul cu un șir de 7 bile simultan. 🙂

Iată și un material video despre cum ne-am jucat noi cu acest labirint.

*****

Labirint vertical, cu bile de sticlă

Am adunat cartoane de la hârtia igienică și de la rolele de șervețele, pentru acest proiect, timp de săptămâni întregi. 🙂

Într-un final răbdarea ne-a fost răsplătită din plin, căci odată confecționat acest labirint, fetele s-au jucat cu el zile la rând.

Pentru confecționarea sa am folosit o suprafață verticală netedă (se poate asambla pe ușa camerei sau pe ușa frigiderului). Fetele au vopsit tuburile de carton în diverse culori, apoi am realizat traseul labirintului începând de sus, lipind componentele sale cu banda adezivă.

Bonus, dacă v-am deschis apetitul pentru trasee cu bile, urmăriți acest clip, apartinand lui ScottAdamSmith001, un pasionat al traseelor cu bile indoor și outdoor… 😛

Aceasta imită o tabla sau un consiliu șevalet și promovează extinderea încheietura mâinii și copierea de la un consiliu (ca într-o sală de clasă).

Mouse-ul și brânză labirint
Mai jos sunt mai multe motive pentru a practica labirinturi cu copilul la domiciliu:

    De rezolvare a problemelor: labirinturi ajuta copilul să lucreze pe abilitățile sale functionarea executiv, cum ar fi planificarea și brainstorming diverse strategii (de exemplu, pornind de la începutul labirint sau de lucru înapoi de la sfârșitul labirint).
    De control al motorului fin: labirinturi nevoie copilul dumneavoastră pentru a controla creionul prin labirint, fără a lovit linii negre. Acest lucru înseamnă că el trebuie să ia timpul său, mai degrabă decât graba, pentru a avea un succes mai mare. Progrese pot fi observate ca copilul lovește în linii negre ce mai puțin în timp ce câștigurile un control mai mare al lui ustensilă de scris. Copiii folosesc de control al motorului amendă în scopul de a produce formarea litera corectă și mână, lizibil.
    Motor vizual: labirinturi nevoie copilul dumneavoastră de a utiliza ochii pentru a scana foaia de lucru în scopul de a găsi soluții posibile. Scanarea este o abilitate mare folosit pentru citire și scriere, deoarece este important pentru a scana de pe partea stângă a hârtiei spre partea dreapta.
    Clasificarea unei activități: Labirinturi pot fi defalcate în diferite etape. De exemplu, trebuie mai întâi copilul începe prin mutarea degetul, lângă un creion, apoi un marker prin labirint. Acest lucru ajută copilul dumneavoastră pentru a rezolva aceleași labirint de trei ori consecutiv, ceea ce permite abilitatea de a se scufunde în mai bine.
    Încrederea: labirinturi sunt activități perfecte motorii fine pentru a ajuta la spori încrederea copilului dumneavoastră. Au copilul începe cu un labirint simplu pentru a oferi succes imediat, iar apoi au să-l acționeze în vederea finalizării labirinturi de creștere a dificultate.

Motorii fine si abilitati motorii vizuale pot fi practicate într-o varietate de moduri, inclusiv labirinturi. Labirinturi sunt o modalitate foarte bună de a lucra pe scris de mână, fără doar scriind litere și cuvinte. Există multe site-uri care oferă foile de lucru gratuite labirint imprimabile pentru o varietate de niveluri de vârstă și teme. O căutare pe internet, cum ar fi, "labirinturi simple pentru copiii de 4 ani," va produce o varietate de labirinturi o

1 Comment

  1. Melinda

    Felicitari pentru idei!Le-am pus si noi in practica.
    Va multumim pentru inspiratie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.