Jocuri cu bile de sticlă (I)

Aug 24, 2015 by

Jocuri cu bile de sticlă (I)

Am găsit din întâmplare, într-un magazin Kaufland, câțiva săculeți cu bile de sticlă, bile pe care le aveam de foarte multă vreme în wish-list… cum prețul lor era derizoriu (3,5 lei un săculeț cu 20 de bile mici și una mai mare), am luat vreo 5… să fie 100 de bile, cu care să ne jucăm fără limitări. 🙂

Găsisem, de-a lungul timpului, o mulțime de idei de activități cu aceste bile de sticlă (marble balls – cum se numesc, uzual, pe internet), iar acum – că avem aceste bile în ”palmares” – nu mi-a rămas decât să-mi pun îndemânarea și răbdarea la lucru.

Le-am arătat fetelor aceste mici proiecte și ceea ce le-a atras atenția, la 5 ani și jumătate, au fost labirinturile, activitățile de pictat cu ajutorul bilelor de sticlă și un joc de precizie, de care ne-am folosit (și) pentru a exersa număratul și operațiile simple de adunare, cu unități.

*****

Colaj cu bile de sticlă

Colaj pictura cu bile de sticla

Pentru acest colaj avem nevoie de o cutie metalică sau de carton (noi am folosit o cutie metalică de biscuiți), vopsele de tip acrilic/guașe/tempera, carton (sau hârtie) decupat în forma cutiei și așezat în interiorul acesteia, precum și de câteva bile de sticlă, foarfecă și lipici.

Fetele au turnat mici grămăjoare de culoare în interiorul cutiei, pe carton, apoi au așezat înăuntru câteva bile și au agitat cutia energic, lăsând bilele să alunece în toate direcțiile.

Pictura cu bile de sticla

Am lăsat apoi să se usuce foile pictate, după care fetele le-au decupat liber, neregulat, obținând bucăți de toate formele și dimensiunile. Aceste bucăți de carton le-am folosit, la final, pentru a crea diverse colaje, pe coli de carton albe sau colorate.

Pictura cu bile de sticlaSe pot confecționa fonduri în diferite nuanțe de culori, pe care apoi să le folosim pentru a crea coroanele copacilor și iarbă (în nuanțe de verde), nori (în nuanțe de albastru), flori și acoperișuri (în nuanțe de roșu), trunchiuri de copaci , garduri și case (în nuanțe maronii) etc.

Colaj pictat cu bile de sticla

Aceeași idee am găsit-o aici pentru a confecționa planete de diferite culori și texturi.

*****

Joc de precizie, cu bile de sticlă

Joc precizie cu bile de sticla

Acest joc este o adaptare a ideii de aici, pentru care am înlocuit tuburile de carton reciclate de la hârtia igienică (folosite de noi la construirea labirintului) cu pahare de plastic. Ca și suport am folosit o tablă albă de scris (white board), iar paharele le-am tăiat și numerotat în ordinea mărimii găurii, pentru a crea nivele diferite de dificultate.

Joc precizie cu bile de sticla

Regulile sunt simple: fiecare jucător dispune de o linguriță și de 5 bile de sticlă de o anumită culoare, pe care trebuie să le introducă în pahare, dintr-o singură lovitură cu lingurița. Rezultatele se contorizează separat, noi folosind o altă tablă de scris, precum și biluțe de lemn pentru a socoti câte puncte a câștigat fiecare dintre noi. 🙂

Joc precizie cu bile de sticla

Ne-am folosit, astfel, de acest joc simplu pentru a exersa operații simple, adunări cu unități, numărarea peste 10. Iar satisfacția jocului a fost foarte mare, întrucât șansele jucătorilor de a înscrie cât mai multe puncte sunt egale, indiferent de vârsta sau experiența jucătorilor. 🙂

Aici găsiți partea a doua a acestui material.

Enjoy it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.