Lumea marină – activități de vacanță (I)

Jul 13, 2015 by

Lumea marină – activități de vacanță (I)

Pentru că nu cred să ajungem anul acesta la mare, dar mai ales pentru că iubesc marea atât de mult, am decis ca săptămâna aceasta să o dedicăm cunoașterii lumii marine, de la țărmuri și până în adâncurile ei cele mai îndepărtate.

Am pregătit o mulțime de activități pentru fete și cred că zilele acestea vor fi fascinante pentru fiecare dintre noi, căci nici eu nu cunosc foarte multe despre lumea apelor sărate și tocmai acolo se ascund o mulțime de viețuitoare extraordinare, într-un univers aparte de forme și culori!

Voi încerca să aduc laolaltă toate aceste resurse pe care le vom folosi zilele acestea în joaca noastră și sper să fie o sursă de inspirație și pentru activitățile de vacanță ale altor copii. De asemenea, dacă mai aveți sugestii legate de studiul lumii marine, împărtășiți-le cu noi! Și fetele mele, dar și alți copii, vă vor fi recunoscători pentru ele.

Colaj ”Lumea marină”

Ideea acestui colaj mi-a venit de aici, însă am hotărât să dezvolt planșa pe o suprafață mai mare, folosind carton de dimensiune A3 în locul farfuriei din articolul de inspirație.

Știu că în librării se găsesc pachete cu viețuitoare marine din spumă, gata decupate, ceea ce ușurează mult realizarea colajului, însă eu am dorit să folosesc câteva coli de spumă cu sclipici, recent achiziționate,  pe care Nati le descoperise într-un magazin și își dorea foarte mult să le găsim o întrebuințare.

Pentru realizarea colajelor am folosit: două coli de carton albastru în format A3, aracet și nisip/sare de bucatarie, coli de spumă (dar se poate folosi orice fel de hârtie colorată), ochișori de plastic pentru figurine, foarfecă (simplă și cu tăietură în zig-zag) și câteva cărți cu pești și lumea marină, pentru inspirație. 🙂

Materiale colaj lumea marina

Am început prin a desena contururi simple de alge, pești și alte viețuitoare marine, pe spatele colilor de spumă. Pentru că spuma aceasta nu este ușor de tăiat (fiind groasă de câțiva mm și relativ elastică), m-am ocupat eu de decuparea pe contur (cu cele două tipuri de foarfeci), apoi am lipit cu super-glue ochișorii fiecărui personaj.

Dacă folosiți hârtie simplă sau copiii se descurcă bine la decupat, îi puteți lăsa chiar pe ei să se ocupe și de această parte pregătitoare. Fetele mele încă nu au exersat suficient decuparea contururilor de acest fel, așa că nu s-ar fi descurcat cu această sarcină.

Lumea marina figurine spuma

Apoi fetele au pregătit planșele pentru colaj: pe partea de jos a fiecărei coli au pictat cu aracet o zonă pe care apoi au reprezentat fundul mării. Natalia a ales să presare nisip, iar Sofia sare, dorindu-și o apă tropicală.

Colaj nisip lumea marina

Odată nisipul și sarea uscate, fetele și-au împărțit figurinele frățește (Sofia mai multe și Nati mai puține :P), apoi le-au aranjat pe planșă în diferite feluri, până când au fost mulțumite de rezultat. La final au lipit, cu aracet, fiecare peștișor la locul lui…

Lumea marina colaj pesti

Iată și rezultatul final, de care fetele au fost foarte încântate!

Sea World Collage

”Arată ca un acvariu adevărat!” mi-au spus fetele după ce au terminat de lipit peștișorii pe planșă… și n-am putut decât să le dau dreptate, căci aglomerarea de forme și culori este întocmai ca în acvariile pe care le-am văzut până acum. Următorul pe lista de dorințe a fetelor este, de astăzi… un peștișor viu, ”peștișorul de aur, care îndeplinește dorințe!”, dacă s-ar putea! 😀

*****

”Beneath the Waves” – Floor puzzle Melissa&Doug

Floor Puzzle Sea World

Avem o mulțime de puzzle-uri de la Melissa&Doug și le iubim pe toate, atât pentru calitatea foarte bună a lor, cât mai ales pentru informațiile noi pe care le descoperim, de fiecare dată, în imaginile lor! Pentru că am fost deseori întrebată, pe majoritatea dintre ele le-am achiziționat direct de pe site-ul firmei producătoare, cu ajutorul verișoarei mele care locuiește în USA, însă le-am găsit și online, pe site-uri precum Vivre, Elefant sau alte magazine virtuale de jucării.

Beneath the Waves Melissa&Doug

”Floor Puzzle” este o categorie aparte de puzzle-uri, de o calitate superioară puzzle-urilor clasice, fiind confecționate dintr-un carton mai gros, care poate fi inclusiv curățat cu laveta (dacă se murdărește). Caracteristică este și dimensiunea mai mare a pieselor și, implicit, a puzzle-urilor, care pot avea peste 1 sau 2 metri lungime sau lățime, fiind o adevărată plăcere pentru copii să le asambleze!

În particular , floor puzzle-urile de la Melisa&Doug sunt realizate pe tematici diverse, cu imagini realistice, urmărind scene din lumea animalelor, hărți ale lumii, imagini ale continentelor, țărilor sau Sistemului Solar, corpul omenesc, litere și cifre, Pădurea tropicală, Safari, Copiii Lumii etc.
(Notă importantă: Ceea ce am observat, din păcate, este că puzzle-urile cu corpul omenesc și harta lumii, achiziționate de pe Vivre, sunt ambele de calitate inferioară tuturor celor primite din USA: cartonul pieselor este mai poros și parcă mai subțire, cutia puzzle-ului este mai moale și mai ușor deteriorabilă, imaginea puzzle-ului fiind doar lipită peste cartonul cutiei… pe când la cele primite din USA imaginea este direct imprimată pe carton. Cutiile de pe Vivre s-au îndoit foarte ușor la colțuri, doar prin deschidere/închidere, pe când cele ”originale” au rezistat chiar și la urcatul în picioare pe ele. În ceea ce privește puzzle-ul în sine, piesele celor de pe Vivre s-au dezlipit la unele colțuri după numai câteva utilizări, pe când cele din USA nu au nicio urmă de uzură, deși le folosim intensiv de 3 ani deja…).

Pentru a intra în atmosfera temei acestei săptămâni am folosit puzzle-ul ”Beneath the Waves”, care reprezintă o scenă acvatică cu 78 de animale marine. Puzzle-ul are 48 de piese și o dimensiune de 127 cm x 45 cm (50″ x 18″), fiind recomandat pentru vârsta de +4 ani. Noi însă îl folosim de la 2 ani și fetele se descurcă – încă de atunci – să-l asambleze singure.

Floor Puzzle ”Beneath the Waves” Melissa&Doug

Este mereu o încântare să ne jucăm cu acest puzzle, întrucât la final, după construcția sa, în partea de jos a acestuia există o legendă cu 12 categorii de pești, însumând cele 78 de viețuitoare din imagine, pe care copiii trebuie să le identifice și să le numere, până ies la socoteală! 🙂

Floor puzzle Beneath the Waves

*****

Animale de mare – Carte cu piese magnetice

Animale de mare, editura Prut”Animale de mare – Citește, învață și joacă-te cu magneții!” este o cărticică de dimensiuni mici, publicată la Editura Prut, cu care noi ne jucăm deseori, atunci când fetelor le ajunge în mână. Structura ei este foarte simplă și ingenioasă: în interior cuprinde 3 file cartonate, magnetice, coperta din spate deschizându-se pentru a forma o planșă pe 3 pagini, pe care copiii pot așeza cele 20 de piese magnetice, reprezentând animale acvatice, un scafandru, un submarin și o comoară.

Piesele magnetice au ”căsuța” lor de plastic, în partea de sus a cărții, așa că pentru noi riscul de a le pierde a fost mult mai mic decât în cazul altor figurine-magneți ce au trecut prin mâinile fetelor,d e-a lungul vremii.

Odată cartea deschisă, fiecare două pagini formează un fundal marin gol, pe care copilul poate așeza piesele magnetice, fie după textul cu instrucțiuni al fiecărei scene, fie liber – inventând noi scenarii și povești.

Animale de mare, carte magnetica”Animale de mare” este o cărticică versatilă, pe care o recomand de la vârste mici, fiind excelentă în construirea de povești cu temă marină. Datorită dimensiunilor reduse poate fi luată și în vacanțe, fiind potrivită pentru a construi o mulțime de activități cu ajutorul paginilor cărții, precum și a figurinelor magnet, alături de scoici, melci și pietricele culese de pe plajă…

Noi folosim prea puțin textul cărții, preferând să inventăm scenarii după imaginația de moment a fetelor. Dar este un bun prilej, de fiecare dată, să repetăm numele diverșilor pești și să studiem caracteristicile fiecăruia. Dar ne plac tare figurile vesele ale animalelor, așa că fiecare poveste se sfârșește cu un happy-end! 🙂

Animale de mare, carte magnetica

Partea a doua a acestui material poate fi citită aici: Lumea marină – Meduze, caracatițe și peștișori (II)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.