Vechi și noi

(Confesiuni)
De fiecare dată când revin pe blog după o absență mai îndelungată am un mare blocaj. Aștept în fața tastaturii minute în șir… inspirația. De cele mai multe ori ea nu vine, și sfârșesc, zile la rând, prin a face complet altceva, doar pentru că am nevoie de încă o amânare. Nu știu niciodată cu ce să încep și am senzația că, scuzându-mă într-un mod prea detaliat, mă alint… ca și cum m-aș simți prea importantă.
Și totuși…
Am lipsit de pe blog (și din online) pentru că m-am ținut de promisiunea făcută mie însămi și m-am bucurat, alături de fete, de magia lui decembrie, exact așa cum spuneam. Am făcut turtă dulce și prăjituri, am decorat casa cu beteală și sclipici, am ales un brăduț minunat și l-am împodobit cu mare bucurie, am cumpărat și pregătit cadouri pentru cei dragi, am făcut felicitări de iarnă, am gătit bine, am băut mult vin fiert, ne-am plimbat prin oraș și ne-am bucurat de luminile Crăciunului, am petrecut seri frumoase alături de musafiri speciali, am participat la două serbări, am fost la spectacole pentru copii și am organizat propriile noastre mici petreceri, acasă… am colindat până în zori, am despachetat cadouri minunate de la Moș Crăciun, ne-am dorit și am primit zăpadă, am cutreierat prin magazine, am băut ciocolate calde, am mâncat multe înghețate… și până și zilele de răceală au avut farmecul lor, în tot acest peisaj.
Și am lipsit mult în ultimul an pentru că s-a dovedit a fi unul dificil din punct de vedere al relației cu fetele mele și n-am știut cum să vorbesc despre lucrurile care ni se întâmplă. N-am mai simțit că experiențele noastre pot fi utile altor părinți de gemeni, pentru că deseori am ajuns să cred că nu fac bine nimic. M-am simțit copleșită, învinsă de lipsa de inflexibilitate a două ”mucoase” de nici 5 ani, a căror încăpățânare m-a pus la grea încercare din ce în ce mai des. Am fost deseori incapabilă să fac doi pași în spate pentru a analiza tabloul de luptă din care niciuna dintre noi nu putea ieși învingătoare, eu din disperarea de a simți că am o brumă de autoritate ca părinte, ele din disperarea de a-și afirma dorințele și preferințele, de a-și construi o identitate (lupta lor, de surori gemene, fiind de două ori mai anevoioasă), de a se defini prin opoziție (față de noi, adulții și, uneori, una față de cealaltă), prin rezistență la orice au primit ”de-a gata” de la mine. A fost un an cu multe ciocniri între mine și Sofia (pe care am simțit-o uneori purtându-se ”despotic”, asemenea unui mic tiran), despre care am vrut nu o dată să scriu, însă mi-a fost rușine și teamă. Rușine că ”rețeta” mea de a-mi crește copiii pare să nu ducă niciunde – și atunci ce rost mai avea să torn aici pe blog romane; teamă că în loc să primesc susținere și sfaturi pertinente nu voi face decât să atrag un potop de ”ți-am zis eu!” sau ”știam eu!”, care ar fi subminat și mai mult lipsa de încredere în mine, de care m-am îmbolnăvit cronic în ultimul an. Am avut zile la rând în care fetele nu s-au oprit din a fi miorlăite, mofturoase, plictisite, deloc rezonabile, lipsite complet de empatie… am avut zeci de zile în care fetele mi-au spus de sute de ori ”nu!”, ucigându-mi milioane de neuroni de fiecare dată, obosind să mai fac exercițiul de conștientizare a emoțiilor în oglindă. Am trăit de o mie de ori teama că – în loc de a fi un părinte bun, încrezător în copil – sunt o mamă (mult prea) permisivă, care-și investește copiii cu prea multă libertate și chiar îi răsfață prea mult. (Raluca a spus extraordinar de bine, într-o postare despre Attachment Parenting, că ”in toata ecuatia asta RASFATAT este adultul care vrea sa fie copil, care vrea sa fie rasfatat desi i-a trecut timpul, care bate “mental” nervos din picior cerandu-si drepturile in competitie cu copilul, care concureaza cu propriul copil in lupta dupa afectiune”.). Frustrarea mea a crescut pe măsură ce așteptările mele de la ele au crescut, nerealist poate.
Și așa, într-o conjunctură emoțională nefastă, m-am transformat dintr-un părinte echilibrat, optimist și încrezător în copiii săi, într-un părinte ambivalent, acum deschis și iubitor, relaxat-permisiv, serviabil și răbdător peste limite, exagerat protector, iar peste o clipă autoritar, lipsit de compasiune, sever, uneori isteric. Și cred că nimic nu sperie mai tare un copil decât o mamă din jobenul căreia nu știi niciodată dacă va ieși un iepure alb și pufos sau un balaur negru, cu 7 capete, gata să te mănânce de viu pentru că iar n-ai papuci de casă sau iar ești prea obosit și nu răspunzi adecvat la ”comenzi”.
Nu mai știu în ce ape am ajuns să mă scald, în acest al al cincilea an de viață al fetițelor mele. Evoluția lor, atât de furtunos de frumoasă – și, implicit, atât de solicitantă pentru mine, o biată mamă imperfectă, împărțită mereu la doi – mi-a demonstrat, în timp, că pentru a păstra un echilibru în relația cu copiii mei, am ajuns să calc pe cioburile tuturor principiilor mele. A trebuit să mă detașez de toate teoriile de parenting, încercând să ”supraviețuiesc” unor situații pentru care nicio carte nu m-ar fi putut pregăti.
Am obosit să tot încerc să fiu o mamă bună, no matter what. Am obosit să citesc, să dezbat, să explic și să mă explic, să particip la discuții în care mă regăsesc doar parțial, sau nici măcar atât, devenind din ce în ce mai frustrată că altor mame pare să le iasă atât de ușor (și de bine!) treaba cu ”ne-greșitul, niciodată”… Motiv pentru care am încercat să mă detașez, o perioadă, atât de blog, cât și de comunicarea pe rețele sociale.
Acum ne e bine. Odată cu noul an m-am resetat încă o dată, într-o asumare conștientă a dorinței mele din-totdeauna de a fi prietena și protectoarea copiilor mei, nu ”stăpâna” lor. Și fetele au răspuns pozitiv acestei ”re-inventări” a relației noastre, încât toate amintirile atât de supărătoare ale lunilor trecute s-au spulberat cu totul. M-am îndoit deseori de mine și încă o fac, căci am senzația că nu vom scăpa niciodată de tensiunile periodice ce apar între noi (părinții Nataliei și Sofiei) și copiii noștri, însă în perioadele de acalmie – ca aceasta – am regăsit mereu puterea de a mulțumi, dimineața, pentru șansa de a o lua de la capăt, în fiecare zi.
Și o să scriu, cândva, chiar și despre momentele chinuitoare ale lui 2014… despre milioanele de ”nu!”-uri, despre milioanele de ”vreau doar cu mama!” – corelate cu milioanele de ”TU să-mi dai! / să-mi faci! / sa-mi aduci! / să-mi pregătești! / să mă îmbraci!”, despre cum mi-am pierdut uneori controlul, despre cum am încercat să le pedepsesc uneori pe fete și despre cum au reușit să mă pedepsească ele pe mine, despre dificultatea de a renunța noaptea la suzete, despre ultimul regres al Nataliei de a face pe ea, intenționat, la începutul anului trecut, despre tantrumurile vârstei de 4 ani, despre dependența de dulce a fetelor și modul patetic în care nu mă lasă sufletul să rup ”răul” din rădăcini, despre mofturi interminabile la mâncare, la îmbrăcare, la încălțare, la pieptănare, despre prea multe desene animate, despre ore prea târzii de culcare, despre co-sleeping la aproape 5 ani, despre nevoia lor de a dormi tot alături de noi și despre cât de nepregătită mă simt eu să pierd asta… și despre așteptări nerealiste, despre ”Nimic nu iese așa cum mi-am dorit/planificat” . Știu că acolo, în fața altor monitoare, sunt mame care trăiesc – poate cu aceeași disperare sau frustrare ca și mine – momente de același fel.
Dar înainte de a povesti despre toate acestea vreau să vorbesc despre lucrurile minunate pe care le-am făcut în ultimele luni, despre cărțile de povești citite cu aceeași încântare din-totdeauna, despre învățarea naturală – și materialele cu care ne jucăm zi de zi, despre locurile frumoase vizitate, pe care nici până în ziua de azi nu am reușit să le recomand și altor părinți, despre discuțiile minunate din care fetele descoperă lumea cu toate detaliile ei…
Aș scrie o mulțime de lucruri… și n-aș mai scrie deloc. E atât de simplu și atât de bine să fii total deconectat, să trăiești exclusiv pentru tine, tihnit, aproape liber, atent doar la micro-universul personal. E liniștitor să nu conteze cine ești și ce însumează viața ta, trăită simplu și cald, într-un spațiu intim care lasă loc doar pentru întâmplări mărunte, fermecător de neinteresante și, totodată, atât de personale…
Dar apoi, seara, rememorând frumusețea sau, nu de puține ori, greutatea unei zile, aș vrea din nou să împărtășesc frânturi din viața mea. Îmi amintesc că sunt ”niște” oameni care prețuiesc într-un fel sau altul rândurile mele, care mă întreabă unde sunt, ce mai fac… și apoi îmi amintesc, cu vanitate, că îmi place să scriu, că îmi place să schimb idei cu oamenii ”ăștia” frumoși… Îmi amintesc câte ore am petrecut scriind pe blog în acești mai bine de 5 ani, în care am oferit ”on-line”-ului, altruist până la urmă, atâtea informații și experiențe personale, însumând de fapt atât de mult din timpul meu personal, din energia mea, din dorința mea de a fi și altora utilă. Și încep din nou să scriu… Pentru că povestea vieții noastre rămâne una a speranței, a puterii, a revelațiilor, a acceptării, a recunoștinței și a iubirii până dincolo de cer. Și înapoi.
Cat ma regasesc in ceea ce spui! Cautam o astfel de poveste in speranta de a invata ceva ce mie imi scapa in acest moment…
🙂 De ce oare ne face să ne simțim mai bine gândul că nu suntem singurele care trecem prin momente de acest fel?
offfffff……………cat mi-ai lipsit.
credeam ca sunt singura care ”a dat gres ” cu fetele 🙁
chiar te rog sa ne scri despre dificultatile de zi cu zi si solutiile la care ai apelat
bine ai revenit
Până la urmă, nu cred că dăm greș, atâta vreme cât ne dăm seama de greșeli și avem curajul de a le recunoaște (față de noi și, la fel de important, față de copii)… Cum scrisesem și în postare, pe mine mă liniștește enorm faptul că în fiecare zi o putem lua de la capăt, cu dorința de a face să iasă bine.
Aceleasi trairi le am si eu uneori. Am o fetita de 3,5 si una mai mititica de 9 luni. Visez la o relatie de prietenie,discuitii dar cred ca eu vreau o relatie de adult cu cea mare si uit ca are doar 3 ani. 🙂 face si ea ce poate sa isi gaseasca locul chiar daca ne pune pe noi la mari incercari prin refuzurile/mofturile sale. Ar trebui sa apreciez maturitatea ei in relatia cu cea mica si iubirea dintre ele.
Aici e și problema mea cea mai mare: am atâta încredere în fete și le văd atât de deștepte și capabile să înțeleagă, încât am așteptări de la ele ca de la un adult. Uit că, de fapt, nu au nici măcar 5 ani și n-ar trebui să pun această presiune pe ele… uit că au tot dreptul să fie copii, să greșească de 10 ori la rând, să nu fie atente, să nu asculte, să nu vrea ce le ofer eu, să nu înțeleagă argumentele mele raționale. Când îmi amintesc lucrul ăsta și cobor puțin așteptările, atmosfera devine mult mai relaxată.
Carla, chiar zilele astea ma intrebam ce mai faci. Nu mai auzisem de multa vreme de tine. Of! Cand ti-o fi mai greu sa te gandesti ca sunt si alte mamici de gemeni care trec prin ce treci tu, adica eu, fiind una dintre ele, care are un divort greu pe rol, care trebuie sa explice fetelor de ce tati e asa si nu invers, de ce surioara lor mai mare nu e cu noi inca, de ce unchiul lor se afla in carucior samd. Sa stii ca si la noi exista preferinte Eka doarme cu mine, Iustina cu bunica. Dimineata Iustina vrea sa fie imbracata de bunica, s-ar imbraca numai in rochite si cu greu intelege ca nu e posibil la -10 grade, apoi incepe circul cu imbracatul, certurile intre ele, ala e al ei, caciula aia a ei, geaca nu stiu care, pulovarul x, ma cearta uneori ca nu mai tin minte, care cum le poarta. La masa vor sa manance numai din faruriile una cu printese, una cu Winnie, ciorba facuta numai de matusa, ce face eu nu e bun, eu nu stiu. Seara este circul jucariilor sfarsind prin a le strange tot eu, cum bine zicea o prietena de a mea suntem gunoierii propriilor nostri copii. Si totusi nimic nu rivalizeaza cu acea imbratisare sincera cand copilele tale iti spun mami te iubesc “mastik” adica maxim. Cum zice sora-mea vor veni vremuri cand am sa imi doresc sa mai fie la varsta de acum sau cand ele vor fi plecat demult la casa lor si eu am ramas singura. Fiecare etapa are farmecul ei.
By the way: tuturor ne-a fost dor de voi!
Sabina, de atâta vreme nu am mai vorbit… Îmi pare așa rău pentru perioada prin care treci, n-am știut… mi-ați părut mereu o familie atât de unită și frumoasă!
Nici nu-mi pot imagina cât de greu trebuie să le fie fetelor să înțeleagă, la vârsta lor, lucrurile acestea de ”oameni mari”… 🙁
M-am regasit in aceste cuvinte, de parca le-am scris eu, sunt “o mamă din jobenul căreia nu știi niciodată dacă va ieși un iepure alb și pufos sau un balaur negru, cu 7 capete, gata să te mănânce de viu pentru că iar n-ai papuci de casă sau iar ești prea obosit și nu răspunzi adecvat la ”comenzi”.
Off, de aproape un an plutesc in deriva, sunt zile cand imi adun energia sa o iau de la capat, imi impun sa am mai multa rabdare si intelegere, dar nu dureaza mult :(( Da, te inteleg perfect!!
Roxana, la un moment dat, chiar și plutind în derivă, tot vom ajunge undeva. Câtă vreme nu uităm care e direcția noastră, țelul, aspirația vis-a-vis de copiii noștri, avem toate șansele să ajungem acolo unde dorim! Trebuie să fie așa! 🙂
Gânduri bune și cât mai multe zile cu răbdare, armonie și înțelegere!