Geoboard (DIY): studiul formelor geometrice plane

Oct 27, 2014 by

Geoboard (DIY): studiul formelor geometrice plane

Am descoperit jocul Geoboard cu multă vreme în urmă, în nesfârșitele mele săpături după materiale educaționale pentru copii. Mi-a plăcut modul extrem de versatil în care acest joc poate fi folosit, de la figurile simple și descoperirea formelor geometrice – pentru copiii mici, până la studiul ariilor și perimetrelor – la copiii de școală. Mai mult de atât, în instrucțiunile de utilizare ale Geoboard-ului se vorbește chiar și despre analiza numerelor raționale, cu ajutorul acestui instrument de lucru.

Geoboard este un instrument de manipulare matematică inventat și popularizat în anii 50 de către un matematician egiptean, util în primul rând în studiul geometriei plane, în analiza formelor poligonale.  La origine, Geoboard a fost construit sub forma unei plăci de lemn, pe suprafața căreia era montată o rețea de cuie, de formă pătrată (începând de la 9×9 cuie) sau sferică (cuiele fiind dispuse în cercuri concentrice).  Între aceste cuie se întind simple elastice de cauciuc (elastice de borcan), pentru a obține diverse forme geometrice. În prezent plăcile Geoboard disponibile în comerț sunt confecționate din plastic turnat, însă prețul lor este destul de ridicat (peste 100 de lei o placă de 11×11 cuie), ceea ce ne-a determinat să confecționăm – fără prea mari eforturi – propriile noastre jocuri, pentru fete. 🙂

Câteva cuvinte despre instrumentele matematice manipulative (”manipulative mathematics”): după cum le spune și numele, sunt instrumente create în sprijinul învățării unor concepte matematice cu ajutorul manipulării. Folosite frecvent în primele etape de învățare (vârstă preșcolară și clasele mici), aceste obiecte au devenit extrem de populare în ultima jumătate a secolului trecut, fiind utilizate intensiv în metoda pedagogică Montessori, dar și în alte tipuri de învățământ. Matematica manipulativă este extrem de distractivă pentru copii și are un rol cheie în  facilitarea înțelegerii noțiunilor matematice mai complicate, de mai târziu. Geoboard este doar unul dintre aceste instrumente, alături de jocurile de tip Tangram, de cuburi, bețisoare și tije destinate numărării, discuri fracționate, forme geometrice plane sau 3D pentru studiul volumelor etc.

Matematica poate fi într-adevăr distractivă! v-o spune o ”dezertoare” a Facultății de Matematică, aici de față… 😛 Tare aș vrea ca fetele mele să deprindă – prin joc – la fel de ușor ca mine, noțiunile elementare de algebră și geometrie, căci știu cât de chinuitoare poate deveni matematica atunci când lipsesc bazele ei simple… și ce presiune este pusă la școală, pe toți copiii, pentru a ține pasul cu această materie ”de bază”, dar atât de ermetic predată, de cele mai multe ori.

Geobord DIY

Revenind la Geoboard, am găsit pe internet o mulțime de tutoriale de confecționare a planșei, folosind plăci de lemn, plastic, polistiren, chiar metal, pe care se montează piuneze, șuruburi, cuie etc. Geoboard este, de fapt, unul din jocurile cel mai ușor de confecționat acasă, așa că vă recomand să încercați chiar și cu un tocător de lemn, pe care bateți câteva cuișoare sau piuneze, pentru a testa interesul copiilor voștri.

Noi am confecționat două plăci de câte 11×11 piuneze, câte una pentru fiecare din fetele noastre, așa că am folosit următoarele ”ingrediente”:

2 bucăți de placaj de lemn, pătrate, cu latura de aprox. 30 cm. Placajul l-am cumpărat de la raionul de ”Debitare lemn” din Baumax, dintr-un coș cu ”resturi” de lemn, din care am solicitat să fie tăiate cele două planșe, la dimensiunile dorite. Au costat aproximativ 1 leu bucata. Se poate folosi, de asemenea, plăci de pal (dar aveți grijă să fie cât mai deschis la culoare), plută sau lemn natur.

3 cutii de piuneze (3 x 100 de bucăți) cu vârf lat (am avut nevoie de 11 x 11 x 2 piuneze), preț aproximativ 4 lei cutia. Am optat pentru piunezele cu suport lat (cele pentru tablele de lemn), pentru că forma lor permite întinderea elasticelor fără să existe pericolul ca acestea să sară și să-l accidenteze pe copil, dar și pentru să se pot scoate foarte ușor, fără a se agăța.

o pungă cu elastice colorate pentru borcane, preț aproximativ 5 lei.

vopsea acrilică, pentru că nu am vrut să las placajul nevopsit sau nelăcuit, de teama așchiilor care ar fi putut să le înțepe pe fete.

Geoboard DIYTati a șlefuit marginile celor două plăci și le-a rotunjit colțurile, apoi eu le-am vopsit cu culori acrilice (am avut la îndemână un bronz-auriu în tub mare, așa că l-am folosit pe acesta). Sugestia mea este, însă, de a vopsi lemnul într-o nuanță cât mai deschisă, inclusiv alb, pentru ca figurile construite mai târziu să fie cât mai vizibile. Pe fondul nostru auriu elasticele galbene sunt mai dificil de observat.

La final am apelat din nou la tati, care a măsurat îndelung, a însemnat și apoi a bătut, la distanță constantă, piunezele în placă… Vă recomand să nu liniați placa, deoarece liniile vor rămâne vizibile și vor încărca, ulterior, fundalul. Cel mai simplu mod de a însemna locurile pentru bătut piuneze este cu ajutorul unui fir de ață și a unei rigle.

geoboard DIYCa o recomandare suplimentară, la fel ca și în cazul vopsirii plăcii de lemn, încercați să folosiți piuneze în cât mai puține culori, pentru că aglomerarea lor finală de pe tablă distrage oarecum atenția de la activitatea în sine. Noi am dispus de un număr limitat de piuneze, așa că am folosit toate culorile disponibile în cutii, dar planșa ar fi arătat mult mai neutru într-o singură culoare, sau doar în culorile deschise (galben și alb).

Geoboard-ul nostru arată așa:Geoboard DIY

Momentan fetițele mele se distrează încercând să obțină diverse obiecte, din elastice: căsuță, pom, față umană etc. Pentru vârsta preșcolară există pe internet o mulțime de carduri, cu ajutorul cărora copilul trebuie să reproducă pe tablă imaginea de pe card, dar e o provocare și pentru noi, părinții, să reproducem diverse obiecte ”comandate” de fete, după propria noastră imaginație… 🙂

De câteva ori am vorbit și despre formele geometrice simple, pe care ele le cunosc deja, interesant fiind să observe cum se poate transforma – de exemplu – un triunghi într-un poligon cu mai multe laturi, întinzând elasticele… și cum putem face și desface orice poligon, folosindu-ne de triunghiuri.

Geoboard DIYMai târziu, după ce fetele vor mai crește, avem în plan și realizarea unui Geoboard rotund, pentru studiul cercului, a fracțiilor, a formelor rotunde în general. Până atunci însă avem mult de lucru pe tablele pătrate, iar ideile de activități cu acest instrument sunt nenumărate, pe măsură ce fetele vor învăța alfabetul  și număratul până la numere mai mari… Aici aveți un excelent exemplu de activitate, cu cifre și litere deopotrivă.

Dacă v-am trezit interesul în confecționarea acestui joc acasă, vă doresc spor la bricolat! Și poate, după aceea, ne arătați și nouă, într-o poză, cum a ieșit Geoboard-ul vostru și cum se joacă cei mici cu el… 😉

3 Comments

  1. Se poate folosi ca si ghidaj hartia milimetrica:)

  2. diana

    Buna
    forte frumos a iesit tabla. ce dimensiune e intre piuneze?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.