Și… cu cine votezi?

Oct 31, 2014 by

Ceva mai devreme, la un coafor de parter de bloc, în cartierul meu. Mă așez pe scaun pentru un tuns de vârfuri – operație ce durează maximum 10 minute, cu tot cu măturatul părului de pe jos. Încăperea goală, mă întâmpină o coafeză nouă, puștoaică, aranjată, platinată, “întinsă cu placa”, unghii cu gel, teniși cu toc, telefon bling-bling ce vibra tot la câteva secunde etc.

Schimbăm două vorbe, îmi pune pelerina și, dintr-o dată, mă întreabă animată:

Și???… Mergi la vot???

… Desigur, răspund automat.

Mda?… Și… cu cine votezi?

Mă pune în dificultate indiscreția aceasta, asociată cu acea tutuială ce-mi displace profund, atunci când vine din partea unor persoane necunoscute, care îmi invadează spațiul personal. Mă gândesc o clipă ce să răspund, apoi decid sa merg pe mâna ei, părându-mi-se foarte dornică să facem puțina politică împreună.

Nu știu exact ce să fac… zic. Mi se pare că nici unu’ nu-i mai bun ca altu’ și toți ne promit numa’ minciuni. (Să trăiești, Poptămaș). Cred că mă duc și-mi anulez votul, deși mi  se pare păcat.

Aaaa, nu! zice ea. Da’ chiar e păcat! Și-așa se fură atâtea voturi…

Da, știu… Păi nu-s decisă. Aș vota o femeie. Mă bucur că avem și femei pe listă, poate e mai bună ca puhoiul ăsta de bărbați care ne duce tot în jos de atâția ani…

Aaa, nu! mă contrazice coafeza. Cum să votăm o femeie?! Nici chiar așa… hai, băgăm femei doctorițe în spitale, băgăm în Poliție, în te miri unde… Da’ chiar președinte zic să nu ne încurcăm!

…!? Zici că nu?! o întreb, încercând să par serioasă.

Păi clar nu! Ce să facă o femeie președinte?! O mănâncă ăștialați cu tot cu pene… ce știe ea despre cum să conduci o țară? Acolo trebuie o mână de bărbat, clar trebuie cineva cu vână, cu putere, să știe să se impună… nu o femeie…

Mă privește în oglindă, din spate, cu un aer de superioritate care mă face să mă scutur de râs, sub pelerină.

Hmmmm… mă prefac încurcată. Și totuși mă gândeam că deja sunt atâtea femei peste tot în poziții de conducere, că n-ar fi imposibil să votăm o femeie. Măcar noi, femeile din țara asta. Măcar în turul I… plusez.

Fata pufnește, dându-și ochii peste cap.

N-are șanse! zice. Mă, o fi ea frumoasă, arată bine, n-am ce zice, se îmbracă de firmă, e mișto, se aranjează, o tot văd… da’ cică n-are șanse. Zice în sondaje. Plus că și pe bărbatu-su l-au descoperit cu chestii ilegale, precis e băgată și ea în afacerile lui.

Subit îmi dau seama că vorbim de Elena Udrea.

Da, n-are… într-adevăr. Da’ poate Macovei…

…? nicio reacție.

Macovei, cu justiția… e pusă pe fapte mari de ani buni.

Aaa! se luminează fata. Păi ea ce șanse să aibă? N-ai văzut-o cum arată, săraca? Ce breton are…? Parcă și-l taie singură… dă-o-ncolo, să umbli așa nearanjată, ce să învețe femeile de la tine?! Cine să te voteze?!

Păi asta contează mai puțin pentru unii, zic. Și plus că ea n-are banii lu’ Udrea să se aranjeze așa, să-și ia chestii de firmă…

N-are, clar, săraca! Oricum, Udrea e mai mișto! concluzionează.

Urmează câteva clipe de tăcere, simt că mi se pregătește ceva.

Și-atunci, dintre bărbați? reîncepe discuția. Pe care-l votezi?

Îmi vine iar să râd, mi se pare fantastic cum am eliminat femeile de pe lista electorală. Una-i proastă, una-i urâtă.

Nu știu… Pe Iohannis, că-i al nostru? îndrăznesc.

Forfeca se oprește o clipă, coafeza mă privește fix, încercând să-și dea seama dacă vorbesc serios.

Mi se pare mai ok ca ceilalți, mă explic. Uite, în Sibiu a făcut treabă bună…

– Nu cred. N-o să-l voteze lumea, n-are șanse. Mai are și probleme cu legea…

– Da? zic. Serios? Eu n-am prea urmărit la tv, am copii mici, n-am timp, nu-s la curent… ce probleme are? Nasoale?

– Ei, probleme… ceva că n-are voie să candideze… sigur e ceva ilegal cu el, a făcut el ceva sigur ca primar de n-are voie.

Tunsul a luat sfârșit, discuția rămâne în coadă de pește… Plătesc rapid (12 lei), dau să plec, în ușă mă întorc spre ea și o întreb, curioasă:

Da’ tu cu cine votezi?

Clar cu Ponta! aproape că strigă, fericită că în sfârșit am întrebat-o și eu… E cel mai mișto, cel mai tânăr…

… Da? rămân fără replică. Da’ nu ți-e frică? Dacă ne fură ăștia tot ce mai avem, în anii viitori, cât or fi la putere?

Ce să fure?! închide ea discuția, jignită. Nu vezi că e singurul care dă? De când îs alegeri, numa’ ei ne dau… la bună-mea în sat numa’ ei aduc pachete, pentru ce să-i votăm pe ăștialați?! Și dacă nu era el, nu ieșeam nici până azi din criză…

Mi-a întors spatele, ostentativ, măturându-mi cele câteva șuvițe de păr, de pe jos.

Am plecat de acolo cu sentimentul că trăiesc în Idiocracy. Aș fi spus o rugăciune, dar mă gândesc că Dumnezeu nu face politică… cel puțin, nu politică de coafor.

Apropos de asta, Sofia tocmai îmi spusese ieri: ”Mami, cred că Doamne-Doamne are o mare problemă! Doamne-Doamne e numai UNA, ca și Moș Crăciun… și cred că n-are timp să aibă grijă de toți copiii și oamenii mari din lume, de aia unii se îmbolnăvesc și mor, cât nu e ea atentă!”

1 Comment

  1. nicoleta

    :). amuzanta si ciudata situatia, totusi… Am ras in hohote, micuta mea ma intreba fara oprire “De ce razi, mami? Vreau sa rad si eu!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.