Desert din fulgi de quinoa, cu ciocolată și portocale

Aug 2, 2014 by

Desert din fulgi de quinoa, cu ciocolată și portocale

Am căutat pe internet rețete dulci cu fulgi de quinoa și n-am găsit mare lucru, poate pentru că nu e nicio mare filozofie să fierbi (sau doar să hidratezi) quinoa în lapte, să-i adaugi un îndulcitor și eventual o aromă, apoi să te bucuri de un desert simplu și sănătos, alături de copii.

La fel am făcut și eu, fără nicio pretenție de a fi originală, însă rezultatul a ieșit atât de bun ( o combinație fericită între orezul cu lapte și colivă 🙂 ), încât l-am tot repetat vara aceasta și, pentru că tocmai am pus la răcit o nouă porție, m-am hotărât să vă ofer și vouă ideea acestui desert. Este o rețetă simplă și extrem de versatilă, variantele sale fiind tot atâtea câte arome vă plac: vanilie, ciocolată, migdale, portocale, scorțișoară etc.

Eu sunt un fan al combinației de arome ciocolată -portocale, așa că varianta prezentată mai jos mă încântă cel mai mult:

Desert din fulgi de quinoa, cu ciocolată și portocale

Ingrediente:

Se folosește o măsură comună pentru lapte și fulgii de quinoa (eu am folosit o cană de 200 ml).

1 cană de fulgi de quinoa

2 căni de lapte

50 gr ciocolată amăruie, cu aromă de portocale (dacă nu oferiți ciocolată copiilor voștri, înlocuiți-o cu un cub de unt – unt de vacă, de cacao sau de cocos, 1 lingură de cacao sau carob și coaja rasă de la o portocală bio).

1-2 linguri de miere, sau alt îndulcitor

coajă rasă de portocală, pentru ornat.

Preparare:

Într-o crăticioară se pun la înmuiat fulgii de quinoa, cu cele două căni de lapte. Se lasă 1-2 ore, pentru ca fulgii să se hidrateze și să se umfle bine. Amestecul se poate păstra la rece, pentru ca laptele să nu se acrească în acest timp, fiind atât de cald afară. Se pune apoi compoziția la fiert, la foc mic, amestecând frecvent, pentru ca fulgii să nu se lipească de fundul vasului și laptele să nu se afume.

(Dacă doriți un desert cu gust de vanilie, fierbeți o păstaie de vanilie în lapte și abia apoi puneți fulgii la înmuiat).

Când întreaga cantitate de lapte a fost absorbită de fulgi, iar aceștia au devenit moi – asemănători orezului sau grâului fiert, se adaugă ciocolata și se amestecă energic, până se omogenizează.  Desertul se lasă apoi acoperit, până se răcorește. În acest moment se adaugă mierea, după gust, amestecându-se bine. Dacă folosiți zahăr, acesta se poate adăuga în timpul fierberii, pentru a se topi complet și pentru a deveni mai ”sănătos”.  😛

Desertul se servește ornat cu coajă rasă de portocală, câțiva fulgi de ciocolată rasă sau orice altceva vă place. Combinația mea se împrietenește de minune și cu câteva felii de portocală sau, pentru ca răsfățul să fie total, cu felii de mandarine din compot.

Îmi tot propun să încerc și o variantă ”duo” – cu o parte din compoziție lăsată albă, doar vanilată, iar cealaltă parte cu ciocolată și portocale… dar tot uit, prea grăbită să topesc ciocolata amăruie în compoziție și să simt aroma de portocale din ea. Poate îi iese altcuiva, înaintea mea… 😉

Desert cu fulgi de quinoa si ciocolata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.