Căsuță din turtă dulce

Cu mare emoție, așa cum deja am povestit aici, am așteptat sezonul în care să pot începe să pregătesc ”bunătăți” de Crăciun, împreună cu fetițele mele. Căsuța din turtă dulce este una dintre ele și, după ce mi-am făcut curaj să mă apuc de treabă, mi-am dat seama cât de mult înseamnă pentru copii să participe la pregătirile pentru Sărbătorile de Iarnă împreună cu noi, cei mari și veșnic preocupați să facem lucrurile simplu și repede.
Deși luna decembrie abia a început, suntem toate trei nerăbdătoare să cumpărăm și să decorăm bradul, să umplem casa cu luminițe și decorațiuni, să pregătim prăjituri frumoase și bucate gustoase și, nu în ultimul rând, să așteptăm venirea Moșului și să primim cadouri, cadouri, cadouri…
Revenind la ziua de azi (și de ieri), cele mai mari emoții le-am avut încercând să găsesc rețeta ”perfectă” pentru prima noastră turtă dulce de asemenea calibru. Și știți ce? Sunt atâtea rețete pe internet, încât rămâne doar o chestiune de gust care dintre ele este mai gustoasă, aromată și parfumată. În cele din urmă, pentru că odiseea alegerii unei rețete este lungă, încâlcită și probabil plictisitoare pentru oricine are mintea mai relaxată ca a mea, am făcut ceea ce face orice gospodină curajoasă și am luat ce mi-a plăcut din fiecare rețetă pe care am citit-o, combinând intuitiv ingredientele. 😀
Am avut noroc și mi-a ieșit. 😀
Consistența potrivit de moale, gustul potrivit de dulce, aroma potrivit de puternică… o variantă de turtă dulce care pe mine – nefiind amatoare de condimente puternice în deserturi – m-a mulțumit. Iată, deci, rețeta mea:
Căsuță din turtă dulce
Ingrediente pentru turta dulce:
550 gr. făină (300 gr. făină albă + 250 gr. făină de secară)
1 lingură de cacao
250 gr. miere
150 gr zahăr (eu am folosit zahăr brut și compoziția mi-a ieșit nu foarte dulce)
200 gr. unt
2 ouă
1 plic de Amestec de condimente pentru vin fiert, marca Fuchs (nu fac reclamă plătită, dar acest mix este singurul unde eu am regăsit laolaltă toate condimentele recomandate în rețetele de turtă dulce și nu a mai fost nevoie să le cumpăr separat: scorțișoară, cuișoare, cardamon, ghimbir, coajă de portocală, anason).
1 linguriță de praf de scorțișoară
1 vârf de cuțit de nucșoară
1 vârf de cuțit de piper
1 lingură de bicarbonat de sodiu
Ingrediente pentru royal icing (glazură de zahăr):
3 albușuri de ou
1 lingură de suc de lămâie
1 praf de sare
500 gr. zahăr pudră
Ingrediente pentru ornat:
jeleuri, dropsuri, marshmallows, bomboane, tic-tac, rahat, zahăr cubic și orice altceva colorat vă face cu ochiul la raionul de dulciuri… 😀
*****
Prepararea turtei dulci
Am cernut făina și cacaoa și le-am pregătit în vasul robotului de bucătărie.
Într-o crăticioară am topit 3 linguri de zahăr, la foc mic. Zahărul ars obținut l-am ”stins” cu 3 linguri de apă și am amestecat până la dizolvare, obținând un sirop aromat de zahăr ars. În acest sirop am adăugat restul de zahăr și untul – pe care le-am topit, tot la foc mic. Am răcorit amestecul obținut și, când a fost suficient de rece încât să poată fi gustat cu lingurița, am adăugat mierea și condimentele râșnite bine, omogenizând totul (în multe rețete de pe internet se recomandă topirea mierii pe flacără, alături de unt și zahăr, însă eu am preferat să nu o expun la temperatură atât de mare… da, știu, chit că ulterior am copt-o cu totul :P). Când amestecul s-a răcit aproape complet am adăugat cele 2 ouă întregi, bătute bine în prealabil într-un alt vas.
Mixul de ingrediente lichide l-am turnat peste cele solide și am lăsat robotul să-și facă treaba îndelung, aproximativ 15 minute, până când aluatul a devenit relativ elastic și s-a dezlipit de pe pereții vasului. În ultimele minute se adaugă bicarbonatul stins cu puțin oțet sau zeamă de lămâie, având grijă să se omogenizeze bine în aluat. Dacă nu dispuneți de un robot de bucătărie care să facă treaba aceasta, puteți folosi aparatul de pâine sau frământați aluatul cu mâna, până când se desprinde de pe degete. Nu vă speriați, consistența sa este – deocamdată – moale și lipicoasă, dar o binemeritată odihnă de câteva ore la rece îl va face perfect pentru întins și decupat.
Aluatul se păstrează la frigider peste noapte (dar poate fi păstrat chiar și o săptămână… cu cât mai mult, cu atât mai bine pentru amestecarea aromelor și pentru fermentarea făinii).
Pentru decuparea căsuței există o mulțime de șabloane pe internet, dar eu am achiziționat acest set de forme de la Ikea, sperând să transform realizarea căsuței din turtă dulce într-o tradiție de familie. Am întins o foaie de aproximativ 3-4 mm grosime, din care am decupat pereții și acoperișul căsuței. Am fost inspirată să păstrez restul de aluat pentru mai târziu, pentru că am avut nevoie să refac unul din acoperișuri, pe care l-am rupt din neatenție după ce s-a copt.
Dintr-o porție de aluat am obținut componentele căsuței și mai mult de o tavă de turte dulci decupate de fete cu mult drag, cu formele speciale.
Turta dulce se coace 8-10 minute, în cuptorul pre-încălzit la 160 grade. Părțile căsuței se lasă să se răcească minim câteva ore, înainte de ansamblare, preferabil pe un grătar. Dacă nu aveți grătar, întoarceți bucățile de turtă dulce de pe o parte pe alta odată pe oră, pentru ca partea de dedesubt să nu transpire și să se înmoaie, cum mi s-a întâmplat mie cu jumătate de acoperiș.
Montarea și decorarea căsuței din turtă dulce
Pentru montarea căsuței am pregătit, inițial, un disc de carton gros, învelit în folie de aluminiu. Se poate folosi orice alt suport, tavă sau planșetă, având grijă să rămână puțin spațiu în jurul căsuței, pentru un decor mai mult sau mai puțin generos.
Pregătirea glazurii de zahăr pentru lipit și ornat (royal icing):
Într-un vas curat se bat spumă cele 3 albușuri, cu un praf de sare. Când s-au întărit se adaugă o lingură de oțet sau zeamă de lămâie, apoi zahărul pudră, treptat, până când se obține o spumă tare, omogenă. Glazura se acoperă cu folie de plastic și se păstrează la rece, altfel se usucă rapid.
Pereții căsuței se lipesc între ei cu puțină glazură de zahăr, apoi se așează acoperișul și se lasă să se lipească, aproximativ o oră.
În varianta folosirii șabloanelor de la Ikea, componentele căsuței se îmbină unele cu celelalte ca într-un puzzle 3D, ne-fiind neapărat necesară lipirea lor cu glazură; puteți decupa șabloanele descărcate de pe internet în mod similar, pentru un montaj mai ușor al pereților. Eu am lipit bucățile una de cealaltă, pentru că – fiind la prima încercare de acest fel – nu am copt pereții căsuței în poziție corectă și, forțându-i apoi să se îmbine unul cu celălalt, am crăpat unul dintre ei și am avut nevoie de un suport suplimentar pentru rezistență.
Dacă aveți copii curioși ca ai mei, probabil vor păzi căsuța în tot acest timp de repaus necesar uscării pereților și vă vor întreba din minut în minut: ”Gata, mami? S-a uscat? Acum putem s-o decorăm?”…
Profitați de timpul de uscare pentru a vă pregăti, la îndemână, dulciurile necesare decorării, precum și un flacon-seringă sau cornet de hârtie/pungă pentru întins royal icing-ul. Eu ne-fiind obișnuită să cumpăr bomboane, am fost în dificultate în fața raionului cu dulciuri din magazin și am cumpărat tot ce mi s-a părut potrivit pentru decorare, însă 1-2 pachete de drajeuri colorate ar putea fi suficiente, dacă nu doriți o căsuță încărcată ca a noastră și mai ales dacă intenționați să o și mâncați, la un moment dat. 😀
Găsiți, pe internet, o mulțime de imagini și tutoriale video pentru decorarea căsuțelor… nu rămâne decât să dați frâu liber imaginației și mână liberă copiilor, la decorat. Nu există reguli, atâta vreme cât toată lumea se distrează!
Decorarea se începe, totuși, de la acoperiș în jos, având grijă să nu lăsați să se usuce glazura de zahăr, altfel decorațiunile nu se vor mai lipi. La final păstrați căsuța la rece pentru minim o oră, pentru a grăbi uscarea pastei de zahăr. Succes și distracție maximă cu cei mici!
Sunteti minunate toate 4: fetitele, tu si casuta 🙂
Asa drag imi e sa va citesc!
Maria, îți mulțumim! Gânduri bune!
Abia asteptam sa publici reteta, multumesc mult!! Incercasem sa salvez si discutiile si retetele generate de tine pe fb, dar tot la tine imi era speranta cea mai mare:-)
Va citesc cu mult drag de mai bine de 2 ani; fetele mele sunt cu aprox 1 an mai mici decat ale tale, si e minunat sa regasesc la noi multe din ce vi s-a intamplat si voua…
Si noi incercam sa facem casuta anul acesta, si sper ca si de acum inainte. Multumsc si pt pontul cu Ikea, saptamana asta am drum la Bucuresti, si voi profita!-)
Felicitari pentru site, si la cat mai multe postari! Mie mi-au folost de foarte multe ori intamplarile si sfaturile tale, asa ca multumesc pentru timpul economisit incercand sa caut eu solutii la problemele legate de viata cu doua minunatii…
Mă bucur, Diana, că postările mele sunt de folos și altor mame. Asta îmi și doresc, de aceea păstrez blogul public și încerc, cât și când pot, să scriu despre lucruri utile tuturor.
Succes la decorarea căsuței și sărbători fericite să aveți! Sănătate multă fetițelor tale!
Multumesc, Carla, sarbatori fericite si tie si fetelor!! …si ca sa vezi cat ma inspir din postarile tale, acum caut peste tot casuta de papusi pentru cadou de Craciun:-) Ca am inteles ca a adus mare bucurie fetelor tale la un moment dat! si de papusi si plusuri se satura in cel mult 10 min dupa ce le-au primit…
Căsuța de păpuși apare periodic, în ofertă, la Lidl… 😉
Carla, ai pus doar pliculetul Fuchs, sau si celelalte condimente mentionate?
Am pus toate condimentele menționate: pliculețul de Fuchs l-am râșnit bine cu mașina electrică, apoi am adăugat suplimentar scorțișoara, puțin piper și puțină nucșoară. Nu iese foarte aromată, mie mi s-a părut perfectă combinația. (Pentru amatorii de turtă dulce picantă ar trebui suplimentat cu mirodenii).
Ce-mi placeeeee!!! De ea, casuta, de voi in actiune! 🙂
Abia astept sa-mi creasca pruncul (are doi ani acum) ca sa-l transform in participant la activitatile mele bucataresti. Desi-i baiat, cred ca o sa-i placa, dat fiind faptul ca sta dupa coada mea prin casa nonstop:). Ma rog..cel putin o vreme..:P