Biscuiţi săraţi cu făină de orez (fără gluten)

Apr 18, 2013 by

biscuiti sarati fara glutenDe când am început să ne hrănim preponderent fără gluten am periat internetul în lung şi în lat în căutare de reţete pe bază de făină de orez. Dulci sau sărate, aveam nevoie de mici gustări cu care să “păcălesc” dorul fetelor de biscuiţi şi de eternele tartine de la micul dejun. Mi-am salvat o întreagă colecţie de linkuri, majoritatea de pe site-uri străine, însă nu am reuşit să încerc decât câteva dintre ele, şi anume pe cele care mi s-au părut cât mai rapide şi cu ingrediente cât mai accesibile bucătăriei şi cămării mele.

În mod special ne-au plăcut aceşti biscuiţi săraţi, a căror reţetă aş putea spune că e pe jumătate ratată (o să vedeţi imediat de ce), însă pentru a cărei “corecţie” eu am găsit o soluţie cât se poate de simplă şi comodă… aşa că, la final, au fost un hit!

(Apropos, dacă aveţi sfaturi pentru cum am putea îmbunătăţi aluatul acestor biscuiţi, sunt mai mult decât binevenite.)

Problema făinurilor fără gluten este că le lipseşte elasticitatea atunci când frământăm aluaturi; acestea rămân sfărâmicioase, “nu se leagă”, au nevoie de un liant pentru a putea prinde formă în mâinile noastre. Am găsit totuşi, cu ceva vreme în urmă, un ingredient care promite să rezolve această problemă a elasticităţii: rădăcina de maranta (arrowroot). Aici găsiţi un articol extrem de util vis-a-vis de cât de versatil este acest ingredient în “bucătăria fără gluten”; pe mine m-a convins, aşa că mi-am comandat  acest produs de pe site-ul iherb.com (sursa mea constantă de “delicatese”) şi m-am apucat de treabă…

Biscuiţi săraţi cu făină de orez (fără gluten)

biscuiti sarati faina de orezIngrediente:

250 gr. unt gras (82% grăsime)

250 gr. telemea maturată (eu am folosit de vacă)

250 gr. făină de orez

2-3 linguri pudră de rădăcină de maranta (opţional)

1 ou şi două gălbenuşuri

un pumn generos de semniţe de susan sau mac

parmezan sau caşcaval (sau aceeaşi telemea maturată) pentru ras deasupra.

Preparare:

Telemeaua se rade fin şi se amestecă, într-un bol, cu făina, pudra de maranta şi untul moale (la temperatura camerei). Se adaugă oul şi se frământă rapid, obţinându-se un aluat fraged, care apoi se lasă la rece minim 30 de minute.

Aluatul astfel obţinut se împarte în două (cantitatea e suficientă pentru două tăvi de biscuiţi) şi se întinde, teoretic, pe masa de lucru bine tapetată cu făină (de orez), se taie în forma dorită şi se aşează într-o tavă, pe hârtie de copt. Cele două gălbenuşuri se freacă bine, apoi biscuiţii se pensulează pe deasupra şi se presară cu parmezan şi susan sau mac.

Teoria sună bine, nu-i aşa? 😀 Iar acum să fiu sinceră: practic, aluatul meu s-a lipit cu totul de masă şi de sucitor… şi a refuzat să se lase întins, cu tot ajutorul pudrei de maranta pe care o folosisem (motiv pentru care cred că nu e neapărat necesară adăugarea ei). Poate nu am pus o cantitate suficientă pentru a lega aluatul, poate acest fel de aluat rămâne oricum sfărâmicios din cauza brânzei rase din compoziţie… oricum, după câteva tentative de a întinde aluatul şi câteva vorbe de duh, am decis să întind compoziţia direct pe hârtia  pe care o pregătisem pentru copt. Am uns apoi foaia cu gălbenuşurile şi am presărat-o cu parmezan şi susan şi abia la final am tăiat aluatul direct în tavă, cu un cuţit gros, lăsând biscuiţii la locul lor. Tot răul spre bine, deoarece în acest fel operaţiunea de ungere cu gălbenuş nu a durat mai mult de 1 minut, iar la presărarea susanului şi parmezanului nu am pierdut nimic pe alături.

Biscuiţii se coc la 160 grade, timp de aproximativ 30 de minute, în funcţie de grosimea aluatului (eu am reuşit să întind compoziţia până la jumătate de cm grosime). Cât timp se coc, biscuiţii vor sfârâi şi vor mirosi într-un mare fel; veţi avea probabil impresia că aluatul s-a lipit la loc, însă după coacere veţi putea rupe cu uşurinţă biscuiţii pe urmele lăsate de cuţit… sau pe lângă. 😛 Poate că nu arată ca tăiaţi cu liniarul, gustul însă este… perfect!

Eu am dat lovitura cu reţeta aceasta, fetele mele au mâncat o tavă întreagă imediat ce i-am făcut, iar a doua zi au repetat istoria cu cealaltă jumătate de porţie… Abia aştept să-mi spuneţi dacă v-au plăcut şi vouă la fel de mult! 😉

13 Comments

    • Carla

      Fedo… avem şi folosim la greu. 😛 Dar uite că în aluat nu mă gândisem să pun.

  1. Mari

    Era sa intreb daca pudra aia minunata nu poate fi exclusa: raspunsul a venit;).
    Ma gindeam sa incerci cu mai mult ou,dar asta modifica iar consistenta aluatului… asa ca nu am sfaturi, dar arata superb si asa.
    Felicitari:), ii vom incerca si noi.

    • Carla

      Mari, am încercat şi varianta cu mai mult ou (şi mai multă făină), însă problema nu e făina, ci telemeaua. Cred eu. Pentru că am mai încercat o reţetă dulce de biscuiţi, cu făină de orez (pun şi reţeta ei pe blog, curând) şi acolo alatul a fost elastic, l-am întins, l-am tăiat cu forme, nu a fost sfărâmicios ca acesta. Şi nici nu am adăugat pudră de maranta.

      Pentru mine chiar a fost ok întinderea aluatului direct pe foaia de copt şi presărarea lui cu gălbenuş şi parmezan a fost mult mai rapidă aşa. Deci nici n-o să mă chinui să-i fac altfel, pe viitor. 😉

  2. Pfuai, Carla, am facut si eu biscuitii. Sunt in cuptor, abia astept sa vad cum ies.
    Eu nu am mai intins foaia cu sucitorul, am facut direct biscuitii in mana, dupa ce am lasat aluatul la rece cam doua ore.
    De cand caut o reteta faina de biscuiti cu faina de orez!

    • Carla

      Neapărat să-mi spui dacă ţi-au plăcut! 😀 În bucătăria noastră a mirosit demenţial când i-am făcut!

      Data viitoare cred ca fac şi eu biluţe din aluat şi le tăvălesc prin parmezan, să iasă ca nişte “bullets”… dacă ies faine, pun un update pe blog, să ştie tot poporul!

      Mai am o reţetă de biscuiţi dulci şi una de muffins, ambele cu făină de orez… caut timp să le postez curând! 😛

      • OMG, OMG, sunt dementiali!
        Serios, deliciosi si crocanti si tot ce vrei!
        Nu i-am last bilute, ca mi-era teama ca nu se coc bine, i-am palmat asa, ca niste biscuitei si am pus suan negru (asta aveam). De mare efect!
        Abia astet sa vad ce zice Ana (Alex ii va devora cu siguranta :)) ).

        Serios, sunt buni, buni, nu ma asteptam! Multam tare, Carla!

  3. mada

    super!i-am facut si eu,dar aveam branza proaspata si am pus ementaler deasupra!mananca a mea de rupe!ms!!!!

  4. Tocmai i-am scos si eu din cuptor! 🙂 Nici eu nu am reusit sa ii intind altfel decat direct in tava, insa textura si gustul sunt perfecte! 🙂

    • Carla

      Yeeeey, ce mă bucur că au succes! 😀

      Musai trebuie să mă mobilizez să postez şi restul reţetelor cu făină de orez încercate!

  5. Liliana C

    A incercat cineva reteta cu altfel de faina decat cea de orez? Presupun ca nu e bai 🙂 PArca nu as pune doar faina alba, totusi. Fetita mea are 15 luni. Am in casa faina integrala, faina de mei si faina de ovaz.. De care sa pun ? 😀

Trackbacks/Pingbacks

  1. Moara cu pietre | Faina orez - […] http://www.alinaavram.ro/2015/10/chec-cu-faina-de-orez-fara-gluten.html http://www.jocurban.ro/2013/04/biscuiti-sarati-cu-faina-de-orez-fara-gluten/ […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *