Acasă la Lavinia

Mar 5, 2013 by

Graţie ajutorului vostru, până astăzi pentru Lavinia s-au adunat 390 de lei. Alţi cel puţin 250 de lei trebuie să intre în cont, împreună cu promisiunea unei familii cu suflet mare, care doreşte să suporte contravaloarea chiriei pentru următoarele 6 luni. Vă mulţumesc tuturor, veţi vedea imediat cât de mult contează ajutorul vostru. (La finalul postării găsiţi o listă cu lucrurile de care are nevoie Lavinia, în acest moment).

Înarmată, deci, cu veşti bune, astăzi m-am întâlnit cu Lavinia din nou. A venit însoţită de Sebastian, băieţelul ei de 4 ani şi jumătate, un copil guraliv şi plin de energie, lipicios şi curios la tot ce se întâmplă în jurul lui… Am făcut o scurtă oprire la Dl. Emil, proprietarul, căruia i-am plătit 300 de lei, reprezentând contravaloarea garanţiei pentru camera de cămin închiriată de Lavinia.

Apoi ne-am îndreptat, împreună, către “casa” lor, Sebastian chiuind de încântare că vom face un drum cu maşina şi bucurându-se la fiecare viraj al volanului… mi-a povestit că lui îi plac foarte tare maşinile şi că are şi el acasă o maşinuţă de poliţie, cu care se joacă mereu. Mai târziu am aflat că e singura lui jucărie “de băieţel”. În restul timpului împarte cu Alexandra colecţia de ursuleţi de pluş şi, dacă e cuminte, uneori primeşte hârtie şi creion din ghiozdanul surorii sale, ca să deseneze şi el.

colectie ursuleti plusColecţia de ursuleţi de pluş a Alexandrei.

Pe Alexandra nu am întâlnit-o azi, însă mama ei mi-a povestit cu mândrie despre cum, de mică, Ale şi-a dorit de la oricine, de câte ori i s-a oferit un cadou, un ursuleţ. Desigur, fiecare are istoria sa şi aminteşte de diverse persoane care au trecut prin vieţile lor, lăsând amintire aceşti ursuleţi care, de-a lungul anilor, au ţinut loc şi de păpuşi, şi de pernă de dormit, şi de jucării pentru frăţiorul său.

Aceşti ursuleţi sunt, de fapt, singurul lucru vesel dintr-un loc unde majoritatea dintre noi nici nu ne imaginăm că poate locui o mamă cu cei doi copii ai săi. Da, doi copii, pentru că – după ce am ajuns la cămin, Lavinia mi-a făcut o confesiune cu lacrimi în ochi, rugându-mă din suflet să o iert pentru minciună şi ţesând o poveste încâlcită despre Vasilică, băieţelul de 10 ani, care de fapt nu este al său – ci al verişoarei unde a locuit până săptămâna trecută, dar pe care tot ea l-a crescut ani de zile, ocupându-se de el ca o mamă, ca şi mulţumire adusă rudei sale pentru că a primit-o să locuiască în acea casă. (Povestea mi-a fost confirmată şi de directoarea adjunctă a şcolii unde învaţă Alexandra). Ale şi Sebi îl numesc “frate”, pentru că au crescut împreună, însă acum Vasile a rămas cu mama sa.

Tot atunci, întrebând-o voalat cum i-ar fi, cum s-ar descurca dacă ar mai face alţi copii, Lavinia mi-a povestit că atât Alexandra, cât şi Sebastian sunt născuţi cu cezariană, în urma unor complicaţii în timpul travaliului, iar la cea de-a doua naştere medicul care a operat-o s-a oferit să-i facă şi o legare de trompe, explicându-i că e o măsură de contracepţie definitivă, pe care Lavinia a acceptat-o cu bucurie. Părea foarte împăcată cu decizia aceasta şi se bucură că astfel nu mai are grija unei sarcini nedorite. “Lasă, să mă ajute Dumnezeu să fiu mamă bună măcar pentru ăştia doi copii!” mi-a spus, îmbrăţişându-l şi pupându-l zgomotos pe Sebastian… apoi a început să-mi povestească cât îi e de greu uneori, cu ei, pentru că ea vrea să-şi educe copiii cu blândeţe şi bunătate, iar oamenii mereu îi spun că fără o bătaie bună nu face oameni din ei.

Revenind la vizita mea în cămin, Lavinia m-a condus până la marginea oraşului, pe Strada Teilor, unde am parcat în faţa Căminului Nr. 2. Din exterior părea un cămin de nefamilişti ca oricare altul, cu multe rufe colorate atârnate la geamuri, cu flori de primăvară plantate cu grijă de jur-împrejur, cu geamuri scorojite alternate de termopane noi şi cu una-două “parabolice”, acolo unde Lavinia mi-a arătat că locuiesc “oameni cu stare, care şi-au schimbat şi uşa şi şi-au aranjat şi în cameră lux”...

camin nefamilisti cisnadieCăminul nr. 2, Str. Teilor, Cisnădie

Cei 4 ani de Asistenţă Socială (practica lor, căci în teorie nimeni nu te poate pregăti pentru felul în care trăiesc oamenii de la periferia societăţii) m-au pregătit, însă, pentru ce urma să găsesc în interiorul acestui cămin cu uşi  grele de metal, murdare şi sparte… în faţa căruia, încălzindu-se la soare pe un schelet metalic de bancă, mă priveau curioase câteva persoane cu figuri cel puţin dubioase. M-am simţit însă în siguranţă, pentru că venisem cu Lavinia, iar ea şi Sebi au dat bună-ziua politicoşi, tuturor.

intrare camin nefamilistiIntrarea în căminul de nefamilişti.

Dincolo de uşa căminului peisajul se schimbă brusc. O nouă uşă, de lemn, separă culoarul de la parter de restul căminului. Lavinia îmi explică că seara uşa se încuie, pentru a-i feri pe locatari de scandaluri, de intruşi, de hoţii sau scandalagii de pe celelalte paliere ale căminului. Pe timpul nopţii chiriaşii scot pe coridor uscătoarele de rufe, întregul coridor transformându-se în uscătorie. Pereţii sunt murdari, plini de igrasie… holul e întunecos, înghesuit şi urât mirositor. Oamenii locuiesc inclusiv pe coridor, unde au dulapuri închise cu lacăt şi alte vechituri ce nu au loc în camere. Pe jos, cimentul este acoperit, din loc în loc, de bucăţi vechi şi murdare de covoare…

coridor camin nefamilistiParterul căminului de nefamilişti.

Intrăm în camera nr. 109. Observ, în primul rând, uşa veche şi ruptă, pe sub care şuieră curentul, îngheţându-mi picioarele în câteva minute. Suntem la parter, camera este neîncălzită, geamul este întredeschis şi Lavinia îmi spune că nu-l poate închide decât noaptea, altfel mirosul de vechi şi murdar devine prea greu chiar şi pentru ea. Mă pofteşte ceremonios înauntru; nu are covor, aşa că peste cimentul din cameră a întins cele două pături ale sale, împrumutându-se de alte două din vecini, ca să acopere cele două canapele. Priveliştea este dezolantă… camera este îngustă, cu pereţii murdari, cu mobilă sărăcăcioasă, cu miros cumplit, de vechi şi mucegăit…

usa intrare camera caminUşa camerei Laviniei.

camera camin nefamilistiCamera Laviniei… atât cât se vede.

Lavinia are două canapele: cea din stânga, extensibilă  – serveşte somnului ei şi al lui Sebastian, cară nu vrea să doarmă decât cu ea. Cea din dreapta, un capăt de colţar, este patul Alexandrei, pe care fetiţa doarme cu picioarele ghemuite, căci a crescut mai mare ca lungimea canapelei, dar nu are un alt loc de dormit. Un dulap “vintage” completează decorul, alături de o masă simplă, un singur scaun şi un frigider vechi şi nefuncţional.

canapea vechePatul (rupt) al Laviniei şi al lui Sebastian.

(Pe ea se poate observa maşinuţa lui Sebi – singura lui jucărie).

canapea micaPatul Alexandrei (capătul de colţar, mai mic decât înălţimea ei)

frigider nefunctionalFrigiderul nefuncţional.

dulap bufet vechiDulapul din camera Laviniei.

Dulapul din cameră are triplu rol: uşile sale ascund hainele celor 3 locatari ai camerei, în vitrina sa stau frumos aliniate cele fix 4 pahare ale Laviniei, alături de o statuetă de ipsos cu Fecioara Maria, trei căni de cafea, o jucărie de pluş, sticla cu biberon a lui Sebi şi un brăduleţ-odorizant-auto, primit de Lavinia cadou de la prietenul ei, spălător de maşini. Uşa “de bar” a bufetului protejează de lumină alimentele din casă: o sticlă de ulei (primită de la mine la vizita anterioară, din care mi-a povestit că-şi pune pe pâine, cu sare, dacă nu are ce mânca), o bucată de parizer, o pungă cu 2 colţuri de pâine, un borcan cu sare şi o pungă de făină. Aşează lângă, bucuroasă, smântâna, telemeaua, gemul şi zacusca pe care i le-am adus acum… iar pâinea mare şi proaspătă o desface cu grijă, oferindu-i lui Sebi o felie, înainte de a-l lăsa să desfacă ciocolata şi biscuiţii primiţi. Tot acolo încă mai păstrează un măr de la vizita mea trecută, iar fructele de acum i le arată copilului unul câte unul, explicându-i că în fiecare zi trebuie să mănânce un măr, ca să crească mare şi sănătos.

Sebi zâmbeşte cu dinţişorii lui cariaţi aproape în totalitate, îndesându-şi în gură încă o bucată de ciocolată, “ultima, mami!”… restul tabletei punând-o cu grijă pe patul Alexandrei, pentru ea. Apoi cere măr, ca să-i facă mamei sale pe plac şi, cât noi mai stăm de vorbă, îl observ mâncând fructul cu poftă.

dulap de haineDulapul cu hainele copiilor în partea de sus şi ale Laviniei jos.

Lavinia îmi arată hainele lor… încap, toate, pe cele două rafturi ale dulapului. Apoi îmi arată afară, pe sârma întinsă în faţa geamului, câteva hăinuţe ale lui Sebi, spălate de dimineaţă şi puse la uscat. Îmi spune că mai are o plasă de hăinuţe groase lăsate la o vecină de cămin, să i le spele cu maşina… dar asta e tot ce au. Şi nu-şi doreşte multe haine, căci spală totul cu mâna şi spune că nu are unde le usca şi păstra. Despre hainele mici, sau cele uzate, îmi spune că le dă mereu altor oameni necăjiţi, odată ce ea sau copiii ei nu mai încap în ele. Şi apoi, din nou, îmi povesteşte cât de mult se chinuie să-şi îmbrace copiii curat, cu hăinuţe în stare cât mai bună, ca să nu ştie ceilalţi copii de la grădiniţă şi de la şcoală cât de săracă e.

O întreb cum spală copiii şi-mi arată chiuveta din colţul camerei, mică de abia îţi încap mâinile în ea… unica sursă de apă pe care o are. Spală copiii la cădiţă, dar acum nici cadă nu mai are, cea veche spărgându-i-se la mutare. Trec pe listă “cadă bebe” şi ea, observându-mă, mă roagă cu jumătate de gură să-i caut şi un lighean mai mic, în care să-şi limpezească rufele…

Pozez chiuveta. Nu curge decât apă rece, blocul nu este racordat la apă caldă şi locatarii încălzesc apă pe aragaz. Ea nu are nici aragaz deocamdată, azi am ajutat-o să aducă de la proprietarul camerei o plită veche de gătit, dar acum trebuie să-şi cumpere o butelie, pentru a putea să gătească pe ea sau să încălzească apă pentru spălat.

chiuveta apa receChiuveta cu apă rece.

plita pe gazPlita pe gaz.

Observ că pe chiuvetă are un săpun, o întreb dacă are nevoie de “cosmetice” (detergent i-am adus la vizita anterioară) şi-mi spune că nu are nimic altceva în afara săpunului cu care spală şi haine, şi copii, şi vasele cerute împrumut din vecini. Îmi arată şi vesela: o cratiţă de 2-3 litri şi 2 castronaşe de plastic – împrumutate, 1 cuţit al ei şi 2-3 tacâmuri vechi, cu care mănâncă copiii şi ea în urma lor. De altfel, ca să gătească câte o porţie de mâncare de cartofi, merge cu cratiţa la etaj, în camera unui bătrân “fără degete la mâini”, care o lasă momentan să-i folosească plita, dacă îi deretică şi lui prin cameră. În cămin oamenii se ajută între ei, dar totul costă: contra a două lighene de apă caldă, în care a spălat copiii în weekend, a dat o pâine mare vecinei de vis-a-vis; cea care îi spală o plasă de rufe îi cere două porţii de detergent, bătrânul care  lăsat-o să gătească a pus-o la curăţenie, iar pentru bani de mâncare s-a împrumutat ieri de la un alt vecin, căruia i-a promis o sticlă de suc astăzi, la achitarea datoriei. Nu-mi cere bani, dar ştiu că are nevoie, aşa că îi ofer 30 de lei şi nu-i refuză, socotindu-se cu jumătate de voce că îi poate da sucul “cola” cumpărat ca să mă servească pe mine, cu 1,5 lei (!), de la magazinul din apropiere.  (O varietate de cola locală de care nu mai auzisem niciodată, până azi.)

În final, mă duce să-mi arate baia comună, de la capătul culoarului. Intrăm într-o încăpere plină de igrasie, unde frigul de afară intră pe fereastra mereu deschisă (“ca să nu se facă miros”). “Baia” constă în două wc-uri închise cu lacăt, cu totul insalubre… şi atât. Nu există duşuri comune, nici măcar o chiuvetă la care să te speli pe mâini – deşi presupun că asta e o nevoie la care cei de acolo nici măcar nu se gândesc vreodată. Practic, toţi locatarii acestui cămin se spală în camere, la chiuvetă şi lighean, încălzind apă pe aragaz sau reşouri electrice.

igrasie tavan baiePereţii băii comune.

wc palier camin nefamilistiCele două wc-uri, pentru cele 10 camere de pe palier.

geam baie caminGeamul băii… singura sursă aerisire şi lumină, pentru că nu există bec.

Ne întoarcem în cameră, unde recapitulăm lista cu cele necesare Laviniei şi copiilor ei. E o listă lungă, aş vrea să-i pot oferi cât mai multe din lucrurile de care ar avea nevoie pentru un trai omenesc, însă mereu privesc în jur şi-mi dau seama că spaţiul în care locuieşte e atât de mic şi înghesuit, încât efectiv nu are unde să depoziteze mai mult decât strictul necesar.

De tavan atârnă un bec simplu, înfiletat în dulia lui… şi Lavinia îmi spune că nu aprinde becul deloc, ca să facă economie, luminând camera seara cu instalaţia de brad cu leduri întinsă pe perete, care consumă mult mai puţin… Îmi face o demonstraţie scurtă, pornind instalaţia pentru câteva secunde; Spiritul Crăciunului n-a fost niciodată mai deprimant ca în acel moment.

Privesc peretele cu instalaţia de brad întinsă pe cuiele bătute la întâmplare de-a lungul său; calculez în gând cum am putea să-i montăm câteva rafturi deasupra canapelei, ca să se folosească de ele pentru rechizitele Alexandrei şi pentru cărţile de poveşti pe care sper să i le pot procura, în timp. Lavinia mă vede, îmi arată icoana veche la care se închină în fiecare seară, cu copiii, înainte de culcare. Apoi o dă jos din cui şi, de pe spatele ei, scoate o iconiţă mică, plastifiată, pe care mi-o oferă cadou, pentru binele pe care i l-am făcut. Insistă să o iau şi-mi pare rău să o refuz, e mulţumirea ei pentru voi toţi, cei care v-aţi lăsat impresionaţi de povestea ei şi m-aţi ajutat să o ajut.  Alături, pe perete, înrămată, e o poză a Alexandrei, din clasa I…

oprea maria alexandraAlexandra, în clasa I.

Mi-e milă de ea, de toţi oamenii aceia atât de necăjiţi, de săraci… Îmi arată cele câteva poze păstrate cu grijă într-o folie de plastic, primite gratis de la şcoala şi grădiniţa copiilor ei: o poză cu Alexandra, la serbarea din clasa I, una cu Sebastian la grădiniţă, alături de Moş Crăciun şi de educatoarea sa… o poză de “studio”, cu ea tânără, sprijinind un stativ cu o vază de flori… o poză cu tatăl decedat al lui Dumitru, prietenul ei… şi o poză cu Dumitru copil, alături de familia lui. Apoi îmi arată certificatele lor de naştere, insistând să mi le dea mie până la următoarea vizită, pentru a-mi face copii după acte, în caz că am nevoie pe viitor. Le iau, deşi nu vreau… timp în care îmi arată şi paşaportul ei expirat cu câţiva ani în urmă, povestindu-mi că după naşterea Alexandrei a ajuns până în Franţa cu copilul, probabil la cerşit, însă s-au întors repede înapoi, pentru că acolo “nu le-a mers bine deloc”… Îmi povesteşte de o “tuşică” ce ar fi chemat-o acolo promiţându-i c-o ajută să-şi găsească ceva de lucru, dar odată ajunsă acolo n-a mai ajutat-o cu nimic.

“Alexandra a văzut Parisul” mă gândesc… şi-mi vine să râd prosteşte. Mă uit încă o dată în jur, înainte să plec de acolo… şi mă întreb cât de greu trebuie să-i fi fost în viaţă acestei fete de 29 de ani, dacă acel loc o face fericită?… E un gând care mă urmăreşte de ore bune. Întoarsă în confortul casei mele mi-am dat seama că Alexandra e un copil căruia casa noastră i s-ar părea un palat de poveste, iar o baie adevărată, în cadă, cu spumă colorată, ar fi ceva ce poate nici nu şi-a imaginat până acum. E un copil de numai 8 ani, care doarme ghemuit pe un colţ de canapea mai mic decât spaţiul unui pătuţ, care nu s-a spălat decât într-o palmă de apă, la lighean, întreaga viaţă… şi a mâncat pâine cu sare şi ulei atunci când mama sa n-a avut să-i ofere mai mult.

lavinia si sebastianLavinia (29 de ani) şi Sebastian (4 ani şi jumătate)

**********

Iată şi lista cu ce are nevoie Lavinia, listă pe care o voi updata de fiecare dată când voi acoperi unul din obiectele necesare:

 • o butelie de gaz;
 • veselă şi tacâmuri: 2-3 cratiţe cu capac (nu mari), 2-3 farfurii adânci şi întinse, 2-3 caserole de plastic, câteva tacâmuri, 2-3 prosoape de bucătărie;
 • 1-2 pături (eu aş spune pilote lavabile, pentru că păturile de lână nu are unde să le spele, când se murdăresc);
 • 1-2 seturi de aşternuturi de pat;
 • 1-2 carpete sau un covor mic, care să copere spaţiul dintre cele două paturi (păturile de acum sunt puse pe ciment);
 • câteva rafturi simple, de montat pe perete;
 • o găleţică de vopsea lavabilă albă (pereţii sunt cumplit de murdari);
 • îmbrăcăminte/încălţăminte de sezon, pentru ea şi copii (scriu la final măsurile); 1-2 perechi de pijamale;
 • câteva prosoape;
 • rechizite pentru Alexandra: ghiozdan (cel de acum e rupt, primit de la cineva), penar (nu are deloc), caiete de scriere tip II, orice fel de cărticele de activităţi pentru clasa a II-a, orice fel de creioane, carioci etc.;
 • câteva cărţi de poveşti pentru Alexandra, pe care să le poată citi singură;
 • creioane colorate şi cărţi de colorat pentru Sebastian;
 • 1-2 jucării de “băieţel” pentru Sebastian;
 • o cadă de plastic şi 1-2 ligheane;
 • un uscător de rufe;
 • câteva obiecte de igienă: periuţe şi pastă de dinţi pentru copii, săpun/şampon; o oglindă mică pentru cameră (nu au niciuna);
 • o veioză cu led sau bec economic, pentru Alexandra (plus un bec economic pentru tavan);
 • alimente de bază, de orice fel;
 • câte un rând de şlapi/papuci de casă, cu care să stea încălţaţi în interior;
 • eventual un “instant” pentru apă cală.

Lista este deschisă pentru orice fel de propuneri sau idei. Unele dintre aceste lucruri le voi cumpăra eu, zilele următoare, în limita fondului adunat pentru Lavinia. Dacă puteţi oferi oricare dintre aceste obiecte, vă rog să-mi lăsaţi un mesaj.

Măsurile Laviniei şi ale copiilor săi:

Sebastian (4 ani şi jumătate, statura potrivită vârstei lui, chiar înalt):

 • încălţăminte: mărimea 27; are nevoie de o pereche de pantofiori sport, de primăvară şi de una-două perechi de săndăluţe, lunile viitoare. (în prezent are o singură pereche de adidaşi de muşama, crăpaţi, mărimea 26);
 • îmbrăcăminte: mărimea 5 ani; are nevoie de orice, inclusiv lenjerie intimă şi şosete.

Alexandra (8 ani, înaltă):

 • încălţăminte: mărimea 32; are nevoie de o pereche de pantofiori plus una de încălţări sport, de primăvară (şi de una-două perechi de săndăluţe, lunile viitoare). (în prezent are o singură pereche de cizmuliţe);
 • îmbrăcăminte: mărimea 8-9 ani; are nevoie de orice, inclusiv lenjerie intimă şi şosete. O rochiţă de primăvară ar face-o, probabil foarte fericită.

Lavinia (29 de ani, scundă: maxim 1,50m înălţime, greutate aprox. 60-65 kg, are picioarele subţiri, dar e foarte lată la mijloc):

 • încălţăminte: mărimea 35-36; are nevoie de orice, eu i-am oferit o pereche de adidaşi în stare foarte bună (în prezent are o singură pereche pantofi negri, rupţi);
 • îmbrăcăminte: măsura L-XL; are nevoie de orice, inclusiv lenjerie intimă şi şosete.

66 Comments

 1. Carmen

  Draga mea,

  la ce adresa as putea sa transmit un pachet?

 2. serbanoiu madalina

  Buna,trimite-mi te rog un cont ptr a aduce o mica contributie in viota Laviniei

  • Carla

   Mădălina, ţi-am trimis un email cu toate detaliile… Mulţumiri!

 3. Doamne am plans la citirea acestui articol ca nu mai vedeam ce-ai scris!Este incredibil ceea ce am vazut si am citit, este inuman ca niste copii sa creasca si sa traiasca in acest fel! Unde le putem trimite obiectele din lista de care au nevoie?Imi dai adresa ta pe mail si le expediez la tine sau cum facem?Trebuie sa -i ajutam, e dezastru cum traiesc!

  • Carla

   Draga mea, iţi trimit acum un mesaj cu toate datele şi stabilim cum să facem…
   Întradevăr e oribil cum trăiesc aceşti copii, iar camera foto a telefonului meu nici pe departe n-a surprins adevărata atmosferă de acolo. 🙁

   • nu am primit niciun mail, sa stii.Adresa mea de mail pe care imi scrii e oare cea buna?

    • Carla

     Am trimis mail pe adresa ce-mi apare aici, la comentariu…

     Trimit, din nou, de pe o altă adresă a mea… poate am intrat în spam.

     • Cristina

      Buna

      trimite-mi si adresa acestei doamne poate reusesc sa-i fac si eu un pachet te rog 🙂 din ce oras este? eu sunt din Bucuresti

      • Carla

       Bună, ai mesaj privat cu detaliile. Mulţumiri!

 4. chirica alina

  As dori sa stiu ce s.a bifat din lista intrucat vreau sa ajut si eu cu ceva . Si o adresa sau un nr de tel sa iau contact cu mamica copiilor . Multumesc anticipat

  • Carla

   Alina, îţi trimit imediat un mail cu toate datele de contact, ale mele şi ale Laviniei… lista cu cele necesare o actualizez în noapte aceasta şi o postez din nou…
   Mulţumiri!

 5. Dana

  Da-mi te rog si mie datele de contact.Multumesc!

 6. Catalina Gireada

  Si eu as avea o multime de jucarii de baietei de trimis, plus ce o sa mai gasesc: prosoape, o lenjerie de pat, ce pot. Te rog sa imi trimiti si mie pe mail detaliile.

  Te respect enorm!

  • Carla

   Îţi mulţumesc, Cătălina. Ţi-am trimis un mail cu toate datele necesare.

 7. Emilia

  Buna,

  As dori sa aduc si eu o contributie pentru Lavinia, sa-mi dai te rog pe mail detaliile.

  Emilia.

 8. Denisa

  Buna Carla,

  Vreau sa trimit si eu Laviniei cate ceva din lista. Te rog sa imi transmiti si mie detaliile pe mail. Multumesc si ma folosesc de aceasta ocazie sa iti spun ca te admir enorm!

  • Carla

   Îţi mulţumesc pentru aprecieri, Denisa. Ţi-am trimis mail cu toate datele necesare.

 9. Carla, o sa fac un pachet cu incaltaminte si ceva haine de la Rebecca. Am exact masura 32 la incaltaminte de toamna/iarna si cateva perechi de balerini de primavara, asa ca teoretic o rezolv eu cu incaltamintea.

  • Carla

   Perfect, Bogdana! Te trec pe listă şi-ţi trimit mail cu datele mele… Mulţumesc!

 10. Doresc si eu date de contact

  Multumesc!

 11. Buna ziua, se poate sa imi trimiteti numele si adresa pentru a trimite un colet cu cateva lucrusoare? Multumesc!

  • Carla

   Se poate, am trimis mail cu datele de contact. Îţi mulţumesc şi eu!

 12. scuze, adresa de e-mail este: blogulvaciiverzi@gmail.com
  Multumesc!

 13. Te rog mult trimite-mi un mail cu adresa la care putem trimite un pachet! Are curent in camera? As vrea sa ii trimit o plita electrica! Multumesc mult!

  • Carla

   Andra, îţi mulţumesc şi ţi-am trimis mail cu datele de contact.

   Lavinia are curent electric în cameră, dar am deja promisiunea unor persoane că vor ajuta cu o plită pe gaz şi o butelie şi aştept un răspuns final… folosirea unei butelii am înţeles că ar costa-o mai puţin ca şi curentul electric.

   Revin eu cu o confirmare după weekend, nu trimite plita până atunci, ok? Mulţumesc!

 14. Laura

  Doresc sa stiu si eu adresa unde pot trimite lucruri. Multumesc.

  • Carla

   Bună Laura, ţi-am trimis email cu datele de contact. Mulţumiri!

 15. As putea si eu sa ajut, mai ales pe copii, astept detalii. Eu lucrez la Semanatoarea, daca cumva esti pe aproape prefer sa ne intalnim.

  • Carla

   Bună Simona, ţi-am trimis un mail cu datele mele… eu locuiesc în Turnişor, mă poţi contacta telefonic şi putem discuta mai multe…

 16. Andreea P

  Buna,

  Spune-mi te rog o adresa unde sa pot trimite un pachet si da-mi te rog si contul bancar unde pot depune ceva bani.

  Multumesc frumos,
  Andreea Pandelescu

 17. Olga

  Buna ziua,

  Am si eu cateva lucruri pt aceasta familie, imi puteti da va rog adresa de mail?

 18. alina rusanu

  si eu am multe jucarii de baietei, o lenjerie, probabil si tacamuri, vase etc…cum fac?

  • Carla

   Buna Alina, ţi-am trimis un email cu datele de contact… te trec pe listă! 🙂 Mulţumiri!

   • mircea

    Trimite-mi si mie un nr de cont

   • Adriana Andrei

    Buna carla,te rog trimite-mi o adresa sigura unde pot trimite pachete regulat si numele tau si orasul unde sa pot trimite bani la Western Union.Te rog ajuta-ma sa-i ajut!daca nu iti cer prea mult,pot sa am numarul tau de telefon?daca da,asta e numarul meu ,doar trimite un mesaj cu numarul tau si te sun inapoi.Multumesc.0044/07526351983

 19. Carla

  Lista actualizată de produse se găseşte aici: http://www.jocurban.ro/2013/03/lista-pentru-lavinia/

 20. Adriana

  As vrea si eu adresa unde pot trimite un pachet .

 21. gheo

  Am citit toate postarile dvs. despre aceasta familie. Ingrozitor, mai ales cu spitalul. As vrea sa va ajut si eu cu cite ceva. Va rog o adresa si un cont.

 22. Laura

  Buna ziua,
  As dori sa trimit un pachet pt aceasta familie. Imi puteti da o adresa, va rog?
  Multumesc!

 23. Ruxandra

  Buna!
  As vrea sa trimit si eu un colet. Imi poti trimite pe e-mail detaliile si daca ai o oarecare evidenta as vrea sa imi spui si ce s-a trimis deja ca sa nu ajungem sa facem stoc de jucarii si alte obiecte sa ramana neluate.

 24. Si eu am plans pana n-am mai putut citi!!! Nu iti vine sa crezi ca mai exista asa ceva in Romania intrata in UE? Ei, uite ca exista!!
  Vreau si eu te rog adresa, am pantofi 27 de la David si jucarii de baietel multe, plus ceva si pentru Lavinia, care sper sa i se potriveasca.
  Multumesc mult pentru tot ce faci ca sa ajuti aceasta familie napastuita!

 25. Adriana Andrei

  Buna Carla,fata mea mi-a spus aseara despre cazul Laviniei si al copiilor.Am nevoie de o adresa sa pot trimite un pachet(daca se poate a ta,daca nu-ti cer prea mult)Adresa sa fie sigura pt ca trimit prin curse care transporta colete Anglia-Romania.Si as mai avea nevoie de numele tau sau al Laviniei sa pot trimite bani pentru ce are nevoie.Crezi ca ai putea sa am numarul de telefon sa te sun?scuza-ma ca indraznesc poate prea mult,dar orice zi care trece gandindu-ma la Alexandra si Sebastian si lavinia ma doare..Numarul meu este 0044 07526351983.Te rog Carla ajuta-ma sa-i ajut mai repede.Multumesc.

 26. Voicu Luminita

  Buna.Astept pe mailul mamide3iezi@gmail.com o adresa unde as putea trimite un ghiozdan pentru scoala pt Alexandra,un ghiozdanel pt gradinita pt baietel,si penare echipate,toate noi.Acestea le poti scoate de pe lista de necesitati .
  Cu lucrusoare nu am cum sa ii ajut,caci eu am copilasii mai micuti,dar cu ce pot,ajut cu mare drag .
  Numai bine
  Luminita

 27. Există un număr de cont sau o adresă la care se pot trimite bani prin mandat poştal?

 28. Ioana

  Imi puteti spune un numar de cont, as vrea sa ajut si eu.

 29. Mihail Tanasa

  Buna,
  Te-as ruga sa-mi dai adresa completa unde am putea sa trimitem si noi cateva lucruri .
  Multumesc

 30. alis

  Carla,te rog frumos sa mi trimiti si mie o adresa de contact.pregatesc si eu un pachet …sunt peste ocean dar cred ca ajunge pana de sfintele pasti…..
  Dumnezeu sa i binecuvinteze cu taote darurile lui atat pe micuti,pe mama cat si pe voi toti binevoitorii care acum le sunteti alaturi.

  • Carla

   Alis, îmi cer scuze, cu întârziere am trimis şi mesajul… nu am avut timp ieri să mă ocup de corespondenţă.

 31. alis

  Carla,astept un mesaj cu adresa unde pot trimite pachetul.
  multumesc anticipat!

 32. Carla

  Trimit astăzi un mesaj către toată lumea, vă mulţumesc şi îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului.

 33. delia

  Buna seara. Am un instant pentru apa calda, pe care l-as putea da acestei familii. Daca puteti, trimiteti-mi pe mail adresa. Multumesc.

 34. Adela Anghel

  Buna ziua,
  Va rog sa imi spuneti la ce adresa putem trimite pachet.

 35. Daniela

  Buna Carla. Pana la urmna cum s-a finalizat cu Lavinia?Ii mai putem trimite lucruri?Stiu ca e tarziu, dar eu am descoperit site-ul tau doar de cateva zile si abia azi acest post.

  • Carla

   Bună Daniela, situația Laviniei este momentan stabilă, deși nu îmbunătățită.
   Voi face o postare cu noutăți despre ea și familia ei, cât de curând reușesc. Îți mulțumesc pentru interes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.