Cum produce şcoala tâmpiţi

Feb 19, 2013 by

Titlul nu-mi aparţine, este furat de la acest articol, pe care vă invit (insistent!) să-l lecturaţi cap-coadă cu atenţie şi răbdare, fie că aveţi deja copiii la şcoală, fie că încă schimbaţi scutece şi abia vă gândiţi la varianta unei grădiniţe…

[…] în România actuală, şcoala crează discriminare. Insist pe acest lucru: şcoala, aşa cum e alcătuită ea în prezent, crează discriminare şi e straniu că nici o instituţie specializată în combaterea discriminării nu observă acest lucru. Doar aleatoriul – pe care în general îl criticăm – în virtutea căruia obţinerea unui loc de muncă nu are mai nimic de-a face cu şcoala de bază ne ascunde această realitate, făcând-o suportabilă. Totuşi, cred că problema trebuie pusă în mod clar: cu ce e vinovat un copil de 9 sau de 14 ani că nu e olimpic la matematică? Trebuie toţi copiii unei ţări să fie olimpici la matematică? Calitatea învăţământului finlandez (de pildă) se rezumă doar la olimpicii de la matematică? Ideea întregului învăţământ din România e aceea de a produce – în mod industrial – performanţa, în siajul mentalităţii comuniste pentru care voluntarismul şi corelatul lui, constrângerea – erau criteriile de bază ale “construcţiei societăţii socialiste”. În virtutea axiomei: cine nu poate înseamnă că nu vrea, o parte semnificativă a elevilor e relegată într-o condiţie inferioară şi e destinată exploatării brute şi brutale. Nimeni nu pare a-şi pune la noi problema că menirea şcolii e aceea de-a favoriza, prin toate mijloacele, apariţia unor oameni liberi – capabili să înţeleagă, să se exprime, să problematizeze şi să interiorizeze lumea în care trăiesc. Onestitatea (cea adevărată, nu marota “eticilor aplicate”), competenţa şi calitatea (dar nu cele exprimate de cuantificatori sterili), civilitatea, atenţia faţă de celălalt – toate sunt rezultatele unei şcoli care-şi cunoaşte şi respectă menirea. Evident, acolo unde el există, talentul se cere încurajat şi susţinut. A-l normativiza, sub pretextul “performanţei” (din care decurg avantaje pământeşti pentru funcţionari fără nici o performanţă), revine la a-l ucide. Ar trebui să ne întrebăm cândva cu ce vinovat un copil de gimnaziu, căruia toţi îi reproşează faptul că nu citeşte, dar căruia nimeni – din şcoală în primul rând – nu i-a arătat faptul că lectura e o bucurie? Cu ce e vinovat un elev incapabil să înţeleagă lucruri elementare relative la înscrierea lui în lume, dacă pentru el cunoaşterea se rezumă la exerciţii de gramatică şi probleme de matematică? Cu ce e vinovat un tânăr dezarmat în faţa vieţii, dacă nimeni nu l-a învăţat să asume problematicul lumii în care trăieşte? Cu ce e vinovat un om ce decade la nivelul şmecheriei şi al argoului acompaniat cu o orchestră de onomatopee dacă în anii lui timpurii nimeni nu i-a arătat ce e înţelegerea şi capacitatea de a numi adecvat? Dacă nu ne vom pune, cu toată onestitatea, aceste întrebări atunci fie ne vom descoperi neputincioşi în faţa derivelor lumii în care trăim, fie – pentru remedierea acestora – vom recurge la “întărirea măsurilor de ordine şi disciplină” la scara întregii societăţi.

(Comentariile sunt la fel de interesante, merită parcurse, pentru a întări mesajul articolului.)

Eu una sunt un produs clasic al “şcolii de tâmpiţi“, bifând olimpiade în ciclul gimnazial, trecând printr-un liceu de elită şi apoi învârtindu-mă 8 ani în Universitate, fără a plăti vreo taxă, furând chiar şi o bursă de merit, la un moment dat. Am abandonat, însă, o facultate după 2 ani de studii, pentru că nu mai era lângă mine, să mă ajute să-mi placă, să găsesc un sens sutelor de pagini de cursuri, acel profesor care mă făcuse să mănânc matematică pe pâine, în anii de liceu.

Am învăţat din plăcere, dar şi de nevoie, de ruşinea profesorilor şi de “frica” maică-mii, din mândria de a primi coroniţă la fiecare sfârşit de an, de a defila cu carnetul de note plin de note de zece, de a purta şnur de comandantă şi din alte motive la fel de lipsite de adevărată substanţă. Am fost olimpică şi nu mi-a servit la nimic. Am fost, mai târziu, corijentă… şi, la fel, nu mi-a servit la nimic.

Am simţit că trebuie să învăţ bine la toate materiile, doar pentru că plăcându-mi literatura română, plăcându-mi – de fapt – că citesc, toată lumea se aştepta de la mine să excelez la toate disciplinele. Ar fi fost mare ruşine (cum, de altfel, mi s-a şi întâmplat în perioada liceului), să spun că nu pot, că nu-mi place, că nu înţeleg… să zicem, chimia.

Mi-au plăcut gramatica şi limba şi literatura română pentru că am iubit cărţile, romanele de orice fel, fantezia. N-am să uit, însă, cât m-am chinuit să memorez “Riga Crypto şi Lapona Enigel“, sau poeziile lui Macedonski, din care n-am priceput o iotă, doar pentru că nu puteam risca să-mi stric media la română cu o notă mică luată pentru că n-aş fi fost în stare să recit papagaliceşte acele versuri, laolaltă cu comentariile lor literare, scrie după dictare la clasă şi care se cereau reproduse mot-a-mot. N-am să uit acele după-amieze crunte, cu versurile acelea goale defilându-mi pe sub ochi, cu mintea fugindu-mi doar la cărţile din bibliotecă, din care aş fi vrut să citesc sute de pagini în fiecare zi… şi despre care aş fi putut vorbi ore întregi la ora de literatură universală. Dacă am fi avut în programă aşa ceva. N-a contat să fii deştept sau măcar creativ, să poţi gândi singur, să poţi înţelege şi analiza un text literar aşa cum îl simţi tu, într-o notă personală. Ceva îmi spune că nu contează nici acum, iar literatura – ca formă de artă!, deci supusă prin definiţie unei interpretări subiective  de la cititor la cititor – este, în continuare, redusă doar la o formă (o altă formă fără fond) de a memora papagaliceşte o sumă de poezii, de date biografice şi comentarii literare.

Am învăţat apoi matematică pentru că am avut un profesor/diriginte excepţional… şi alte câteva materii tot pentru că mi-au plăcut, pentru că am avut norocul de a întâlni dascăli care să ştie cum să explice – cu răbdare, cu deschidere, cu drag – pe înţelesul nostru, noţiuni care altor elevi, de la alte clase, le păreau de neînţeles. Chimia însă am învăţat-o cu oroare, am tocit-o mecanic cu disperarea corijentei care nu reuşeşte să scoată media de trecere la final de an, restul mediilor de 9 şi 10 fiind ameninţate cu repetenţia… Franceza la fel… şi lista nu e gata.

Şi am urât, de-a dreptul!, tot ceea ce a trebuit să înghit mecanic, fără timp de a înţelege, fără timp de a sedimenta informaţiile, fără a avea cui să cer lămuriri, fără a găsi înţelegere atunci când dintr-un motiv sau altul nu reuşeam să ţin pasul cu materia… De ce? Pentru că mare parte din aceste informaţii nu aveau sens. Erau simple înşiruiri de cuvinte sau formule, pe care le repetam papagaliceşte, cu orele, până când le memoram în cel mai tâmpit mod posibil. Lina Karolina R(ă)bdarea C(o)sFranci… Cât e de absurd?! Şi aceste practici pentru mulţi profesori se dovedeau a fi suficiente, acolo unde acest  “antrenament” al memoriei era tot ce trebuia pentru a proba despre ei că sunt profesori buni, ce-şi fac treaba exemplar…

Am urât ani şi ani, cu pasiune, toată acestă “pâlnie” cu care ni s-au turnat în cap noţiuni fără cap şi coadă, fără sens, fără suport practic… şi nu-mi imaginez ce (re)sentimente au generat aceste practici în sufletul colegilor mei mai puţin “înzestraţi”, mai puţin apţi de a înţelege şi sedimenta informaţiile, aşa cum ne erau ele servite de către majoritatea profesorilor.

[…] elevii (se presupune) ca au învăţat o mulţime de lucruri, dar nimeni nu ştie la ce bun. Cunoştinţele lor (dacă au învăţat) sunt cel mai adesea o sumă de amănunte de găsit cu un singur click pe internet plus mii de probleme rezolvate la matematică, fizică şi chimie şi alte mii de texte analizate la română şi la limbi străine. Dacă la 18 ani trag linie şi fac socoteala, tot ceea ce pot să constate este faptul că şcoala nu le-a dat nimic, în schimb le-a luat nişte ani din viaţă. Majoritatea vor eşua în industria “fabricilor de diplome”, la capătul cărora destinul le va fi hotărât de hazardul unei rudenii, al unei cunoştinţe întâmplătoare, ori pur şi simplu de noroc. Fireşte, profesorii din şcoală vor spune că ei şi-au făcut treaba; mai departe nu e grija lor. Sau, poate, vor recunoaşte că în condiţiile programei – care e aşa cum e – mai mult nu se putea.

Nu-mi amintesc să mă fi încurajat vreodată, vreun profesor, să fiu creativă. Nu-mi amintesc să mă fi întrebat nimeni, niciodată, ce-mi doresc, ce-mi place cu adevărat.

Fără ajutor, fără şansa reală de a descoperi ce-mi place… iată-mă acum, la 33 de ani, încrezătoare că pot excela în orice domeniu, dar total incapabilă de a-mi dori să fac ceva anume cu viaţa mea. Am 20 de ani de şcoală la dosar, am diplome şi calificări de tot soiul, am 9 ani de carieră profesională, dar nu-mi place să fac nimic. Pentru că nimic din ceea ce am învăţat nu simt că mi se potriveşte.

Ca mine până să ies din “sistem”, trăind şi muncind într-o tristă inerţie, sunt mii de tineri români. Produşi, pe bandă rulantă, ai sistemului românesc de învăţământ.

scoala acasa sufragerieŞcoala noatră din sufragerie. Fără note! 😛

Mă sperie gândul că fetiţele mele vor trece, la rândul lor, prin acelaşi sistem de învăţământ. Un sistem în care partea vocaţională este, în continuare, complet înlăturată în favoarea disciplinelor “serioase”… în care, în continuare, profesorul de muzică şi cel de desen sunt un fel de paria ai şcolii, sunt forţaţi să-şi cedeze orele pentru a face “pregătire” pentru teză la română sau matematică, în care orele de dirigenţie (dacă mai există) servesc doar scopurilor administrative sau sunt, la rândul lor, sacrificate (ca şi cele de sport) pentru ca profa de română/matematică să recupereze o lecţie… Mă sperie isteria acesta a diplomelor obţinute la concursuri şi îngrozesc mărturiile atâtor părinţi forţaţi să pompeze pe bani grei meditaţii cu exact profesorii de la clasă, pentru că altfel copiii lor nu pot ţine pasul cu materia predată jumătate în şcoală, jumătate în sufrageria profesorului. Totul pentru “performanţă”. Timp în care nimeni nu contestă absurdul unei situaţii în care mai mult de jumătate din elevii unei clase nu reuşesc să ţină pasul cu felul în care profesorul predă materia. Nuuuu… nu e absolut nicio problemă cu profesorul, elevii sunt slab pregătiţi şi au nevoie de meditaţii particulare!

Şi acum, adultă fiind, mă uit în jur şi cei mai fericiţi oameni sunt cei care au făcut “performanţă” urmându-şi pasiunile. Un funcţionar bancar nu va zâmbi niciodată la fel, la ieşirea de la serviciu, ca un instrumentist de la filarmonică. Nici măcar în ziua de salariu. Un pianist, un pictor vor câştiga bani în aplauzele publicului, zâmbind şi semnând autografe. Un sportiv va avea momente de emoţie sublimă pe care un contabil nu le va simţi probabil niciodată.

Chiar dacă vom fenta (o vreme) grădiniţa, visez – de pe acum – la o şcoală în care artele să fie la fel de importante în programa şcolară, la fel ca şi sportul şi cunoaşterea mediului. O şcoală în care să nu trebuiască să învăţăm pe de rost “Riga Krypto şi Lapona Enigel” de frica unei note proaste primite în ciuda interesului, chiar a performanţelor de la celelalte ore de curs… o şcoală în care chimia să se întâmple (şi) în laborator, cu experimente simple cu fum şi bulbuci, sportul să se petreacă pe teren, în aer liber, nu făcând genuflexiuni pe culoarul dintre bănci, iar ghiozdanul să nu cântărească jumătate din greutatea copiilor mei. Vreau în Finlanda! 🙂 Sau, dacă nu, vreau să înţeleg ce vreau…

10 Comments

  1. Am citit si eu materialul si m-am enervat. din nou. In ultimele luni tot aud sau citesc povesti de la oameni care au copii in scoala si se plang de programa, de teme, de invatatori, de lipsa de logica, de creativitate. Am inceput sa ma interesez de scoli, profesori, sa vad pe ce drum am putea merge.
    Ceea ce vroiam insa sa-ti spun este ca din punctul meu de vedere gradinita nu este o problema. In cele mai multe cazuri gradinitele nu distrug creativitatea si personalitatea copilului. Totul e facut in joaca. Se coloreaza enorm, se topaie, se numara iepuri si alte animale:d. Nu spun ca asa e peste tot, dar cred ca poti gasi o gradinita potrivita gustului tau.
    Problema apare in scoala, cand duci copilul plin de entuziasm si dorinta de a invata, obisnuit din gradi cu anumite metode si cu anumite drepturi,si se trezeste pus in banca si obligat sa scrie 5 pagini de litera A.

    • Carla

      Roxana, aştept ziua în care să putem privi optimişti la viitorul copiilor noştri, să putem povesti doar de bine despre şcoală, despre dascăli, despre sistemul de învăţământ, în general… trebuie să găsim o soluţie să ne ajutăm singuri, să antrenăm o schimbare, să punem lucrurile în mişcare!

      Mă abţin să mai fac comentarii despre grădiniţe, vorbesc doar din experienţele nefaste ale altora şi n-am o opinie pe care s-o pot proba cu exemplul personal. Voi reveni cu impresii, dacă va fi cazul.

  2. Nana

    Ufff, ce ma regasesc… Si cat de dureros e… Eram si eu fata de zece, aproape corijenta la fizica in liceu, care a ajuns apoi functionarul bancar cu un zambet “oficial” incremenit pe figura, tanjind invidios la cel autentic al artistului de la filarmonica, si care in momentul de fata se gandeste cu GROAZA la reintegrarea in sistem, dar care habar n-are ce-ar vrea sa faca altceva, mai aproape de sufletul ei…

    ps: BEbe, MaGarul CAre SAre BA-RA 🙁

    • Carla

      La fel şi eu… am lucrat 9 ani în corporaţii, am fost pion într-un sistem în care nu am adus decât profit financiar, fără să fie nevoie să zâmbeşti altfel decât fals-amabil… M-am îmbătat deseori cu iluzia puterii, cu satisfacţia unor reuşite profesionale care, din nou, n-au contat în aduce nimănui vreo satisfacţie personală autentică. Până la urmă nici mie.

      Îmi doresc altceva pentru fetele mele şi zău dacă n-o să mă lupt cât pot să le ofer o altă perspectivă asupra muncii făcute cu şi din pasiune…

      p.s. Da, mai am şi eu, exista o propoziţie absurdă pentru fiecare coloană a tabelului… însă la valenţe, Dumnezeu cu mila. 🙁

  3. Livia

    Interesant scris, adevarat intr-o anume masura, m-am regasit, la fel intr-o anume masura, insa pot spune cu mana pe inima ca pentru mine scoala a fost o perioada frumoasa, cu bune si rele, cu suisuri si coborasuri, cu note mici la disciplinele exacte, cu note maxime la cele umane..din fericire, am avut profesori excelenti, care mi-au dezvoltat imaginatia, au dat frau liber fanteziei fiecaruia dintre noi..la literatura romana la fiecare opera faceam finaluri dupa propria noastra imaginatie, la engleza comentam cu sufletul, nu dupa carti, la germana jucam roluri in dialoguri create de noi dupa manual..acum stand si gandindu-ma, realizez ca uneori era o joaca, dar joaca asta m-a ajutat enorma sa fiu ceea ce sunt azi.in schimb facultatea si anii de job de dupa, m-au trimis intr-o lume pragmatica, fara suflet, ahtiata doar de bani si putere.si la fel ca si tine, autoarea, m-am trezit ca mi-am dedicat 10 ani din viata unei mari corporatii, luptand sa ii fie bine, dormind la munca uneori, iar la final, cand am indraznit sa ramana insarcinata, am fost trimisa in somaj pe motiv de dificultati economice, mai pe intelesul tuturor imposibilitate de a mai sta non stop la birou..

    • Carla

      Livia, la vremea aceea şi pentru mine şcoala a fost o perioadă minunată, cu toate emoţiile, bucuriile şi supărările adolescenţei, cu pofta de viaţă, cu încrederea de atunci în viitor, cu iluzii, naivitate, bucurie de a fi tânăr şi plin de energie… Am avut mulţi profesori minunaţi, de care-mi amintesc cu drag, care ne-au fost aproape şi şi-au făcut treaba exemplar, cu pasiune şi înţelegere… Dar sunt din ce în ce mai puţini, nu crezi? Din ce în ce mai frustraţi, apăsaţi de griji financiare, mai puţin fericiţi cu viaţa şi profesia lor… mai dezamăgiţi, la rândul lor, de elevi…
      Şi apoi? Cât de bine am ieşit pregătiţi pentru viaţă, de acolo? Câte informaţii memorate mecanic nu s-au şters cu buretele, câte noţiuni au rămas complet de neînţeles? Pentru mine o mulţime.

  4. Manu

    Dragii nostri,
    Cred ca sunt metode sa punem in cui frica asta de sistem. Costa cu siguranta mai mult, dar exista usi intredeschise. Am citit recent de o familie stabilita in Romania, ai caror copii au facut scoala la distanta, la un colegiu din Canada. Nu mai tin minte exact detaliile, caut articolul si-ti trimit. E una din variante…

    • Carla

      Aşa sper şi eu, să se pună lucrurile în mişcare în următorii ani şi să putem oferi fetelor noastre un învăţământ de calitate.

      MI-a plăcut şi mie articolul de care spui, îl pusesem pe wall săptămânile trecute, e un bun exemplu pentru cum nu toţi cei neşcoliţi rămân “proşti” şi, desigur, cum vedem peste tot în jur, şcoala nu ne face neapărat deştepţi.

      Ce e şi mai trist, cum spunea autorul articolului, elitele noastre se pierd în mare parte, fug spre mai bine după absolvirea facultăţii… pentru că România nu oferă alternative.

  5. Mai e si varianta sistemelor alternative. Ai mei au frecventat gradinita la step by step (cel mic inca e), acum avem sansa si la clasa de step by step (fetita e la clasa I in toamna). I-IV e salvat (ma gandeam si eu cu groaza la sistemul de invatamant ca va distruge tot ce noi am creat acasa, dar mai avem o sansa. Vedem apoi din clasa a V-a ce vom face, dar mai e timp. Daca mi-ar da cineva un plan de reorganizare a sistemului si mi-ar spune ca pot aduce o contributie pentru a schimba in bine as face-o fara ezitare (desi sunt doar un parinte).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.