Pate de ficat, homemade

Nov 6, 2012 by


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/clients/client2/web5/web/wp-content/uploads/et_temp/IMG_20121104_104248-130464_218x218.jpg) is not within the allowed path(s): (/home:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/var/cpanel/php/sessions/ea-php74:/usr/local/lsws) in /home/jocurbanro/public_html/wp-content/themes/Magnificent/epanel/custom_functions.php on line 1020
Pate de ficat, homemade

Acum, după ce am topit o porţie întreagă de pate la un singur mic-dejun, nu-mi explic de ce mi-a luat atâta timp să mă mobilizez să prepar în casă aşa ceva. Nu mai consumasem pate de ani buni, cu excepţia celui care inevitabil aterizează în ouăle umplute pe care le face (mai) toată lumea. Dar pe pâine… nu nu nu. Doar gândul la eticheta aceea cu tot felul de şorici necurăţaţi bine de păr, cu animale măcinate Dumnezeu ştie cum înauntru, cu amidon şi alte adaosuri… 😀

Pate-ul de casă era pe “to do list” de foarte multă vreme. Ştiam că nu e greu de preparat, nu odată avusesem câte o reţetă în mână, dar abia când Laura, febleţea mea într-ale bucătăritului, a postat reţeta ei pe blog, m-am mobilizat şi, cu un drum scurt la alimentară şi 10 minute de gătit (5 minute când am pus ficatul la fiert şi 5 minute când l-am omogenizat, la final), pate-ul meu minune a fost gata. Şi, spre surpriza mea totală, are exact gustul unui pate din conservă, fără nicio diferenţă în afară de aceea că e infinit mai sănătos! 😛

Nu am modificat nimic din reţeta Laurei, aşa că meritul pentru reuşita reţetei îi aparţine în exclusivitate. Prilej cu care îi mulţumesc, din nou şi din nou, pentru inspiraţie…

Pate de ficat

Ingrediente:

400 gr. ficat (de pui)

o ceapă medie

câteva boabe de piper

3-4 gălbenuşuri fierte tari

100 gr. unt

Preparare:

Ficatul se spală bine, se acoperă cu apă într-o crăticioară şi se fierbe împreună cu ceapa tăiată, cu boabele de piper şi puţină sare, la foc mic, timp de aprox. 30 de minute. Dacă doriţi, prima apă se poate arunca după două-trei clocote, iar apoi se continuă fierberea într-o apă curată. Se  scurge apoi şi se lasă la răcit.

După ce s-a răcit, ficatul se blenduieşte bine (cu un mixer vertical a ieşit perfect) împreună cu untul, gălbenuşurile fierte, ceapa şi cele 3-4 boabe de piper (nu mai multe, dacă vreţi să oferiţi şi copiilor din pate). Consistenţa finală a pateului trebuie să iasă identică cu cea a produselor din comerţ, iar gustul pe măsură. 😉

Aşezaţi pate-ul într-un recipient de sticlă, cu capac, apoi păstraţi la rece.

Şi… gata. Poftă bună!

Eu l-am lăsat simplu, însă gustul său se poate “îmbogăţi” cu condimente sau verdeţuri după gust (am găsit recomandări pentru ienibahar, nucşoară, coriandru etc.), la final.

p.s. În cartea de bucate a Sandei Marin apare un ingredient suplimentar, aspicul (răciturile), care probabil schimbă puţin textura pate-ului, făcând-o mai moale, mai gelatinoasă. După reţeta încercată de mine consistenţa pate-ului este cremoasă, onctuoasă, motiv pentru care este recomandat să lăsaţi pate-ul la temperatura camerei, preţ de câteva minute, înainte de a-l servi, astfel fiind mai uşor tartinabil.

În ceea ce priveşte păstrarea şi conservarea pate-ului, la noi nu a fost cazul, pentru că s-a mâncat pe de-a-ntregul a doua zi dimineaţă, însă o metodă simplă este acoperirea sa cu untură (topită) sau unt şi păstrarea la rece, pentru câteva zile bune. Şi probabil se poate şi îngheţa, la congelator…

Related Posts

Share This

8 Comments

  1. Manu

    Eu imi aduc aminte de o ruda de pe la Galati care a venit in vizita la ai mei cand eram copil si ne-a preparat un mic dejun “delicios pentru copii” (iubea copiii la nebunie pentru ca ea nu avea…) si cauta mereu lucruri noi, deosebite, sa-si impresioneze prietenii si rudele la masa. Era vorba despre tartine cu o pasta de pate de ficat, imbunatatita in casa: pateul simplu din comert il amesteca cu unt, mustar si lamaie!
    Vreau sa spun ca merge dimineata, alaturi de niste sandwichuri cu branza la sandwich-maker si un ceai aromat…Cu atat mai bun trebuie sa fie gustul celui facut in casa! Un pic mai mult unt si o nota de picant.
    Pofta buna la mazarici! <3

    • Carla

      Mmmmmm, sună bine! 😛 Dar tot mai sănătos e să-l preparăm cu totul în casă, mai ales că nici nu e greu de făcut. 😛

  2. Bianca

    Foarte buna reteta, am facut-o si eu usor diferita, in sensul ca am fiert ficateii si cu foi de dafin si ardei, ceea ce le-a dat un pic de aroma. In rest, am procedat la fel, insa copiii nu au vrut sa guste. Pentru ca e perioada in care am observat ca sunt deschisi spre a incerca alimente noi, l-am pus din nou pe lista, mai ales ca e foarte simplu de facut!

    • Carla

      Bianca, am încercat şi eu variaţiuni… combinaţiile sunt nenumărate, de la ciuperci la ardei sau verdeţuri… Mi se par la fel de gustoase toate! Merită să insistăm şi cu copiii, e sănătos…

  3. eu ii dau pateu de ficat facut de mine inca de cand avea 1 an si putin, mananca de rupe, dar…nu pun niciodata piper, caci e iritant pentru colonul lor,nu pun nici oua pentru ca mananca mai multe zile din el, pun insa verdeata tocata si este un deliciu.

    • Carla

      Eu am pus ouă pentru că nu ţine niciodată mai mult de 2 zile. 😀
      Şi ai dreptate cu piperul, pentru copii e iritant, de aceea nu pun mai mult de 3-4 boabe la toată cantitatea de pateu.

  4. Lavy

    Suna foarte bine! O sa incerc si eu pentru puiutul meu David (1 an si 1 luna!)
    Combinat suna cam asa: ficatei de pui ,ceapa, ardei ,foi de dafin, unt si poate piper doar la fiert.
    P.S. AM incercat si biscuitii dar am pus in loc de curmale stafide si o lingurita de zahar brun si au iesit SUPERRRR!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.