Săptămâna Internaţională a Alăptării

Aug 1, 2012 by


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/clients/client2/web5/web/wp-content/uploads/et_temp/wbw2012logo-142089_218x218.jpg) is not within the allowed path(s): (/home:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/var/cpanel/php/sessions/ea-php74:/usr/local/lsws) in /home/jocurbanro/public_html/wp-content/themes/Magnificent/epanel/custom_functions.php on line 1020
Săptămâna Internaţională a Alăptării

Am avut onoarea, în decursul ultimului an, să cunosc virtual o mulţime de femei extraordinare, mame ataşate, “militante” pentru o creştere cât mai naturală a copiilor noştri, pentru naştere aşa cum simţim – în armonie cu corpul şi nevoile noastre, pentru alăptare (prelungită) ca beneficiu inegalabil în dezvoltarea copilului – iar apoi pentru o alimentaţie cât mai naturală, pentru asumarea conştientă a unor principii de creştere şi educaţie non-violentă a copiilor şi, nu în ultimul rând, femei pro-active, implicate direct în acţiuni caritabile şi în  organizarea de evenimente dedicate mamelor în căutare de informaţii corecte despre naşterea, alăptarea şi creşterea cât mai naturală a bebeluşilor lor.

Mă alătur, astfel, cu mare bucurie, Asociației pentru Naștere Naturală și Alăptare (ANNA), pentru promovarea evenimentelor organizate în perioada 1-7 August 2012, în cadrul celei de a douăzecea Săptămâni Internaţionale a Alăptării. Citez din Comunicatul de presă al ANNA:

Aflată deja la a treia manifestare în România, Săptămâna Internațională a Alăptării va fi marcată prin organizarea unor evenimente care se adresează părinților, cadrelor medicale şi tuturor celor interesaţi.

Asociația pentru Naștere Naturală și Alăptare, IBFAN (The International Baby Food Action Network), La Leche League Romania vor organiza în București următoarele evenimente:

O conferinţă pentru părinți şi cadrele medicale care activează în domeniul perinatal – speakerii acestui eveniment sunt specialiști (medici pediatri, moaşe, psihologi, consultanţi şi consilieri în alăptare). În cadrul acestei conferinţe vor fi discutate subiecte ca: alăptarea în sarcină, alăptarea copilului adoptat, alăptarea în tandem, alăptarea peste doi ani, alăptarea prematurilor, diferenţe între laptele matern şi laptele praf, importanţa colostrului şi alăptării în maternitate în primele zile, necesitatea rooming-in-ului). Conferinţa va avea loc în data de 2 august, orele 17:00 – 20:00 în sala de conferinţe Codecs, la adresa din Str. Agricultori nr. 37-39, Sector 2, Bucureşti. Împreună cu partenerii evenimentului se va organiza o tombolă cu premii substanţiale. Tot în cadrul acestui eveniment se va prezenta în premieră un interviu acordat în exclusivitate Asociaţiei pentru Naştere Naturală şi Alăptare cu reputatul medic pediatru Dr. Jack Newman.

Curs de formare a personalului medical în alăptare – se adresează cadrelor medicale care își doresc să parcurgă și să-și însușească informații noi despre lactație, de la consultanți în lactație acreditați internațional, medici pediatri, psihologi;

Marș de protest și de awareness pentru instituirea rooming-in-ului în toate maternitățile din București – „NU separării copilului de mamă în maternitate!” desfăşurat în data de 6 august între orele 9:00 – 11:00, pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Universităţii. La acest marş sunt aşteptate 100 de persoane care vor milita paşnic pentru drepturile copiilor şi ale mamelor cu pancarde cu mesaje sugestive. În continuarea marşului de protest, conducerii Spitalelor Elias, “Panait Sârbu” şi Malaxa (singurele maternităţi din Bucureşti în care nu există posibilitatea rooming-in-ului) le vor fi transmise materiale informaţionale despre importanţa şi beneficiile neseparării copilului de mamă şi o strategie elaborată de conducerea ANNA privind implementarea acestor practici în maternităţile respective.

De asemenea, sub umbrela Săptămânii Internaţionale a Alăptării, partenerii ANNA vor organiza și în alte oraşe din ţară (Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Baia Mare, Timişoara, Alba Iulia) acțiuni și evenimente cu scopul conștientizării importanţei alăptării.

Dacă doreşti să participi la vreunul din evenimentele organizate în această săptămână poţi obţine mai multe informaţii contactând membrii ANNA sau partenerii acesteia: IBFAN (The International Baby Food Action Network), La Leche League Romania, NastecumSimti, Pravalia Parintilor, Poarta-ma!, Leagănul Vieții, Cuibul Berzelor, EusiBebe, Perne de Alaptat, LiluTesa, Academia Heidi. Dacă eşti viitoare sau  proaspătă mămică, pe site-urile partenere vei găsi în decursul acestei săptămâni numeroase reduceri şi oferte speciale dedicate celebrării Săptămânii Internaţionale a Alăptatului.

De asemenea, despre manifestările desfăşurate în plan internaţional în această săptămână minunată poti citi pe site-ul oficial World Breastfeeding Week. Vei găsi informaţii medicale, studii despre importanţa şi beneficiile laptelui matern, strategii globale pentru încurajarea alăptatului, articole, reportaje şi fotografii de la evenimentele organizate în întreaga lume.

În ceea ce mă priveşte, pentru că nu-mi pot aduce un alt fel de contribuţie personală la promovarea beneficiilor alăptării şi a laptelui matern, voi încerca să vă ofer câteva materiale de suflet în fiecare zi din această săptămână atât de specială pentru mamele din întreaga lume, precum şi trimiteri către articole minunate pro-alăptare citite de-a lungul acestor doi ani.

Astăzi, un clip cu imagini care nu mai au nevoie de nicio completare în cuvinte, căci mesajul lor este “doar” despre dragostea pentru copiii din braţele noastre, despre liniştea şi bucuria de pe clipurile acestor micuţi, despre împlinirea din ochii mamelor lor… Sunt mândră că am ajuns să le cunosc pe toate aceste mame minunate, atât de dedicate – prin tot ceea ce fac şi ce sunt – copiilor lor.

Ştiu, pentru acelea dintre noi care nu am reuşit să alăptăm, deşi am dorit, aceste imagini pot să doară. Eu însămi am simţit că e atât de nedrept să mi se spună că n-o să pot niciodată simţi deplina conexiune cu copiii mei… dar acum înţeleg că aceste imagini, aceste informaţii pro-alăptare, nu au rolul de a-mi face mie rău. Şi nici nu au misiunea de a spune că fără sân un copil va fi mai puţin iubit – căci dragostea pentru copii e ceea ce avem în comun noi toate, mamele acestei lumi. Aş vrea ca nu acesta să fie “tonul” acestei săptămâni de celebrare… aş vrea ca fiecare dintre noi, mamele, fie că am alăptat sau nu, fie că ne-am dorit sau nu acest lucru, fie că avem un blog personal sau nu, să încercăm ca în această săptămână să fim empatice cu celelalte mame din jurul nostru, cu nevoile copiilor noştri. Aş vrea ca măcar pentru câteva zile să conştientizăm şi, dincolo de tristeţe sau orgolii, să nu mai minimalizăm importanţa alăptării bebeluşilor noştri, beneficiile incontestabile ale laptelui matern, naturaleţea şi firescul actului de a alăpta. Căci, fără a reprezenta vreo pierdere pentru noi, ar putea fi un mare câştig pentru atâtea alte mame!

Poate nici nu mai e necesar să o spun: fetiţele mele nu au fost alăptate, dar sunt la fel de iubite ca alţi copii şi sunt sănătoase. Dar aceasta nu exclude faptul că mi-aş fi dorit să le pot oferi sânul meu, dincolo de laptele meu (s)muls atât de chinuit în prima lor perioadă de viaţă. Nu vorbesc aici de o competiţie între copiii alăptaţi sau hrăniţi cu lapte formulă. Vorbesc însă de un avantaj incontestabil al celor alăptaţi, acela de a primi o “formulă” de lapte ideală pentru organismul lor, pe care niciun producător de lapte praf nu a reuşit să o reproducă  fidel, până acum. Şi aş fi vrut să le pot oferi fetelor mele acest “avantaj”! Iar adevărul meu personal, după doi ani de întrebări şi gânduri, este că împlinirea şi starea de bine, de exaltare, pe care am simţit-o în cele câteva ocazii când fetiţele mele s-au conectat la sân, a depăşit cu mult în intensitate toată emoţia ce am simţit-o (şi am simţit-o real şi intens!) la fiecare masă a lor cu biberonul. Nu le iubesc mai puţin aşa, sunt convinsă de acest lucru, dar le-am privat şi pe ele – şi pe mine – de ceva ce ar fi desăvârşit relaţia dintre noi în această primă perioadă de viaţă. Şi mă gândesc acum – în această săptămână festivă – că dacă oricare dintre noi poate ajuta o altă mamă să se bucure la modul complet de experienţa alăptării, informând-o sau îndrumând-o spre persoane competente în a da sfaturi, ar fi un lucru minunat pentru toţi!

Vă ofer şi acest filmuleţ realizat, la rândul lui, în colaborare cu câteva dintre mamele minunate de care spuneam la început:

Nu în ultimul rând, mamelor care caută suport în alăptare le recomand cu căldură accesarea grupului de pe Facebook Clinica de alăptare, locul unde Irina Popescu (moaşă şi Consultant în alăptare în formare), alături de Dr. Ilinca Tudose-Tranulis (medic rezident pediatru si IBCLC) oferă (atât mamelor, cât şi cadrelor medicale interesate) orice fel de informaţii cu privire la lactaţie, alăptare corectă, dificultăţi în alăptare şi alte probleme specifice.

4 Comments

  1. Bianca

    Carla draga,
    Astazi a nascut cumnata mea (sotia fratelui sotului), gemeni, fetita si baietel! Sunt bucuroasa si, avand in vedere ca e saptamana alaptarii, am sa ma straduiesc s-o ajut sa reuseasca ceea ce eu n-am putut…

    • Carla

      Bianca, multă sănătate cumnatei tale şi micuţilor ei…şi un milion de gânduri bune şi încurajări!!!
      Ar fi atât de bine dacă fiindu-i alături o vei putea ajuta să alăpteze, ar fi un lucru minunat pentru cei mici!

  2. Xelomon

    Foarte frumos articolul tau, Carla. O privire obiectiva si emotionanta – celebram Saptamana Alaptarii, nu Saptamana comparatiei intre copiii crescuti cu LP sau cu LM…

    • Carla

      Îţi mulţumesc. Niciodată nu ştiu cum să spun asemenea lucruri fără a fi greşit interpretate de vreo “tabără”… când scopul este (sau ar trebui să fie) unul singur: acceptarea că laptele matern este cel mai bun pentru bebeluş şi încurajarea oricărei mame să creadă din suflet acest lucru. Nu pare atât de greu, nu-i aşa? 🙂
      Pentru că atunci când simţim, din suflet, că ceea ce-i oferim copilului nostru este atât de preţios, inegalabil ca şi beneficii, dorinţa de a alăpta se simte cu totul altfel, “urcă” în alte sfere motivaţionale şi trece mult mai uşor peste piedici sociale sau conjuncturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.