Prăjitură de vară cu rabarbăr (rubarbă)

Jun 22, 2012 by

Prăjitură de vară cu rabarbăr (rubarbă)

Când e atât de cald afară… un desert acrişor, răcoros şi rapid de preparat este o adevărată biencuvântare pentru pofticioşii de dulce, cum sunt eu! 😛 În lipsa unei îngheţate cu lămâie, fructe de pădure sau iaurt, o prăjitură de vară – necesită să porniţi cuptorul şi asta sperie pe toată lumea, dar nu e deloc nevoie să staţi lângă el, odată pornit 😛 – acompaniată de o cană de lapte sau ceai rece poate înlocui orice mic dejun sau cină, nu-i aşa?

Prăjitura mea nu a rămas prea multă vreme pe masă, venind la fix după o zi caniculară, în care fetele au refuzat să mănânce tot ce le-am oferit şi au întâmpinat seara flămânde nevoie mare! 😛 Până şi soţul meu, deloc amator de dulciuri, s-a învârtit în jurul tăvii întreaga seară, decretând că această prăjitură (care se poate face cu orice fruct de sezon) e una dintre preferatele lui…

Mă bucur că rabarbărul (rubarba) devine tot mai popular în bucătăriile noastre, pentru că e o legumă plină de vitamine (în special vitamina C) şi minerale (are un conţinut ridicat de Fe), ce se poate prepara într-o mulţime de feluri. Prăjitura cu rabarbăr este doar una dintre ele, însă la fel de gustos şi răcoros este şi compotul de rabarbăr, ca să nu mai povestesc de sucul proaspăt stors, împreună cu cel al altor legume. Sub formă de sirop se poate administra copiilor, pentru stimularea poftei de mâncare (aici găşiti o reţetă de preparare, eu una însă nu l-aş utiliza zilnic).

Rabarbărul accelerează procesele metabolice din organism, având şi un efect uşor laxativ. Totuşi, nu se recomandă folosirea lui frecventă, din cauza concentraţiei de acid oxalic – responsabil pentru formarea oxalatului de calciu, care e greu solubil în organism şi poate conduce la litiază renală. Ca şi desert ocazional, însă, nu prezintă niciun pericol.

Prăjitura mea are la bază un aluat simplu de chec, puţin mai dens ca un pandişpan, însă pufos şi la fel de uşor de preparat. Ca şi adaos de fructe se pot folosi absolut orice fel de combinaţii de sezon: vişine, cireşe, caise, piersici, fructe de pădure… iar mai târziu prune sau chiar struguri. Aluatul se poate coace şi în forme de muffins, cu acelaşi adaos de fructe sau bucăţele de ciocolată, nuci, stafide sau orice altceva vă face cu ochiul. Doar poftă să aveţi! 😉

Prăjitură de vară cu rabarbăr (rubarbă)

Ingrediente:

5 ouă

200 gr. zahăr (brut dacă doriţi)

300 gr. făină

100 ml. ulei

500 gr. rabarbăr, tăiat în bucăţele de 1-2 cm lungime

1 praf de copt

puţin zahar pudră (vanilat) pentru decorat

Mod de preparare:

În primul rând se porneşte cuptorul şi se unge uşor o tavă largă cu puţin ulei, apoi se tapetează cu făină. Eu mereu uit să pregătesc tava şi la final întru în panică, grăbindu-mă să nu mi se “lase” compoziţia între timp…

Albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se bat spumă tare, încorporându-se zahărul puţin câte puţin. Eu folosesc un robot de bucătărie, aşa că albuşurile s-au bătut singure, în timp ce eu m-am ocupat de restul ingredientelor.

Cele 5 gălbenuşuri se freacă rapid cu uleiul adăugat treptat, exact ca la o maioneză. Nu aveţi nevoie de mixer, întreaga operaţiune durează 2-3 minute.

Făina se cerne (sau nu :P) şi se amestecă cu praful de copt.

Maioneza de gălbenuşuri se încorporează în albuşuri amestecându-le uşor, apoi se adaugă făina – întotdeauna se amestecă de jos în jus, în valuri mari, cu o spatulă sau o lingură de lemn, “vânturând” făina şi încorporând-o în straturi subţiri… Ştiţi voi, de fapt. 😛

La final rezultă o compoziţie destul de densă, care se întinde cu spatula în tavă. Deasupra se presară rabarbărul, fără a-l presa în compoziţie (pandişpanul va greşte în jurul lui).

Prăjitua se coace la 150 grade (la foc mic), pe treapta de jos a cuptorului, timp de aproximativ 40 de minute. După 30 de minute se încearcă cu o scobitoare, atenţie însă să o incercaţi într-un loc unde nu aveţi rabarbăr, altfel scobitoarea se va umezi chiar dacă pandişpanul e copt. 🙂 Prăjitura se lasă să se răcorească în tavă, acoperită cu o hârtie sau un prosop. Înainte de servire se poate pudra cu puţin zahăr vanilat.

E minunată în serile acestea atât de calde, alături de un pahar de lapte, un ice-tea sau un vin roşu… dar mai ales alături de cei dragi! 😛

2 Comments

  1. ella

    zilele astea le-am facut si eu fetelor mele si colegilor de la munca aceasta prajitura. Am facut duminica si fiindca lunea a fost toata mancata le-am mai facut una. Rabarbar-ul e super bun si cum spuneai si tu pica atat de bine acrisor cu dulce.

    • Carla

      Aşa e, asta e o prăjitură ce dispare repede din peisaj dacă-şi găseşte muşterii… 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.