Despre protecţia noastră solară
Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/clients/client2/web5/web/wp-content/uploads/et_temp/Vizual-Anthelios-copyright-La-Roche-Posay-71176_218x218.jpg) is not within the allowed path(s): (/home:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/var/cpanel/php/sessions/ea-php74:/usr/local/lsws) in /home/jocurbanro/public_html/wp-content/themes/Magnificent/epanel/custom_functions.php on line 1020

S-a întors vremea bună, după acest pseudo-noiembrie atât de încântător pentru mine, dar atât de dispreţuit de restul lumii! 🙂
Şi s-a întors căldura. Soarele, plimbările lungi, joaca afară cu orele.
Şi am ajuns, din nou, la dilema loţiunilor de protecţie solară. Până să mă “contaminez” cu microbul produselor cosmetice naturale, am încercat să folosesc pe pielea fetelor produse cât mai puţin nocive, preferând mărcile din farmacii (Klorane, în genere) celor din hypermarketuri, în care n-am avut niciodată încredere. Am descoperit, apoi, produsele naturale şi am rămas clientă fidelă acestora, eliminând din baie şi, treptat, din gospodărie, majoritatea “chimicalelor” pe care obişnuiam să le folosesc până de curând.
Am avut, însă, o mare dilemă, odată cu sosirea verii: ce protecţie solară să folosesc pentru fete, pe perioada acestui sezon estival? Prima alegere a venit natural, voiam să comand un produs bio de pe unul din site-urile de profil, dar m-am răzgândit şi voi povesti imediat de ce. Am făcut o analiză sumară a mai multor produse de pe piaţă, având în vedere câteva aspecte:
– nu este recomandată expunerea copiilor la soare pe perioada prânzului şi a după-amiezii, însă noi locuim la curte şi nu pot interzice fetelor să iasă afară în acest interval, deci trebuie să le protejez cât mai bine.
– pe de altă parte, pentru o mai bună absorbţie a vitaminei D este recomandată evitarea folosirii de produse cu factor de protecţie solară… cu alte cuvinte pielea copiilor ar trebui lăsată “curată”, dar între nicio protecţie sau o protecţie ridicată (fie ea şi din “comerţ”) eu personal am preferat a doua variantă.
– produsele “obişnuite” din magazine conţin o mulţime de “balauri” chimici ce atacă pielea… am exclus deci folosirea lor.
– unturile şi uleiurile bio (de cacao, de shea, de migdale etc.) conţin un mic factor de protecţie solară şi SPF-ul acestora (maxim 10, din câte am citit) îmi pare a fi insuficient pentru nevoile noastre zilnice.
– produsele bio au un preţ destul de ridicat (cel puţin pentru mine); sigur, acesta nu ar trebui să fie un aspect hotărâtor atunci când e vorba de sănătatea pielii copiilor mei, însă nu pot fi ipocrită şi să spun că nu m-am gândit de două ori înainte de a comanda un produs scump (şi cu gramaj mic), pe care să-l folosesc în două-trei săptămâni, iar apoi să fie nevoie de altul… în condiţiile în care nu sunt convinsă că e cu mult mai “grozav” decât cele din farmacii.
Eram totuşi pe punctul de a comanda un asemenea produs – căutând “naturalul” într-o formă cât mai pură, când am citit o serie de informaţii cu privire la ingredientele pe care şi aceste produse bio le conţin şi care nu ar fi tocmai benefice pielii copiilor (lungi liste de ingrediente cu denumiri bizare, care mie mi se par la fel de “înfricoşătoare” ca şi cele de pe produsele din farmacii, deşi poate mă înşel). Apoi am citit opinii cum că nu există studii relevante cu privire la efectele secundare pe care aceste produse bio le au asupra pielii copiilor, pe termen lung. Mai apoi am descoperit că uleiurile esenţiale sunt fototoxice – acestea constituind principala sursă de parfum pentru multe din produsele cosmetice bio, apoi că industria bio acceptă totuşi folosirea de emulgatori şi conservanţi – tot produse chimice, de fapt… că există diferite tipuri de alcool cu potenţial alergen pentru copii, folosite în aceste produse… că unele produse bio trebuie păstrate la frigider şi, astfel, nu pot fi folosite “în deplasări”… etc.
Părerile erau împărţite, iar eu – corijentă mereu la chimie – am rămas total debusolată, nehotărâtă între a folosi o cremă cu protecţie fizică (pe bază de oxid de zinc) sau chimică, între a achiziţiona un produs bio scump – dar despre care nu ştiu nimic – sau unul farmaceutic, recomandat de “specialişti” (ştiu, marketing-ul, bată-l vina…), nociv într-o oarecare măsură, însă cu SPF ridicat…
Recunoaşteţi tabloul?
În cele din urmă, pentru că avalanşa de informaţii nu reuşea nicicum să mă scoată din ceaţă, am decis să merg pe mâna dermatologilor de la La Roche-Posay, de la care tocmai primisem spre testare două produse din gama Anthelios, “the suncare range most recommended by European dermatologists”. Conform datelor statistice ale acesei companii, peste 25000 de medici din întreaga lume recomandă zilnic produsele cosmetice La Roche-Posay pentru pielea sensibilă, aceste produse având ca principal ingredient apa termală, recunoscută pentru numeroasele sale proprietăţi dermatologice.
Iar aici vreau să anunţ o campanie umanitară aflată în plină desfăşurare, iniţiată de La Roche-Posay în colaborare cu farmaciile Help Net:
DARUIESTE ZAMBETE COPIILOR
ALATURI DE LA ROCHE-POSAY SI FARMACIILE HELP NET
In perioada 1 mai-30 septembrie La Roche-Posay impreuna cu lantul de farmacii Help Net lanseaza campania „Daruieste zambete copiilor” pentru sustinerea Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” (IOMC) din Bucuresti. Pentru fiecare produs din gama de protectie solara ANTHELIOS vandut in aceasta perioada, 2 LEI vor fi donati catre renovarea salii de asteptare a ambulatoriului IOMC. Campania este valabila in exclusivitate in farmaciile Help Net.
Mai multe informaţii despre campania „Dăruieşte zâmbete copiilor” sunt disponibile accesând pagina de Facebook “La Roche-Posay Romania”: www.facebook.com/larocheposayromania .
Despre gama Anthelios XL detaliez:
ANTHELIOS XL. CEA MAI EFICIENTA PROTECTIE UVA-UVB PENTRU TOATE TIPURILE DE PIELE SENSIBILA.
ANTHELIOS XL, alegerea nr.1 a medicilor dermatologi din Romania**, ofera cea mai eficienta protectie pentru pielea sensibila si alergica la soare. Multumita sistemului de filtre solare MEXOPLEX, ANTHELIOS este prima gama de produse solare care reuseste sa ofere maximul de protectie atat impotriva razelor UVB cat si a razelor UVA. Mai mult, toate produsele din gama Anthelios sunt testate pe pielea foarte sensibila si atopica, sub control dermatologic, au o fotostabilitate de lunga durata (sunt eficiente pana la 6 ore de la aplicare), sunt foarte rezistenta la apa (isi pastreaza eficienta la 4 bai) si texturi placute pentru fiecare tip de piele.
Gama ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS, testata dermatologic si pediatric, ofera cea mai buna protectie solara pentru pielea fragila si sensibila a copiilor, cu o protectie foarte ridicata impotriva razelor UVA.(** Dintre produsele dermatocosmetice pentru protectie solara, studiu CEGEDIM, iulie-august 2011)
Nu pot face o recenzie pertinentă despre eficacitatea produselor din gama Anthelios, deoarece încerc să mă port responsabil şi să protejez fetele de soarele foarte puternic, ţinându-le la umbră sau în casă pe perioada orelor după-amiezii. Dar ne protejăm. Şi, până acum, pielea fetelor a reacţionat foarte bine: nu s-a înroşit deloc, nu au apărut niciun fel de iritaţii sau alergii, am simţit că loţiunea persistă chiar şi după ce ne-am jucat cu apă.
Voi fi sinceră şi voi mărturisi că am, totuşi, o dilemă “morală”, pentru că ultimul lucru pe care îl doresc este să folosesc acest blog pentru a face recomandări în care nu cred (o spun la modul general). În ultimele (multe) luni, aşa cum spuneam, eu am urmat un drum personal spre produse bio sau chiar naturale 100%. Dar înţeleg că – cel puţin în prezent – produsele bio sunt un “trend” de nişă, puţin cunoscute sau apreciate de marea majoritate a părinţilor. Dar mai ştiu şi că orice părinte ar vrea, probabil, binele copilului său, dar mulţi dintre aceştia se limitează, din lipsă de informaţie sau posibilităţi financiare, la produse comerciale ieftine, obscure chiar, accesibile în magazinele de larg consum. Şi mi-aş dori, pentru binele tuturor copiilor din lumea aceasta, ca locul acestor produse cosmetice comerciale să fie luat într-o proporţie cât mai mare de produse farmaceutice, dermatologice… sau cum vreţi să le numiţi. Cred sincer că sunt mult mai “sănătoase” pentru pielea copiilor noştri şi, totodată, a noastră – în măsura în care un produs cosmetic poate fi sănătos, respectând câteva “reguli” fundamentale: absenţa parabenilor, a aluminiului sau a altor metale toxice, a uleiurilor minerale (derivate chimice ale petrolului, parafina etc.), a parfumurilor sintetice, a sulfaţilor etc.
Nu sunt chimistă, nu ştiu să citesc decât în mică măsură etichetele produselor alimentare sau cosmetice, nu sunt un guru al produselor cosmetice. Dacă aş fi, cu siguranţă aş putea să fac diverse recomandări bine argumentate. În lipsa acestor competenţe, totuşi, pot să confirm doar că eu am decis să folosesc, vara aceasta, produse La Roche Posay pentru fetele mele şi pentru mine, alături de cele naturale, a căror clientă fidelă rămân. Şi recomand aceste produse ca alternativă farmaceutică la cosmeticele din hypermarket-uri. E un prim pas, extrem de important, către sănătatea pielii copiilor noştri!
p.s. Un amplu articol despre aceleaşi dileme de protecţie solară, cu “trimiteri” la o mulţime de informaţii complementare extrem de preţioase, vă recomand să citiţi aici (partea întâi) şi aici (partea a doua), iar o analiză generală a ingredientelor conţinute de o serie de produse comerciale şi bio puteţi lectura aici. Vă recomand şi comentarile ambelor articole, aduc varii completări la temele abordate.
Foto: copyright La Roche-Posay.
Carla draga,
Si noi am folosit cu succes, pentru copii, La Roche Posay si Mustela. Pentru noi, Bioderma, dar si produse de la Garnier, care pe pielea mea au fost ideale (eu avand o piele alba, ultrasensibila, dupa 7 zile la mare arata aproape la fel, fara nicio arsura). Anul asta am gasit un produs bio la targul nostru Artboutique (zilele astea are loc in Piata Mica), un ulei de plaja SPF 30 de la Loredana (Luthelo) si l-am luat sa-l incerc. Este gramaj mic, intr-adevar, insa eu am observat ca produsele cu gramaj mare imi cam raman de la un an la altul si nu stiu daca nu cumva le scade si eficienta (si ast ar putea fi o strategie de marketing, eu m-am dat si cu produse de anul trecut si m-au protejat la fel de bine) asa ca e de preferat unul cu gramaj mai mic. E drept ca pretul e mai mare, dar o sa-ti fac un review dupa ce il folosesc .
Bianca, 30 de lei mi se pare un preţ mai mutl decât rezonabil pentru un produs bio, chiar dacă are un gramaj mic… Eu găsisem pe internet doar produse de la 100 lei în sus, 100-125 ml (plus taxele poştale, în jur de 20 lei)… Fără să ştiu ce cumpăr mi s-a părut mult.
Cât despre produsele din comerţ, eu cel mai bine m-am simţit cu cele Nivea, clasice, restul mereu mi-au provocat iritaţii… Apoi cu cele de la Gerovital şi Aslavital.
Şi eu obişnuiam să folosesc de plajă produse de la un an la altul, îmi părea rău să le arunc (în genere cremele ce expirau le foloseam la lustruit pantofid e piele :P). Însă cu fetele am de gând să respect termenele de valabilitate indiferent de produse.
Ai putea sa scrii te rog lista de ingrediente? Eu pe alte dermato-cosmetice din farmacii am gasit multe chimicale nocive. Si eu as alege cu mana pe inima bariera fizica, in locul celei chimice. Si, daca as fi pusa sa aleg intre nici o protectie sau creme cu protectie chimica, as alege fara sa ezit nici o protectie (dar eu sunt mai bizara, asa… :D). Pentru ca cele cu protectie chimica determina ele cancer de piele, si in tarile in care nu au ajuns inca, nu exista deloc acest tip de cancer. Statul afara la orele amiezii, daca nu-l poti evita, nu e asa periculos ca sigur sunt imbracate si cu palarioare, si poate mai aveti si copacei si umbrelute. O crema homemade cu protectie fizica se poate crea chiar si cu SPF 50. Mai mult oricum nu are importanta.
Noi nu folosim bio cumparate, din cele care spui tu, care au si ingrediente chimice. Pe langa homemade, in primul lui an la mare am cumparat un bio natural cu protectie fizica, Badger cu oxid de zinc. Nu toate uleiurile estentiale sunt fototoxice, dar asta ce se gasea la noi (Badgerul albastru) avea un ulei esential potential fototoxic, insa noi nu am patit nimic. Exista Badger alb fara nici un ulei esential, doar unturi naturale protectoare si oxid de zinc.
Insa mama mea mi-a zis ca are nevoie de o crema usoara cu SPF natural. Astea 100% naturale, din unturi si uleiuri, fara nici o urma de chimical, sunt mai grase. Ea voia pentru fata. Asa ca i-am cumparat la o promotie 2 tuburi eco cosmetics cu 20 ron. Avene cu chimicale ce il folosea pana atunci era de vreo 5 ori mai scump, deci eu n-as trage concluzia ca astea bio (cu chimicale si emulgatori acceptate de organele de control, deci care se stie ca nu sunt nocive, nu dau cancer sau dereglari hormonale, dermatologice) sunt mai scumpe decat dermatocosmeticele din farmacii. Si sigur sunt mai sanatoase. Emulgatorii si conservantii trebuie folositi la cremele usoare, pe baza de apa. Cele 100% pe baza de unturi si uleiuri vegetale nu au nevoie. Dar oricum, conservantii folositi de cremele bio ce le vad pe site-urile de renume de la noi sunt ok, i-am cautat pe baza de date ewg si sunt siguri. De multe ori uleiurile esentiale au si rol conservant, deci nu se folosesc parabeni.
(Am mai pus o data comentariul pentru ca nu mi-l arata, si nu stiu daca sunt sub moderare sau nu :)) )
Voiam sa mai completez ceva, ca vad ca apare un p.s. intre timp. Mulumesc mult de trimitere si incredere, eu chiar voiam sa pun si linkul critico-mamicii, dar mi se parea bizar sa dau linkuri pe aici :D.
Raluca, aceasta este crema: http://www.laroche-posay.com/products-treatments/Anthelios/Anthelios-Dermo-Pediatrics-SPF-50-Smooth-lotion-p6346.aspx
Lista ingredientelor se regaseste pe pagina, nu am reusit sa copiez informatia aici. Ce parepe ai?
Titanium dioxide, chiar daca e un filtru fizic, nu chimic, natural, e cu dubii. Adica nanoparticulele de titaniu sunt nocive (http://www.mommypotamus.com/many-healthy-sunscreens-accelerate-skin-aging/, http://www.mommypotamus.com/how-to-make-non-toxic-homemade-sunscreen/, http://www.elemental.ro/blog/protectia-solara-protectie-uv.html, http://sideris.ro/blog/frumusete-bio-organica/ponturi-ingrijirea-pielii/cum-ne-protejam-de-soare-in-mod-natural/).
BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE cica nu e aprobat ca ingredient in cosmeticele din state, pentru ca nu sunt suficiente studii asupra lui. Si daca americanii nu sunt cei mai chimicalizati si corupti…
BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE este putin cancerigen si nu e voie sa ajunga la lumina soarelui http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700596/AVOBENZONE/
PROPYLENE GLYCOL este cunoscut ca ar provoca dermatita de contact, dermatita alergica, alte alergii si toxicitate.
DIMETHICONE are risc 3 pe ewg (eu si cand vad 1 incerc sa evit), dar nu spune de ce.
ETHYLHEXYL TRIAZONE – A PABA-derivative not approved as an active ingredient in the U.S., but used in rare cases to boost efficacy of some products. Few studies on toxicological properties; evidence indicates it releases free radicals in sunlight.
Despre ALUMINUM HYDROXIDE… eu nu as pune nimic cu aluminiu pe piele (banuiesc ca ai in jur oameni pe care i-ai auzit ca evita deodorantele cu aluminiu, pentru ca aluminiul absorbit prin piele este, la fel ca cel inghitit, responsabil de alzheimer. Pe ewg are punctaj 4, prea mare zic eu, si are risc ridicat la Developmental & reproductive toxicity. Alte riscuri asa-zis moderate: Neurotoxicity, Organ system toxicity (non-reproductive). Mai scrie mai jos “Strong evidence of human neurotoxicity”, “Human nervous system toxicant – moderate evidence”, “Classified as expected to be toxic or harmful” (http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/700321/ALUMINUM_HYDROXIDE/)
DISODIUM EDTA are risc de developmental & reproductive toxicity.
DROMETRIZOLE TRISILOXANE are din nou risc 4, se pare ca e vinovat de cancer. Other HIGH concerns: Organ system toxicity (non-reproductive). In SUA si Japonia este interzis in produsele cosmetice. http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702206/DROMETRIZOLE_TRISILOXANE/
Vad ca sunt o multime de ingrediente la care ewg nu are deloc date.
PEG-100 STEARATE are nota intre 3 si 6 (!) in functie de alte chimicale cu care se intalneste.
PHENOXYETHANOL risc 3-4 determina alergii, toxicitate, iritatii ale pielii, ochilor si plamanilor. In Japonia are folosire restrictionata. In Uniunea Europeana este clasificat ca “iritant, toxic and harmful”.
TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID – risc 2 de cancer, alergii si imunotoxicitate (“One or more in vitro tests on mammalian cells show positive mutation results”, “One or more human case studies show equivocal skin allergy effects”, “2 hours of sunlight can degrade as much as 40% of this active ingredient. Low skin penetration.”).
TRIETHANOLAMINE – risc 5! De cancer, alergii si imunotoxicitate, organ system toxicity. (“Known human immune system toxicant”, “Human skin toxicant – strong evidence”, “Human immune and respiratory toxicant – strong evidence”, “Human immune system toxicant – moderate evidence”, “Classified as expected to be toxic or harmful”)
Cred ca eu nu ma vad folosind asa ceva pentru ca de cand am decis sa lupt impotriva infertilitatii mi-am scos toate produsele chimicale din casa, deci mi s-ar parea bizar sa ajung sa le folosesc vara tocmai pe astea, cele mai controversate ca ar provoca melanom. Nu stiu, nici nu mi-e la indemana, m-as panica ingrozitor sa ajung sa folosesc chiar si C12-15 ALKYL BENZOATE, de exemplu, cu toate ca nu se cunosc concret in momentul asta efecte negative. Dar sa pun asa o denumire de laborator pe mine si pe copilul meu… Sper sa nu se creada ca acuz, stiu ca din scris nu se poate simti tonul, doar ca eu, asa cum ma cunosc pe mine, nu m-as simti bine, in siguranta. Na, si despre BPA nu stia nimeni nimic prin 2007-2008, toata lumea credea ca e ok…
Si ewg astia se bazeaza strict pe date stiintifice, nu am cautat prin site-uri din alea de stiri naturale, anti-medicina alopata, etc. Eu sunt tare stresata cu ce pun pe pielea mea si a lui de cand am aflat ca majoritatea ingredientelor astora le ajung in organism, trec prin ficat, exact ca si cum le-ar manca. Doar ne bazam atat de des de medicamente sub forma de unguente sau plasturi (cu hormoni, cu antibiotice, cu anti-inflamatoare), si uitam la chimicalele zilnice ca si ele intra in sistem.
Raluca, îţi mulţumesc sincer…
ah, merci frumos, si eu trebuie sa iau zilele astea ceva si tot spre la roche posay inclinam, din ce am citit. cele bio pe mine sincer nu ma incanta la capitolul asta…..adica folosesc gramada cosmetice bio, ale smarandei sunt toate asa, dar la protectie solara parca simt nevoia de mai mult
Maria, să-ţi fie de bine!
Cum spuneam, folosesc şi eu o mulţime de produse naturale sau bio, dar la capitolul protecţie solară tot nu m-am lămurit care este “răul cel mai mic”. 🙂
si noi tot Athelios folosim pentru fetita noastra de 3 ani jumate.Ea are risc de dermatita atopica si nu am indraznit sa ii dau cu produse bio/naturale acestea fiind clar interzise de catre dermatolog. Am folosit Anthelios inca de cand avea 8 luni si ne-am impacat foarte foarte bine cu aceasta crema. O precizare insa, factorul de protectie 50 este mult prea mare, copii avand nevoie totusi de razele soarelui. Crema noastra este cu SPF 30 si totusi dupa zile de stat la mare si alte multe zile de stat zi de zi prin curte pielea ei e inca alba alba…nu am insa curaj sa incerc un factor de protectie mai mic….
Alina, eu folosesc protecţie doar la nevoie, în orele de vârf… Pentru asimilarea vitaminei D, respectiv pentru mângâierea naturală a soarelui încerc să le scot pe fete la aer dimineaţa şi seara, la ore când soarele nu arde tare. Altfel mă tem rău de cât de puternic e soarele în aceşti ultimi ani.
aceeasi problema o am si eu in fiecare an. Anul acesta eu am optat pt. “neutorgena” SPF-FPS 30. Am citi de curand ca nu este recomandat sa cumperi creme de protectie solara cu factor de 100 (nu imi mai aduc aminte de ce :(( ).
Ella, sunt atâtea păreri pro şi contra… Eu am considerat că un SPF 50 este suficient pentru pielea fetelor (şi a mea, de fapt), laolaltă cu expunerea “cu cap” la soare. 😛
Buna!
Iti recomand sa citesti si acest articol informativ, poate aduce informatii noi http://blog.soapmill.ro/2010/07/mituri-legate-de-produsele-cu-factor-de.html.
Si vroiam sa fac o mentiune: avertizarile din timpul pranzului pentru copii, cardiaci si batrani se pastreaza si in cazul produselor cu chimicale.
Nu stiu daca ai citit si despre crema noastra, care nu promite niciun SPF, cum promit alte produse romanesti (ai un exemplu mai sus in comentarii), pentru simplul fapt ca nu a fost testata pentru a afla factorul de protectie. Aceasta analiza costa extraordinar de multi bani si pentru produsele care nu sunt realizate in serie mare nu se justifica.
Daca vrei sa afli informatii despre ea, te invit sa citesti aici http://www.soapmill.ro/sun-protect-body-cream.html, iar daca ai intrebari, le astept cu mare drag. Tot acolo vei gasi si testimoniale ale unor mamici si femei care au folosit-o inca de pe vremea cand nu era certificata bio.
Merci mult,
Silvia.
Bună Silvia,
Mulţumesc pentru articolele recomandate (şi pentru reclamă). 😛
Mă voi documenta şi, dacă am întrebări, te voi contacta…
Eu folosesc pt fiul meu crema de la Chicco-cu spf 25 in zilele mai putin insorite si 50 pt astea mai tari.Eu m-am gandit ca daca firma asta produce doar pt copii va fi usor de tolerat..Anul trecut am folosit Klorane bebe dar parca era cam grasoasa..Oricum depinde mult folosirea cremei si de tipul pielii copilului.Noua ni s-a potrivit Chicco 🙂
K., eu sincer nu am prea mare încredere în produsele firmelor “mamut”, care fac de la cărucioare, până la jucării, hăinuţe, cosmetice etc… Ştiu, sunt firme producătoare diferite, adunate sub umbrela unui brand, însă sunt cosmetice comerciale, iar la o analiză a compoziţiei lor (mai sus sunt oderite de Raluca mai multe linkuri) majoritatea produselor conţin substanţe dăunătoare organismului. Cred că trebuie să încercăm să fim cât mai atenţi cu sănătatea copiilor noştri, cu ce punem pe pielea lor, cu ce le dăm să mănânce…
Si noi am folosit produsele de la Roche Posay. Am fost foarte multumita. Va recomand!
Foarte interesant articolul, dupa parerea mea protectia pentru copii este foarte importanta, chiar daca incercam pe cat posibil sa nu ii expunem direct la soare, atat crema de protectie cat si ochelarii de soare nu trebuie sa lipseasca. Eu am gasit pe site-ul http://www.bebeardealul.ro creme de protectie pentru intreaga familie la oferta. Va recomand cu incredere: https://bebe.farmaciaardealul.ro/oferta-la-roche-posay-anthelios-pentru-adulti-si-copii-spf50?___SID=U