Despre empatie

Feb 13, 2012 by

Despre empatie

Aseară, la recomandarea Adei, ne-am instalat comod pe canapea, înarmaţi cu două pizza şi cu a couple of beers, cu fetele alături, jucându-se preocupate de ale lor… şi cu un film ce promitea să ne placă. Placă, placă, placă.

Mizam pe faptul că unul din personajele filmului este un băieţel, ceea ce va mulţumi şi exigenţele micii audienţe, fetele fiind preocupate exclusiv de imagini cu “copii, copii!!!“… alfel sabotând orice încercare a mea sau a noastră de a viziona ceva la tv sau la laptop. Şi am mizat bine pe acest film, pentru că am reuşit să-l urmărim cap-coadă, cu doar câteva mici întreruperi generate de luptele corp la corp pentru jucării, pentru desfăcătorul de bere, pentru sticlele goale, pentru o felie din pizza lui tati…

Unde vreau să ajung? Vreau să ajung undeva după jumătatea filmului, moment în care fetele ne-au anunţat printr-o agitaţie crescândă şi miorlăituri prelungite că am depăşit ora lor de culcare. Timoraţi, pentru că filmul ne prinsese tare, am zis să facem o încercare de a le prelungi seara, chemându-le mieros în braţele noastre şi promiţându-le scene inedite cu copii… N-aveam speranţe că vor avea răbdare mai mult de câteva minute, dar mă simţeam datoare să încerc orice!

Şi, după ce s-au aşezat confortabil pe pieptul nostru, s-au relaxat amândouă şi nu s-au mişcat de acolo aproape o oră, până la final! Nu s-au foit, nu au vorbit, nu au chiţăit, nu au vrut nimic, nici măcar să-şi schimbe poziţia…

La finalul filmului, după ce ne-am revenit din emoţia deznodământului, Dragoş m-a privit plin de încântare şi mi-a spus:

Tu îţi dai seama că fetiţele astea două n-au priceput o iotă din tot ce s-a derulat pe ecran… şi, totuşi, au stat atât de cuminţi în braţele noastre, fără să clipească?!

Filmul, întradevăr, este departe de a fi interesant pentru copiii de nici 2 ani. Ne-am dat asema, astfel, câtă înţelegere putem primi din partea lor, dacă le oferim la schimb ceva care să le bucure, la rândul lor… pentru plăcerea de a sta toţi patru împreună, relaxaţi, ţinându-le în braţe, au avut şi ele răbdarea de a nu ne întrerupe din vizionare , bucurându-se de a face ceva inedit împreună…

Şi trailerul filmului, pentru cine nu l-a vizionat până acum:

O lecţie de viaţă care te pune serios pe gânduri şi care te face să-ţi reaminteţi că nu ţi se datorează totul, nu ţi se datorează – de fapt – nimic, de-a gata… Dar poţi avea orice, dacă lupţi pentru ceea ce-ţi doreşti!

Am descoperit un Un Will Smith carismatic şi cu un zâmbet minunat, pe care nu-l mai văzusem până acum… jucându-şi excelent rolul de tată, alături de băieţelul său natural, Jaden Smith, un puşti adorabil, dacă vreţi părere mea de mămică.

De când cu maternitatea asta, mi s-au dezechilibrat complet glandele lacrimare şi mă găsesc mult mai des în postura de a mustăci pe sub gene, impresionată de forţa atât de constructivă sau, dimpotrivă, distructivă, a relaţiile inter-umane…  Aş mânca pe pâine, câte unul pe zi, filme de acest fel. Prilej cu care închei reamintindu-vă de un film care mie mi s-a părut extraordinar şi pe care vă invit, din nou, să-l căutaţi şi neapărat să-l vizionaţi… Hævnen | In a Better World. Nu vă va dezamăgi, promit!

(Sursa foto: IMDB.)

5 Comments

 1. monica

  oooo… da! mai rar asa film, l-am savurat si noi mai demult, nu eram mama pe atunci si totusi am plans…
  Apropo de Will Smith, Seven pounds l-ati vazut? mie mi s-a parut la fel de impresionant.

 2. Lavinia

  ce frumos- felicitari- eu nu am reusit (inca?!) performanta de a vedea un film pana la final :):) si mie mi-a placut mult cum a jucat Will Smith si in Seven punds

 3. Carla

  Uitasem că tot el a jucat şi în Seven Pounds… mi-a plăcut şi mie filmul!
  Eu nu l-am luat foarte în serios, până acum, ca actor… mereu auzind numele lui mă gândeam la “Men in Black”. 🙂

 4. Manu

  He, he, ce film!! Nici nu ma mir ca si ele au stat cu voi..:))

  • Carla

   Manu, probabil a contat totuţi şi filmul, faptul că au văzut un copil acolo… altfel poate îşi pierdeau răbdarea mai repede. 🙂 Dar tot s-a simţit că şi-au dorit să stea cu noi, indiferent la ce ne-am fi uitat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.