Lapte praf, proaspăt sau UHT?

Sep 28, 2011 by


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/clients/client2/web5/web/wp-content/uploads/et_temp/DSC08977-115507_218x218.jpg) is not within the allowed path(s): (/home:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/var/cpanel/php/sessions/ea-php74:/usr/local/lsws) in /home/jocurbanro/public_html/wp-content/themes/Magnificent/epanel/custom_functions.php on line 1020
Lapte praf, proaspăt sau UHT?

[O poză care ar fi putut face ca acest text să nu existe.]

Cu mai bine de 1 an în urmă, pe când începusem să mă las copleşită de oboseală şi neputinţă şi să iau în calcul trecerea măzărichilor pe lapte praf şi renunţarea la corvoada mulsului interminabil, pediatra fetelor mi-a recomandat să profit de “minunatele” beneficii cu care Statul Român sprijină mămicile şi să ridic lunar laptele praf oferit gratuit.

Nu sunt omul care să facă mofturi sau să aibă orgolii, aşa că – după o documentare amănunţită – am decis că Vitalact-ul este la fel de bun ca oricare altă formulă de pe piaţă, având avantajul de a fi gratuit, ceea ce pentru mine însemna o economie lunară de 700-800 lei.

Totuşi, pentru că în maternitate, în primele zile, fetele primiseră Nan şi ulterior, în Centrul de prematuri, tot Nan se oferea ca supliment la laptele nostru, am pornit pe calea laptelui praf cu acest produs, care avea calitatea de a fi deosebit de “gustos” şi pentru mine, în nevoile mele nocturne şi somnambule de a pune ceva dulce în gură. (Dulcele era, la acea vreme, un fel de drog ce simţeam că mă ţine pe picioare şi-mi reîncarcă instant bateriile, atunci când simţeam că oboseala îmi va reteza poziţia verticală secerându-mă peste glezne…)  Am început prin a introduce un biberon de formulă la masa din mijlocul nopţii, când efectiv nu mai aveam putere să mă mulg. Am continuat, după câteva săptămâni, prin a mai introduce o jumătate de porţie de lapte, amestecându-l cu al meu, la prima masă a nopţii, când pompa nu mai dădea randament şi nu mai reuşeam să colectez întreaga cantitate de lapte pentru ambele fete… şi tot aşa.

Iar asta o să sune extrem de cunoscut: eram convinsă, în acel moment, că laptele meu nu e suficient de bun pentru ele, că e prea slab, că nu se satură cu el şi de aceea plâng noaptea atât de mult, că le e foame şi formula le-ar ţine adormite o oră în plus, că… A fost o perioadă în care colicii ne dădeau mult de furcă şi dramatizau la maxim situaţia nostră şi aşa nu foarte roz, iar eu aş fi făcut orice să le pot uşura fetelor suferinţa, să nu mai plângă atât de mult, aât de chinuit… şi cel mai tare noaptea, când eu simţeam că mor de fiecare dată când trebuia să mă ridic din nou la ele, după numai câteva minute de somn.

Apoi o bună prietenă mi-a recomandat Aptamil-ul, argumentându-mi că şi fetiţa ei scăpase de colici odată cu schimbarea formulei. Am trecut aşadar pe Aptamil. Rezultatele au fost nule, măzărichile plângeau parcă şi mai mult, puneam această coincidenţă pe compoziţia laptelui parf, cât şi pe propria mea alimentaţie,  învinovăţindu-mă permanent că nu mănânc ceea ce trebuie pentru stomăcelele premature şi sensibile ale fetelor… că nu sunt în stare să produc un lapte suficient de bun pentru ele, că le-ar fi poate mai bine fără laptele meu.

Pediatra şi o altă prietenă mi-au recomandat atunci Topfer Lactana, un produs bio, nemţesc, disponibil exclusiv în farmacii, pe care fetele întradevăr l-au acceptat mult mai bine şi cu care le-am hrănit preţ de câteva luni bune. Eram în sfârşit împăcată că găsisem “formula magică” cu care să-mi hrănesc copilele. Laptele meu devenise, la acea vreme, o tristă amintire, colicii trecuseră – binenţeles odată cu creşterea în vârstă, iar nopţile noastre erau liniştite şi cu mesele programate doar seara şi dimineaţa. Eram o boieroaică, cu preţul renunţării la laptele meu… însă important era să fie fetele sătule şi noi toţi să avem un somn lin şi odihnitor!

În tot acest timp, conştiincioasă, am ridicat lunar laptele praf oferit gratuit de stat şi l-am depozitat frumos, aşteptând să mai crească fetele şi să-l consumăm atât cât va fi să ne ajungă. Cred că pe la 8 luni am început să-l folosim exclusiv şi am continuat până în ziua de azi, de fapt mâine-poimâine, când voi termina ultimele pachete pe care le mai am.

De luni bune încerc să iau o decizie vis-a-vis de tipul de lapte cu care voi continua să le hrănesc pe fete.

Opţiunea nr. 1 ar fi să le ofer lapte vegetal – de susan, de migdale etc., dar fetele deocamdată nu-l acceptă decât ca pe ceva exotic, aşa că e exclus momentan ca sursă principală de alimentaţie. Pe de altă parte mi-e mult prea greu să plec în orice deplasare cu râşniţă la mine, cu blender, cu site de stors… Timpul şi spaţiul nu-mi permit întotdeauna asemenea “extravaganţe”.

Opţiunea nr. 2 ar fi lapte proaspăt de capră, dar n-am capră 🙂 şi nici în comerţ nu am găsit nimic de gen.

Opţiunile nr. 3, 4 şi 5 ar fi lapte formulă, lapte UHT, lapte proaspăt de vacă (de la piaţă), însă am rezerve în privinţa tuturor variantelor: pentru că fetele nu mănâncă deloc carne, nu mănâncă legume şi nici fructe proaspete tind să cred că laptele formulă le-ar asigura o mai mare cantitate de minerale şi vitamine decât cel UHT. Pe de altă parte, mi se pare mai “sănătos” un lapte lichid, fie el UHT sau proaspăt. În privinţa celui proaspăt mă îngrijorează ceea ce am citit cum că e prea “gras” pentru nevoile organismului unui copil, solicitându-i inutil ficatul (nu mă îndoiesc că şi cel formulă face la fel), plus problema achiziţionării sale de la străini, căci n-am pile şi relaţii niciunde, ca să-l procur din sursă sigură şi să ştiu ce papă vaca, la rândul ei…

Internetul e plin de articole pro şi contra fiecărui tip de lapte, însă atâta vreme cât nu cunosc autorii nu mă pot încrede în opiniile lor aşa cum m-aş încrede în cele ale unor mame experimetate şi, la rândul lor, “citite” la subiect. Mai am 2-3 zile să iau o decizie and I need some help…

18 Comments

  1. nicoleta

    eu am gasit lapte bio de capra, namtesc, al un pret..nu tocmai de ignorat, dar ma rog.., la hypermaketuri de genul real, auchan, kaufland.. nu stiu care din aceste se gasesc in orasul tau si totodata daca aduc gama asta de produse.. 🙁

    trebuie neparat sa-ti spun ca m-am amuzat terbil sa citec despre nan si primele saptamani acasa..”dulcele de toate noptile”, a fost cel care m-a tinut in viata, mi-a dat energie si putere, cand simteam ca lesin..mai luam o lingurita de nan, iar cerul redevenea brusc albastru!!! nu am luat suplimente dupa nastere, am luat nan..si mi-a fost atat de bine..

    revenind la dilema ta, desi sunt inca “in urma”, ma gandesc sa le dau la fete formula cat de mult timp posibil, si noi am migrat de la nan, la humana, apoi la aptamil.. apoi, cand voi considera ca nu mai am suficiente resurse, ma gandesc sa trec pe lapte bio, preferabil nemtesc sau austriac (da o senzatie de siguranta limba asta), de vaca sau capra.. 🙂 va pup si sa cresteti mari, indiferent de lapticul ales!

    • Carla

      Nicoleta, mersi de recomandări… am găsit şi eu o gamă de lapte de capră în Auchan, însă înainte de a începe să le dau fetelor ne-am mutat iar aici – în Sibiu -încă n-am găsit înlocuitor… Trebuie să iau la rând hypermarketurile, să mă pun la curent cu oferta de produse de peste tot…

      Eu şi acum mai fur câte o linguriţă de lapte praf, dintotdeauna mi-a plăcut enorm iar batonul (ciocolata de casă) e dulcele meu preferat…

  2. UHT sigur nu, ala nu mai e demult lapte.
    Pentru lapte pasteurizat, alege ceva cu termen cat mai mic de garantie (trebuie sa intrebi angajatii supermarketurilor, cei care aranjeaza cutiile de lapte, ei stiu ce perioade de garantie are fiecare marca de lapte).
    Pentru lapte crud, cauta vreo ferma prin imprejurimile Timisoarei. Daca gasesti una prin apropiere, macar odata pe saptamana sa poti lua lapte de acolo si tot e bine.
    Exista lapte de capra pasteurizat, “La Colline”. 5.7 lei 900ml, vezi daca gasesti pe undeva.

    In ultima instanta, te poti gandi sa combini laptele praf cu laptele din cutie (1 masa lapte praf, 1 masa lapte pasteurizat)

    • Carla

      Eu sunt de o ignoranţă totală când vine vorba de laptele pasteurizat versus UHT. Nu înţeleg care şi de ce e mai rău decât celălalt, indiferent cât am căutat să citesc pe această temă.

      Soţul a vorbit cu colegii săi de şantier şi caută o sursă de lapte proaspăt pe acolo, şantierul fiind într-o localitate rurală de lângă Sibiu. Sper să găsim ceva de încredere, de unde să ne aprovizionăm şi cu lapte, şi cu brânză, şi cu ouă… şi chiar cu carne, când şi când.

      Am căutat “La Colline”, încă n-am găsit… 🙂 Dar sunt pierdută în acest spaţiu nou, momentan. Mai încerc! 🙂

  3. Eh, trecem prin aceeasi dilema:). Dupa dezbateri, analize, razgandeli, am inceput sa-i dau dimineata lapte de vaca integral, de la o ferma, si seara formula. Deocamdata merge asa. Nu vreau sa renunt inca la formula, desi a mea are aproape 2 ani juma, pentru doua motive: unu ca are totusi niste vitamine, minerale suplimentare si doi pentru ca am fost avertizata de alte mamici ca odata ce renunti la formula nu mai ai nicio sansa sa ii dai lapte fara lactoza la vreo boala de burtica. Asa ca noi mergem in paralel. Prbabil ca in primavara renuntam de tot la formula.

    • Carla

      Am luat şi eu în considerarea varianta în paralel, cu două tipuri de lapte, însă după 2 ani. Până atunci am decis să rămânem pe formulă, din aceleaşi motive ca şi tine: pentru suplimentul de vitamine şi fier conţinut de laptele special…

      Mulţumesc pentru opinie!

  4. ambasadoarea

    Si eu ma intreb. Cred ca noi ramanem la formula si dupa 1 an.

    • Carla

      Aşa am decis şi noi… formulă până la 2 ani şi apoi mai vedem. Restul lactatelor consumate de fete oricum sunt “proaspete” (unt, brânză, iaurt), aşa că orium organismul lor primeşte de toate…

  5. noi am optat pentru lapte de la “o vaca de incredere” 🙂 Am trecut-o pe el de la 13 luni si nu am avut nici un fel de preobleme, ba, la inceput i-am dat alternativ si lapte de capra dar nu am mai avut de unde sa fac rost…

    • Carla

      Ştiu că tu ai ferma la “botul calului”, ferice de tine! De-am avea toţi acces la asemenea surse de încredere, ce bine ar fi pentru copiii noştri… Nu vorbeşti cu ai tăi să crescă şi una-două capre? Cred că multe mame din zonă ar fi interesate…

  6. kapi

    Noi avem aproape 2 ani si mancam mixt. Seara la culcare si dimineata foarte devreme (5.30-6) bem cate un biberon de Lp,Nan. In rest, la micul dejun (cu cereale, biscuiti, gris ) si uneori in timpul zilei (rar,la cerere,baut cu paiul din canuta) bem lapte de vaca,Dorna ecologic ,neaparat rece(lapte cald nu accepta deloc). Am incercat cu cel de capra,Andechser si nu au vrut sa-l bea, nici simplu,nici preparat.

    …. eu habar nu aveam ca pot beneficia de lapte praf gratuit… era vreo restrictie, vreo conditie?…nu mi-a spus nimic nici pediatra si nici medicul de familie … bine , nici eu nu am facut vreo sapatura,vina mea

    • Carla

      Kapi, şi noi mâncăm mixt, în sensul că laptele de seara şi dimineaţa e formulă, în sticluţe, iar în cursul zilei consumăm alte lactate (iaurturi, brânzeturi) la liber. Lapte simplu au mai gustatd e la mine, n-au făcut nazuri dar nici n-au băut mai mutl de 2-3 înghiţituri, de curiozitate…

      În privinţa laptelui praf gratuit, acesta se oferea lunar, pe reţetă, gratis, oricărei mame care nu putea alăpta. Reţeta o primeai de la medicul de familie şi se primeau 8 cutii/lună, pentru fiecare copil. Noi am consumat mult mai puţin, dovadă că ne-a ajuns laptele până la 1 an şi jumătate, deşi l-am primit numai până în luna a doisprezecea. Nu exista nicio restricţie, atâta vreme cât mediculd e familie nota în fişa medicală că mama nu (mai) are lapte. Însă puţini medici se grăbeau să ofere oricui acest lapte, probabil păstrând facilitatea pentru mamele defavorizate social sau alte categorii de familii.

      Acum am auzit că s-a sistat, din motive de…criză, binenţeles. 🙁

  7. Noua ne-a recomandat pediatra sa incepem cu laptele de capra, fiind, dupa spusele ei, cel mai aproape de laptele matern. Pentru moment suntem inca pe lapte praf “Similac”, nu am gasit in tara din pacate si le-am dat copiilor Humana, Nan cu si fara lactoza, etc. A fost un dezastru toatal, au facut diaree de la toate tipurile de lapte praf din Ro. nu inteleg de ce, teoretic ar trebui sa fie aceeasi reteta la baza.
    Mi-a mai spus sa nu depasim 2 biberoane pe zi deoarece laptele impidica absorbtia de calciu iar pustii mei au iesit cu calciul aproape de limita.
    La noi sunt cate doua biberoane pe zi de 200ml plus 3 mese solide la 14 luni.
    Apropo de costuri, abia ne-am intors din Ro., am fost socata de preturile la imbracamintea pentru copii, pampersii (noi dam aici 40$ pe 228 bucati) si alimente pentru bebei.

    • Carla

      Andreea, îmi pare rău pentru ce aţi păţit în ţară… asta îmi dă mutl de gândit în privinţa compoziţiei şi structurii fiecărei mărci de lapte. În teorie, ar trebui să semene cât de cât, nu? Să nu resimtă diferenţa organismul copiilor şi să nu se întâmple ceea ce vi s-a întâmplat vouă…

      Şi noi avem două biberoane/zi, a câte 250-300 ml fiecare, amestecate cu cereale simple. Cred că e suficient pentru nevoile lor, în cursul zilei mai consumă şi alte lactate, deci nu cred că ar avea mari probleme cu calciul sau altceva. Mai degrabă cu vitaminele, pentru că nu mănâncă fructe şi legume proaspete deloc.

      Mai rămânem pe lapte formulă până la 2 ani şi apoi mai vedem…

  8. Larisa

    Si eu am problema asta…toata lumea imi spune sa trec pe lapte de vaca(fetita mea a implinit anisorul) dar doctorita spune sa o tin pe lapte praf pana la 3 ani…o mai tin pe lapte praf oricum cateva luni bune si o sa incep eventual sa-i dau de vaca mai tarziu asa printre mese cate putin si mai apoi sa-i inlocuiesc una din cele 2 mese de lapte praf cu cel de vaca.Eu sunt pro lapte praf cat mai mult…mi-a spus doctorita ca cel de vaca nici nu are atata calciu pe cat se credea.
    Daca te hotarasti…am vecini o familie foarte mare si draguta care au o vacuta:)

    • Carla

      Larisa, aş spune că un medic are argumente mai bune ca “toată lumea” care-şi dă neavizat cu părerea… Cel de vacă e foarte gras şi am citit în nenumărate locuri că nu e potrivit pentru copii atât de mici.
      Dacă ai posibilitatea, mai sănătos ar fi să-i oferi lapte de capră… poate găseşti undeva proaspăt.

      Mulţumesc pentru oferta cu văcuţa 🙂 , însă între timp am plecat din Timişoara…

  9. Elena

    Cum ai hotarat cu laptele, Carla? De vaca, de capra, praf? Trec si eu prin dilema aceasta acum…

    • Carla

      Elena, momentan am rămas pe lapte formulă… după ore întregi petrecute studiind mărciel de lapte şi compoziţia lor, am ales să continuăm cu Nestle Nativa. Aşa cum scrie şi pe cutie, mi s-a părut cel mai “blând” din punct de verede al compoziţiei.

      Celelalte produse aveau fiecare câte ceva ce nu mi-a plăcut: unul conţinea taurină (care e o substanţă excitantă nervos), altul avea aromă de vanilie, altul conţinea amidon şi sirop de porumb…

      În primăvară com introduce, în paralel, şi lapte de capră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.