Salată de icre de crap

Jul 16, 2011 by

Salată de icre de crap

Am intrat, weekendul acesta, într-un maraton al preparării de reţete de pe blogul culinar al Laurei Laurentiu, fiecare reţetă  aducându-mi o şansă în plus pentru câştigarea vasului Tagine, care mi-a plăcut atât de mult.

Iată cum am ajuns, în sfârşit, să scoatem de la naftalină congelator o cutie cu icre de crap demult uitată, pe care le-am preparat rapid, binenţeles după reţeta de Salată de icre de crap a Laurei…

Eu nu sunt nici pe departe o fană a icrelor, nu-mi mai amintesc de câţi ani n-am mai pus gura pe aşa ceva, dar nu e vina familiei că mie nu-mi place acest aperitiv, aşa că ceilalţi sunt invitaţi să savureze icrele în voie… Probabil faptul că nu-mi place peştele, probabil găndul că icrele sunt ouă mici, cu peşti şi mai mici înauntru :D… Probabil pentru că e o salată cu ceapă, iar eu cu ceapa nu mă împac deloc…

Am vrut însă să le ofer măzărichilor şansa de a se obişnui cu aroma şi textura icrelor, de a încerca şi acest sortiment de mâncare, de a le oferi posibilitatea să-şi formeze propriile preferinţe culinare, fără a fi “văduvite” de anumite gusturi din cauza preferinţelor mele.

Salată de icre de crap

Ingrediente:

200 gr icre de crap (noi am folosit doar 100 gr, fiind foarte sărate)

250 ml ulei de floarea soarelui

2 linguri de gris

1 ceapă

sare

1 jumătate de lamâie

Preparare:

Icrele se spală bine şi se aşează într-un vas, păstrându-se separat o lingură de icre, pentru final. Dacă nu sunt sărate, se lasă la frigider cu o linguriţă de sare timp de minimum jumătate de oră.

Se înfierbântă 100 ml de apă şi se toarnă grisul în ploaie, amestecând până se îngroaşă. Grisul astfel fiert se răceşte bine, se  adaugă peste icre împreună cu zeama de lămâie şi se omogenizează bine cu mixerul.

Se adaugă apoi uleiul puţin câte puţin, ca la maioneză, mixând în continuare, până se încorporează întreaga cantitate.

Ceapa se taie mărunt şi se adaugă peste salata de icre, împreună cu lingura de icre păstrate deoparte. Se amestecă manual, pentru a nu se sparge ultimele icre adăugate.

Dacă e nevoie, se mai potriveşte salata de sare, după gust.

Am căutat pe internet recomandări sau atenţionari vis-avis de consumul de icre la copii de 1 an. Nu am găsit niciun fel de menţiuni, aşa că – fiind vorba de o salată preparată în casă, fără conservanţi sau aditivi – le-am oferit şi măzărichilor câţiva “soldăţei”… Natalia a gustat cu plăcere, Sofia însă a mirosit ca un căţeluş tartina şi a refuzat categoric să guste. Mai încercăm şi mâine, nu e totul pierdut! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.