Pediatrul de buzunar

Jun 15, 2011 by


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/clients/client2/web5/web/wp-content/uploads/et_temp/DSC04940copy-83285_218x218.jpg) is not within the allowed path(s): (/home:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/var/cpanel/php/sessions/ea-php74:/usr/local/lsws) in /home/jocurbanro/public_html/wp-content/themes/Magnificent/epanel/custom_functions.php on line 1020
Pediatrul de buzunar

După o noapte agitată şi smirocăită, plus câteva guri de lapte date afară undeva spre dimineaţă, Sofia şi-a băut micul dejun fără niciun chef şi şi-a continuat mârâiala preţ de câteva minute… apoi i s-a făcut rău şi a vărsat lapte în jeturi, probabil şi cel băut cu o seară înainte. Am spălat-o, am schimbat-o, iar restul zilei şi l-a petrecut culcată pe pat, dormind sau scâncind încet, cu ochii la Nati… Nu s-a ţinut pe picioare deloc, iar după prânz s-a încălzit tare, avâd febră undeva spre 39 grade. Am tratat-o cu antitermic şi am zăcut lângă ea, la rândul meu crunt bolnavă, cu dureri cumplite de stomac şi burtă, cu greaţă, vărsături şi o interminabilă diaree. Seara Sofia a umplut şi ea scutecul cu o bombă nucleară, moment în care tati ne-a dus la spital, abia ţinându-ne pe picioare.

Fiind amândouă atât de bolnave am presupus că e o infecţie virală, însă după obişnuitele şi nesfârşitele aşteptări la UPU, într-o aglomeraţie de zile mari, Sofia a fost în sfârşit consultată de o rezidentă (sau poate asistentă?) şi, fără ca măcar să vină să o vadă şi doctoriţa de gardă, ni s-a pus diagnosticul de “Gastro-enterocolită acută” şi am fost trimise acasă cu o plasă de medicamente.

Am plecat acasă consternată, sperând totodată că nu e vorba de nimic mai complicat şi că ne vom face bine cu optimism şi cu medicamentele prescrise. Sperasem să-i facă Sofiei măcar o coprocultură rapidă, să excludem vreun virus care să necesite antibiotic şi care ar putea contamina întreaga familie… Dar, după spusele rezidentei, “e un val de enterocolită în oraş şi fetiţa prezintă exact simptomele în cauză”. Mă bucur să fie aşa.

Azi suntem mai bine, temperatura Sofiei se menţine puţin peste 37, a băut puţin lapte fără lactoză, e încă moale şi slăbită, dar s-a jucat puţin cu Nati şi pare să-şi revină încet-încet. Iar eu mă fac bine pe picioare, căci mamele n-au voie să fie bolnave niciodată, nu-i aşa?! 🙂

În altă ordine de idei, iată un site descoperit întâmplător, căutând  informaţii generale despre enterocolită: Pediatrul de buzunar.

Nu ştiu cine este medicul care “se ascunde” în spatele acestor articole, însă vă ofer prezentarea pe care D-na/D-şoara Doctor şi-a făcut-o pe site şi salut, totodată, această iniţiativă voluntară, pe care o găsesc foarte utilă:

Sunt medic specialist pediatrie, am 31 de ani şi am început acest proiect online din dorinţa de a oferi informaţii corecte, actuale si serios documentate despre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă părinţii. Doresc ca acest blog să devină o alternativă la numeroasele articole stufoase, prost documentate si adesea dificil de citit din mediul virtual actual românesc.

Întradevăr, limbajul de lemn folosit pe majoritatea siturilor medicale pe mine mă pune în dificultate atunci când caut informaţii suplimentare despre un anumit subiect… aşa că existenta unui asemena blog, unde să pot pune întrebări unui medic de fiecare dată când am nevoie de o părere în plus, mi se pare mai mult decât binevenită.

La o scurtă parcurgere a informaţiei de pe blog am găsit atât subiecte de medicină generală, cât şi articole despre alimentaţie, recomandări de cărţi, sfaturi medicale de călătorie, cât şi câteva articole interesante ce tratează subiecte controversate în pediatrie (de exemplu folosirea suzetei, colicii, fontanela, stimularea imunităţii la copii etc.). Limbajul folosit este “blând”, prietenos şi pe înţelesul oricărui părinte… un atu în plus.

Vă invit să aruncaţi o privire… un sfat medical în plus, atunci când copilul are o problemă, s-ar putea să vă fie cândva mai mult decât folositor.

___________

Foto: © jocurban.ro

8 Comments

  1. Alessia

    Ne pare tare, tare rau sa auzim asemenea vesti…Doamne ajuta sa va reveniti cat mai repede ! Sanatate de fier va dorim !

    Si multumim si pt pontul cu site-ul pe teme de pediatrie.

    Pupici.

    • Carla

      Mulţumim, n-a fost nimic grav până la urmă şi în două zile ne-am revenit amândouă… putea fi muuuuult mai lungă convalescenţa, bine că am scăpat uşor!

  2. Cris

    imi pare rau pt voi. si anca mea a facut enterocolita pe la 1 an si 3 luni, cu febra 40, dar ea nu a zacut neam. i-a trecut intr-o saptamana cu regim si antibiotic. ei i-au facut hemograma si au tras concluzia ca e nevoie si de antibiotic. multa sanatate.

    • Carla

      Faptul că Sofia a zăcut fără vlagă o zi întreagă ne-a îngrijorat mai tare ca toate celelalte simptome! Nu ne-am fi imaginat niciodată că ea poate fi atât de liniştită! 😀

  3. ella

    ei simtome asemanatore am avut eu si sotul meu. Ne-am trezit cu durere de stomac si senzatie de greata, dar fara diaree. Dupa 2 zile sotul s-a dus la medic, eu nu. Lui i-a spus ca are ulcer si l-a trimis la spital pt. analize iar intre timp sa ia vreo 3 medicamente prescrise. Inca asteapta rezultatul. Eu am facut un mic “research” la munca printre colegi si au mai fost persoane cu aceeleasi simtome asa ca l-am sfatuit pe sotior sa nu ia medicamentele ca nu are ulcer. Dupa 5 zile durerile ne-au lasat. Cred ca a fost vreun virus. El nu a mai luat pastile dar inca asteptam analizele. 🙂

    • Carla

      Ulcer aşa, direct?! Cam forţat diagnosticul, dintr-o simplă evaluare… Din câte ştiu eu, până la ulcer drumul trece întâi pe la gastrită şi acolo majoritatea oamenilor deja nu mai suportă durerea şi ajung la doctor… Vă doresc multă sănătate şi să nu fie nimic grav!

      Durerile de stomac pot apărea din varii motive, de la stres până la indigestii…

  4. site-ul l-am descoperit si eu acum cateva luni, si am gasit destule informatii utile.. insa eu sunt mai reticenta si prefer sa apelez tot la medicul Mariei in caz de nevoie. Avem noroc ca e acolo oricand avem nevoie de ea.
    Multa sanatate si recuperare rapida amandurora!

    • Carla

      Ah, evident că nu înlocuim vizita la medic cu sfaturi luate de pe siteuri… Chiar am subliniat că mi se pare util atunci când avem nevoie de o părere sau explicaţie în plus…

      Eu nu o dată am venit de la medic nelamurită sau total îndoindu-mă de tratamentul prescris… Mi-ar fi prins tare bine să mai aflu o opinie medicală, însă timpul şi finanţele, plus faptul că nu a fost ceva grav niciodată, m-au făcut să renunţ la o a doua vizită medicală la altcineva.

      Mulţumim de urări!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.