Cheesecake cu lămâie şi căpşuni

Jun 4, 2011 by

Cheesecake cu lămâie şi căpşuni

Nimic nu e mai potrivit pentru a desăvârşi un weekend torid ca o prăjitură răcoroasă şi acrişoară, adecvată întregii familii. Dă-l încolo de aport de zahăr, gelatină şi praf de copt! Festin să fie, de la mic la mare… şi noi să fim fericiţi! 🙂

Povestea prăjiturilor cu cremă fină de brânză şi lămâie este foarte spinoasă în familia noastră… 🙂 Mie îmi plac la nebunie, dar ar trebui să uit complet de ele, fiind un crud duşman al siluetei cu care şi-aşa mă lupt de ani de zile şi pierd, şi pierd, şi pierd… bătălie după bătălie. Dragoş este, ca să fiu amabilă, un indiferent al deserturilor – şi al mâncării în general – deviza lui de viaţă fiind “mănânc cât să trăiesc” (spre deosebire de a mea care, desigur, nu poate fi alta decât “trăiesc pentru a mânca!” :D), prin urmare prăjiturile sunt – în accepţiunea lui – doar o altă metodă de a ţine frigiderul ocupat şi de a pune o fărâmă de ceva dulce în gură, când se poate foarte bine – nu-i aşa? – să iei o linguriţă de dulceaţă, miere sau halva, atunci când te loveşte o nevoie acută de pompare a glicemiei.

În ceea ce priveşte măzărichile, buna lor creştere din primul an de viaţă şi, poate, o genă nesuferită şi urâcioasă strecurată în ADN-ul lor de la tati cel mofturos, a făcut ca preferinţele lor culinare – cel puţin în prezent – să încline exclusiv către sărat. Cu cât încerc eu mai asidduu să le educ în direcţia unei alimentaţii sănătoase, cu “consum moderat de sare, zahăr şi grăsimi”, cu atât îşi doresc ele cu mai mare înverşunare să guste din orice covrigel sărat, din orice fel de brânzeturi şi, nu în ultimul rând, din orice îşi pune tati în farfurie, având ele o intuiţie că mâncarea lui tati nu poate fi decât delicios de sărată şi, deci, mult mai gustoasă ca a lor!

Revenind la sfintele dulciuri, încerc – cu moderaţie – să le ofer fetelor cât mai multe preparate făcute în casă, din ingrediente proaspete şi fără adaosuri ascunse, în locul dulciurilor din comerţ, de care – slavă Domnului! – până acum le-am ţinut cu totul departe… Şi prăjiturile făcute de mami sau buni-buni sunt bune… mmm! Nu conţin creme grase, margarine sau coloranţi… Sunt pufoase, uşoare şi foarte gustoase! Astfel că, încet-încet, le-am introdus fetelor în alimentaţie câte o bucăţică de chec, câte un biscuite, câte o feliuţă mică de tort

A urmat, acum, rândul acestei tarte cu brânză şi căpşuni, care a avut succes la toată lumea cu excepţia lui tati, pe care de atunci încoace nici nu-l mai socotim. 🙂

Cheesecake cu lămâie şi căpşuni

Ingrediente:

3 ouă

3-4 linguri de zahăr

3 linguri de făină

1/2 plic de praf de copt

puţin unt pentru tapetat

500 gr Brânză de vaci cremoasă de la Dr. Oetker

200 gr zahăr pudră

2-3 pliculeţe de zahăr vanilat (sau esenţă de vanilie)

500 gr frişcă lichidă din lapte (sau vegetală, dacă preferaţi)

2 plicuri de gelatină

1 lămâie (zeama şi coaja rasă)

500 gr căpşuni

Preparare:

Blatul: Albuşurile ouălelor se bat spumă tare, cu un praf de sare. Se adaugă apoi, treptat, zahărul, amestecând cu mixerul până se topeşte complet (zahărul, nu mixerul :P). Se adaugă apoi gălbenuşurile şi se amestecă cu grijă, cu o lingură de lemn sau cu telul pară. Făina se amestecă cu praful de copt, spoi se presară în ploaie, amestecând cu mare grijă, de jos în sus, pentru a nu se lăsa compoziţia. Se unge cu unt şi se tapetează cu făină o formă de tort cu diametru cât mai mare. Compoziţia se toarnă în formă, se nivelează cu grijă şi se coace la foc potrivit până devine aurie. Se testează cu o scobitoare şi, când blatul e copt şi în interior (când nu rămân urme de aluat pe beţişor), se răstoarnă pe un grilaj de lemn sau pe un şervet de bucătărie şi se lasă să se răcească. Mie mi-a rezultat un blat subţire, de maxim 2 cm, exact cum doream. Dacă blatul iese mai gros, se poate tăia în două, caz în care tortul se umple în straturi… Sfat: dacă blatul începe să se rumenească la exterior dar în interior nu este copt, se acoperă cu o coală de hârtie şi se continuă coacerea micşorând focul.

Ca alternativă se poate folosi un blat gata preparat din comerţ, sau un pachet de pişcoturi… Sau mai bine fără! 😀

Cât timp blatul se coace cuminte în cuptor, preparăm crema…

Crema: Brânza dulce se amestecă foarte bine cu 200 gr de zahăr pudră şi cu zahărul vanilat. Când zahărul este complet topit se adaugă coaja rasă şi zeama unei lămâi şi se omogenizează. Frişca lichidă (eu am folosit “Milli Perfecto, Frişcă din lapte de vacă 30% grăsime”) se bate cu mixerul sau robotul de bucătărie conform instrucţiunilor de pe cutie, apoi se amestecă uşor cu brânza dulce, folosind o lingură de lemn. Gelatina se topeşte în 8 linguri de apă, apoi se încălzeşte pe foc mic sau bain-marie până devine transparentă, amestecând continuu (atenţie, dacă atinge punctul de fierbere îşi pierde toate proprietăţile!). Se încorporează în crema de brânză şi se amestecă cu grijă.

Branza de vaci cremoasa Dr Oetker

Am descoperit, zilele trecute, Brânza de vaci cremoasă Dr. Oetker, o excelentă alternativă pentru reţetele cu mascarpone sau brânză Philadelphia… După cum scrie pe cutie, unicul ingredient este brânza proaspătă de vaci, “cremuită” bine astfel încât să aibă o textură fină ca şi cea a altor specialităţi pentru prăjituri. Iar preţul este mai mult decât convenabil, în hypermarket am găsit-o la aproximativ 16 lei cutia de 1 kg (preţ apropiat de cel al brânzei dulci vărsate). Curios că nu găsesc pe internet nicio informaţie în română despre acest produs, nici măcar pe pagina oficială Dr. Oetker… doar pe siteul polonez am găsit.

Pentru montarea tortului am folosit forma în care am copt blatul. Dacă aveţi o formă cu inel detaşabil, e perfect. Dacă nu, în cazul meu, am presat pe fundul formei folie alimentară de aluminiu, pentru a putea răsturna ulterior prăjitura, fără emoţii. Căpşunile spălate şi scurse bine se taie în două şi se aşează în strat uniform pe fundul formei, păstrând câteva separat pentru ornat. Se adaugă jumătate din crema de brânză, apoi se aşează blatul şi se continuă cu restul de cremă. Se nivelează frumos şi se lasă tortul la rece pentru câteva ore bune.

Înainte de servire se răstoarnă tortul pe un platou, scoţând cu grijă forma (dacă credeţi că nu se va desprinde de pe laturile ei, puteţi folosi în prealabil un cuţit subţire pentru a desface compoziţia de pe marginile formei). Se desprinde uşor folia de aluminiu şi se decorează tortul cu căpşunile rămase.

Dacă doriţi o variantă şi mai “light” a reţetei, puteţi elimina blatul cu totul, folosind doar crema de brânză şi ce fructe preferaţi. De asemenea, crema se poate răci în mini-cupe speciale, care se răstoană individual pe farfuriare, rezultând mini-cheesecakes-uri numai bune de distrat copiii la o petrecere sau de înebunit musafirii… 😛


5 Comments

  1. Monica

    Draga Carla,

    In primul rand vreau sa te felicit pentru ca ai doua fetite tare dulci si dragalase!!! Iar tu esti o super mama! Baietelul meu are acum 8 luni si citesc uneori posturile tale (cand imi permite timpul) pentru nu-i asa, tu esti o mamica cu experienta acum si am multe de invatat de la tine. Am vrut sa te adaug pe Facebook, dar tocmai am citit parerea ta despre retelele de socializare :DD si iti dau dreptate…:)
    Reteta asta de tort mi se pare delicioasa, o sa o incerc. Mihaita e prea mic, dar lasa ca papa mami:) Vreau sa te intreb: trebuie smantana sau frisca pentru crema? Ca nu am inteles…
    Multumesc Carla pentru toate sfaturile bune si pentru ca ne daruiesti si noua o particica din viata ta.
    Te pup si pe tine si pe fetite!

    • Carla

      Mulţumesc, Monica, pentru aprecieri! Sper să-ţi fie de folos cât mai multe din postările mele, de la reţete până la experienţele mele cu copiii…

      Cât despre tort, e vorba de frişcă lichidă, din aceea de origine animală, care se bate şi se obţine frişcă pentru prăjituri. Se poate folosi şi frişcă vegetală (tot din aceea lichidă, care se bate), însă eu am considerat că pentru fete e mai “sănătoasă” cea de origine animală. Voi modifica şi în reţetă, ca să fie clar…

      Pe Facebook (încă) avem activ contul fetelor, ne poţi găsi după “Natalia si Sofia”, ne-am bucura să ne împrietenim… 🙂

  2. super reteta, arata demential, cred ca si la gust e la fel, poate o sa o incerc ceva mai tarziu, ca in ultimul timp am facut si mancat saptamanal cate un dulce si cred ca deja se cunoaste si la tati si la mine…mai moderam, dar o am in vedere

  3. Ce bine de mine ca nu-mi plac dulciurile :))))))) mie sa-mi dai mancare cat mai acra, sarata si spicy :))) Pana acum eu nu le-am dat deloc ratoilor nici sare nici zahar, mergand pe teoria “daca nu stie gustul nu are cum sa-l pofteasca’ :)).Sper sa nu-l mosteneasca pe sot mare carnivor si doritor de dulce (cutia mare de 1kg devorata intr-o seara) :(((

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.