Tort RAW cu migdale şi căpşuni

Apr 14, 2011 by

Acesta este primul meu tort raw.

Reţeta îi aparţine Ligiei Pop şi o găsiţi aici, în varianta originală şi mult mai reuşită la gust – sper. Dacă nu e aşa, înseamnă că tortul acesta nu e neapărat unul din marile delicii raw.

Cu o zi în urmă m-am îndeletnicit să prepar o porţie de lapte de migdale, tot după reţeta Ligiei. Pentru acesta am pus de cu seară la înmuiat o cană de migdale. A doua zi am pasat în blender migdalele cu un pumn sănătos de curmale şi apă cam până la nivelul de 1 litru.  După preparare am strecurat laptele printr-un săculeţ de pânză în care eu păstrez pâinea, în lipsa unui săculeţ special.

Laptele a ieşit delicios, aşa că l-am păstrat aproape integral pentru masa de amiază a fetelor, când l-am făcut shake împreună cu o banană şi câteva căpşuni. Le-am oferit fetelor deliciosul shake (mie mi-a plăcut foarte tare), dar a fost un fiasco total: l-au gustat, iar în momentul următor au aruncat cu totul sticlele, iar Sofia chiar a început să plângă de nervi… Voi mai face o nouă încercare, peste câteva săptămâni, ca să fiu împăcată că n-am abandonat “lupta” din prima.

Restul compoziţiei rămasă după scurgerea laptelui am folosit-o ca bază pentru tortul raw, respectând indicaţiile Ligiei. Am făcut, totuşi, câteva greşeli (in)voluntare, astfel că la final textura tortului meu a ieşit puţin diferită de cea originală…

Tort RAW cu migdale şi căpşuni

Ingrediente:

Blat: compoziţia rămasă de la laptele de migdale

1 cană de migdale (eu n-am mai avut, aşa că am adăugat 1 căniţă de uruială de in)

câteva felii de portocală (eu am pus o portocală întreagă şi blatul a ieşit prea umed)

1 căniţă de seminţe de floarea soarelui

Cremă: 1 cană de caju înmuiat în apă

1 cană nucă de cocos

1 lingură de ulei de palmier (eu am folosit de sâmburi de struguri)

1 lingură zeamă de lamâie

1 lingură de îndulcitor (eu am folosit miere)

Pentru umplut şi ornat: fructe la alegere

Cum se prepară:

Îngredientele pentru blat (migdalele, seminţele de floarea soarelui şi feliile de portocală) se mixează bine în blender. Mie compoziţia mi s-a părut insuficient de dulce, aşa că am mai adăugat câteva picături de îndulcitor de ştevie.  Compoziţia astfel obţinută se presează într-o formă de tort cu inel detaşabil,  cu ajutorul unei spatule.  Eu n-am avut inel, aşa că am modelat direct compoziţia în formă rotundă, pe un platou. Deasupra blatului se poate aşeza un strat intermediar de fructe; eu am folosit două banane tăiate felii.

Separat se mixează în robotul de bucătărie nuca de cocos, caju-ul, zeama de lămâie, îndulcitorul, uleiul şi puţină apă, astfel încât să obţinem o pastă consistentă (denumită frişcă în reţeta originală). Eu neavând robot am încercat în blender, însă ingredientele nici nu s-au mişcat, aşa că am mutat compoziţia în alt vas şi am folosit mixerul vertical. Acum mărturisesc sincer că mie gustul final al compoziţei nu prea mi-a plăcut, mi s-a părut fad şi cumva acru… motiv pentru care am mai adăugat puţin îndulcitor şi un pumn generos de căpşuni, schimbându-i total culoarea şi gustul. Crema aceasta se aşează deasupra blatului, presând cu aceeaşi spatulă. La final inelul lateral se scoate cu grijă, iar partea de sus a tortului se decorează cu fructe, după dorinţă.

Le-am oferit fetelor câte o felie, dar n-au fost deloc încântate, probabil nu se împacă cu gustul de migdale…

Aşa că, de vreme ce nici tati nu serveşte asemenea “reţete pentru iepuri”, nu-mi rămâne decât să mănânc singură, zile la rând, din tortul meu minunat… 🙂

5 Comments

  1. 🙂 eu mi-am incercat talentele cu un tort raw, tot dupa reteta ligiei, dar am inlocuit capsunile cu banana si mango… recunosc ca mi-a fost teama sa ii dau capsuni. Desi nu s-a ridicat la inaltimea (dpdv al aspctului) unui tort aniversar – acesta a fost tortul Mariei la 1 an. Am avut eu damblaua ca tortul sa nu ii fie interzis.. si a mancat! 🙂 si a avut un real succes in randul intregii familii. 🙂

    • Carla

      Şi eu am vrut un tort raw de ziua fetelor, însă lista de invitaţi era prea mare ca să-mi mai bat capul să pregătesc un tort atât de voluminos… Plus că poate n-ar fi fost pe gustul tuturor şi era păcat să muncesc degeaba.

      Aşa că am comandat un tort cu ingrediente de casă la cineva (am şi uitat să scriu despre el, of!), a fost extraordinar de bun şi aspectuos… iar fetele au avut voie câteva linguriţe din el (avea blat simplu şi cremă de brânză Philadelphia cu lămâie şi fructe de pădure).

      Văd că fetele nu au vrut nici azi să mănânce din tortul raw… Deci clar, nu le-am nimerit cu desertul acesta… 🙁

      Căpşuni am început să le dau fetelor imediat ce au împlinit 1 an… prima dată le-am dat doar să guste, ca să verific vreo oarecare alergie, dar n+au avut nicio problemă, aşa că am plusat la porţie întreagă, în combinaţie cu banană sau măr copt (simple nu le-au plăcut).

      • eu, la aniversarea ei, am instaurat dictatura! :)) am fost 13 persoane si tot, dar absolut tot ce am gatit a fost din meniul la care are acces Maria – doar nu era sa o tinem cu noi si sa o lasam sa se intinda dupa mancare. Tot atunci am incercat si pateul de masline cu avocado, dar el nu a avut asa mare succes. Era aniversarea ei, si in afara de alcoolul servit, nimic nu i-a fost interzis… iar ea ne-a rasplatit cu multa veselie si cca o ora si jumatate de dans continuu. 😉 Am incercat sa pregatesc mai o varietate mai mare de feluri de mancare, astfel incat sa acopar mai multe gusturi… si nimeni nu a plecat flamand. 😉

  2. Draga mea Carla,

    Multumesc frumos pentru mentionarea link-ului catre site-ul meu! In privinta printeselor, nu te ingrijora si incerca si alte retete cu ele. Spre exemplu bomboanele gen Raffaello, sau o prajiturica cu mere si nuci, care e la fel la gust cu reteta de mar cu biscuiti, retete mai simple si delicioase. De asemenea tortul de frisca sau cel de frisca cu visine, stii video-urile mele de la Ligia’s Kitchen.

    http://ligiapop.com/category/ligias-kitchen/

    Iar ca si un secret, nu-i mai spune sotului ce mananca. Fa tortul sau desertul aspectuos si dai sa mancance fara prea multe explicatii. Daca-i place lasa-l sa termine, iar la sfarsit spune-i cea mancat. Asa fac eu cu musafirii mei si tot timpul am succes garantat. Normal gustul trebuie sa fie perfect ca altfel nu mananca nimeni.

    Mult succes si mult curaj inainte!
    Ligia

    • Carla

      Dragă Ligia,

      Îţi mulţumesc pentru comentariu şi te felicit pentru reţetele minunate pe care le prezinţi.

      Categoric nu mă voi opri la acest tort, voi încerca şi alte reţete, până voi găsi câteva preparate care să le placă fetelor… Vreau neapărat să le hrănesc cât mai sănătos, măcar acum – în copilăria mică – perioadă în care îşi formează gusturile şi preferinţele culinare…

      Cât despre soţul meu… nu e deloc uşor de păcălit, el nefiind prieten în general cu dulciurile… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.