Chec cu iaurt şi lămâie

Apr 11, 2011 by

Cuptorul meu într-o dungă mă ţine, de obicei, la distanţă de a coace în el blaturi şi alte extravaganţe, limitându-mă la biscuiţi şi alte uscături cu nimic pretenţioase. Însă weekendul acesta am mizat totul pe o cană de kefir descoperită în frigider şi o vagă presupunere a mea că s-ar potrivi într-o prăjiturică simplă, bună de acompaniat un pahar cu lapte cald.

Inspiraţia mi-a venit, de fapt, adăugând pe masă o lămâie galbenă de ciudă, care am zis eu că va fi vioara întâi în prăjitura ce deja se copsese în mintea mea.

Nenea Google mi-a oferit o sută de variaţiuni pe aceeaşi temă, aşa că am ales în grabă două reţete din care am încropit propria mea variantă, după cum m-a dus capul.

Şi a ieşit un chec minunat de lămâios la limbă, însă umed şi îndesat (nu ştiu dacă de vină a fost cuptorul sabotor, sau doar proporţiile greşite ale ingredintelor, stabilite de mine). Dar în final tot răul a fost spre bine, căci măzărichile au putut ciuguli în voie din bucăţelele primite, fără să li se sfărâme prăjiturica în mâini.

După 3 zile şi 3 nopţi în care checul a zăcut în bucătărie, neacoperit cu nimic, victimă a cuţitului în desele mele plimbări nocturne prin casă, am salvat ultimele două felii pentru a le trage-n poze, aşa… ca să-l fac de ruşine, ca pe calul din poveste, dar şi ca să mă laud că şi prăjiturile ratate complet la capitolul aspect şi textură pot avea un gust divin şi o utilitate aparte, când casa ne e plină de copii!

Iar reţeta mea sună cam aşa:

Chec cu iaurt şi lămâie

Ingrediente:
4 ouă (de casă)
250 gr iaurt
350 gr făină
250g zahăr brun (de preferat pudră)
3 linguri de unt
1 linguriţă bicarbonat de sodiu (stins cu zeamă de lămâie)
coaja şi zeama de la o lămâie
opţional: 1 linguriţă de esenţă de vanilie (sau zahăr vanilat)

Cum se prepară: Într-un vas încăpător se mixează (cu lingura de lemn sau cu mixerul) untul cu zahărul. Se încorporează ouăle întregi şi iaurtul, amestecând energic. Se adaugă apoi bicarbonatul şi făina, iar la final coaja rasă de la o lămâie, sucul acesteia şi vanilia.

Rezultă un aluat puţin mai gros ca şi cel de clătite, care se coace la foc mic, într-o tavă de chec unsă bine cu unt. După ce trece testul scobitorii se lasă să se răcească înclinat pe o parte. Se serveşte pudrat cu zahăr, cacao, sau nimic, înecat în lapte. 🙂

p.s. Dacă ştie cineva în ce proporţii aş putea înlocui zahărul cu miere, împărtăşiţi cu mine secretul, spre buna sănătate a măzărichilor!

5 Comments

  1. Gabi (Vivela)

    Notat reteta, se va presta in curand 🙂
    referitor la miere, odata ce ai incalzit-o peste 40 de grade – s-au dus toate proprietatile ei miraculoase. nu ramane in urma decat ceva cu nimic mai bun decat un zahar obisnuit. plus riscurile mult mai mari de a nu mai iesi nimic din prajitura – ca mierea in aluat e tare pretentioasa. eu as zice- pentru sanatatea Mazarichilor – sa inlocuiesti zaharul cu indulcitor pe baza de stevia rebaudiana. e 100% naturala, n-are calorii, e stabila la temperaturi inalte, nu da dependenta de dulce, e…minunata, ce mai. doar sa te obisnuiesti cu cantitatile, sa nu iasa prea putin dulce (trebuie gustat din aluat inainte).

    • Carla

      Aha, merci mult de sugestie!

      Nu mi-a plăcut deloc ideea de a pune atâta zahăr în mâinile măzărichilor, dar n-am ştiut cum şi cu ce să-l înlocuiesc, fiindu-mi şi reţeta străină… Aşa că am fost generoasă, de data aceasta…

      Şi acest îndulcitor de unde-l procur? Din magazine naturiste?

  2. Uite un site de unde ma mai inspir: http://www.homemade-baby-food-recipes.com/eggs-baby-food.html :), gasesti multe, multe retete pentru fructe, legume, carne, oua, etc..

  3. Alessia

    Buna Carla,

    Referitor la stevia rebaudiana tin sa subscriu la ce a scris Gabi mai sus. Eu am procurat-o de aici- http://www.naturame.ro/1414~indulcitor-lichid-natural-stevia

    Succes si te pup cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.