Biscuiți ”Maia” pentru bebeluși

Feb 19, 2011 by

Caietul de prăjituri al mamei mele are o particularitate care-mi place și pe care am decis, din motive de logică, să o adopt și eu: fiecare rețetă notată acolo poartă numele persoanei unde mama a mâncat acea prăjitură, ceea ce o face să-și amintească exact ce gust și textură trebuie să aibă compoziția și, ulterior, prăjitura gata scoasă din cuptor…

După acest model, am primit de la mama Maiei o rețetă de biscuiți pentru bebeluși, pe care eu am modificat-o puțin (în ceea ce privește îndulcirea) și au ieșit niște biscuiți grozavi, suficient de tari cât să servească scărpinării gingiilor măzărichilor, dar destul de sfărâmicioși astfel încât să-i pot mixa, fără probleme, în deserturile de fructe ale fetelor, folosind mixerul vertical.

Mă laud cu faptul că în aproape 11 luni de viață fetele mele n-au primit niciun biscuite din comerț, niciun Danonino, niciun iaurt de fructe, niciun pufulete și niciun model de cereale cu adaosuri… așa că, din punct de vedere al sănătății, sunt în grafic cu ceea ce mi-am propus și intenționez să rămân așa cu anii. Iar acești biscuiți sunt potriviți până s-or mărita! 🙂

Ingrediente:

12 linguri de lapte (poate fi și lapte de soia)

12 linguri de ulei (eu folosesc de sâmburi de struguri)

2 ouă (dacă bebelușul e mic, se adaugă doar gălbenușurile)

1 lingurița de bicarbonat de sodiu, stins cu zeamă de lămâie

24 de curmale, fără sâmbure (rețeta originală conține 12 linguri de zahăr)

făină integrală ”cât cuprinde” (dacă vă enervează acest termen, atunci încercați aproximativ 500 gr.)

Ingredientele (în afara făinei) se amestecă cu mixerul vertical până se omogenizează, apoi se frământă bine cu făina,  rezultând un aluat elastic. Se întinde o foaie de 0,5 cm grosime, care se taie cu forme speciale sau cu gura unui pahar. Biscuiții se coc la foc mic timp de aproximativ 30 de minute, pe hârtie de copt, verificându-i să nu se înnegrească  pe partea de dedesubt.

Rezultă o porție generoasă de biscuiți (3 tăvi), care se păstrează fără probleme într-o cutie metalică sau în orice alt loc întunecos, uscat și răcoros. Puteți folosi doar jumătate din ingrediente, pentru a obține o tavă plină de biscuiți, dacă nu vreți să vă umpleți cămara. 😉

p.s. Urmează să reîncerc rețeta biscuiților (im)perfecți ai lui Ozzy, a căror preparare a fost cel mai mare fiasco din viața mea! 😀

21 Comments

  1. si tu, brutus, ai ratat reteta aia? acum imi e teama sa incerc orice altceva 🙁
    desi, dupa cum suna ingredientele astia au sanse sa iasa

    • Carla

      Da, culmea că și mie mi-au ieșit la fel de mucilaginoși… și nici măcar nu i-am putut dezlipi de pe hârtia de copt, spre deosebire de tine… 😀

      Dar e o provocare în plus să-i fac să-mi iasă! 😀

      Iar aceștia ai mei.. n-au cum să nu-ți iasă! 😉

  2. ambasadoarea

    Ce misto! Si eu vreau acelasi lucru pt Iris, fara zahar, sare, dulciuri din comert s.a. Sper sa si reusesc, pt. cat mai mult timp, asa ca, o sa te folosesc ca inspiratie 😉

    • Carla

      Mă bucur că nu am rămas singura mămică preocupată de aspectele acestea… tocmai de aceea vreau să și postez cât mai multe rețete și alte sfaturi legate de alimentația sănătoasă a bebelușilor.
      Sper să fie de cât mai mare folos!

  3. Joe

    Suna bine reteta asta, o sa o incerc negresit! 🙂 Imi pare rau ca nu v-au iesit, poate e ceva legat de orezul expandat…nu stiu ce sa zic. Dar daca nu ies, abandonati proiectul, lumea e plina de biscuiti mai buni! :)))

    • Carla

      Ei, să nu-ți pară rău… eu cred că și știu ce am greșit, dar nu spun până nu verific să văd dacă-mi iese! 😀

      Sper ca și ție să-ți iasă rețeta mea…

  4. Suna bine reteta!
    De unde iei ulei de samburi de struguri?

    • Carla

      Da, sună bine și e gustoasă chiar și pentru mămici! 😀

      Ulei de sâmburi de struguri iau de la Auchan, la raionul uleiuri… sticla e de 500 ml și costă puțin peste 10 lei. Mie îmi place mai mult decât cel de măsline, la gust.

  5. Roxana

    Buna Carla,
    ce fel de faina folosesti?
    Dar lapte?

    Multumesc,
    Roxana

    • Carla

      La acești biscuiți am folosit făină integrală de secară, iar prima dată i-am făcut cu făină normală de grâu și au ieșit la fel.

      Lapte folosesc Dorna Bio de 1.5% grăsime, atât pentru brânza de casă, cât și pentru celelalte preparate ale fetelor (gris cu lapte, orez cu lapte etc.).

  6. diana - despre copii

    Carla, am incercat reteta si a iesit OK. Eu am pus ulei de masline si faina integrala Bio de la plafar. Eu zic ca au iesit bine. Ramane sa ii testez maine pe fiimea. Multumesc!

  7. Carmen

    Carla,

    fata mea are 6 luni.oare e ok sa ii fa biscuitii acestia care au curmale?

    • Carla

      Carmen, din cunoştinţele mele curmalele au risc foarte mic alergen şi se recomandă ca alternativă la îndulcitul clasic în mai toate reţetele pentru bebeluşi, precum şi în cele de alimentaţie sănătoasă, fără pruduse procesate. Nu am citit niciunde contraindicaţii în privinţa lor.

      Nu cred să existe niciun risc, iar biscuiţii sunt suficient de tari încât fetiţa ta să nu se înece cu ei şi să-i poată molfăi în voie…

      Poţi încerca cu o jumătate de porţie, să vezi dacă îi plac, dacă îi acceptă… Poftă bună vă doresc!

      • florentina

        Pentru a fi sigura, doresc sa stiu daca ai folosit curmale uscate (cele care se gasesc in comert). Multumesc!

        • Carla

          Bună Florentina,

          Folosesc mereu curmale uscate din comerţ, dinc ele obişnuite (la Kaufland au un preţ rezonabil). Mă feresc doar de fructele uscate ce conţin sulf pe lista ingredientelor.

          Înainte de a le folosi, hidratez orice fructe uscate, seminţe sau nuci minim o oră, într-un bol cu apă. Astfel devim mai moi, mai uşor de folosit în reţete sau de mâncat ca atare.

          De multe ori folosesc fructe, nuci şi seminţede pe Driedfruits.ro, în cazul curmalelor acest sortiment: http://www.driedfruits.ro/index.php?route=product/product&product_id=115

          Numai bine îţi doresc!

  8. Otilia

    Multumesc mult pentru reteta! In sfarsit am gasit ce cautam: biscuiti gustosi si numai buni de folosit mixati impreuna cu piureul de fructe. Baietelul meu ii adora! Si mie imi place sa mananc cativa la cafeaua de dimineata. Deliciosi!

    • Carla

      Otilia, mă bucur că îţi plac…
      Zilele acestea voi reface reţeta, încercând să schimb făina cu cea de orez (care, fiind fără gluten, este mult mai sănătoasă)… dacă ies gustoşi (şi trebuie să iasă! :D), postez reţeta şi te invit să-i încerci şi tu…

  9. Eu am tot facut biscuiti in casa ( de cele mai multe ori fara gluten) insa imi doresc de acum sa mai si cumpar. Nu-i dau de mai mult de doua ori pe saptamana insa cred ca sunt o gusutare ( ocazionala) buna pentru ei. Voi pana la varsta ati continuat dieta fara gluten? Multumesc!

    • Carla

      Am să mă prefac că nu observ reclama la biscuiții fără gluten gata de cumpărat (dar care conțin, ca revers: margarină vegetală, zahăr, fulgi de ciocolata (5,6%) (zahăr, masă de cacao, unt de cacao, emulgator: lecitină de soia, arome), ouă, lapte praf degresat, laptele pasteurizat, fructoză, pudră de cacao (1,9%), îndulcitor: maltitol, agent de îngroșare: făină de semințe de roșcove, hidroxipropil metilceluloză, aromă, agenți de afânare: fosfat disodic, carbonat acid de sodiu, carbonat acid d ‘sare de amoniu, emulgator: lecitină de soia. TOPPING (30%): zahăr, grăsime vegetală, pudră de cacao (15%), alune, lapte praf, emulgator: lecitină, arome.) și am să răspund punctal la întrebarea din comentariu. 😉

      Noi nu urmăm o dietă fără gluten permanentă, dar încercăm să înlocuim cât mai multe din produsele cu gluten cu alternative fără gluten, de câte ori putem. Vom continua cu acest lucru atât cât vom putea, nu cred că e o chestiune de vârstă, cât de sănătate alimentară pe parcursul întregii vieți. Apropos de rețetele de biscuiți, prefer totuși să continui să pregătesc acasă biscuiții pentru copiii mei, chiar și cu gluten, în locul celor din comerț, care conțin o listă de ingrediente asemănătoare cu cea enumerață mai sus. Îmi pare rău, pentru mine un asemenea produs va rămâne întotdeauna pe lista neagră.

  10. simona

    Salutare,
    Am intrat din intamplare pe blogul tau cautand retete de biscuiti pentru bebe. Am incercat vreo 4 retete gasite pe diferite bloguri, dar numai pe acestia fetita mea i-a rontait foarte usor, fara sa rupa bucati mari si fara sa se inece. Multumim.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bebelusi de aprilie - mai 2010 (12) - [...] Simoooooooo :))) Fetelor,daca va intereseaza am gasit o reteta de biscuiti pentru bebelusi/copii. Biscui Eu zic ca e buna,o…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.