Alternativa raw-food: sănătate pentru întreaga familie

Feb 18, 2011 by


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/var/www/clients/client2/web5/web/wp-content/uploads/et_temp/Fructe-deshidratate_2-159742_218x218.jpg) is not within the allowed path(s): (/home:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php:/tmp:/var/cpanel/php/sessions/ea-php74:/usr/local/lsws) in /home/jocurbanro/public_html/wp-content/themes/Magnificent/epanel/custom_functions.php on line 1020
Alternativa raw-food: sănătate pentru întreaga familie

Prima mea ”ciocnire” cu filozofia raw-vegană s-a întâmplat în vara anului trecut, în timpul unei întâlniri cu o veche prietenă – mămică și ea a două fetițe. O știam mare carnivoră, ca și mine… o știam mereu în luptă cu kilogramele, la fel ca și mine… surpriză, însă.

Mi-a povestit că, tot căutând sfaturi despre acel regim de viață ”miraculos” care să-i ofere o alimentație sănătoasă și gustoasă atât ei, cât mai ales fetițelor ei, a descoperit câteva informații despre RAW. Intrigată, a citit mai departe, a ”digerat” informațiile la rece, a căutat rețete pe care le-a încercat și a decis că, cel puțin într-o mică măsură, principiile de alimentație raw i se potrivesc.

Dacă n-am rămas eu ultima care să nu știe nimic despre acest subiect, alimentația raw promovează consumul a cât mai multe produse organice în stare crudă, neprocesate termic. Cu alte cuvinte, adepții raw sunt niște indivizi certați cu focul. 🙂

Filozofia raw lasă totuși libertatea de ne a alege tipul de alimentație, de la dietele exclusiv vegetariene (dieta raw-vegană), la cele ovo-lacto-vegetariene, omnivore sau exclusiv carnivore (în genere bazate pe varietăți de pește crud). Singura condiție este ca alimentele să nu fie gătite la temperaturi mai mari decât cele în care se dezvoltă respectivele produse în starea lor naturală (se consideră că temperatura de 40 grade este maximul admis, pentru a nu fi alterate enzimele din produsele consumate).

Alimentația raw-vegană este cea mai populară și, în opinia mea, cea mai ”severă” dintre toate aceste tipuri de alimentație raw. În traducere personală, acest principiu ar suna cam așa: ”dacă tot am renunțat să mâncăm orice lucru gustos, hai măcar să mâncăm sănătos!” :). Sigur că puține persoane încercă și reușesc s-o urmeze fără abateri, însă beneficiile unei astfel de alimentații nu întârzie să apară chiar și prin ”convertire” parțială la principiile ei. Am descoperit persoane care mănâncă în stil raw în anumite zile ale săptămânii, altele care au renunțat la deserturile tradiționale – din rațiuni calorice – preparând numai deserturi raw-vegane, altele care combină alimentația raw cu alimente procesate termic, însă gătite cât mai sănătos…

Numitorul comun al tuturor acestor stiluri de alimentație îl constituie, fără îndoială,  certitudinea că alimentele servite în stare proaspătă au o valoare nutrițională mult mai mare pentru organism, find totodată mai sănătoase și aducând un aport net superior de  enzime, vitamine și minerale, comparativ cu alimentele procesate termic la temperaturi mai mari de 40 de grade. Eu, personal, nu o dată m-am întrebat ce se întâmplă cu vestitul spanac atât de bogat în vitamine, minerale și fier, odată introdus în apă clocotită… mai rămâne acolo ceva cu adevărat sănătos? Însă absolut niciodată nu m-am mobilizat să renunț la gustul atât de bun al spanacului gătit cu usturoi și sos de lapte, în favoarea unei salate de spanac crud.

Raw food (hrana vie) asigură tot necesarul nutrițional zilnic al unei persoane, marea dificultate – din punctul meu de vedere – constituind-o schimbarea totală a obiceiurilor noastre alimentare, renunțarea la gusturile cu care ne-am obișnuit de o viață, renunțarea la a găti tradițional. Din păcate pentru sănătatea mea, îmi plac lactatele și ouăle într-o prea mare măsură ca să renunț la ele, însă categoric pot renunța la o serie de mâncăruri gătite pe foc, înlocuindu-le cu preparare raw.

Revenind la titlul postării mele, marea mea preocupare – atunci când frunzăresc site-uri cu rețete raw –  este să mă inspir cât mai mult pentru a îmbunătăți alimentația măzărichilor mele și pentru a le oferi mese cât mai gustoase și sănătoase. Dintre cele mai utile informații descoperite aș enumera doar câteva, care m-au ajutat să îmbunătățesc simțitor mesele fetelor, din punct de vedere nutrițional:

* curmalele (sau alte fructe deshidratate) sunt un excelent îndulcitor și înlocuitor al zahărului în deserturi (biscuiți, sufleuri, budinci, gris sau orez cu lapte etc.);  tot ce aveți de făcut este să mixați curmalele în compoziția preparată, cu ajutorul unui mixer vertical sau al robotului de bucătărie, din ”măsurătorile” mele 2 curmale fiind echivalentul unei linguri de zahăr.

* ”paradoxul fructului de avocado”: gustul – așa cum îl percep eu – anost al fructului de avocado îl face o bază ideală atât pentru deserturi, cât și pentru salate, piureuri de legume sau aperitive. În bucătăria raw-vegană majoritatea cremelor dulci au la bază pulpa de avocado.

*broccoli crud, măcinat bine în robotul de bucătărie și amestecat ca atare, constituie o excelentă sursă de vitamina A, B2, C, acid folic, fier, calciu si potasiu, pentru bebeluși.

*laptele crud – laptele de migdale, caju, cocos, soia etc. – este cu adevărat sănătos pentru întreaga familie, putând fi consumat – fără restricții – și de copii.

*deserturile raw, îndeosebi torturile, pe lângă faptul că nu conțin ouă, făină, grăsimi și alți aditivi, arată  și extraordinar de bine, fiind astfel cele mai potrivite pentru aniversările micuților noștri… din ele copii pot fi serviți fără rezerve și fără teama că le oferim preparate nocive pentru sănătatea lor.

Internetul abundă de siteuri dedicate alimentației raw-vegane, care oferă atât informații medicale, cât și rețete culinare, plus ample prezentări despre totalitatea fructelor, legumelor și semințelor ce se pot consuma sub principiile raw-vegane. Vă las să descoperiți singuri minunățiile din bucătăria raw, oferindu-vă câteva adrese utile, de unde puteți începe  o călătorie culinară pe un alt tărâm gastronomic… 😉

Ligia Pop – Raw Vegan Chef

Ina Todoran – Lifestyle Blog

Bucurie, Bunastare, Hrisca.

și, nu în ultimul rând, deserturile lui Russel James – cel mai celebru bucătar raw din UK.

4 Comments

  1. Si eu i am dat Dariei curmale si i au placut.Am gasit la un mom dat la dm , unele oragnice , care intre timp au si disparut :(.Broccoli ii dau f des , ii place si asta tare mult.Eu ii mai dau si stafide.Referitor la alim exclusiv raw vegana ….nu e pt noi, poate pt Daria , ca e cam certata cu carnea , insa eu nu pot sa nu mananc o fripturica la cuptor sau la gratar :).Pupici.

    • Carla

      Așteptăm și noi să mai creștem, pentru a ne putea bucura de toate fructele și semințele pământului…

      Legat de consumuld e carne, nici eu nu vreau să renunț la așa ceva, însă deserturile raw fac toți banii!

  2. Andreea/Dragaica

    I-am vorbit sotului (carnivor pe viata) despre dieta raw-vegan, raspunsul lui a fost urmatorul :”Stii ca asta poate fi motiv de divort!!!” :))))))))
    Nu pot renunta la omlete si fripturi :(((

    • Carla

      :)))))))))))))))))) Așa ar spune și soțul meu, dacă l-aș obliga să mănânce raw!

      Ei, dar copiii nu pot ”divorța” de noi așa ușor, deci măcar pe ei să ”îndreptăm greșelile noastre”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.