Primul prânz în patru și alte întâmplări gustoase
Cum vremea ploioasă din weekendul trecut ne-a ferecat în casă, am profitat pentru a inaugura steamer-ul de curând achiziționat, necesar pregătirii mâncareii măzărichilor (și a mele, deopotrivă, pe când m-oi mobiliza să mănânc sănătos). Am pregătit, astfel, bastonașe din morcovi, la aburi, asezonate – pentru adulți – cu unt și desăvârșite – tot pentru noi, adulții – de un vin alb și un somon la tavă, o delicatesă! N-a lipsit nici desertul, clătite cu brânză dulce și stafide, din care n-am rezistat să le oferim și feteleor câte o picătură de umplutură… și nu știu dacă ”de vină” a fost aroma cojii de lămâie sau pur și simplu gustul brânzicii, însă le-a placut enorm!
Revenind la prânzul nostru sănătos și frumos colorat, ne-am bucurat duminică dupamiază de prima noastra masă în patru… cu măzărichile frumos aliniate între noi, în scăunelele lor. Inițiativa a fost un succes total! Fetele s-au întrecut în a molfăi pe bastonașele de morcov în neștire, țipând isteric de câte ori le aluneca prada din mânuțe… iar la final, când au obosit de la atâta meștereală, au tras amândouă un plâns de părere de rău care m-a făcut să mă felicit că am descoperit teoria BLW și mi-am făcut curaj să le ofer alimente întregi, pentru joacă…
Primul prânz în patru, 17 oct. 2010
Am bifat, astfel, morcovul, ca fiind un mare succes, motiv pentru care – a doua zi – am reeditat scena ”împrietenind” bastonașele de morcov cu unele similare de păstârnac și cartof. Măzărichile au fost absolut încântate! Mi-am răspuns, totodată, și la întrebarea ”oare le-a ajuns în stomac vreo fărâmă de zarzavat?” atunci când am descoperit în pampers-ul Sofiei o mulțime de bucățele portocalii de morcov nedigerat! 😀
Natalia, 17 oct. 2010
După acest debut de săptămână atât de promițător, a venit rândul bananei… ooooooo!, dulcea și aromata banană, deliciul copiilor! Grație sfaturilor de ”servire” a bananei găsite pe net, am purces la a ne distra, cu mic-cu mare…
Din păcate, piersica și kiwi-ul (partea fără sâmburi, binențeles!) au avut o soartă mult mai tristă, fiind înghițite, în conbinație cu pară și cereale, cu mult efort și fără nicio plăcere… Nu-i nimic, mai încercăm zilele viitoare!
Din păcate ne lovim în continuare de refuzul fetelor de a-și bea lăpticul zilnic (din 180 ml la o masă, nu reușim să le ”păcălim” să bea mai mult de 100 ml, uneori doar 50! 🙁 ). După mai mult de o lună de chinuri, suntem în plin proces de schimbare a mărcii de lapte; trecem pe Vitalact – cel oferit gratuit de stat, despre care am auzit și citit multe opinii pozitive. Nicio schimbare însă, măzărichile refuză biberonul în continuare. Singurele mese la care reușim, uneori, să golim biberoanele, este cea de seară, cu cereale… motiv pentru care am ajuns să le combin laptele cu cereale la fiecare masă, de câteva zile încoace, pentru a da o mai mare consistență brumei de hrană ce le ajunge în stomăcel. Mâine seară ne vom confrunta cu acul cântarului, sunt foarte sceptică vis-a-vis de cât au pus fetele pe ele în ultimele două săptămâni!
Aceasta fiind situația, și pentru că măzărichile încă nu știu să mănânce singurele, auto-diversificat, m-am văzut nevoită să combin această teorie cu principiile diversificării clasice, oferindu-le fetelor în paralel hrană pasată și bucăți întregi, pe care să le poată ele molfăi… Săptămâna aceasta am testat piure-urile de fructe cu adaos de cereale de orez, în câteva combinații simple (mărul și para fiind deja ”veterane” în dieta fetelor): pară-kiwi, măr-piersică, pară-măr…
Mâine vom încerca dovleacul ”aburit”… dacă măzărichile nu vor fi impresionate, mami sigur nu se va supăra să mănânce în locul lor!
Ce frumos!!!Un pranz in formula completa!Spor la savurarea dovleacului ;)!Aaaa….. si bravo pt ca mancati sanatos ;)!
Pupam fetele.
🙂 Mulțumim!
Măcar acum, cu fetele, poate ajungem și noi să mâncăm mai sănătos…
Felicitari pentru debutul glorios!
Sabina a incercat, dupa propria mea regula pre-BLW, un aliment/zi; astfel am testat cu succes: banana, mar, paine, broccoli, papaya, pepene galben, cartof dulce, conopida.
Te rogu-te fain, arata-mi si mie o poza cu CE fel de dovleac sa cumpar; ca aici au la variante….
Si zi-mi cum il aburesti; la cuptor nu e bun?
Multam tare
Mulțumim de felicitări!
Mi se par foarte corecte regulile tale… și noi cam la fel am făcut: măr, pară, banană, pâine, morcov, cartof, păstârnac, iar kiwi și piersică le-am dat pasate, cu cereale. Succes și vouă, de acum înainte putem schimba tot mai mutle impresii! 😉
Referitor la dovleac… e cel portocaliu, din care se face și plăcintă (cel pe care voi îl sculptați de Halloween :P)… O să pun și o poză azi, plus un articol despre dovleac și beneficiile sale… Mă găndisem să-l aburesc la steamer pentru a rămâne mai zemos, mie cel copt la cuptor mi se pare mai deshidratat și sec. Dar presupun că e bine oricum, după preferințe…
Hahaha, am 2 dovleci imensi in fata usii :-)). Sa ii pastrez ptr Sabina???
(anul asta nu ii sculptam ci ii pictam)
Astept cu interes (nu cu graba) articolul despre dovleac.
Ce frumosssssssss, un pranz in 4! Bravo, felicitari mami pentru perseverenta. Eu am inceput cu cereale, si tot asa, o las cateodata sa isi bage manutele in bol. Inca nu am incercat sa ii dau ceva in manute sa “rontaie” pentru ca ma gandesc ca e prea mica
Vă urăm și vouă cât mai multe mese în 3 și cât mai repede!
Spor la cereale, iar în privința altor alimente, întradevăr mai poți aștepta puțin până să-i dai altceva…
Ioana, vine curând articolul, dacă nu mă sabotează micile teroriste, ca azi… 😀