Lectură pentru mămici grăbite

Aug 28, 2010 by

Dacă mi-a plăcut ceva în mod special, în timpul celor 4 ani de facultate,  au fost cursurile de psihologia copilului și psihologia familiei. Excelent structurate, informație mai mult decât interesantă, folositoare pentru viață… Profesoara care ținea aceste cursuri, Ana Munteanu, o doamnă cam într-o ureche – dar cu merite profesioanle incontestabile în domeniu, a avut grijă să ne ofere material de studiu suficient, o bibliografie stufoasă, cu o mulțime de titluri interesante…

Parte din aceste cărți le-am parcurs cu mare plăcere, la vremea lor. Parte mi-au scăpat atenției, din lipsă de timp, iar acum regret că n-am păstrat o listă cu titlurile respective… Iar parte din aceste lucrări ar trebui să se regăsească în biblioteca fiecarei familii, fiind de interes general…

În timpul sarcinii am reluat lectura de gen, insistând mai mult pe materiale despre evoluția sarcinii și despre îngrijirea bebelușului. Mi-am cumpărat câteva cărți, am primit împrumut altele, am avut la dispoziție timp să studiez și diverse articole pe internet… m-am documentat, cât de cât.

Acum, că măzărichile cresc frumos și îngrijirea lor fizică nu mai ridică probleme, a sosit timpul să încep să mă (pre)ocup de evoluția lor în plan psihic și afectiv. Așadar, am decis să caut noi cărți și materiale,  precum și să și să recitesc din cele parcurse în timpul facultății…

Tot în timpul sarcinii, o bună prietenă mi-a oferit cadou una din cărțile despre care auzisem o mulțime de lucruri pozitive, însă nu-mi căzuse în mână în timpul facultății: Dr. Benjamin Spock, Îngrijirea sugarului și a copilului. Tradusă în 39 de limbi și vândută în mai mult de 50 milioane de exemplare, lucrarea este un “must have” în ceea ce privește creșterea copilului; a apărut inițial în 1945 și a cunoscut, de-a lungul vremii, reeditarea în 8 ediții revizuite, care au actualizat permanent informația, cuprinzând progresele medicale, precum și noile probleme și soluții privind îngrijirea copilului, apărute de-a lungul vremii.

Această a opta ediție, pe care o am eu, este prima publicată după moartea dr. Spock, ediția fiind îngrijită de Dr. Robert Nedlman – profesor și medic pediatru practician. Cât despre Dr. Benjamin Spock,  acesta a fost un reputat pediatru, profesor în medicină și cercetător; a publicat 11 titluri de gen, a militat activ pentru dezarmare, pentru îngrijirea copiilor în creșe, grădinițe și școli și pentru asigurarea unor condiții medicale și sociale cât mai bune, pentru fiecare copil.

Citind această carte, am ajuns la concluzia că ar trebui să constituie un fel de lectură “obligatorie” pentru fiecare mămică doritoare să ofere copilului ei condiții de creștere cât mai bune. Mă gândeam, astfel, să fac un scurt rezumat al capitolelor și să public pe blog idei și paragrafe relevante, în speranța că pot fi utile mămicilor grăbite,  interesate de subiect…  Nu știu, însă, dacă merită să-mi consum timpul făcând acest lucru… anyone interested?

8 Comments

 1. O, da, eu da! 😀
  Daca o sa-ti permita timpul, sa stii ca eu voi fi aici sa devorez tot ce scrii.

  • Elena

   Si eu m-as bucura tare mult daca ai avea timp sa ne impartasesti! De cand ti-am descoperit blogul, am citit tot (si din urma) si m-am indragostit de Sofia si Natalia! Si de felul tau de a scrie!

 2. daniela

  Eu sper din tot sufletul ca vei avea timp ca sa ne faci si noua un rezumat!!!:)

 3. Lavinia

  Buna- cum buburuzele mele sunt inca mici la 2luni si trei sapt- citesc cu mare interes experientele pe care ni le impartasesti si ma ajuta f mult atitudinea ta optimista si increzatoare- timp nu prea ma asa ca daca te gandesti sa ne faci o bucurie cu rezumatul – esti fff draguta!
  Pupici la mazraichi!
  Lavinia+Maria si Alessia

  • Lavinia, Maria, Alessia, bine ați venit! Mulți-mulți ani fericiți și sănătoși înainte, să fiți fericite și să vă bucurați de fiecare clipă împreună!

   Pupici gemenelor mezine!

 4. Vă mulțumesc pentru feedback și mă bucur că informațiile mele vă sunt de folos…

  Voi posta rezumate și idei ale fiecărui capitol, sunt convinsă că vă va plăcea totul degajat și atât de optimist al cărții, exact ceea ce o mămică are nevoie pentru a prinde încredere în ea și în copilul ei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.