De la Dorna cetire

Aug 11, 2010 by

Postez aici un text găsit pe situl Dorna, întrucat informațiile mi s-au părut interesante și nu vreau să le pierd:

Sucurile de fructe, veritabila sursa de sanatate
Evolutia de mai tarziu a copilului tau depinde de calitatea si echilibrul hranei zilnice din primii ani de viata. De aceea este important sa stii ca vitaminele si mineralele aflate in fruct reprezinta factorul determinant al unei cresteri armonioase, altfel spus, dezvoltarea neurologica, psiho-emotionala si sociala. Cum poti valorifica proprietatile fructelor? Ei bine, prepara-i copilului tau diferite sucuri pe care el sa le bea proaspete, din fructe cat mai coapte.

Sucurile trebuie consumate imediat dupa preparare, altfel vor fi afectate de fermentatia alcoolica care va contribui la degradarea lor calitativa.

Sucurile de fructe si legume sunt indicate si pentru ca stimuleaza secretia gastrica, favorizeaza absorbtia fierului si stimuleaza formarea de globule rosii. Iata mai jos cateva sugestii de sucuri gustoase pe care i le poti oferi copilului dupa ce, in prealabil, ai obtinut si acordul medicului pediatru.

Nu intamplator sucul de mere, alaturi de sucul de morcovi, este primul care se introduce in alimentatia sugarului. Marul este un puternic tonic muscular si al sistemului nervos, un excelent laxativ, diuretic si antiseptic intestinal. Contine zaharoza, celuloza, saruri minerale si vitaminele A, B1, C. Este indicat in cazul anemiilor si al demineralizarii, stari febrile sau insomniilor.

Excelent in cazul anemiilor, colitelor, enteritelor, al constipatiei sau al intoxicatiilor, sucul de morcov este o alegere la fel de inspirata pentru copilul tau, deoarece contine fier, calciu, fosfor, magneziu si vitamina A. Gatit impreuna cu pastarnacul, poate deveni o mancare ideala pentru grabirea aparitiei eruptiei cutanate la copiii bolnavi de varicela.

Ananasul are reale proprietati de curatare a organismului, de purificare a intestinelor si a sangelui, neegalate de niciun alt fruct. Contine o gama intreaga de vitamine, oligoelemente si 16 minerale. Este un bun diuretic care are in compozitia sa un ferment digestiv foarte puternic (bromelainul – o enzima care descompune proteinele).

Grepfruitul este un excelent stimulant digestiv si hepatic, si un bun drenor al vezicii biliare. Este indicat in cazul starilor febrile si afectiunilor pulmonare. Contine multe minerale si vitamine (B1 si B2, C).

Bautura preferata a multor copii, sucul de portocale are multe proprietati tonice si racoritoare. Este un bun fluidifiant sanguin si protector vascular. Contine vitamina A, C si diverse saruri minerale. Se recomanda copiilor anemici, in stari febrile si intoxicatii.

Nu in ultimul rand, sucul de struguri, gratie calitatilor sale, a fost supranumit “laptele vegetal”. Contine vitamina A, B, C, potasiu, calciu, fier si magneziu. Constituie un puternic remineralizant si factor de dezintoxicare, are efect laxativ si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

3 Comments

  1. Foarte uitle informatiile.Le preluam si noi ;)!

  2. Am vrut sa scriu utile :D…..

    • 🙂 Tu măcar observi când greșești, eu parcă-s oarbă! Mă fac de tot rahatul uneori, grăbindu-mă să tastez… 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.