Negresă cu banane

Feb 24, 2010 by

Am încercat astăzi o reţetă de prăjitură extrem de simplă şi rapidă, cu un rezultat spectaculos. După ce am prins ideea de la una din mămicile de pe forumul pe care activez, mi-am amintit că văzusem reţeta originală pe unul din blogurile culinare foarte dragi mie: cel al Laurei Adamache, o sursă inepuizabilă de idei de gătit şi o fotografă pe care o aplaud pentru imaginile extraordinare ale preparatelor ei.

O recomand cu încredere!… Atât reţeta de prăjitură, cât şi pe Laura.

Reţeta originală o găsiţi aici în varianta cu banane şi aici în varianta cu inimă de cocos. De altfel, prăjitura se poate prepara în nenumărate feluri, înlocuind de exemplu ciocolata clasică cu ciocolată albă  și/sau schimbând “miezul” acesteia după pofta inimii.

Este o prăjitură ideală pentru gospodinele începătoare, pentru mămicile grăbite sau pentru orice ocazie când aveți poftă sau nevoie de un desert extrem de rapid! Mie mi-a luat 15 minute să o pregătesc, nu cred că există multe rețete care să se prepare atât de facil.

Ingrediente:

240 gr unt (eu am folosit un pachet de 250gr), 320 gr ciocolată cu lapte (3 tablete), 200 gr făină, 320 gr zahăr, 1 praf copt, 6 ouă, 4 banane mari, topping de ciocolată (glazură) sau zahăr pudră.

Preparare:

Într-un vas încăpător se topesc la foc mic untul mărunțit și ciocolata ruptă cubulețe, amestecând cu o lingură de lemn. Când s-au omogenizat se stinge focul și se adaugă zahărul, amestecând bine. Până compoziția se răcorește, se tapetează o tavă de mărime medie cu unt și făină.  Se revine la compoziție și se adaugă cele 6 ouă întregi, unul câte unul, mixând foarte bine. Eu am folosit telul și a mers foarte repede. La final se adaugă făina, amestecată în prealabil cu praful de copt. Se omogenizează bine, având grijă să nu rămână cocoloașe.

Jumătate din compoziție se toarnă în tavă. Se presară deasupra două banane tăiate felii, se adaugă restul de compoziție și se încheie cu celelalte două banane feliate.

Prăjitura se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace la foc mediu (170 grade) aproximativ 45-50 minute. Nu vă speriați dacă la testul scobitorii aceasta va rămâne umedă. Prăjitura în sine trebuie să rămână “ciocolătoasă”, după cum se observă și în poze…

Înainte de servire cuburile de prăjitură se pot orna cu zahăr pudră sau, cum am ales eu, cu un topping generos de ciocolată.

Să aveți poftă!

p.s. Mai multe din rețetele încercate cu succes de mine găsiți aici.

8 Comments

  1. inghit in sec. yuuumy

  2. 🙂 Cum spuneam, în 15 minute o poți băga la cuptor… De ce să te muțumești cu înghițitul în sec? 😛

  3. Splendid ti-a iesit Carlitos draga mea!!! Daca nu aveam aluatul de biscuiti de cioco in frigider azi o refaceam si eu. Te pupic cu drag si iti multumesc pentru cuvintele tale minunate!!

  4. MissIce

    Mama, arata superb! Ce fel de tablete de ciocolata ati folosit? Obisnuite, din comert (ex. Milka), sau speciale pentru gatit?

    Multumesc!

    • Am folosit Poiana amaruie, dar se poate folosi si ciocolata de menaj la fel de bine, precum si orice alt fel de ciocolata amaruie…
      Multumesc de apreciere!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Prăjitură (de post) cu cocos « De-a mama, tata si copiii - [...] absolută la categoria ”Prăjitura cea mai ușor de făcut” (la fel spusesem și despre Negresa cu banane, dar aceasta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.