Jocul conștient: Cum se joacă măzărichile

Nov 20, 2009 by

Jocul conștient: Cum se joacă măzărichile

Lăsasem această poveste deoparte, pentru că e atât de frumoasă, încât merita neapărat locul ei separat în micul nostru jurnal de sarcină.

S-a întâmplat la ecografia de zilele trecute când, la un moment dat, doctoriţa mi-a arătat ceea ce ea a numit jocul conştient între cele două măzărichi, o formă de interacţiune voluntară, conştientă, care depăşeşte cu mult sfera impulsurilor primare ce le ajută, de exemplu, să dea din mânuţe şi din picioruşe…  Doctoriţa mi-a explicat că aceste forme de joc, mai ales în sarcinile multiple, apar de foarte timpuriu, însă sunt greu de prins pe ecograf, fiind sporadice… am fost, deci, norocoasă  să surprind acest moment.

Măzărichile se jucau împreună. Întoarse cu faţa una spre cealaltă, fiecare îşi trăgea la piept mânuţele şi genunchii, apoi o împingea cu toată puterea pe cealaltă, prin peretele despărţitor. Cealaltă se lăsa împinsă, plutea preţ de câteva secunde, apoi se pregătea de contra-atac, executând aceeaşi manevră de împingere, cu mânuţele şi picioruşele… prima plutea şi ea, împinsă de surioara ei… şi, din nou, reacţiona… Au făcut chestia asta minute în şir, până când, probabil, s-au plictisit.

A fost incredibil să realizez că acele două mogâldeţe, de mărimea unei linguriţe de cafea fiecare, ştiu deja şă relaţioneze una cu cealaltă, dovadă că sunt – cumva – conştiente de prezenţa celeilalte în apropiere… Sunt sigură că e aşa.  Înţeleg că e un nivel de conştiinţă primar, rudimentar probabil, însă nu pot să nu mă gândesc mereu că orice lucru care se întâmplă cu ele şi în jurul lor, bun sau rău, le va influenţa într-o oarecare măsură dezvoltarea viitoare…. și că fiecare interacțiune de acest fel are rolul de a aprofunda legătura specială ce se formează între gemeni încă din uter. De aceea încerc să am grijă la orice ar putea să le facă rău. Agitaţie, stres, zgomot deranjant, mişcări bruşte… nu vreau să le supăr cu nimic. 🙂

2 Comments

  1. ai, ce frumos! geniala asta cu joaca! sa vezi ce minunate vor fi pe viu!

  2. Ştiu că mai e ceva până acolo, dar abia aştept! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.