Săptămâna 5+ : Măzărichea

Sep 10, 2009 by

Săptămâna 5+ : Măzărichea

Măzărichea, după cum îi spune şi numele, este o mărgică mică și întunecoasă, de mărimea boabelor de mazăre din ciorba de legume de acasă (pe care am gătit-o aseară, special în cinstea acestei prime întâlniri), ce mi s-a arătat ieri pentru prima dată, în monitorul ecografului. Deşi a fost o întâlnire scurtă, de numai câteva minute, am avut vreme să aflu că e bine poziționată şi că are măsuri normale pentru venerabila ei vârstă de 5 săptămâni şi 3 zile de sarcină, adică undeva la 3 săptămâni de bebe adevărat. Bebe care, spun cărţile, are acum dimensiunea unei seminţe de susan!

Deocamdată, în săptămâna 5+,  sarcina este prea mică pentru a se putea vedea şi altceva în afara săculeţului gestaţional ce-i va ţine de cald lui bebe pe parcursul următoarelor 8 luni. Peste două săptămâni, la următoarea ecografie, urmează să-i aud şi inima bătând, dacă dezvoltarea sarcinii va fi normală, aşa cum sper. Abia atunci vom şti cu certitudine dacă avem în săculeţ şi un “locuitor”, după cum s-a exprimat, foarte drăguţ, medicul. Ştiinţific spus, zilele acestea urmează dezvoltarea sacului Yolk şi, totodată, a polului fetal. Bebe prinde contur!

Apropos de inimă, am citit că ea “va bate de aproximativ 54 de milioane de ori înaintea naşterii“, cu o frecvenţă de aproximativ 113 bătăi/minut, aceasta însemnând dublul vitezei inimii mele.

Măzărichea va creşte, începând cu această săptămână, cu 1 mm/zi. Tot acum va începe dezvoltarea membrelor superioare şi inferioare care, la început, vor arăta ca nişte muguraşi. Restul organelor vin şi ele, la pachet, printr-un proces fantastic de dezvoltare… despre care am găsit un documentar extrem de interesant aici.

Până atunci linişte, grijă la detalii, odihnă, somn, papa bun. Şi mult optimism!

Mă simt perfect, sunt fericită!

Bebe, să fii cuminte şi să te dezvolţi armonios! Mami e aici și are grijă de tine!

7 Comments

 1. Felicitaaaaari! Muah! Muah! Oare ce o fi? Ce o fi?

 2. 😀 Am ajuns si aici.

  Daca e sa ma iau dupa intuitia mea si a altor catorva mamici… o fi baby-girl.

  Dar n-am nicio suparare daca e baietel, atata vreme cat va fi un bebe sanatos. E tot ce-mi doresc.

  p.s. Multumesc.

 3. Ceva greturi so far? Iti doresc sa scapi de asa ceva si sa ai o sarcina usoara si placuta.

 4. Doamne-ajuta, greturi inca nu! 🙂 Poate scap “ieftin”… si nici pofte inca n-am avut de linistit in mod special, cu exceptia unui apetit crescut pentru unele fructe si… pentru salata de vinete! 😀

  Mersi de urari! :-*

 5. Andreea de la Iasi

  te pup :* sper sa ai o sarcina usoara!!!

 6. Geanina

  Felicitari tuturor femeilor mamici, ca tot se apropie 8 martie. Imi doresc atat de mult sa intru si eu in aceasta categorie. Sper ca primavara sa-mi aduca un “martisor cu viata”. Foarte interesant tot ce scrieti aici. Voi urmari.

 7. Mulţumim de urări!

  Îţi ţinem pumnii să primeşti mărţişorul pe care ţi-l doreşti!

Trackbacks/Pingbacks

 1. My 2010 year in blogging « De-a mama, tata si copiii - [...] 2. Săptămâna 5+ : Măzărichea September 2009 [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.