Gustul amar al primei ecografii

Sep 15, 2009 by

Gustul amar al primei ecografii

În primul rând, deocamdată suntem bine, sănătoşi.

În al doilea rând, mi-am promis că voi gândi pozitiv şi că nu-mi voi bate capul cu chestiuni care nu sunt vitale “interesului” meu: binele Măzărichii.

În al treilea rând, trăiască internetul şi multiplele site-uri de pe care, dacă ai acces, te poţi informa cu privire la orice problemă, confruntând câte surse şi opinii ai răbdare să găseşti. Dacă. Iar dacă nu, nu-ţi rămâne decât să mergi exclusiv pe mâna medicului şi să te rogi ca ceea ce-ți spune să fie corect şi spre binele sarcinii.

În ceea ce mă priveşte, după aflarea “veştii” am căutat un cabinet oarecare, unde să-mi pot face cât mai repede o primă ecografie. Întâmplarea m-a dus la cabinetul unui medic clujean foarte bun dar care, ca orice medic renumit, avea consultaţii și ecografii programate pentru două luni în avans.  La fel şi ceilalţi medici asociaţi, cu excepţia unei singure doctoriţe, la care era liber peste numai două zile. Nu mi s-a părut nimic suspect, în euforia momentului şi în dorinţa de a afla cât mai repede dacă totul e în regulă cu sarcina mea.

Ecografia a durat câteva minute, s-a făcut abdominal şi concluzia doctoriţei a fost: “Totul pare în regulă, dar deocamdată nu se vede nimic, în afara sacului gestaţional. Reveniţi în două săptămâni, ca să confirmăm că există embrion şi să vedem dacă  e în evoluţie”.

Am plecat acasă liniştită, ştiind deja din experienţa altora că nu e niciun motiv de panică dacă în săptămâna a şasea se vede doar sacul gestaţional. Ceea ce nu ştiam, însă, în acel moment, este  faptul ca în primul trimestru de sarcină se recomandă efectuarea de ecografii intra-vaginale, tocmai pentru acurateţea detaliilor. Mai mult de atât, obţinerea de informaţii, pe cale abdominală, este mult îngreunată la persoanele mai “plinuţe”, din cauza stratului adipos suplimentar.

Şi m-am întrebat: să fie vorba de paranoia mea, de comoditatea doctoriţei, sau de altceva?  Exista sondă pentru ecografii intra-vaginale… dar de ce să ne deranjăm? Dacă atunci am fi văzut prea multe şi nu mai avea rost sa mă cheme din nou, în două săptămâni?!

Interpretarea corectă a unei ecografii

Dacă aceasta e o procedură standard, îmi asum dezamăgirea. Dacă vrei sa-mi iei bani în plus, ok…  dar  nu-ţi trata  pacienţii cu superficialitate sau cu iresponsabilitate. Din păcate, am citit pe forumuri că mai sunt atâţia alți medici care procedează  la fel: tratează cu prea mare nonşalanta şi chiar superficialitate chestiuni care pentru viitoarea mamă pot constitui un şoc emoţional.  Nu e  în regulă să spui foarte relaxat: “veniţi în două săptămâni, că eu nu văd nimic şi cred că  sarcina e oprită din evoluţie“…  iar mama să meargă acasă şi să plângă două săptămâni de disperare… când, de fapt,  e totul în regulă cu sarcina, numai că nu s-a obosit medicul să facă o ecografie corectă şi astfel să  vadă exact embrionul şi  bătăile inimii sale… Nu toate mamele au acces la internet şi ştiu să se informeze corect… unele o iau de bună şi ajung, de la o simplă “eroare de comunicare”, să complice inutil o sarcină altfel complet sănătoasă. Din punctul meu de vedere, ca medic n-ai voie “să crezi”. Iar dacă nu eşti sigur, eşti dator măcar cu explicaţii complete, vis-a-vis de toate  situaţiile probabile sau posibile.

De ce atâta grabă şi superficialitate?  Pentru că intrăm în sistemul medical românesc, unde nu suntem altceva decât “cazuri”… iar preţul unui tratament atent şi uman se regăseşte, mereu, în buzunarele de la spate ale medicilor, chiar şi atunci când apelăm, pe banii noştri, la sistemul de sănătate privat.

3 Comments

  1. Cand mergi la un doctor mai “normal”? Vrei ceva recomandari? Ca o intreb pe fina mea, daca vrei. Si ea e gravi, naste de Craciun.

  2. oanamada

    In primul rand felicitari…sa fie intr-un ceas bun si sa duci sarcina cu bine pana la termen!

  3. Gabi, la sfarsitul lunii merg la urmatorul control. Fac o noua incercare cu o doctorita recomandata de cineva, sa vedem ce va iesi… Daca nu, mai caut…

    Oanamada, multumesc de urari! Sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi! Toti 3! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.